Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

User avatar
vkmiro
Posts: 334
Joined: 31/08/2007 20:55

#104276 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by vkmiro » 22/10/2020 12:01

Pitanje za stručnjake!
Jel normalno ako je brzina neta 100mb/s da na mobitelu preko wifi-ja bude jedva 40mb/s ? I laptop je na wifi ali tamo izvuče 80 Mb/s
Telefon udaljen 20cm od modema.
Ili to ima malo veze i do telefona, stariji je - Samsung S4


Dzontra_Volta
Posts: 3282
Joined: 20/01/2011 11:10

#104277 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Dzontra_Volta » 22/10/2020 12:11

vkmiro wrote:
22/10/2020 12:01
Pitanje za stručnjake!
Jel normalno ako je brzina neta 100mb/s da na mobitelu preko wifi-ja bude jedva 40mb/s ? I laptop je na wifi ali tamo izvuče 80 Mb/s
Telefon udaljen 20cm od modema.
Ili to ima malo veze i do telefona, stariji je - Samsung S4
Taj telefon vjerovatno ne hvata 5Ghz mrežu, tako da je tih 40 Mbps neka normalna vrijednost.

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104278 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 16:46

I dalje mi je brzina 90 mbs umjesto ovih novih 150. Restartovao ruter, iskljucivao kabal od napajanja i dalje isto. Sta treba uraditi? Ili je do njih..

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104279 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 17:01

soha96 wrote:
22/10/2020 16:46
I dalje mi je brzina 90 mbs umjesto ovih novih 150. Restartovao ruter, iskljucivao kabal od napajanja i dalje isto. Sta treba uraditi? Ili je do njih..
Je li u racunaru Gigabitna kartica?

Kondenzator
Posts: 124
Joined: 23/11/2010 01:29

#104280 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Kondenzator » 22/10/2020 17:45

Telemach wrote:
22/10/2020 09:06
Kondenzator wrote:
22/10/2020 07:17
@Telemach

Pionirska Dolina.. Oscilacije ogromne u download/upload, gubitak paketa preko 5%.

Prva linija podrske beskorisna, tzv napredna linija podrske samo restartuje router. Monteri kad dodju masu onim uredjajem i govore vidis da je sve zeleno.

Poslao sam Vam mail sa screenshotovima koja ukljucuju mjerenja zadnja 24h kad je navodno sve ok sa mrezom.

Okacit cu ih i ovdje cim budem uz racunar ( s moba trenutno pisem ).

Problemi traju preko pola godine...

1. dijagnoza kriv hum ( televizija bih ili fbih ) pustili neke frekfencije i pikaju me sa Huma? Ja od Huma pobjec ne mogu :)

2. Radovi na tom podrucju

3. Kabal koji ide od kuce do prvog stuba ( zamijenjen )

4. Zamijenjen uredjaj

Nista nije pomoglo..

Molim Vas da posaljete najnaprednijeg od napredne podrske da pokusa rijesit problem, a ne nekog ko ce uci reci sta je problem. Izvadit onaj uredjaj evo ga vidis zeleno, zeleno, zeleno i to je to.

Do sad sam jedino zadovoljan operaterkama koje su me zvale za novi ugovor svaka 2 mjeseca. Nakon posljednjeg poziva i moje kritike i iznosenja gore navedenih problema zatrazio sam da upisu zabiljesku da se korisnik Haris H nikako ne zove i ne nudi novi ugovor jer ako to nastave da ce raskinut postojeci. I zaista nisu vise nikad pozvale. Dakle vidite kako mozete kad hocete.

PS Pocnite odgovarat na mailove.

Korisnik: Haris Hajdarevic
Zdravo @Kondenzator,
Hvala Vam na detaljnom postu. Zaista ne želimo da imate probleme sa radom servisa koji Vam otežavaju poslovanje i čine da budete nezadovoljni kao korisnik naših usluga. Zamoliti ćemo da nam precizne korisničke podatke dostavite u pp kako ne bismo napravili propust u evidentiranju primjedbe. Hvala Vam na razumijevanju i saradnji na ovaj način.
Danas je bila intervencija. Vas kolega je bio izuzetno ljubazan i uradio je sve sto je u njegovoj moci. Pregledao je kompletnu sekundarnu mrezu u ulici.

Problem je sto stub i kuca gleda na Hum gdje se jedna od frekfencija na kojoj je telemach ( jedna od primarnih kako je rekao ) podudara sa BHT HD frekfencijom i dolazi do propadanja i gubitaka paketa.

Nazalost problem je prisutan i nakon intervencije. Odrzao sam online meeting gdje sam ponovo bio primoran da se prebacim na 4G internet jer me ostali ucesnici nisu mogli cuti.

Zadnja instanca je kako su rekli "tim inzinjera" koji ce pokusati uraditi jos nesto kad je u pitanju ta frekfencija i Hum.

U svakom slucaju bolje ovako i postenije da se kaze sta je bilo da se problem moze ili ne moze rijesit.

Hvala

User avatar
Telemach
Posts: 10942
Joined: 13/10/2010 14:13

#104281 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach » 22/10/2020 18:45

Kondenzator wrote:
22/10/2020 17:45
Telemach wrote:
22/10/2020 09:06
Kondenzator wrote:
22/10/2020 07:17
@Telemach

Pionirska Dolina.. Oscilacije ogromne u download/upload, gubitak paketa preko 5%.

Prva linija podrske beskorisna, tzv napredna linija podrske samo restartuje router. Monteri kad dodju masu onim uredjajem i govore vidis da je sve zeleno.

Poslao sam Vam mail sa screenshotovima koja ukljucuju mjerenja zadnja 24h kad je navodno sve ok sa mrezom.

Okacit cu ih i ovdje cim budem uz racunar ( s moba trenutno pisem ).

Problemi traju preko pola godine...

1. dijagnoza kriv hum ( televizija bih ili fbih ) pustili neke frekfencije i pikaju me sa Huma? Ja od Huma pobjec ne mogu :)

2. Radovi na tom podrucju

3. Kabal koji ide od kuce do prvog stuba ( zamijenjen )

4. Zamijenjen uredjaj

Nista nije pomoglo..

Molim Vas da posaljete najnaprednijeg od napredne podrske da pokusa rijesit problem, a ne nekog ko ce uci reci sta je problem. Izvadit onaj uredjaj evo ga vidis zeleno, zeleno, zeleno i to je to.

Do sad sam jedino zadovoljan operaterkama koje su me zvale za novi ugovor svaka 2 mjeseca. Nakon posljednjeg poziva i moje kritike i iznosenja gore navedenih problema zatrazio sam da upisu zabiljesku da se korisnik Haris H nikako ne zove i ne nudi novi ugovor jer ako to nastave da ce raskinut postojeci. I zaista nisu vise nikad pozvale. Dakle vidite kako mozete kad hocete.

PS Pocnite odgovarat na mailove.

Korisnik: Haris Hajdarevic
Zdravo @Kondenzator,
Hvala Vam na detaljnom postu. Zaista ne želimo da imate probleme sa radom servisa koji Vam otežavaju poslovanje i čine da budete nezadovoljni kao korisnik naših usluga. Zamoliti ćemo da nam precizne korisničke podatke dostavite u pp kako ne bismo napravili propust u evidentiranju primjedbe. Hvala Vam na razumijevanju i saradnji na ovaj način.
Danas je bila intervencija. Vas kolega je bio izuzetno ljubazan i uradio je sve sto je u njegovoj moci. Pregledao je kompletnu sekundarnu mrezu u ulici.

Problem je sto stub i kuca gleda na Hum gdje se jedna od frekfencija na kojoj je telemach ( jedna od primarnih kako je rekao ) podudara sa BHT HD frekfencijom i dolazi do propadanja i gubitaka paketa.

Nazalost problem je prisutan i nakon intervencije. Odrzao sam online meeting gdje sam ponovo bio primoran da se prebacim na 4G internet jer me ostali ucesnici nisu mogli cuti.

Zadnja instanca je kako su rekli "tim inzinjera" koji ce pokusati uraditi jos nesto kad je u pitanju ta frekfencija i Hum.

U svakom slucaju bolje ovako i postenije da se kaze sta je bilo da se problem moze ili ne moze rijesit.

Hvala
Zdravo @Kondenzator,
Zahvaljujemo se na povratnim informacijama. Vjerujemo da ćemo uspjeti riješiti problem tako da u konačnici sve radi savršeno i bez odstupanja.
Uvijek Vam stojimo na raspolaganju. Hvala Vam na saradnji na ovaj način.

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104282 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 18:46

Benq wrote:
22/10/2020 17:01
soha96 wrote:
22/10/2020 16:46
I dalje mi je brzina 90 mbs umjesto ovih novih 150. Restartovao ruter, iskljucivao kabal od napajanja i dalje isto. Sta treba uraditi? Ili je do njih..
Je li u racunaru Gigabitna kartica?
Kakva kartica? :?

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104283 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 18:50

soha96 wrote:
22/10/2020 18:46
Benq wrote:
22/10/2020 17:01
soha96 wrote:
22/10/2020 16:46
I dalje mi je brzina 90 mbs umjesto ovih novih 150. Restartovao ruter, iskljucivao kabal od napajanja i dalje isto. Sta treba uraditi? Ili je do njih..
Je li u racunaru Gigabitna kartica?
Kakva kartica? :?
Mrezna kartica. Preko cega mjeris brzinu neta?

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104284 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 19:01

Benq wrote:
22/10/2020 18:50
soha96 wrote:
22/10/2020 18:46
Benq wrote:
22/10/2020 17:01


Je li u racunaru Gigabitna kartica?
Kakva kartica? :?
Mrezna kartica. Preko cega mjeris brzinu neta?
Realtek pcie gbe family ako je to to

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104285 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 19:04

soha96 wrote:
22/10/2020 19:01

Realtek pcie gbe family ako je to to
Da, to je mrezna kartica. Molim te klikni desnim klikom na mreznu karticu i klikni na Status, pa postavi screenshot da vidimo sta pise pod Speed.

Putanja do mreznog adaptera je: Control Panel -> Network and Sharing Center -> Change adapter settings

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104286 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 19:16

Benq wrote:
22/10/2020 19:04
soha96 wrote:
22/10/2020 19:01

Realtek pcie gbe family ako je to to
Da, to je mrezna kartica. Molim te klikni desnim klikom na mreznu karticu i klikni na Status, pa postavi screenshot da vidimo sta pise pod Speed.

Putanja do mreznog adaptera je: Control Panel -> Network and Sharing Center -> Change adapter settings
Evo 100 okruglo :D

https://prnt.sc/v4qrfv

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104287 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 19:22

soha96 wrote:
22/10/2020 19:16
Evo 100 okruglo :D

https://prnt.sc/v4qrfv
Eto vidis :), znaci problem je na tvojoj strani i nije do Telemach-a.

Hajde ponovo udji Control Panel -> Network and Sharing Center -> Change adapter settings, desni klik na mreznu karticu, Properties - Configure - Advanced - Speed & Duplex - desno u padajucem meniju postavi na 1.0 Gbps Full Duplex

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104288 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 19:30

Benq wrote:
22/10/2020 19:22
soha96 wrote:
22/10/2020 19:16
Evo 100 okruglo :D

https://prnt.sc/v4qrfv
Eto vidis :), znaci problem je na tvojoj strani i nije do Telemach-a.

Hajde ponovo udji Control Panel -> Network and Sharing Center -> Change adapter settings, desni klik na mreznu karticu, Properties - Configure - Advanced - Speed & Duplex - desno u padajucem meniju postavi na 1.0 Gbps Full Duplex
Evo jesam, i dalje je 100 brzina, treba valjda 150 biti. Kako je do mene. :mrgreen:

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104289 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 19:33

soha96 wrote:
22/10/2020 19:30
Evo jesam, i dalje je 100 brzina, treba valjda 150 biti. Kako je do mene. :mrgreen:
Ako si prebacio na 1.0 Gbps, daj sad sliku da vidimo stanje. Pod Speed mora pisati 1.0 Gbps da bi imao vecu brzinu od 100Mb.

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104290 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 19:45

Benq wrote:
22/10/2020 19:33
soha96 wrote:
22/10/2020 19:30
Evo jesam, i dalje je 100 brzina, treba valjda 150 biti. Kako je do mene. :mrgreen:
Ako si prebacio na 1.0 Gbps, daj sad sliku da vidimo stanje. Pod Speed mora pisati 1.0 Gbps da bi imao vecu brzinu od 100Mb.
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104291 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 19:52

soha96 wrote:
22/10/2020 19:45
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0
Provjeri ima li noviji driver za mreznu karticu, takodje provjeri i kabal da li je bar CAT5e (pise na kablu), kad to sve provjeris, ukljuci mrezni kabal u drugi port na modemu, ako imas Cisco EPC modem, probaj u portove od 1 do 3.

Je li racunar spojen direktno na modem, ili je u modem spojen prvo neki tvoj ruter pa iz tog rutera kabal ide u racunar?

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104292 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 19:55

Benq wrote:
22/10/2020 19:52
soha96 wrote:
22/10/2020 19:45
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0
Provjeri ima li noviji driver za mreznu karticu, takodje provjeri i kabal da li je bar CAT5e (pise na kablu), kad to sve provjeris, ukljuci mrezni kabal u drugi port na modemu, ako imas Cisco EPC modem, probaj u portove od 1 do 3.

Je li racunar spojen direktno na modem, ili je u modem spojen prvo neki tvoj ruter pa iz tog rutera kabal ide u racunar?
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5

DON_eARL
Posts: 3362
Joined: 31/10/2010 22:26

#104293 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by DON_eARL » 22/10/2020 20:00

Napiši koji je router tačno, moguće da su LAN portovi ograničeni na 100Mbps.

User avatar
Maharadza
Posts: 15446
Joined: 30/01/2013 15:13

#104294 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 22/10/2020 20:02

soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Benq wrote:
22/10/2020 19:52
soha96 wrote:
22/10/2020 19:45
evo sve isto: https://prnt.sc/v4rcm0
Provjeri ima li noviji driver za mreznu karticu, takodje provjeri i kabal da li je bar CAT5e (pise na kablu), kad to sve provjeris, ukljuci mrezni kabal u drugi port na modemu, ako imas Cisco EPC modem, probaj u portove od 1 do 3.

Je li racunar spojen direktno na modem, ili je u modem spojen prvo neki tvoj ruter pa iz tog rutera kabal ide u racunar?
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
Ništa CAT5, taj podržava max 100mbps, kupi CAT5e ili veći:

Image

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104295 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 20:05

soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
To sto ti pise da podrzava "do 150Mb" se odnosi na protok putem WiFi mreze. Taj ruter 99% nema gigabitne lan portove, vec 100Mb portove, i samim tim te ogranicava da koristis punu brzinu propisanu paketom, a i taj mrezni kabal, nabavi CAT5e, spoji racunar direktno na modem i vidjeces promjenu :)

User avatar
Maharadza
Posts: 15446
Joined: 30/01/2013 15:13

#104296 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza » 22/10/2020 20:09

Benq wrote:
22/10/2020 20:05
soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
To sto ti pise da podrzava "do 150Mb" se odnosi na protok putem WiFi mreze. Taj ruter 99% nema gigabitne lan portove, vec 100Mb portove, i samim tim te ogranicava da koristis punu brzinu propisanu paketom, a i taj mrezni kabal, nabavi CAT5e, spoji racunar direktno na modem i vidjeces promjenu :)
A to koji ima gigabitne portove vrlo lahko se provjeri tako što ukucaš model routera u google i nađeš product page - support - technical specifications - Ethernet/LAN ports - (ovdje mora pisati "gigabit", ako piše "100" onda ništa).

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104297 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 20:13

Maharadza wrote:
22/10/2020 20:09
Benq wrote:
22/10/2020 20:05
soha96 wrote:
22/10/2020 19:55
Drajvere sam updejtovao dns, ostalo cu probati. Hvala. Sa modema ide na moj ruter, njega koristim odavno i tako je i ostao. TP Link neki, pise da podrzava do 150 MBs brzinu.. ako nista ne uspije probacu bez njega.

Kabal je cat5
To sto ti pise da podrzava "do 150Mb" se odnosi na protok putem WiFi mreze. Taj ruter 99% nema gigabitne lan portove, vec 100Mb portove, i samim tim te ogranicava da koristis punu brzinu propisanu paketom, a i taj mrezni kabal, nabavi CAT5e, spoji racunar direktno na modem i vidjeces promjenu :)
A to koji ima gigabitne portove vrlo lahko se provjeri tako što ukucaš model routera u google i nađeš product page - support - technical specifications - Ethernet/LAN ports - (ovdje mora pisati "gigabit", ako piše "100" onda ništa).
100 je ipak: https://prnt.sc/v4rxp5

Hvala vam uglavnom :thumbup:

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104298 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 20:15

soha96 wrote:
22/10/2020 20:13
100 je ipak: https://prnt.sc/v4rxp5

Hvala vam uglavnom :thumbup:
Eto :), rijesen problem, vidis da nije bilo do Telemach-a :P :mrgreen:

Bitno je da je to sada rijeseno, znas u cemu je problem i znas sta ti je ciniti, CAT5e mrezni kabal i direktno spojiti racunar sa modemom :thumbup:

soha96
Posts: 665
Joined: 13/01/2015 23:30

#104299 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by soha96 » 22/10/2020 20:22

Benq wrote:
22/10/2020 20:15
soha96 wrote:
22/10/2020 20:13
100 je ipak: https://prnt.sc/v4rxp5

Hvala vam uglavnom :thumbup:
Eto :), rijesen problem, vidis da nije bilo do Telemach-a :P :mrgreen:

Bitno je da je to sada rijeseno, znas u cemu je problem i znas sta ti je ciniti, CAT5e mrezni kabal i direktno spojiti racunar sa modemom :thumbup:
Jeste do telemacha, sto mi nisu bolji kabal donijeli, sad bih samo spojio bez rutera :D

User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 8649
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#104300 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq » 22/10/2020 20:25

soha96 wrote:
22/10/2020 20:22
Jeste do telemacha, sto mi nisu bolji kabal donijeli, sad bih samo spojio bez rutera :D
E jbg :mrgreen: , i jedna desetka u pola s lukom bi dobro dosla :P

Ako imas kutiju od modema, provjeri u njoj ima li kakav mrezni kabal.

Post Reply