Amerika ce biti svjetski prvak, onda kad to sama sebi dopusti.
Ne stoji joj na put niko osim same sebe, tj. ljudi koji zive u njoj.
Prvi problem u fudbalu tj. soccer - je taj sto collegi moraju investirati priblizno istu sumu novca - u muske i zenske sportove. Posto zenski sportovi - ne donose ni priblizno istu lovu natrag, onda je na college nivou soccer postao zenski sport, tj. timski sport koji balansira budzet izmedju footballa i basketballa a cesto i baseball-a (mada zenske igraju softball - slicno, samo s vecom loptom, koja se drukcije baca). Znaci - zene imaju svoje timove - i samo mali collegi imaju muske timove, npr. Washington University - meni se cini da je Ibricic igrao za njih - prije nego sto je pozvan u nasu reprezentaciju. Doduse WU u STL nije nepoznata skola, ali nemaju npr. veliki tim kosarkaski ili ragbi - pa onda privlace ljude - s nogometom. Inace najbolja kampanja marketinska - u kojoj ce neki student doci na odredjeni unvierzitet - jeste preko sporta. Koliko znacajnu ulogu - to ima, ja ne mogu opisati, mislim - u danima kada igra ragbi tim - svaki campus, a bio sam na 3 razlicita od BigTen-a. je paraliziran. Hiljade i hiljade ljudi dolaze, koji su ili bivsi student i imaju sezonske karte ili su studenti trenutni. Rivalitet je najveci, dozvoljeni u poredenju sa skoro svim drugim sportovima narucito profesionalnim ligama, gdje ljudi prelaze iz jednog tima u drugi kako im se cefne, na Collegu ipak predstavljas nesto vise od sebe, i samom odlukom da dodjes na odredjeni College - to uzimas u ruke da branis. Dakle - kad bi se taj isti potenicaj primjenio - i rivaliteti kad bi se kroz medije - protagonoirali - i kad bi dozovlili najvecim skolama da imaju nogometne svoje sastave, a ne da guraju zene - u nogomet, npr. Amerikanci imaju jednu od najjacih reprezentacija u zenskom nogometu - upravo zbog toga. Ali s tim su i ostetili ugled nogometa koji je postao "zenski i sport za djecu". Jednostavno - nije dovoljno grub i agresivan - ne na nacin na koji su Amerikanci navikli. Drugo je - skor je uvijek nizka. Vecina Americkih sportova - imate visok skor, osim baseball-u. Trece igra se dosta na sredini terena, a to je Amerikancima - dosadno, oni su navikli na sport u kojoj ima dosta pauza i mogucnosti za pauze - se koriste komercionalno. Dakle - sve ovo - je problem apela nogometa u Americi.
Znaci - kad bi collegima bilo dozvoljeno - kreirali bi - najjace americke skole - ligu u kojoj bi se fudbal popularizova. Kad bi se to desilo - ovdje bi bila prava eksplozija - po pitanju razvoja tog sporta - jer imaju stvarno uslove u kojima mogu da rade, i sport je fakticno - americka adikcija. Srednje skole sve u Americi - imaju muski nogometni sastav. I igra se promjenjive kvalitet fudbal, ali - igra se. Okosnicu tima cine emigranti, i pokoji ovako Amerikanac ali - taj prelaz, iz srednje u college, je gdje umire Americko nogomet.
Nadalje.
Amerika jaca svoj MLS - major league soccer. Ta liga, koja je nastala 1993 meni se cini, je danas sve jaca i timovi svi - koji su krenuli sa profesionalnih football stadion (ragbi - u offsezoni igrali bi soccer) - npr. Chicago Fire je igrao na Solider Fieldu a sad imaju Toyota Park - novoizgradjeni preljep stadion. Slicno je i u Denveru meni se cini. To su investicije u milionima dollara i ljudi ih nebi pravili da nema potencijala. Najnoviji timovi su iz Toronta i NY Red Bulls-i. Inace LA je jedini grad koji ima dva tima, u ligi. Inace pravi bastioni nogometa su gradoi u kojima nema mnogo drugih sportova - npr. Colubus, Oh, i Salt Lake City, Ut.
Inace Sam's Army je - navijacka grupa Americke reprezentacije. Oni ne prilaze tome, ni izbliza - ozibljno kako se to radi, u drugim organizacijama. Okosnicu cine vojni veterani, koji tako idu na utakmice i nose Americke boje, na sebi.
U Chicago, kad je igrala Englska sa Amerikom prijateljsku (2:1) dosao je jedan autobus iz Ohia-a, Sam's Army i tu sam upozano ljude koji idu skolskim autobusom po cijeloj Americi na utakmice. Prvo sto su uradili je postavili veliki jarbol na vrh tog autobusa, i onda podigli zastavu uz sviranje trube. Sa strane su ih ovako gledali, barem 10.000 Engleskih navijaca - jer stadion je bio krcat s njima, najveca do tada posjete, meni se cini na jednoj nogometnoj utakmici 55+ hiljada ljudi.
Inace - Americki Jug - je mjesto, odakle ako krene, ova revolucija, bi trebala krenuti. Prvo jer - imaju jako mnogo Latinosa, a Latinosi su ljudi temperamentni i stvarno je mnogima u srcu nogomet (mada je baseball #1 sport cak i u nekim Lationamerickim zemljama - Kuba, Porto Rico, npr. u Meksiku je broj #1 sport - boks (doduse zavisi i koga pitas), Venecuela npr. #1 baseball) Itd.
Postojala je prije MLS-a liga koja je propala. U toj ligi - postoji dokumentarac - koji se zove NY COSMO - postojao je taj tim. U tom timu - su svojevremeno doveli najvece legende nogometa - jednog Peleta, jednog Beckenbauer-a da igraju, i jos Talijana jednog, zaboravio sam mu ime. Uglavnom - taj je tim - bio nenormalno jak, u poredenju s ostatkom lige koje je jedva sastavljala kraj s krajem. I bile su posjete - u NYC - jako velike, na stadionu medjutim - liga je propala nakon sto je par igraca otislo, drugi nisu mogli vise - izdrzati finansijski i slicno. Jednostavno - negdje polovinom 1980-tih, desio se je krah.
Kasnije su - 1994 - i doveli SP - u Ameriku. Da bi pomogli inicijativi da se - nogomet ozivi u njoj. Sto se je i dogodilo. Amerika ima veliki broj svojih internacionalaca - u Engleskoj Premijer ligi. Samo u Fulhamu - su igrala trojica. Nadalje, tu ima dosta emigranata - najveca nada od kojih je - Freddy Adu. Afrikanac, koji je dosao u Ameriku - kao dijete. Sad mu je nekih 20-tak godina i govore da ima veliki potencijal da postane igracka vele-sila. Pored tih igraca, McBride i Donavan - su svojevremeno nesto znacili u svijetu nogometa. Donovac je doduse glup decko, ko neka stvar, on je iz srednje skole - poceo se profesionalno baviti nogometnom, pa je u otisao u Njemacku tamo je igrao za Leverkuzen, kasnije napravio dar-mar kad je Amerika stigla do 3-ceg mjesta, jel ono 2002-ge ili koje li je.
Moj post s jedne druge teme, doduse sad je vec izasao Goal 2. Uglavnom 3 filmovim u kojima je prikanzana istorija Americkog fudbala - i njena perspektiva - da kroz kreiranje kadra, i slanje u druge lige, postignu nesto i individualno i kao - tim. Npr. Amerika je u utakmici s Italijom na SP - vidno ostecena bila, jer su im izbacili 2 igraca iz igre - bez razloga. Nakon sto je - Talijan udario Americkog igraca - i dobio crveni kartom, automatski. Cini mi se da je rezultat bio 1:1 i da su Talijani postigli auto-gol, sve u svemu - sramotna je ono utakmica bila za nekog Svjetskog Sampiona, Amerika - da je bila malo prisebnija i da nije imala Bruce Arenu-u - jednu kitu selektorsku koja je to samo posmatrala bez adekvatnih zamjena - je mogla okrenuti Talijane - i ako nista drugo - dokazati da su jos uvijek ime. Igrali su neki dan s Kinom, bas kad i mi sa Maltom, digli su Kinu 3:1. Idu na ConCaf sada, bice interesatno. Inace - jedini rat koji je poceo oko fudbala - desio se je u Americi izmedju Hondurasa i El Salvadora, a i u tome je Amerika imala umjesane svoje ruke.
Za sve one koji zele da upoznaju malo bolje svijet nogometa u Americi imam tri filma za preporuku.
Prvi film se temelji na istinitim dogadajima kada je 1950 godine Engleska izgubila od Americke reprezentacije na Svjetskom Prvenstvu u Brazilu. Zove se The Miracle Match. Baziran je na knjizi The Greatest Game of their Lives - za one koji vole da citaju, knjiga je bolja, i govori o zivotu svih 11 nogometasa koji su cinili tim - totalnih outsidera na svijetskom, da bi izbacili Engleze.
Svi znate da je Beckham potpisao ugovor za LA Galaxy i danas to predstavljaju kao novim pokusajem ozivljavanja fudbala u Americi. Pod novim podrazumjeva se da je postojao pokusaj jedan prije. 1970 godina...Film koji govore o tome je Once in a Lifetime - The Extraordinary Story of the New York Cosmos, tim za koji su svojevremeno igrali Beckenbauer i Pele.
Treci film je Goal. Pretpostavljam da ste mnogi - gledali ovu komercijalnu laganicu, medjutim ono sto je bitno je - pocetak filma koji govori o Meksickom emigrantu u Americi i njegovom zivotu i snu. Nije totalno za odbaciti....narucito ne za one koji znaju zivot Meksica po "Barrios" tj. njihovim mahalama, manje vise ghettima po Americi, od Comptona koji je Mecca Gangster Rappa do South-Central LA - gdje su nastali Bloods and Crips, inace gang's, pozdravljanje i govor rukama, tetoviranje odredjenih stvari (kao npr. suza ispod oka - nekad znak broja ubijeni a nekad godina odsluzenih u zatvoru) su sve kreacije Meksicko-Americke komune. Kako bi oni rekli La Vida Loca tj. Crazy Life. Ovo je prica jednog koji je uspjeo - da se izdigne iz sljama...