Kakve OTROVE jedemo ???
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#26 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
ja sam prije 2-3 sedmice slusala hvalospjeve o Semicu, tacnije o bifteku njegovom.
Ovo je grozno.
Ovo je grozno.
- banjaluka078
- Moderator
- Posts: 7374
- Joined: 16/01/2007 23:38
#27 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Semića, bilo šta, više nikad, ni kad bi bili zadnji na svijetu! Kroz posljednji sudžuk kojeg sam kupila i pokušala rezati prsti su mi bukvalno propali!!! Dakle, ne da je bio mekan, nedovoljno suh, bilo šta...bio je kao truo, pritisneš i kao pašteta! Užas.
-
- Posts: 1276
- Joined: 02/03/2007 08:55
#28 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Jel se iko (posebno postavljac teme) sjetio prijaviti ih sanitarnoj inspekciji?
-
- Posts: 10
- Joined: 02/11/2011 21:51
#29 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
teAMICA wrote:Jel se iko (posebno postavljac teme) sjetio prijaviti ih sanitarnoj inspekciji?
Kojoj inspekciji?
Pa valjda je svima nama u BiH jasno da bas inspekcije i ostale sluzbe zaduzene za kontrole ovo i dozvoljavaju.
Inspektor dobije 500 ili 1000 km i mirna Bosna.
-
- Posts: 1276
- Joined: 02/03/2007 08:55
#30 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
I zato nikog ne prijavljujemo, zato se zalimo po mahali i forumima...halkan wrote:teAMICA wrote:Jel se iko (posebno postavljac teme) sjetio prijaviti ih sanitarnoj inspekciji?
Kojoj inspekciji?
Pa valjda je svima nama u BiH jasno da bas inspekcije i ostale sluzbe zaduzene za kontrole ovo i dozvoljavaju.
Inspektor dobije 500 ili 1000 km i mirna Bosna.
Ne zelimo nista ni pokusati promijeniti, nama je uvijek razlog naseg nereagovanja njihov nerad.
- threshold
- Posts: 1546
- Joined: 09/03/2010 20:34
#31 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Nemoj halkane napamet govorit. Jesi vidio inspektora da prima 500 ili 1000 maraka? Ako nisi, nemas dokaza. Ostalo su sve spekulacije.
Prijavi, molim te, izvrsi gradjansku duznost.
BTW, ja bih da pohvalim -mislim da je- visocku kobasicu. Dodju 4 u pakovanju, pikant. Ma za raznijet se. Mozda je i od Semica cak. Evo sad sam guglao, Mislim da je od njega.
Prijavi, molim te, izvrsi gradjansku duznost.
BTW, ja bih da pohvalim -mislim da je- visocku kobasicu. Dodju 4 u pakovanju, pikant. Ma za raznijet se. Mozda je i od Semica cak. Evo sad sam guglao, Mislim da je od njega.
-
- Posts: 10
- Joined: 02/11/2011 21:51
#32 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Nisam vidio inspektore licno da uzimaju novac ali rodjak mi ima prodavnicu pa znam kako to funkcionise. Cijena je od 500-1000 km i u zapisniku pise da je sve Ok. Dobro i inspektoru i gazdi a narod se i dalje truje.
A vjerujem da to podmicivanje niko i ne vidi jer se radi u 4 oka u nekom finom restoranu.
A vjerujem da to podmicivanje niko i ne vidi jer se radi u 4 oka u nekom finom restoranu.
-
- Posts: 1276
- Joined: 02/03/2007 08:55
#33 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Evo broj sanitarne inspekcije 033770100, ako neko bude imao potrebe.
Ja sam ih zvala ima i godina. Narucili mi u firmi nake raznjice, nimalo jeftine. Otvorih kutiju i mal se ne obandecih od smrada. Pokvareno meso, doooobro nameljano kojekakvim zacinima koji nisu mogli ublaziti smrad. Nazovem hajvane, kazem da im je meso pokvareno i da dodju po njega, oni mene ubjedjuju kako mi se ucinilo.
Nazovem inspekciju, kazem sta je bilo, teta objasni da moram to napisati, sa svojim imenom i podacima i poslati im na fax (tu vjerovatno mnogi odustaju, da se ne zamjere kome). Nakon jedno 2-3 dana zove me zena, nekakva sefica tamo, sva ljubazna. Nazvala da kaze da su otisli u objekat, pored pokvarenog mesa nasli jos masu nepravilnosti i zatvorili radnju dok se ne plati kazna. Mene zove da mi se zahvali sto sam ih prijavila i kad bi bilo vise gradjana koji reaguju tako, oni bi znali gdje da idu i mogli bi odmah reagovati.
Ja sam ih zvala ima i godina. Narucili mi u firmi nake raznjice, nimalo jeftine. Otvorih kutiju i mal se ne obandecih od smrada. Pokvareno meso, doooobro nameljano kojekakvim zacinima koji nisu mogli ublaziti smrad. Nazovem hajvane, kazem da im je meso pokvareno i da dodju po njega, oni mene ubjedjuju kako mi se ucinilo.
Nazovem inspekciju, kazem sta je bilo, teta objasni da moram to napisati, sa svojim imenom i podacima i poslati im na fax (tu vjerovatno mnogi odustaju, da se ne zamjere kome). Nakon jedno 2-3 dana zove me zena, nekakva sefica tamo, sva ljubazna. Nazvala da kaze da su otisli u objekat, pored pokvarenog mesa nasli jos masu nepravilnosti i zatvorili radnju dok se ne plati kazna. Mene zove da mi se zahvali sto sam ih prijavila i kad bi bilo vise gradjana koji reaguju tako, oni bi znali gdje da idu i mogli bi odmah reagovati.
- Not My Idea
- Posts: 14691
- Joined: 15/03/2011 23:12
#34 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
@teAMICA
meni isto ne bi bilo mrsko/problem prijavit da mi se tako nesto desi.
meni isto ne bi bilo mrsko/problem prijavit da mi se tako nesto desi.
-
- Posts: 266
- Joined: 30/05/2010 23:18
- Location: Sarajevo
#35 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Ja sam neki dan kupio biftek kod Semica i odlican.ladyblue18 wrote: ja sam prije 2-3 sedmice slusala hvalospjeve o Semicu, tacnije o bifteku njegovom.
Ovo je grozno.
Potpisujem. Sudjuka im nije losa isto.Not My Idea wrote:evo da i ja pohvalim, domacu kobasicu-Bajra, ljuta juneca rostiljska
-
- Posts: 1276
- Joined: 02/03/2007 08:55
#36 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
I ti ces sad klepiti usima? Nazoves -prijavis. Ako oni ne reaguju onda pljuj inspekciju po forumu, onda cu i ja kupiti isti proizvod, pa cu ih i ja nazvati. Pa cu ih i ja spomenuti kako nisu odradili posao. Pa cemo napraviti na forumu akciju zvanja inspekcije radi te i te sudzuke. Mozda uspijemo, mozda ne.halkan wrote:Nisam vidio inspektore licno da uzimaju novac ali rodjak mi ima prodavnicu pa znam kako to funkcionise. Cijena je od 500-1000 km i u zapisniku pise da je sve Ok. Dobro i inspektoru i gazdi a narod se i dalje truje.
A vjerujem da to podmicivanje niko i ne vidi jer se radi u 4 oka u nekom finom restoranu.
Barem cemo POKUSATI
- chuchumbamayumbe
- Posts: 11046
- Joined: 20/10/2006 22:02
#37 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Samo je pitanje da li si kupio biftek koji je frišak, ili je bio prethodno smrznut, pa odmrznut?kod65 wrote:Ja sam neki dan kupio biftek kod Semica i odlican.ladyblue18 wrote: ja sam prije 2-3 sedmice slusala hvalospjeve o Semicu, tacnije o bifteku njegovom.
Ovo je grozno.
Potpisujem. Sudjuka im nije losa isto.Not My Idea wrote:evo da i ja pohvalim, domacu kobasicu-Bajra, ljuta juneca rostiljska
- threshold
- Posts: 1546
- Joined: 09/03/2010 20:34
#38 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
i mene to "hebe". mozda je do lagerovanja opet?
a sto ne nazoves policiju i ne prijavis brata koji podmiciva inspekciju i truje narod? ozb pitam
a sto ne nazoves policiju i ne prijavis brata koji podmiciva inspekciju i truje narod? ozb pitam
-
- Posts: 266
- Joined: 30/05/2010 23:18
- Location: Sarajevo
#39 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Ma bolje da ne razmisljam o tomechuchumbamayumbe wrote:Samo je pitanje da li si kupio biftek koji je frišak, ili je bio prethodno smrznut, pa odmrznut?kod65 wrote:Ja sam neki dan kupio biftek kod Semica i odlican.ladyblue18 wrote: ja sam prije 2-3 sedmice slusala hvalospjeve o Semicu, tacnije o bifteku njegovom.
Ovo je grozno.
Potpisujem. Sudjuka im nije losa isto.Not My Idea wrote:evo da i ja pohvalim, domacu kobasicu-Bajra, ljuta juneca rostiljska
- chuchumbamayumbe
- Posts: 11046
- Joined: 20/10/2006 22:02
#40 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
I policiju će podmititi, ali za puno manje para.threshold wrote:i mene to "hebe". mozda je do lagerovanja opet?
a sto ne nazoves policiju i ne prijavis brata koji podmiciva inspekciju i truje narod? ozb pitam
- Miki123
- Posts: 1788
- Joined: 23/09/2007 12:44
#41 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Ne znam.. imaju semići u centru Visokog mesaru i odmah do nje ćevabdžinicu. Ono što prodaju kao industrija i tu u mesari je nebo i zemlja, ko da se u putu nisu sreli. plus, ovo je garant pokvarena sudžuka.
- zambaklija
- Posts: 2734
- Joined: 27/03/2008 14:56
- Location: budžak
#42 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
gluho ti bilo ša je ono,pa zar si ti ono uopšte jeo????ma ja bi ošo kod tog trgovca i natjero bi ga da sam ono pojede samo nako uzput,jedan moj poznanik ovdije je Visočan i najveći izvoznik goveđih /telećih/kravljih srcadi a najveći uvoznik opet jedan visočanin,srcad se ovdije niti koriste niti prerađuju.Na moj upit šta se stime radi,veli prerada u sudžuke,paštete i salame
- Jara
- Posts: 31408
- Joined: 27/03/2006 00:36
#43 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
teAMICA wrote:I zato nikog ne prijavljujemo, zato se zalimo po mahali i forumima...halkan wrote:teAMICA wrote:Jel se iko (posebno postavljac teme) sjetio prijaviti ih sanitarnoj inspekciji?
Kojoj inspekciji?
Pa valjda je svima nama u BiH jasno da bas inspekcije i ostale sluzbe zaduzene za kontrole ovo i dozvoljavaju.
Inspektor dobije 500 ili 1000 km i mirna Bosna.
Ne zelimo nista ni pokusati promijeniti, nama je uvijek razlog naseg nereagovanja njihov nerad.
- PipiDugaDevetka
- Posts: 19071
- Joined: 25/12/2003 00:00
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#44 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Bosanska sudžuka je kobasica, a poznato je ko voli da jede kobasice i hrenovke da taj ne treba da se raspituje kako se prave i od čega se prave!
http://www.poljoprivreda.ba/index.php?o ... 6&Itemid=1
http://www.poljoprivreda.ba/index.php?o ... 6&Itemid=1
- headbanger
- Posts: 1179
- Joined: 09/12/2010 10:13
- Location: znojim se
#45 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
ne kontam, ustvari kontam
sumski radnik, koji radi u sumi, koji vjerovatno prolazi kroz kakvo selo ili naselje gdje ima krava, pa mogao bi do kojeg seljaka pitati ga ima li on ili ko drugi u selu suhog mesa, sira, kajmaka i ostalih seosik dzakonija, znam da bi oni jedva docekali da vam sta prodaju, pa bolje vise paltiti ali ce zato biti kvalitetno i bez otrova
hadj sto ja kancelarijiski mis nekad moram jesti te otrove, ali vi koji radite u prirodi i imate mogucnosti da se kavlitetnije hranite
na znam odakle si ali imaju pijace pa odes na pijacu pa kupis, na pijaci samo sto ti sami prodavaci u usta ne vale komad sudzuke ili pecenice, ako ti ne mozes na pijacu pa ima mati, babo, zena, sestra, brat, tetka, amidzinca, kolega
neko rece da zavidi postavljacu teme na radnom mjestu, ne zavidim mu ni sekunde, vidi minusa, vidi snjega
nije lako radit u sumi,
mozda je intereasnto koji sahatak ali dalje...
sumski radnik, koji radi u sumi, koji vjerovatno prolazi kroz kakvo selo ili naselje gdje ima krava, pa mogao bi do kojeg seljaka pitati ga ima li on ili ko drugi u selu suhog mesa, sira, kajmaka i ostalih seosik dzakonija, znam da bi oni jedva docekali da vam sta prodaju, pa bolje vise paltiti ali ce zato biti kvalitetno i bez otrova
hadj sto ja kancelarijiski mis nekad moram jesti te otrove, ali vi koji radite u prirodi i imate mogucnosti da se kavlitetnije hranite
na znam odakle si ali imaju pijace pa odes na pijacu pa kupis, na pijaci samo sto ti sami prodavaci u usta ne vale komad sudzuke ili pecenice, ako ti ne mozes na pijacu pa ima mati, babo, zena, sestra, brat, tetka, amidzinca, kolega
neko rece da zavidi postavljacu teme na radnom mjestu, ne zavidim mu ni sekunde, vidi minusa, vidi snjega
nije lako radit u sumi,
mozda je intereasnto koji sahatak ali dalje...
-
- Posts: 173
- Joined: 06/11/2011 12:52
#46 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
E druze da ti nisi kupio u prodavnici svog brata, pa zato ne smijes nikog da tuzis :-P
Nego, nije istina da su svi domaci proizvodi losi!!! Ja licno samo domace gledam i kupujem, em znam da je svjeze, em pomazem nasoj privredi.. Od mesnih delikatesa uzimam samo u Mempromu i to u njihovoj prodavnici, hrenovke su im predobre kao i salama a pogotov suho meso.. Od mlijecnih uzimam proizvode tuzlanske mlijekare (jest da su je kupili Slovenci ali Boze moj) itd itd...
Neki dan bio u Hrvatskoj i odem u Konzum i reko de bas da vidim ima li nasih proizvoda... cijeli hebeni Konzum sam obisao i ni jedan artikal nisam nasao, samo Hr proizvodi!! I svaka im cast na tome!!!
Nego, nije istina da su svi domaci proizvodi losi!!! Ja licno samo domace gledam i kupujem, em znam da je svjeze, em pomazem nasoj privredi.. Od mesnih delikatesa uzimam samo u Mempromu i to u njihovoj prodavnici, hrenovke su im predobre kao i salama a pogotov suho meso.. Od mlijecnih uzimam proizvode tuzlanske mlijekare (jest da su je kupili Slovenci ali Boze moj) itd itd...
Neki dan bio u Hrvatskoj i odem u Konzum i reko de bas da vidim ima li nasih proizvoda... cijeli hebeni Konzum sam obisao i ni jedan artikal nisam nasao, samo Hr proizvodi!! I svaka im cast na tome!!!
-
- Posts: 2
- Joined: 04/10/2010 21:23
#47 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Pošto i sam konzumiram proizvode domaćih proizvođača među kojima je i SEMIĆ,
htio bih napisati da sam nekoliko puta konzumirao njihove proizvode i moram reći da su stvarno dobri.
Ovo što se desilo gospodinu koji je otvorio temu može biti i do prodavca, ustvari da proizvodi nisu bili uskladišteni kako
treba. Govorim zato jer su oba proizvoda bila pokvarena.
htio bih napisati da sam nekoliko puta konzumirao njihove proizvode i moram reći da su stvarno dobri.
Ovo što se desilo gospodinu koji je otvorio temu može biti i do prodavca, ustvari da proizvodi nisu bili uskladišteni kako
treba. Govorim zato jer su oba proizvoda bila pokvarena.
- vitamini
- Posts: 1002
- Joined: 18/05/2008 23:29
#48 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Neki kažu bolje jesti samog hljeba, a nedavno pročitah ovaj članak
Šta ćemo onda jesti??
Činjenica: uobičajeni sastojak pekarskih proizvoda dobiva se iz ljudske kose koja dolazi iz Kine
U prijašnja vremena, kruh se mijesio ručno od brašna i vode s dodatkom kvasca ili kiselog tijesta.
Proces izrade kruha trajao je satima, često i cijelu noć.
Danas, pekarski proizvodi se rade na brzoj traci.
Od trenutka zamjesa tijesta do pakiranja i prodaje gotovog proizvoda prolazi i manje od 4 sata.
Da bi ovo postigli, proizvođači koriste razne dodatke - regulatore kiselosti, poboljšivače okusa, boje te sredstva za učvršćivanje tijesta i sprečavanje zgrudnjavanja.
Sve to se radi da bi se ponovno vratio izgubljeni okus i miris kruha, te se popravila šteta nanijeta njegovom brzom pripremom.
Nakon pečenja, proizvode špricaju kemikalijama poput kalcijeva propionata da bi spriječili rast gljivica i time povećali rok trajanja.
Proizvode zatim pakiraju u atraktivnu plastičnu ambalažu, u kojoj oni nas dočekaju na policama trgovinama.
Komercijalna proizvodnja kruha je precizna “znanost”. Količina aditiva određuje izgled, okus, boju, miris i trajanje pekarskih proizvoda.
Jedan od njih je l-cistein.
Što je L-cistein i zašto ga dodaju u pekarske proizvode
L-cistein (ili E 920) je neesencijalna aminokiselina i jedan od aditiva, koji se rutinski primjenjuju u pekarskim proizvodima.
Koristi se kao tvar za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnoga proizvoda.
Zbog toga ga dodaju u kruh, kekse, peciva, kolače i brzo smrznute proizvode.
Iako se l-cistein može proizvesti u laboratoriju, većina ga se dobiva is prirodnog i jeftinog izvora - ljudske kose.
Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se l-cistein izolira u kemijskom procesu, pakira i šalje komercijalnim proizvođačima kruha.
Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogovi krava i naftni nusproizvodi.
Usput, većina kose koja se koristi u proizvodnji l-cisteina, skuplja se s podova frizerskih salona u Kini.
Iako će većina nas ovu činjenicu pročitati s gađenjem, čini se da većini potrošača zapadnjačkog svijeta konzumacija kose nimalo ne smeta.
Međutim, ako ste vegetarijanac, musliman ili židov, nastaje ozbiljan problem.
Muslimani ne smiju konzumirati ništa što je proizvedeno od dijelova ljudskog tijela. Mnogi rabini također zabranjuju konzumiranje kose, zbog istih razloga.
A ako ste vegetarijanac - konzumiranje ljudske kose ili dlake životinja nikako ne dolazi u obzir!
Situaciju još gorom čini zakon prema kojem proizvođači ne moraju označiti l-cistein na etiketi proizvoda.
Dakle, nemojte se zavaravati ako ne pronađete l-cistein na etiketi. Ovaj sastojak se rutinski dodaje u brašno za pripremu kruha, kolača, peciva i drugih komercijalnih pekarskih proizvoda.
Domaći kruh - više truda, više zdravlja
Ne sviđa Vam se konzumiranje ljudske kose? Pitate se na koji način možete izbjeći unos l-cisteina i drugih štetnih aditiva? Odgovor je samo jedan - pravite svoj kruh!
Naravno, ovo nije najjednostavnije niti najjeftinije rješenje. No, ostati zdrav u našem modernom svijetu nije ni jednostavno, ni jeftino.
Uz malo prakse i strpljenja možete se naučiti peći svoj domaći kruh, peciva i kekse finije i zdravije od onih iz pekare.
Pravite li svoj kruh? Podijelite s nama svoje recepte preko komentara!
IZVOR : alternativa-za-vas.com
Šta ćemo onda jesti??
Činjenica: uobičajeni sastojak pekarskih proizvoda dobiva se iz ljudske kose koja dolazi iz Kine
U prijašnja vremena, kruh se mijesio ručno od brašna i vode s dodatkom kvasca ili kiselog tijesta.
Proces izrade kruha trajao je satima, često i cijelu noć.
Danas, pekarski proizvodi se rade na brzoj traci.
Od trenutka zamjesa tijesta do pakiranja i prodaje gotovog proizvoda prolazi i manje od 4 sata.
Da bi ovo postigli, proizvođači koriste razne dodatke - regulatore kiselosti, poboljšivače okusa, boje te sredstva za učvršćivanje tijesta i sprečavanje zgrudnjavanja.
Sve to se radi da bi se ponovno vratio izgubljeni okus i miris kruha, te se popravila šteta nanijeta njegovom brzom pripremom.
Nakon pečenja, proizvode špricaju kemikalijama poput kalcijeva propionata da bi spriječili rast gljivica i time povećali rok trajanja.
Proizvode zatim pakiraju u atraktivnu plastičnu ambalažu, u kojoj oni nas dočekaju na policama trgovinama.
Komercijalna proizvodnja kruha je precizna “znanost”. Količina aditiva određuje izgled, okus, boju, miris i trajanje pekarskih proizvoda.
Jedan od njih je l-cistein.
Što je L-cistein i zašto ga dodaju u pekarske proizvode
L-cistein (ili E 920) je neesencijalna aminokiselina i jedan od aditiva, koji se rutinski primjenjuju u pekarskim proizvodima.
Koristi se kao tvar za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnoga proizvoda.
Zbog toga ga dodaju u kruh, kekse, peciva, kolače i brzo smrznute proizvode.
Iako se l-cistein može proizvesti u laboratoriju, većina ga se dobiva is prirodnog i jeftinog izvora - ljudske kose.
Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se l-cistein izolira u kemijskom procesu, pakira i šalje komercijalnim proizvođačima kruha.
Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogovi krava i naftni nusproizvodi.
Usput, većina kose koja se koristi u proizvodnji l-cisteina, skuplja se s podova frizerskih salona u Kini.
Iako će većina nas ovu činjenicu pročitati s gađenjem, čini se da većini potrošača zapadnjačkog svijeta konzumacija kose nimalo ne smeta.
Međutim, ako ste vegetarijanac, musliman ili židov, nastaje ozbiljan problem.
Muslimani ne smiju konzumirati ništa što je proizvedeno od dijelova ljudskog tijela. Mnogi rabini također zabranjuju konzumiranje kose, zbog istih razloga.
A ako ste vegetarijanac - konzumiranje ljudske kose ili dlake životinja nikako ne dolazi u obzir!
Situaciju još gorom čini zakon prema kojem proizvođači ne moraju označiti l-cistein na etiketi proizvoda.
Dakle, nemojte se zavaravati ako ne pronađete l-cistein na etiketi. Ovaj sastojak se rutinski dodaje u brašno za pripremu kruha, kolača, peciva i drugih komercijalnih pekarskih proizvoda.
Domaći kruh - više truda, više zdravlja
Ne sviđa Vam se konzumiranje ljudske kose? Pitate se na koji način možete izbjeći unos l-cisteina i drugih štetnih aditiva? Odgovor je samo jedan - pravite svoj kruh!
Naravno, ovo nije najjednostavnije niti najjeftinije rješenje. No, ostati zdrav u našem modernom svijetu nije ni jednostavno, ni jeftino.
Uz malo prakse i strpljenja možete se naučiti peći svoj domaći kruh, peciva i kekse finije i zdravije od onih iz pekare.
Pravite li svoj kruh? Podijelite s nama svoje recepte preko komentara!
IZVOR : alternativa-za-vas.com
- chuchumbamayumbe
- Posts: 11046
- Joined: 20/10/2006 22:02
#49 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
The majority of L-Cysteine was once obtained industrially by hydrolysis of human hair, but in recent years 80% is produced from duck feathers. Due to marketing restraints with Jewish Kosher and Muslim Halal however, it is now possible to get synthetically produced material, albeit at a higher price.[5] The synthetic route involves fermentation utilizing a mutant of E. coli.
- PipiDugaDevetka
- Posts: 19071
- Joined: 25/12/2003 00:00
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#50 Re: Kakve OTROVE jedemo ???
Biće da sam i munafik i hanibal kanibal. To je znači čudo pekarskog praha. Ljudetina u obliku kose.
Ja bih najradije pojeo kosu @xxxforumašice.
Ja bih najradije pojeo kosu @xxxforumašice.