oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

domi
Posts: 544
Joined: 04/10/2003 00:00

#51 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by domi » 04/11/2011 15:16

Pa, mene kad su pitali koje sam godiste, ja im rekao da sam '72 i da su mi cetnici uzeli sva dokumenta prilikom protjerivanja. Komisija, ako bi se to moglo nazvati komisijom, zakljucila da znam geografiju :D i rasporedila me u jedinicu. Tako da drzavu i njene cinovnike iz tog perioda i ne treba previse okrivljivati, bar po tom pitanju. Nije se znalo ko pije a ko placa, pogotovo sa nama izbjeglicama.
I tako godinu dana poslije rata, pricam ja sa starim telefonom i on mi govori da se moram pod hitno vratiti nazad u domovinu, jer mi je kaze dosla poziv da idem u vojsku :-) , ne znam ko se vise smijao, on, isto prvoborac kao i moja malenkost ili ja. Kazem ja njemu, da ako ja moram, mora i on, jer ni on nije sluzio nasu redovnu, nego onu kobajagi jugoslovensku.

Da tuga bude veca, ja jesam prosao dvosedmicnu obuku :dance: prije nego sam otisao na ratiste i dobio potvrdu da ne moram sluziti vise vojsku. I na sve to cak sam bio nekakav podoficircic u regrutnom centru 7. korpusa, onom prvom na Ravnom Rostovu, tako da o evidenciji vojnih tih nekakvih institucija ne treba trositi previse rijeci.

Ali, mislim da sluzbena organizacija takve jedne udruge nije potrebna, pun mi qrac vise svih tih organizacija.

Respekt za m.da! :-D

U svakom slucaju, veliki pozdrav svim maloljetnicima koji su se fatili puske u to jebeno vrijeme.


zelenashica
Posts: 14489
Joined: 19/08/2007 02:54

#52 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by zelenashica » 04/11/2011 15:49

Moj bivši muž je sa 17 godina,1993.godine dobrovoljno otišao na liniju.Helem,sam se prijavio.Pokucao na vrata kasarne i tražio da ide sa drugovima iz ulice zajedno na ratište.Smiješno je bilo to što je na ratište otišao kako on kaže iz dosade :roll: ostao sam u ulici a starija ekipa na linijama.

Cijeli taj period rata je bio vojnik, miner.Nakon rata ostao je u profesionalnoj vojsci kao deminer,helem skidao one mine koje je i postavljao.Ne sjećam se tačno iznosa ali znam da je nakon rata dobio i neke certifikate.Ali status demobilisanog borca nikad,iako je u vojnom odsjeku dobio uvjerenje kojim mu se priznaje sav vojni staž.

ksalaka
Posts: 2
Joined: 31/10/2011 15:41

#53 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by ksalaka » 27/02/2012 08:40

Hvala svima na podršci, a Vasem muzu preporucujem da se prijavi u udruženje kako bismo imali evidenciju svih maloljetnih dobrovoljaca u KS. Samo tako mozemo lakse ostvariti nasa prava.

User avatar
headbanger
Posts: 1179
Joined: 09/12/2010 10:13
Location: znojim se

#54 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by headbanger » 27/02/2012 08:45

poznanik wrote:
jazzer wrote:Ja sam dobio uredan poziv da se javim u oruzane snage iako nisam imao
punih 18 godina. Sjecam se toga kao sada da je bilo. Kome sam se mogao zaliti?? Helsinskom komitetu?? :)
Onda odem sam i prijavim se u jedinicu u koju sam htio...ostalo je istorija :) .
Nisam siguran, ali u maloljetnom dobu nisi mogao biti u evidenciji Oružanih snaga bivše države, nisi mogao biti na spisku poziva za mobilizaciju i nisi mogao imati ratni raspored. Tvoj poziv, najvjerovatnije, upućen je od strane nekog ko je tebe osobno poznavao, pa te stavio na spisak. Mislim da si imao pravo odbiti poziv i učešće u ARBiH, sve do punoljetstva.

Inače, učešće maloljetnih osoba u ARBiH je bilo na dobrovoljnoj osnovi.

sa 17 godina sam primio poziv za regrutaciju
da se javim opsitnskom dsz i ono :D
radi obavljanja ljekarskog pregleda odem i tamo vec vojna knjizica na moje ime
ovo je bilo u januaru 92

drugo je poziv na regrutaciju a drugo je poziv na odsluzenje vojnog roka ili u ovo slucaju poziv u rat

mesihtrko
Posts: 329
Joined: 23/09/2008 01:38

#55 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by mesihtrko » 28/03/2019 07:16

Zašto maloljetne borce tretirati kao posebnu kategoriju
Treba prije svega vidjeti na kojim su linijama bili, u kojim su akcijama učestvovali.
Čuo sam razne priče o nekim maloljetnim
Neki su tri dana prije nego što će napuniti 18 godina prijavili se dobrovoljno da čuvaju ulaz na alpašinu kako bi izbjegli mobilizaciju,Neki su opet koji su imali veze prijavljeni prije punoljetstva kako bi im se našao lagodniji položaj od prve linije.
Pitam se zašto se ova kategorija boraca mora posebno tretirati
Pitam se kako tretirati one koji su tek napunili 18 godina ,regrutovani ,prošli obuku i poslati na prve linije .poznavao sam neke koji su odmah poslije obuke raspoređeni na stup ubačeni u vatru čini mi se u 102 i 105 ,rijedak slučaj da je neko od istih preživio te prve borbe .
SVA BORAČKA UDRUŽENJA TREBA SPOJITI U JEDNO I ZA TAKVO TRAŽITI PRAVA ZA BORCE SVE OSTALO VODI KA TOME DA PRAVI ISTINSKI BORCI NA KRAJU NEĆE IMATI NIKAKVA PRAVA


https://www.fokus.ba/wp-content/uploads ... -borci.jpg

mishic
Posts: 1337
Joined: 28/04/2011 16:29

#56 Re: oni koji su se maloljetni uključili u odbranu BiH

Post by mishic » 12/04/2019 12:45

Dobro su se udružila ova kao i sva druga udruženja. Oni su se udružili da uski krugovi rodbine i familije ostvare ono što bi trebali ostvariti istinski borci. Milioni namijenjeni borcima su potrošeni i jedan broj ljudi bliskih tim udruženim udruženjima jako dobro profitira. Na drugoj strani desetine hiljada boraca sem bijednih certifikata potonulih u prevarantske PIF-ove n i k a d a nisu uspjeli ostvariti ni jedno jedino pravo po tom osnovu. Kažu 16 nekakvih boračkih prava predviđa novi zakon a mnogi su po 16 puta već ostvarili pojedina prava. Kažu čiste se spiskovi. Troše milioni. Kao radi se nešto. I to decenijama tako pričaju.
A borac sa preko 4 godine boračkog staža podstanar, sam školuje djecu i plaši se penzije jer će morati u starosnu bez tri godine staža.
Dok sve te evidencije i zakoni profunkcioniraju malo će istinskih boraca biti među živima. Čini se da se oni prave za ove što će tek postati borci. Aferm!

Post Reply