Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

#1 Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by HomeArt » 17/08/2011 09:13

Citajuci ovaj tekst jednostavno se moramo zamisliti, ako je ovo sve 100% tacno sta tek jedemo iz Srbije i čime nas domaći "stručnjaci" truju?
Hrvatska nekvaliteta

Hrvatski ekonomisti složni su kako Hrvatska nema velike šanse u izvozu primarnih poljoprivrednih proizvoda na tržište Europske unije te da zbog tog šansu treba tražiti u izvozu “visokokvalitetne” prerađene hrane. No, ključna je nespremnost čak i najvećih hrvatskih prehrambenih kompanija, čiji proizvodi ne mogu kvalitetom i cijenom konkurirati prehrambenim divovima niti iz zapadnoeuropskih niti iz istočnoeuropskih članica EU-a. Osim toga, hrvatske kompanije razmišljaju i o preseljenju svojih zastarjelih pogona u našu zemlju, gdje bi proizvodile, prodavale te nastavile izvoziti bez carine u zemlje CEFTA-e. Brojni su primjeri proizvoda na kojima se možemo i bez dubljih laboratorijskih testiranja uvjeriti kako su drukčiji nego isti koje kupimo kad odemo u Hrvatsku. Zapalimo “istu” cigaretu kupljenu u BiH i onu kupljenu negdje u Hrvatskoj ili kušajmo mlijeko, juhu iz vrećice, ili pogledajmo kvalitetu nekog odjevnog predmeta!

Upućeni u ovu problematiku tvrde kako se često događa i da neki proizvod prilikom nasumične kontrole prilikom uvoza u neku zemlju EU-a pa i “trećih” zemalja ne prođe provjere, pa se jednostavno vrate kontejneri i šleperi natrag u Hrvatsku, nakon čega se ta ista roba izravno šalje u BiH ili, ukoliko su obvezna deklaracija i ostali natpisi na proizvodu na stranim jezicima, prepakira i plasira na naše tržište. Brojni su vidljivi primjeri kako konzumiramo uvjetno rečeno “smeće Made in Croatia”. Znamo kako brojni proizvodi nose oznaku “Hrvatska kvaliteta”, koja u europskim i svjetskim razmjerima ne znači ama baš ništa, no prilikom odlaska u kupnju pogledajmo koliko hrvatskih proizvoda, posebice prehrambenih, ima u našim trgovinama s tom oznakom. Posebna priča su oznake koje nam pokazuju može li se neki proizvod izvesti i prodati u nekoj zemlji Europske unije.

EU je u cilju omogućavanja slobodnog kretanja roba i usluga uskladila tehničko zakonodavstvo među članicama, budući da su tehničke prakse u zemljama članicama bile različite. Takozvani, “Novi pristup” (New Approach) uređuje temeljne zahtjeve koje mora zadovoljiti proizvod da ne bi, kako se ističe, “ugrozio život, zdravlje, okoliš ili potrošača”. Znak “CE” je specifična oznaka u pravnom sustavu Europske unije, koja ima svoje značenje u uređenom sustavu tehničkog zakonodavstva. To je obvezna (!) vidljiva oznaka na proizvodima, ali i uslugama i procesima u zemljama članicama EU-a, kojom se potvrđuje da su “zadovoljene odrednicama zakona i propisa”. Označen proizvod, osim oznake “CE”, mora imati oznaku registriranog tijela u EU-u (“notify body”), čime se “postiže sljedivost prema ocjeni ispunjenja zahtjeva”. Uređenjem područja tehničkog zakonodavstva određeno je da za proizvod “odgovara isključivo proizvođač ili njegov zakonski predstavnik”, a laboratoriji i certifikacijske organizacije imaju ulogu nepristranog ocjenjivanja sukladnosti sa zahtjevima. Nakon relativno duge procedure potrebne za dobivanje “CE” znaka niti jedan proizvođač, posebice neka prehrambena kompanija, ne želi riskirati da neuspjeli proizvod ili onaj kojemu je prema europskim standardima istekao rok valjanosti slučajno bude otkriven na policama gdje vrijede ovi standardi, pa se izvoze i puštaju u promet u zemlji gdje to ne vrijedi, pa tako i u BiH bez obzira što ugrožavaju naš život, zdravlje, okoliš ili potrošača. Ukoliko proizvod ne ispunjava jednu od direktiva novog pristupa, na njega se ne stavlja “CE” oznaka koja je, pojednostavljeno rečeno, trgovinska putovnica za proizvod koji se plasira na EU tržište, čime mu je omogućeno slobodno kretanje po ovom tržištu.

Ucjenjivanje bh. izvoznika

Hrvatska je, pored toga, tijekom pristupnih pregovora s EU-om u okviru Poglavlja 12. “Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika” i Poglavlja 24. “Pravda, sloboda i sigurnost” usuglasila osam inspekcijskih graničnih prijelaza (BIP) sa susjednim zemljama. To su Bajakovo, Karasoviči, luke Rijeka i Ploče, Zračna luka Zagreb i Pošta Zagreb te dva BIP-a s našom zemljom kod Stare Gradiške i Metkovića. Ukratko, to će biti jedina dva granična prijelaza preko kojih će se nakon ulaska Hrvatske u EU iz BiH moći izvoziti proizvodi koji podliježu inspekcijskom pregledu. O kakvom potezu hrvatskih pregovarača s EU-om se radi govori i činjenica da je Zagreb (čitati: HDZ-ova vlada na koju su bez sumnje utjecali hrvatski prehrambeni izvoznički lobiji) sve dogovorio s Bruxellesom bez konzultacija sa Sarajevom.

Iz naše Direkcije za europske integracije o ovom problemu upozorili su kako su predloženi prijelazi nedovoljni i izabrani bez argumenata. BiH je tražila sedam BIP-ova: Orašje - Županja, Šamac - Slavonski Šamac, Gradiška - Stara Gradiška, Gorica -Vinjani Donji, Izačić - Ličko Petrovo Selo te Bijača - Metković. Taj prijedlog je naše Državno povjerenstvo za integrirano upravljanje granicama još u svibnju prošle godine dostavilo Hrvatskoj koja na to do danas nije odgovorila.

Štoviše, iz Ministarstva prometa i veza BiH ističu da je izgradnja graničnog prijelaza Bijača kod Metkovića tek u pripremnoj fazi, a za novi granični prijelaz na autocesti u izgradnji, Banja Luka -Gradiška prema Okučanima i Staroj Gradišci, još nisu pokrenute niti pripremne radnje! Tako bi se moglo dogoditi da prehrambeni proizvodi koji ne ispunjavaju europske standarde, oni kojima istječe rok uporabe, prepakirani proizvodi i sve s oznakom “Hrvatske kvalitete”, a bez “CE” znaka europske kvalitete završe u još većoj količini nego do sad u našim trgovinama. Ukoliko se nešto ne primijeni - a za što će trebati poduzeti žestoke napore budući da je jedina dva inspekcijska granična prijelaza (BIP), kojima nas susjedna Hrvatska ucjenjuje, Zagreb već dogovorio s Bruxellesom ignorirajući naše potrebe - s naše strane neće se moći izvesti inspekcijski pregled žive stoke i proizvoda životinjskog podrijetla kao i bilja i proizvoda biljnog podrijetla. S druge strane, naši domaći izvoznici izložit će se znatno povećanim troškovima jer će izvoz u Hrvatsku i EU biti moguć samo preko Metkovića i Stare Gradiške, te će se izravno umanjiti konkurentnost i onih rijetkih naših proizvoda koji ispunjavaju standarde.

Nebriga bh. vlasti

Samim tim što će Hrvatska postati članica EU-a, BiH će morati ispunjavati dodatne kriterije da bi naša roba mogla ući na teritorij te zemlje - od zadovoljavanja kvalitete do neke naše interne zakonske regulative koja mora biti u skladu s onim što EU traži. Mi trenutačno to ne ispunjavamo i samim time će naši proizvođači biti spriječeni izvoziti u Hrvatsku sve one proizvode koje trenutačno ne mogu izvoziti u EU, prije svega mliječne i mesne proizvode. Nedim Ćatović, iz Odjeljenja za regionalni ruralni razvoj UNDP-a BiH, smatra skandaloznom činjenicu da na ovu opasnost nitko ne upozorava gospodarstvenike u BiH.

Zid za bh. proizvode

Iako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju predviđen za 2013., već polovicom iduće godine počet će primjena zakonske regulative kojom bi se izvoz iz BiH u Hrvatsku mogao zaustaviti. Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH upozorava da će se kao problem pojaviti i granični prijelazi, s obzirom da će se, prema hrvatskom prijedlogu, od trenutka kada ova zemlja postane punopravna članica EU-a kompletan izvoz proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla iz BiH moći vršiti samo preko inspekcijskog graničnog prijelaza (BIP) Metković, čija je izgradnja u pripremnoj fazi te Stara Gradiška, za koji još nisu pokrenute niti pripremne radnje.

Pršut za Europu

Kao primjer možemo uzeti vječnu raspravu je li bolji dalmatinski, slavonski ili hercegovački pršut. Evo što o tome kaže Bruxelles. Samo članstvo jedne zemlje ne znači automatski i da je tržište EU-a otvoreno za njezine proizvode, a Hrvatska trenutačno ne može izvoziti niti jedan termički neobrađeni proizvod od svinjskog mesa. Pršut može, ali i to samo ako je teži od 9,5 kilograma! Virus svinjske kuge, naime, nestaje na temperaturama iznad 70 stupnjeva, a pršut teži od 9,5 kilograma ima dugo zrenje, tijekom kojeg virus ne preživljava. Primjerice, Rumunjska i Bugarska nakon četiri godine članstva još uvijek ne mogu izvoziti u EU proizvode od svinjskog mesa.


User avatar
open the pendzer
Posts: 144
Joined: 23/04/2011 16:13

#2 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by open the pendzer » 17/08/2011 09:40

Ne znam jel smece ili nije, ali vindijina sunka od puretine mi ima okus po puretini, dok mi Brajloviceva pureca sunka ima okus na deterdjent.

Mada, ako usporedim puricu/curku domacu i Vindijinu zaledjenu, ko nebo i zemlja. Ali to je vec neka druga tema.

Sta nam tek mafijozo familija sa Sirokog brijega prodaje, bojim se i pomisliti, ali ionako ne jedem njihove proizvode.

Sta god kupis, zapitas se jesi li kupio crknutog pacova.

talić
Posts: 1559
Joined: 03/11/2010 17:52

#3 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by talić » 17/08/2011 10:53

nedavno je tu neko ismijavan zato što je izjavio da mu coca-cola u BiH nema okus ko u Njemačkoj. U principu se roba klasira i mi dobivamo kvalitet koji dobivaju istočnoevropske zemlje. Veće smeće od tog koje mi jedemo ide u Afriku i Aziju a najkvalitetnija roba završava u SAD, Kanada i stare članice EU. Prije par dana sam gledao emisiju o pesticidima i Francuz kaže da oni kao najveći proizvođači pšenice uglavnom ne koriste svoju pšenicu u pekarskoj industrijije jer je njihova pšenica loša za proizvodnju kruha nego je uvoze iz južne Amerike. Gornjih 10 cm zemlje je mrtvo, nema živih organizama ubili su ih pesticidi i vještačko đubrivo. Mi se možemo zaštititi samo jačanjem kontrole svih uvoznih proizvoda, drugog načina nema.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by PipiDugaDevetka » 17/08/2011 12:32

talić wrote:nedavno je tu neko ismijavan zato što je izjavio da mu coca-cola u BiH nema okus ko u Njemačkoj. U principu se roba klasira i mi dobivamo kvalitet koji dobivaju istočnoevropske zemlje. Veće smeće od tog koje mi jedemo ide u Afriku i Aziju a najkvalitetnija roba završava u SAD, Kanada i stare članice EU. Prije par dana sam gledao emisiju o pesticidima i Francuz kaže da oni kao najveći proizvođači pšenice uglavnom ne koriste svoju pšenicu u pekarskoj industrijije jer je njihova pšenica loša za proizvodnju kruha nego je uvoze iz južne Amerike. Gornjih 10 cm zemlje je mrtvo, nema živih organizama ubili su ih pesticidi i vještačko đubrivo. Mi se možemo zaštititi samo jačanjem kontrole svih uvoznih proizvoda, drugog načina nema.
@taliću,
Jesi li ikada čuo da je naša državna Agencija za kontrolu ispravnosti hrane objavila da je ona otkrila neku neispravnu namirnicu, pa je po njenom naređenju maknuta iz prodavnica,...sa tržišta? Histaminizirane EVA konzerve tunjevine je ''otkrio'' sam proizvođač, čini mi se Podravka. Sve je to bila fino upakovana besplatna reklama putem medija u čitavom SFR Regionu, ali to nije tema.

U Zakonu o hrani BiH fino piše da je zabranjena prodaja, proizvodnja i promet GM biljkama, odnosno, sada su oformili neku Komisiju za NOVU HRANU na nivou države, pa oni odlučuju šta smije na tržište, a šta ne smije.

Bt. GM krompir je biljka za koju je naučno dokazano da je opasna za ljudsku i životinjsku ishranu, pa opet, ništa. Djeca se i dalje truju, pa onda ja od svoje penzijice-mirovinice moram pozivati humanitarne telefone.

Baš mi je drago što je poznati klempavi političar koji je krivac za sve boleštine Bosanaca i Hercegovac, za sve smrti, bolesti,....obolio od opake bolesti, definitivno-metastaziralo! Mogao je kao političar barem pokušati da zaštiti svoj narod i djecu.

User avatar
zonna
Posts: 641
Joined: 07/12/2010 20:13
Location: neptun

#5 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by zonna » 17/08/2011 12:46

joj pipi, nemoj bas tako. :cry:

vec nekoliko puta pises o tom krompiru pa da te pitam. da li svaki gm krompir spada u tu grupu ili odredjene "mutacije". koliko se sjecam da je bilo rijec o specificnom krompiru koji je bio modifikovan sa genima neke zivotinje.
ovo ja da se utjesim malo jer sam ga sigurno kupovala... :cry: jebi ga, ako nista u restoranima smo ga fino papali...

i sad da ti javim novosti sa mojim krompirom :D . kao sto sam ti rekla vec zlatica je pojela sve sto se moglo pojesti. nije mu bilo spasa. pored toga ga je ubila ona neka "plemenjaca" ( je li se tako kaze?) uglavnom izgleda kao da nikad nije posadjen krompir.
dio koji je odmah prije cvjetanja "spaljen"/pojeden se nadju samo neki klikeri :( a onaj dio koji je prezivio do cvjetanja nije ni los... za bolji uvid cu sacekati dok se povadi pa ti kazem.
u svakom slucaju nije bas kako kazes. od holandskog ipak mozes sjeme ostaviti a po tome kako ga zlatice tamane ispade i da je dobar :-D

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by PipiDugaDevetka » 17/08/2011 13:57

zonna wrote:joj pipi, nemoj bas tako. :cry:

vec nekoliko puta pises o tom krompiru pa da te pitam. da li svaki gm krompir spada u tu grupu ili odredjene "mutacije". koliko se sjecam da je bilo rijec o specificnom krompiru koji je bio modifikovan sa genima neke zivotinje.
ovo ja da se utjesim malo jer sam ga sigurno kupovala... :cry: jebi ga, ako nista u restoranima smo ga fino papali...

i sad da ti javim novosti sa mojim krompirom :D . kao sto sam ti rekla vec zlatica je pojela sve sto se moglo pojesti. nije mu bilo spasa. pored toga ga je ubila ona neka "plemenjaca" ( je li se tako kaze?) uglavnom izgleda kao da nikad nije posadjen krompir.
dio koji je odmah prije cvjetanja "spaljen"/pojeden se nadju samo neki klikeri :( a onaj dio koji je prezivio do cvjetanja nije ni los... za bolji uvid cu sacekati dok se povadi pa ti kazem.
u svakom slucaju nije bas kako kazes. od holandskog ipak mozes sjeme ostaviti a po tome kako ga zlatice tamane ispade i da je dobar :-D
Kada pišem o GM krompiru ja navedem da je to modifikovanje izvršeno uz pomoć Bacillus Thuringiensis. Taj bacil je smrtonosan za kr. zlaticu jer se nekako uvuče u jajašca zlatice ili samog insekta, pa živi u životinji i iznutra je jede. Nema problema za taj bacil, ali čim se on unese u genetsku strukturu krompira, ta nova biljka koju mi svakodnevno jedemo sadrži i toskine=pesticida kojeg stvara sama ta biljka. I to bi bilo uredu, ali je naučnik, dr. genetike, Arpad Pusztai dokazao opasnost konzumiranja ove biljke od strane ljudi i životinja.

Što bi rek'o Kike - Budalike, IZVOLTON POTRUJTE SE, SLOBODNO!

p.s.
Ne znam @zonna, šta su za tebe mutacije ili ''mutacije''?
Ono što naprave u Holandiji kao sjeme krompira je modifikovana biljka, nova biljka, nova hrana i Komisija ove Agencije za kontrolu hrane BiH bi morala ili odobriti, ili zabraniti takve biljke.
Medjutim, ja ne pamtim da su oni nekada izdali saopštenje u kojem dozvoljavaju konzumaciju (prodaju), recimo GM lubenica ili bilo koje druge biljke.
Last edited by PipiDugaDevetka on 17/08/2011 14:03, edited 1 time in total.

User avatar
zonna
Posts: 641
Joined: 07/12/2010 20:13
Location: neptun

#7 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by zonna » 17/08/2011 14:00

dobro. a posto nemamo nikakvih kontrola u ovoj divnoj drzavi kako ja mogu znati koji krompir taj???

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by PipiDugaDevetka » 17/08/2011 14:04

zonna wrote:dobro. a posto nemamo nikakvih kontrola u ovoj divnoj drzavi kako ja mogu znati koji krompir taj???
Popravio sam prethodni post, pa pogledaj.
Ne možeš nikako znati koji je GM, a koji nije, nego šuti, trpi i jedi,..liječi se plaaćaj lijekove, liječenje,...UMRI i još za to plati.
:(

User avatar
wewa
Posts: 14544
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#9 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by wewa » 17/08/2011 14:07

ja sam od onih koji "kupuju domace". veliko ALI - kupujem samo kvalitetno. kod nasih proizvoda problem je neujednacenost kvaliteta, pogledajte recimo mljekaru livno. imali savrsenu gaudu i onda je pokvare, postane nekakva zestoka.
poljorad, inmer, vegafruit, vispak, dita, milkos - to su brandovi koje cijenim. ima ih sigurno jos dobrih, a bilo bi ih vise da postoji pouzdan sistem provjere kvalitete...

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by PipiDugaDevetka » 17/08/2011 14:14

Orthorexia, ili “bolest zdrave prehrane” nova je bolest iz industrije psihijatrije. U koliko ste usredotočeni da jedete zdravo, po najnovijim istraživanjima psihijatrije, vi ste psihički bolesna osoba.

User avatar
wewa
Posts: 14544
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#11 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by wewa » 17/08/2011 14:20

PipiDugaDevetka wrote:Orthorexia, ili “bolest zdrave prehrane” nova je bolest iz industrije psihijatrije. U koliko ste usredotočeni da jedete zdravo, po najnovijim istraživanjima psihijatrije, vi ste psihički bolesna osoba.
ta sam :-) :lol:

User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 38849
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#12 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by Bloo » 17/08/2011 14:24

wewa wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Orthorexia, ili “bolest zdrave prehrane” nova je bolest iz industrije psihijatrije. U koliko ste usredotočeni da jedete zdravo, po najnovijim istraživanjima psihijatrije, vi ste psihički bolesna osoba.
ta sam :-) :lol:

znala sam :D

User avatar
wewa
Posts: 14544
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#13 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by wewa » 17/08/2011 14:25

Bloo wrote:
wewa wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Orthorexia, ili “bolest zdrave prehrane” nova je bolest iz industrije psihijatrije. U koliko ste usredotočeni da jedete zdravo, po najnovijim istraživanjima psihijatrije, vi ste psihički bolesna osoba.
ta sam :-) :lol:

znala sam :D
mora bar jedna od nas dvije :skoljka: :lol:

User avatar
plain vanilla
Posts: 64132
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#14 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by plain vanilla » 17/08/2011 14:30

wewa wrote:ja sam od onih koji "kupuju domace". veliko ALI - kupujem samo kvalitetno. kod nasih proizvoda problem je neujednacenost kvaliteta, pogledajte recimo mljekaru livno. imali savrsenu gaudu i onda je pokvare, postane nekakva zestoka.
poljorad, inmer, vegafruit, vispak, dita, milkos - to su brandovi koje cijenim. ima ih sigurno jos dobrih, a bilo bi ih vise da postoji pouzdan sistem provjere kvalitete...
Ovo je odlicna primjedba..ne znam zasto, jesmo li takav narod, ali ovo je bolest gotovo svih nasih proizvodjaca, pa cak i ugostitetelja
Pokrenu neku proizvodnju (prodaju), ljudi prepoznaju kvalitet, pocnu kupovati, i odjednom taj kvalitet nestane. Mogla bih do sutra nabrajati proizvode koji su bili dobri, i koje sam kupovala, a onda nakon par razocarenja prestala. Valjda ne shvataju da niko nije debil i da moze razlikovati dobro od loseg.

User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 38849
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#15 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by Bloo » 17/08/2011 14:35

ja i dalje zivim u nadi da ce Vispak napraviti fine cokolade :D

User avatar
wewa
Posts: 14544
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#16 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by wewa » 17/08/2011 14:37

Bloo wrote:ja i dalje zivim u nadi da ce Vispak napraviti fine cokolade :D
a ja se neki dan prisjetih onih sarabonovih pokusaja tamne cokolade :cry: sto ti je rec' nostalgija.

User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 38849
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#17 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by Bloo » 17/08/2011 14:38

wewa wrote:
Bloo wrote:ja i dalje zivim u nadi da ce Vispak napraviti fine cokolade :D
a ja se neki dan prisjetih onih sarabonovih pokusaja tamne cokolade :cry: sto ti je rec' nostalgija.

sjecas se sarabonovih malih gajbi punih slatkisa u sve stavljeno u vrecu plasticnu kao za krompir :D

User avatar
wewa
Posts: 14544
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#18 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by wewa » 17/08/2011 14:39

Bloo wrote:
wewa wrote:
Bloo wrote:ja i dalje zivim u nadi da ce Vispak napraviti fine cokolade :D
a ja se neki dan prisjetih onih sarabonovih pokusaja tamne cokolade :cry: sto ti je rec' nostalgija.

sjecas se sarabonovih malih gajbi punih slatkisa u sve stavljeno u vrecu plasticnu kao za krompir :D
ne sjecam - ali nikakvo cudo, oduvijek mi je slano draze :lol:

User avatar
juli84
Posts: 569
Joined: 09/02/2011 15:03
Location: Tamo gdje je isto napadač i žrtva.

#19 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by juli84 » 17/08/2011 14:39

Eh i ja čekam to, samo mi nije jasno kolika mudrost treba da se napravi dobra čokolada.

User avatar
pojedinac
Posts: 1195
Joined: 02/06/2006 19:02
Contact:

#20 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by pojedinac » 17/08/2011 14:47

PipiDugaDevetka wrote: Ne možeš nikako znati koji je GM, a koji nije, nego šuti, trpi i jedi,..liječi se plaaćaj lijekove, liječenje,...UMRI i još za to plati.
:(
Danas važi izreka:

“Od kolijevke pa do groba najbolja smo platežna roba.”
:(
:x

User avatar
pojedinac
Posts: 1195
Joined: 02/06/2006 19:02
Contact:

#21 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by pojedinac » 17/08/2011 14:52

plain vanilla wrote:Valjda ne shvataju da niko nije debil i da moze razlikovati dobro od loseg.
Al’zato smo svi debili jer ne znamo razlikovati zdravo od nezdravog.


P.S. Ovo ne znamo se odnosi na to da mi potrošaći nismo u mogučnosti da provjerimo da li je određeni proizvod zdrav za nas.

HomeArt
Posts: 2109
Joined: 02/09/2004 13:33
Location: Hrasno Hill :)

#22 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by HomeArt » 17/08/2011 15:27

Nisu sad bitni ukusi niti domaca ili strana firma nego kontrola koje nema na zalost, poenta je da ne znamo sta jedemo :roll:

User avatar
wewa
Posts: 14544
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#23 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by wewa » 17/08/2011 15:29

po tome jedino ima smisla kupovati iz EU jer oni bar moraju imati deklaracije. ali onda zasigurno uzimas hranu s vise konzervansa, aditiva. jedino sto covjek moze uraditi je kupovati organsko (ako to moze priustiti) i kuhati sam sve sto jede (ako ima vremena).

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

#24 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by poznanik » 17/08/2011 15:42

HomeArt wrote:Nisu sad bitni ukusi niti domaca ili strana firma nego kontrola koje nema na zalost, poenta je da ne znamo sta jedemo :roll:

Upravo je ovo odgovor na pitanje iz naslova teme :thumbup:

Znam pouzdano da se kontrola živežnih namirnica u uvozu u BiH vrlo rijetko kvalitetno kontrolira, uglavnom su to organoleptički pregledi, ili često i bez takvih... Izuzetno, ako se uveze neki nepoznati proizvod, ili onak koji još nije zabilježen u dokumentaciji resornih ministarstava - prethodno nekad kontroliran, onda se izuzimaju uzorci za laboratorijska ispitivanja. Naravno, i pored zvanične zabrane, trgovci i takvu robu odmah puštaju u promet, ne čekajući rezultate analiza.

Jedno od rješenja i smjernica ka uspostavljanju kvalitetnije kontrole hrana u uvozu, pa i u domaćoj proizvodnji, je "čistka" aktuelnih entitetskih inspektora koji rade na graničnim kontrolnim punktovima, na kojima se provozi ili uvozi roba, i drastično uvećanje visine kaznenih mjera za počinioce propusta u kontroli ili lošoj kontroli.

Međutim, kako svaka riba smrdi od glave, takve su okolnosti i u ovom sektoru, a ne treba zaboraviti i sveprisutnu korupciju, koja je možda čak i veći problem od nemara pri kontroli. Dovoljno je samo provjeriti "imovinske kartone" svih graničnih inspektora, rezultati bi bili frapirajući :sad:

User avatar
Rauber
Posts: 1104
Joined: 07/05/2009 16:47

#25 Re: Jedemo li "smece" iz hrvatske?

Post by Rauber » 17/08/2011 15:58

Ja inace svo voce i povrce kupujem na pijaci, imam par ljudi kojima recimo pa vjerujem, kod njih jos uvijek mogu naci crvavu jabuku i sljivu, paprike normalne velicine i prirodnog mirisa...
Dok mi je u EU bas sve neprirodno, paprike uopste ne mirisu a i ogromne su, 2 paprike filujes i mogu se najesti 2-3 covjeka, jabuke sve iste, ko klonirane, naravno crva ni na mapi mada iskreno ne mozes ga vidjeti ni u jabukama sto su po nasim trznim centrima.
Meso je posebna prica, mislim da vani ne mozes uzeti meso kao sto je kod nas da ga platis tri pute skuplje.

To je moje vidjenje, e sad ako nasa hrana ne valja a onakva hrana u EU je dobra, e onda stvarno ne znam :shock:
Last edited by Rauber on 17/08/2011 17:43, edited 1 time in total.

Post Reply