bombe u Oslu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

luciferino
Posts: 1960
Joined: 18/08/2005 17:54

#526 Re: bombe u Oslu

Post by luciferino » 24/07/2011 16:16

bosanska senzacija wrote:
@rman wrote:
Isto tako ne mogu a da se ne načudim zbog čega svoje stavove, ako je već odlučio da ih reklamira na ovako brutalan način, nije sproveo ubijajući imigrante i doseljenike.
Svakako da i njih ubijaju, ali ovim je htio u epicentar pogoditi. Imigrantsku politiku ne vode imigranti već centristi. Usput, veliki broj imigranate je također ubijen na tom izletištu... Evropski desničari su uvidjeli da ubijanjem imigranata ne postižu baš mnogo, jer, kao prvo, nikoga za to ne boli uho, a kao drugo, ne mogu ih sve ni pobiti, stoga su očigledno promijenili taktiku te će ubuduće svoje napada usmjeriti prema "svojima" koji daju prava imigrantima...
Meni se to čini kao skroz pogrešan način.

Njemu je ubijanje bio samo način da dođe do velike medijske ekponiranosti. Do nje je mogao doći tako što će se njegovo djelovanje uskladiti sa njegovim riječima i stavovima, a ne skroz suprotno.

Eno i fašisti na Stormfrontu ne mogu da se načude zbog čega je odlučio da ubija "svoje". A mogao im je biti lični heroj...
Ali poenta je u tome sto to za njega nisu bili njegovi. On je u svome mozgu nasao opravdanje.


User avatar
sheilak
Posts: 17836
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#527 Re: bombe u Oslu

Post by sheilak » 24/07/2011 17:25

Bojim se da ce se sve svesti na to da su muslimani krivi, tj. odgovorni za ovo. Jer napokon, upravo je njihovo prisustvo u zapadnom svijetu navelo plavookog, plavokosog Norvezanina da pukne i pobije sav taj narod. Vidte na sta covjeka tjeraju. (vrlo moguce reakcije kod odredjenog broja ljudi)

:roll:

User avatar
dr.gog
Posts: 4853
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: [email protected]

#528 Re: bombe u Oslu

Post by dr.gog » 24/07/2011 17:30

Nego da čujemo šta se zaista zbiva i kakve su najnovije vijesti:
TANJUG 24S147 16h49m 2407
Brejvikov otac u ssoku, bez kontakta sa sinom od 1995.

OSLO, 24. jula (Tanjug) - Otac Andersa Behringa Brejvika, osumnjiccenog da je u dva napada u Norvesskoj ubio 93 osobe, izjavio je da je u ssoku i da je vest o tome saznao putem Interneta.

"CCitao sam vesti na Internetu i iznenada sam video njegovo ime i fotografiju. U ssoku sam, apsolutno je uzzasno da to ccujem", izjavio je Jens Brejvik norvesskom listu "Verdens Gang".

Otac Brejvik, koji zzivi u Francuskoj i razveden je od Brejvikove majke, rekao je da nissta nije znao o planovima svog sina i da sa njim nije bio u kontaktu od 1995. godine.

"Nikada nismo zziveli zajedno, ali smo bili u kontaktu tokom njegovog detinjstva", rekao je Brejvik stariji.
On je dodao da je osumnjicceni za bombasski napad u Oslu i pucnjavu na norvesskom ostrvu Utoja bio obiccan deccak, ne mnogo komunikativan i da nije bio zainteresovan za politiku u to vreme, preneo je AFP.
Anders Brejvik je priznao da je napravio automobil-bombu koja je ekslodirala u petak u centru norvesske prestonice, gde se nalaze sedissta premijera, nekoliko ministarstava i medijskih redakcija, a zatim pucao u kampu podmlatka vladajuche Laburisticcke partije.

Brejvik je svog oca pominjao u dokumentu koji je objavio na Internetu, rekavssi za njega da je bio diplomata poslat u London i Pariz i koji se ponovo ozzenio posle njegovog rodjenja, dok se njegova majka udala za vojnika.
On je dodao da su njegov biolosski otac i njegova supruga trazzili starateljstvo nad njim, ali da im to nije dozvolio norvesski sud.

"Imao ssam dobar odnos sa njim i njegovom novom suprugom dok nisam napunio 15 godina", napisao je Brejvik u svom "manifestu" od 1.500 strana, u kome napominje da su mu oba biolosska roditelja bili pristalice Laburisticcke partije.
Norvesska policija danas je izvela raciju u istoccnom delu Osla i na kratko pritvorila nekoliko osoba.
"Na lokaciji nije pronadjen eksploziv, a uhapssene osobe su pusstene, possto policija nije imala nissta ssto bi ih povezalo sa delima terora", navedeno je u saopsstenju policije.

by @dr.gog

CungaLunga
Posts: 2921
Joined: 07/05/2010 02:56

#529 Re: bombe u Oslu

Post by CungaLunga » 24/07/2011 17:33

Hell on Utøya — an eyewitness account
Saturday 23 July, 2011 by MidgetViking

This was posted by Prableen Kaur on her blog, vice chairwoman for the Oslo youth party who had their summer camp on Utøya north west of Oslo. She survived the slaughter, and this is her account given just hours after she escaped.
I’m awake. I can’t sleep anymore. I’m sitting in the living room. Feel grief, anger, happiness, God I don’t know what. There are too many emotions. There are too many thoughts. I am afraid. I react to every noise. I will now write about what happened at Utøya. What my eyes saw, what I felt, what I did. The words come straight from the gut, but I will still withhold many names out of respect for my friends.

We’d had an emergency meeting in the main building after the bombings in Oslo. Then there was a separate meeting for the members from Akershus and Oslo. After the meetings, many were still in and around the main building. We took comfort in being in safety on an island. No one knew that hell was about to explode around us too.

I was in the main hallway when panic struck. I heard shots. I saw him shoot. Everybody started to run. The first thought was: “Why is the police shooting at us? What the f***?” I ran into the small assembly hall. People ran. Screamed. I was scared. I managed to get into one of the rooms towards the back of the building. We were many in there. We were all lying on the floor. We heard more shots. Got more scared. I cried. I didn’t understand. I saw my best friend through the window and wondered if I should go out to get him. I didn’t have time. I saw the fear in his eyes. I remained lying on the floor in the room for a few minutes. We agreed not to let anyone else in in case the killer came. We heard more shots and decided to jump out of the window. Panic broke out among us. Everybody in the room rushed to the window and tried to jump out. I was the last and thought: “I am the last one to jump out of the window. Now I will die. I’m sure, but perhaps it is ok, then I know that the others are safe.” I threw my bag out the window. Tried to climb down but lost my grip. I landed hard on the left side of my body. A boy helped me up. We ran into the woods. I looked around. “Is he here? Is he shooting at me? Can he see me?” A girl had broken her ankle. Another was badly injured. I tried to help a little before continuing down to the water. I took shelter behind some sort of cement wall. We were many. I prayed, prayed, prayed. I was hoping that God could se me. I rang mum and said it was not certain we would meet again but that I would do everything I could to make it through. I told her several times that I loved her. I heard the fear in her voice. She cried. It hurt. I sent an SMS to my dad, said I loved him. I sent an SMS to someone else I love very, very much. We kept in contact for a while. I sent an SMS to my best friend. He did not reply. We heard more shots. Pulled closer together. Did what we could to stay warm. There were so many thoughts. I was so scared. Dad rang. I cried, said I loved him. He said he was on his way with my brother to get me when I reached the mainland, or they would come over to the island. There were so many emotions. So many thoughts. I prayed for what I was worth. Time passed. The others rang their parents but after a while we all sent texts, fearing that the killer would hear us. I thought about my sister who is away. How would I tell her what happened? What happened to me. I updated Twitter and Facebook that I was still alive and that I was “safe”. I wrote that I was waiting for police. People were jumping into the water, starting to swim. I neither ran nor swam. I can’t describe the fear, all the thoughts, what I felt.

A man came. “I’m from the police.” I stayed down. Someone screamed that he had to prove it. I can’t quite remember what he said, but the killer started to shoot. He reloaded. Shot more. He shot those around me. I remained still. I thought: “It’s over. He is here. He will get me. Now I die.” People were screaming. I heard that others were shot. Others again jumped into the water. I lay there. The mobile in my hand. I was on top of the legs of a girl. To others lay on top of my legs. I lay still. Text messages were ticking in. The mobile rang several times. I remained still. I played dead. I lay there for at least an hour. It was completely quiet. I carefully turned my head to see if I could see anybody alive. I saw dead bodies. I saw blood. Fear. I decided to get up. I had been lying on top of a dead body. Two dead bodies were on top of me. I had guardian angels.

I didn’t know if he would come back. I didn’t have the courage to check all the text messages and missed calls. I hurried down to the water. Took my sweater off. It was big. I thought it would be hard to swim with it on. I tried to decide whether to take the mobile or not. I put it in my back pocket and jumped in. I saw several others in the water. They had swum a long way out. I saw that some of them had gathered around an inflatable boat or something. There were many who picked up those who were swimming away. I swam, swam and swam towards the air-thing. I screamed. Cried. Got cold. Wondered when I would drown. It got heavier and heavier. I prayed. I carried on. My arms got tired. Decided to turn over on my back and only use my legs to keep swimming. I sank. I started swimming normally again. Briefly, I thought those who had gathered around the inflatable boat were moving away. I screamed. Begged them to wait for me. I must have been seeing things. I swam at least a few hundred metres before I reached them. We talked a little. Introduced ourselves, told each other where we came from. When the boats passed we screamed for help but they picked up the swimmers first. A man in a boat came to us. He threw out several life vests. I got hold of one. Put it on. I held on to the small inflatable boat for a long time until the same man came back to pick us up. We all got in. He headed towards the shore. After a while the small boat started to take in water. I did what I could to get as much of the water out as possible. I used a bucket. I got tired. Another girl in the boat took over. We got to the shore. We were given blankets. The tears came. I cried more. A woman hugged me. It felt good. I cried loudly. I sobbed. A man lent me his phone. I rang dad: “I’m alive. I made it. I’m safe now.” I hung up. Cried more. We had to walk a short stretch. Complete strangers picked us up in their cars and drove us to Sundvollen Hotel. I ran in to see if I could find my best friend. I couldn’t find him anywhere. I saw a female friend. I was crying loudly. We hugged a long time. It was good. I wandered around looking for friends. My heart was pounding. I cried more. I registered with the police, looked through all their lists. I didn’t know if my best friend was alive. I went through every list. I couldn’t find his name anywhere. I was scared. I was given a downy. Took my wet socks off. I was half naked. Was given a jacket. I tried to get my bearings. Contacted my parents again. Dad and my big brother were on their way to collect me. I had some cocoa. Sat down. Thought. Cried. Saw more friends. Hugged them. Cried. Got to borrow a computer. Updated Facebook and Twitter again saying that I was now in safety. I stayed at the hotel for several hours before my family got there. I searched for people I knew. Talked to a minister. I told him everything I’d seen. It was a good conversation. A man from the Red Cross checked all my wounds. Cleaned them. Time passed. I was with some of my friends. Everybody talked about the same thing. How we had survived. What had happened. I asked several if they had seen my best friend. Nobody had seen him. I got scared. Thought it had to be my fault because we hadn’t managed to stay together. A girlfriend got a key card for one of the hotel rooms. We sat there, watched the news. It was anger, sorrow, so many feelings. Dad rang, they had arrived. I got in the lift. Ran out to meet them. Hugged my brother and dad for a long time. I cried loudly. My brother cried too. It was a good moment. I saw a boy who looked like my best friend. I called his name. He turned around. It was him. We hugged each other for a long time. Both cried, we asked each other how we had managed. After a while I checked out and we drove home. A few others got a lift with us. My best friend came with us. His brother was at my place together with his best friend. Several had gathered at my place. They didn’t want to go home until they had seen that I was ok. We talked a little. I drank a glass of juice. Ate a yoghurt. Talked a little more with mum and my family. I rang my best [girl]friend. It was a good talk. She said: “I wasn’t sure I would ever get this call.” The tears welled up. We talked for a bit. After that I went to bed. It was three in the morning. Mum refused to let me sleep alone, so we slept together.

A few hours have passed since all this happened. I’m still in shock. Not everything has sunk in. I’ve seen my friends’ dead bodies. Several of my friends are missing. I’m glad I can swim. I’m glad I live. That God looked out for me. There are so many emotions, so many thoughts. I think about all the next of kin. About all those I have lost. About the hell that is and was on the island. The most beautiful fairytale of the summer has turned into Norway’s worst nightmare.
http://networkedblogs.com/kLXDp
Nema te ideologije, vjerske ili politicke, koja moze opravdati ovakve strahote...procitao sam jedan dobar komentar;

`ne bi trebali da se bavimo ovoliko o manifestu ili zuludih ideja tog teroriste, nego treba staviti na svijetlo sta je posljedica ovakvog misljenja, ne smijemo dopustiti da se vishe o njemu pishe i cita nego o zrtvama norveskog masakra, 86 mladih ljudi su izgubili zivot zbog monstruma, neka njegov manifest citaju pshihijatri i sigurnosne sluzbe, mi cemo radije slusati i citati o idejama, mislima i nadama sto je omladina na Utøyi imala, i raditi sve na tome da se njihova vizija za buducnost Norveske ostvari, a ne vizija psihopate.` ...

User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#530 Re: bombe u Oslu

Post by BiH-x » 24/07/2011 17:36

Marilyn wrote:Monstrum iz Norveške u manifestu napisao: "Okidač za planiranje masakra su bili Nato napadi na Srbiju|
NORVEŠKA policija u posjedu je manifesta koji sadrži 1500 stranica u kojima se opisuje kako je ubojica došao na ideju o pokolju a čak se navodi i kako se može napraviti bomba. Breivik je naveo i dojmove o svom posljednjem izlasku: "Proteklog tjedna bio sam u glavnom gradu s prijateljima, super smo se proveli, puno smo izlazili. Znao sam da neću više imati priliku za to pa sam uživao što sam više mogao.", napisao je u manifestu ili svom dnevniku kako su neki mediji nazvali pronađeni materijal.

Kako javlja Voice of Russia, Breivik je u manifestu pisao i o odnosima Srbije i Kosova, a navodno su mu NATO napadi na Srbiju bili okidač za planiranje masakra! Breivik navodi i kako su "njegova srpska braća pogrešno napadana jer su htjela istjerati islam vraćanjem albanskih muslimana nazad u Albaniju".

Dijelova manifesta objavio je norveški list Dagbladet koji navodi kako je završen ove godine u Londonu te da je napisan na savršenom engleskom. Također, na Youtubeu je osvanuo i video u kojemu navodno Breivik poziva na rat i pokolj, i to samo nekoliko sati prije napada. Iako su neki video snimci uklonjeni, vrlo brzo pojavili su se novi.

Policiji trebalo 90 minuta dođe na otok!

Norveški mediji i europske agencije javljaju kako je policija na otok stigla tek sat i pol nakon što je ubojica opalio prvi pucanj. AP piše kako policija nije mogla brzo doći do helikoptera te nije mogla pronaći niti brodić koji bi ih odveo do samo nekoliko stotina metara udaljenog otočića.

"Bilo je problema s transportom do Utoye", priznao je šef tamošnje policije.

Odvjetnik: Ne želim razgovarati o nekim stvarima

Breivikov odvjetnik, koji je prvo želio ostati anoniman, izjavio je kako je njegov klijent priznao ono što je očito ali da ne želi razgovarati o nekim stvarima. "Breivik je rekao neke stvari o kojima ja ne želim razgovarati", dodao je Geir Lippestad u razgovoru za lokalnu televiziju.

Odvjetnik je prenio javnosti izjavu svog klijenta koji kaže kako zna da su njegovi postupci monstruozni, ali misli kako su potrebni. "Objasnit će sve na sudu u ponedjeljak", dodao je Lippestad u izjavi za TV2 News.

Podsjetimo, najmanje 85 osoba ubijeno je u pokolju koji se dogodio u petak u popodnevnim satima. Breivik je brutalno pucao po mladima koji su se okupili na Utoyi, ubijajući jednog po jednog i provjeravajući jesu li mrtvi.

izvor: index
:cry:

bull21
Posts: 2250
Joined: 14/06/2011 16:05

#531 Re: bombe u Oslu

Post by bull21 » 24/07/2011 17:39

Izvadak iz manifesta. (valjda je dobra tema, ne znam jel' bilo)
Q: Other people you would want to meet?
A: The following people have to condemn us at this point which is fine. It is after all
essential that they protect their reputational shields. Anders Fogh Rasmussen, Geert
Wilders, Radovan Karadzic, Lee Myung-bak and Taro Aso.
But isn’t Radovan Karadzic a mass murderer and a racist?! As far as my studies show he
is neither. The Muslims in Bosnian Serbia; the so called Bosniaks and Albanians had
waged deliberate demographic warfare (indirect genocide) against Serbs for decades.
This type of warfare is one of the most destructive forms of Jihad and is quite similar to
what we are experiencing now in Western Europe. He offered the Muslims in Bosnian
Serbia the chance to convert or leave the country (the same standard deal Christians are
offered in many Muslim countries), he even went as far as offering the Muslims certain
enclaves. When they refused he wanted to deport them by force. When this was made
impossible by NATO he gave the order to fight the people who refused which was his
sovereign right and responsibility as one of the primary leaders of Serb forces. This was
never about ethnicity but about ridding the country of the genocidal hate ideology known
as Islam. I do condemn any atrocities committed against Croats and vice versa but for
his efforts to rid Serbia of Islam he will always be considered and remembered as an
honourable Crusader and a European war hero. As for the NATO war criminals, the
Western European category A traitors who gave the green light, they are nothing less
than war criminals.
Progutah knedlu... :shock: Što je fakat strašno, spominje da ovakvih budala između ostaloga ima i kod nas... Užas :run:

Postoji cijela glava o našoj historiji :cry:
Last edited by bull21 on 24/07/2011 17:48, edited 1 time in total.

User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#532 Re: bombe u Oslu

Post by BiH-x » 24/07/2011 17:42

^^Jedan od uzora mu je Srdja Trifkovic :)

Mobile_Disco
Posts: 1452
Joined: 03/02/2008 15:41
Location: Auckland

#533 Re: bombe u Oslu

Post by Mobile_Disco » 24/07/2011 17:53

A za sve ovo ce dobiti "dozivotnu kaznu zatvora" od cak 21 godinu...

xDenisx
Posts: 485
Joined: 12/07/2010 12:33

#534 Re: bombe u Oslu

Post by xDenisx » 24/07/2011 17:54

bull21 wrote:Izvadak iz manifesta. (valjda je dobra tema, ne znam jel' bilo)
Q: Other people you would want to meet?
A: The following people have to condemn us at this point which is fine. It is after all
essential that they protect their reputational shields. Anders Fogh Rasmussen, Geert
Wilders, Radovan Karadzic, Lee Myung-bak and Taro Aso.
But isn’t Radovan Karadzic a mass murderer and a racist?! As far as my studies show he
is neither. The Muslims in Bosnian Serbia; the so called Bosniaks and Albanians had
waged deliberate demographic warfare (indirect genocide) against Serbs for decades.
This type of warfare is one of the most destructive forms of Jihad and is quite similar to
what we are experiencing now in Western Europe. He offered the Muslims in Bosnian
Serbia the chance to convert or leave the country (the same standard deal Christians are
offered in many Muslim countries), he even went as far as offering the Muslims certain
enclaves. When they refused he wanted to deport them by force. When this was made
impossible by NATO he gave the order to fight the people who refused which was his
sovereign right and responsibility as one of the primary leaders of Serb forces. This was
never about ethnicity but about ridding the country of the genocidal hate ideology known
as Islam. I do condemn any atrocities committed against Croats and vice versa but for
his efforts to rid Serbia of Islam he will always be considered and remembered as an
honourable Crusader and a European war hero. As for the NATO war criminals, the
Western European category A traitors who gave the green light, they are nothing less
than war criminals.
Progutah knedlu... :shock: Što je fakat strašno, spominje da ovakvih budala između ostaloga ima i kod nas... Užas :run:
Bolesno...skroz bolesno :sad: Bar neka svijet vidi koji se likovi (bolje reci bolesnici) lijepe na R.Srpsku... koji sljam i olos podrzava njene "srBske heroje".

User avatar
bingov buraz
Posts: 10256
Joined: 14/04/2009 20:23

#535 Re: bombe u Oslu

Post by bingov buraz » 24/07/2011 19:27

BiH-x wrote:^^Jedan od uzora mu je Srdja Trifkovic :)
Samo zato sto nije cuo za Emila Vlajkija!

User avatar
psydelija
Posts: 1846
Joined: 02/09/2010 03:46
Location: ispod pantografa

#536 Re: bombe u Oslu

Post by psydelija » 24/07/2011 19:37

Mobile_Disco wrote:A za sve ovo ce dobiti "dozivotnu kaznu zatvora" od cak 21 godinu...
demokratija, moderan svet.... :x

ps. ako ga ne ubiju ili ga ne osude minimum na 20 x dozivotna robija, neka ga puste na slobodu, da ne muce lika za tu neku sitnicu od 7-8 godina koju bi morao da odradi.

User avatar
pirmin
Posts: 11221
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

#537 Re: bombe u Oslu

Post by pirmin » 24/07/2011 19:39

Mobile_Disco wrote:A za sve ovo ce dobiti "dozivotnu kaznu zatvora" od cak 21 godinu...
Pola od toga ce odsluziti sto znaci da je opet vani za nekih 10tak godina sa zavrsenim fakultetom.

Steta sto ga se ne moze deportovati negdje u J.Ameriku da tamo odsluzi svoju kaznu u pravim zatvorima.
U Norveskoj ce mu biti prava banja.

User avatar
SanskiBiser
Posts: 4552
Joined: 14/05/2007 02:18
Location: Unsko-Sansko-Migrantski Kanton

#538 Re: bombe u Oslu

Post by SanskiBiser » 24/07/2011 19:49

Djubre je koristilo dum-dum metke tj. rasprskavajucu municiju, niti iz jedne od 16 zrtava koliko se tretira u bolnici nisu uspjeli izvuci cijeli metak, zrna su eksplodirala u tijelima i izazvala uzasna ostecenja iznutra :x :(
The chief surgeon at a hospital treating victims of Norway's camp massacre says the killer used special bullets designed to disintegrate inside the body and cause maximum internal damage. And ballistics experts say so-called dum-dum bullets also are lighter in weight, can be fired with greater accuracy over varying distances and are commonly are used by air marshals and hunters of small animals.

Colin Poole, head of surgery at Ringriket Hospital in Honefoss, northwest of Oslo, told the AP news agency surgeons treating 16 gunshot victims have recovered no full bullets:

These bullets more or less exploded inside the body ... These bullets inflicted internal damage that's absolutely horrible.
izvor:
http://blogs.aljazeera.net/liveblog/Norway

User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 21954
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#539 Re: bombe u Oslu

Post by O'zone » 24/07/2011 20:11

SanskiBiser wrote:Djubre je koristilo dum-dum metke tj. rasprskavajucu municiju, niti iz jedne od 16 zrtava koliko se tretira u bolnici nisu uspjeli izvuci cijeli metak, zrna su eksplodirala u tijelima i izazvala uzasna ostecenja iznutra :x :(
The chief surgeon at a hospital treating victims of Norway's camp massacre says the killer used special bullets designed to disintegrate inside the body and cause maximum internal damage. And ballistics experts say so-called dum-dum bullets also are lighter in weight, can be fired with greater accuracy over varying distances and are commonly are used by air marshals and hunters of small animals.

Colin Poole, head of surgery at Ringriket Hospital in Honefoss, northwest of Oslo, told the AP news agency surgeons treating 16 gunshot victims have recovered no full bullets:

These bullets more or less exploded inside the body ... These bullets inflicted internal damage that's absolutely horrible.

izvor:
http://blogs.aljazeera.net/liveblog/Norway
Pa napisao je u manifestu da je koristio "hollow point" odnosno rasprskavajuće metke čak je iz Kine naručio 99% nikotin u količini od 50 mililitara kako bi 2 kapi stavio u svaki metak tako da ukoliko žrtva i preživi sam udarac projektila nikotnig ga u toj jačini ubija 100%

User avatar
Karl Hungus
Posts: 162
Joined: 23/04/2011 21:11

#540 Re: bombe u Oslu

Post by Karl Hungus » 24/07/2011 21:37

It is part diary, part bomb-making manual and part political rant in which Anders Behring Breivik details his Islamophobia, attacks on Marxism and his initiation as a Knight Templar.
The document describes a secret meeting in London, in April 2002, to reconstitute the "Knights Templar", a Crusader military order.

He wrote that he had come into contact with Serbian cultural conservatives on the internet and then with other key individuals across Europe.
He wrote: "I met with them for the first time in London... the founding session in London, 2002. I was the youngest one there, 23 years old at the time.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... visit.html

Sa kim se sastajao i bio u kontaktu? Srdja Trifkovic?

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3750
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

#541 Re: bombe u Oslu

Post by Soul_Sista » 24/07/2011 22:12

Neki je momak snimio kad je pukla bomba budaletine sto se fura na Karadzica i slicne..

http://www.nrk.no/video/dramatisk_amato ... 3EDDD492C/

manki
Posts: 2065
Joined: 24/12/2003 00:00
Location: Sarajevo

#542 Re: bombe u Oslu

Post by manki » 24/07/2011 22:35

Upaljene svijeće pred norveškom ambasadom u Sarajevu

Image

Image

RIP :(

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

#543 Re: bombe u Oslu

Post by tempora » 25/07/2011 01:07

Sama cinjenica da su mnogi muslimani, nakon ovog strasnog dogadjaja odahnuli jer se ne radi o covjeku koji se poziva na Islam, govori o tome koliko smo ogrezli u ispiranju mozga i koliko strah preuzima nase zivljenje. Ocigledno je da su rijetki ovdje pratili "incidente" i teroristicke napade po Evropi od 11 septembra ( ako se eto necemo osvrtati na neku dalju proslost), pa po automatizmu misle tj skoro su sigurni da je teror sklon samo muslimanima. Razlog tome je sigurno i medijska karakterizacija dogadjaja, jer napad na kraljicu Holandije u kojem je usmrceno i povrijedjeno vise gradjana ili napad u jednom holandskom trznom centru gdje je takodjer ubijeno i povrijedjeno vise ljudi, biva vidjen kao drama od strane psihicki oboljele osobe, koja kao da nije mogla drukcije, no uciniti ono sto je vec napravila. Skoro da covjeku pocne zaliti za tako posustalim likom, koji je na neki nacin bio neprihvacen ili odvojen od ostatka svoje okoline .......Za ove tamo, sto se opasaju bombama, nema opravdanja, u njihovom je genetskom kodu ugradjen te podhranjen vec majcinim mlijekom....
Hocu reci, ma koliko se vi trudili da dokazete da je sasvim "logicno" ( ah, aman) traziti krivce u muslimanima, zbog "poznate" nam proslosti od 2000te, vi samo pokazujete, koliko ste uopste informisani o onome o cemu pricate, a potom, koliko vas je olako usmjeriti u jedno razmisljanje...sto je i ljudski jel' ali moze biti i opasno, ako skontamo da je ovaj lik bio takodjer vodjen ideologijom krivnje i prijetnje od Islama, ......
No sta je sustina? Zivimo u vrijeme terora i svaki pojedinac danas moze biti terorista iz ovih ili onih pobuda, a da ironija bude veca, vecina zemalja je zaradi borbe protiv terorizma uvela ne samo niz mjera u toj i takvoj borbi, vec je i duboko zadrla u ljudska prava i slobode svojih gradjana, no fokus borbe protiv terora je kako se cini, jos uvijek samo na jednoj skupini ljudi.....
Koliko je ono bilo teroristickih cinova nakon Londona i Madrida u Evropi? Zna li neko nesto reci o tome? Koliko je bilo rasnih ubistava i "incidenata" te vrste? Moze li neko nesto reci o raportima te vrste? I sto bi isti trebali da nam kazu?
No svijet nikako da se pomiri s cinjenicom, da smo kao ljudska vrsta, bez obzira na razvoj tehnologije, nauke i slicnoga ostali i dokazujemo da smo primitivna vrsta. Ona koja se vodi nacijom, etnickim porijeklom, religijskoj pripadnosti i kroz ovo dijeli, sudi, ubija ljude.

I sta je uzrok ovog strasnog cina i ove ogromne tragedije koja se desila u Norverskoj? Trebat ce vremena da nauka da odgovor na ovaj slucaj? No gospodin je bio simpatizer izmedjuostaloga i gospodina WIldersa, holandskog politicara na vlasti, koji vec godinama propagira strah od Islama - te ga smatrao jedinog pravog desnicara - te je takodjer smatrao da Norveska nije dovolljno kriticna prema Islamu. Sudeci po medijima, covjek je prezirao multikulturu i vidio problem u imigraciji.
Nauka tvrdi, da su ovakve emocije ( pojednostavljeno receno) prenosive, pa nije ni cudo da sve veci broj onih koji problem Evrope ili drzave u kojoj zive, vide Islam i imigrante muslimanskog porijekla.

Do danas su mnoge lijevo orijentirane partije u Evropi nisu imale odgovor na populizam i jacanje ultra desnice u Evropi. Te partije ne samo da se nisu znale odbraniti od desnice, vec su kroz svoju bojazan skoro pa precutno a nerijetko i s odobravanjem prihvatale ono sto desnica propagira. Prvenstveno kada je rijec o Islamu te pitanju imigracije.

No da se jos samo vratim na trenutak u doba 11 septembra. Zaboravila sam ime urednika Oslobodjenja u to vrijeme, ali se sjecam njegove strasne kritike nasim gradjanima u Americi, koji su se pozalili na tretman prema njima, neposredno nakon teroristickih napada...Njihov zal bi koliko se sjecam bezusno kritikovan a njihov strah i osjecaj nemoci do krajnje mjere banaliziran - jer se nije mogao porediti sa zrtvom nevinih koji su stradali. Tada, u tom momentu, kada citah te clanke, shvatih, da se dno vec nazire,,,,.............

Stoga, nemojte zivi bili da se trudite da nam malo objasnjavate zasto i zbog cega ispada sasvim normalno da covjek po automatizmu pomisli da je rijec o muslimanskim teroristima. Zaboli me za ovu predzadnju rijec, al me jako boli cinjenica, da bez obzira na sve, uporno ostajemo glupi i primitivni i to uvijek, iznova i uporno zelimo nametnuti ljudima oko sebe. :evil:

User avatar
HAVANA
Posts: 32717
Joined: 19/08/2008 23:04

#544 Re: bombe u Oslu

Post by HAVANA » 25/07/2011 06:38

Kad smrt ima plave oči
OBJAVLJENO: JULY 23RD, 2011 VEDRANA RUDAN
Kako je život nama civiliziranima bio jednostavan prije ovog pokolja u Oslu i okolici. “Jebeni muslimani” dizali su svijet u zrak. Blizanci, avioni, autobusi u Londonu, čak i policijska postaja u mom gradu Rijeci… Nigdje čovjek nije mogao biti i nije siguran.

Često putujem, bar jednom u dva mjeseca na aerodromu skidam cipele, znam da u torbi ne smijem imati bočicu vode, ni škarice, ni lamicu za brušenje noktiju, jedina tekućina koju smijem unijeti u avion je parfem kupljen na aerodromu. Iako je civilizirani svijet učinio i čini mnogo na istrebljenju muslimana, svi mi mrzimo nosače turbana i pokrivene žene, ipak nije dovoljno.

Zato bombe padaju na Libiju, zato crkvaju u plamenu dječica u Pakistanu, sve su to bili budući teroristi koje treba zatrti ili na majčinoj sisi ili već u očevim jajima. Da se ne koti tamnooka teroristička gamad. Afganistan je u ime demokracije pretvoren u spaljenu zemlju, Irak također, Libija je na putu za pakao, Gaza, to rodilište terorista, ne smije se čak ni spomenuti.

Ako nekom luđaku ili luđakinji, ja sam ta, padne na pamet da kaže ili napiše kako u tom koncentracijskom logoru od gladi, žeđi, blata i neimaštine umiru ljudska bića pred očima “civiliziranog svijeta”, taj se ili takva odmah imenuje “antisemitom” pred kim se preko noći zatvaraju vrata svih medija koje kontroliraju “žrtve holokausta.”

A “žrtve holokausta” su svi koji se zalažu da se Gaza izbriše sa lica zemlje u ime života u mirnijem i boljem svijetu očišćenom od muslimana i terorizma. Jer, to nam je svima jasno, terorizam može biti samo muslimanski. Zbog nosača turbana mi bosi prolazimo kroz detektor metala na svakom aerodromu, zbog tih gadova bakice diljem svijeta moraju rukama i nogama carinicima objašnjavati da zvono zvoni, dok se one provlače kroz detektor, jer imaju umjetni kuk a ne bombu među starim, osušenim bedrima.

Da, još jučer svijet je bio mjesto u kome smo znali tko je tko u našim životima. Dijelili smo se na bijele i prebijele kršćane i smeđe, tamnosmeđe, blijedosmeđe, mrkosmeđe gadove koji bombama razaraju naše gradove i naše živote. Kad tamo…Oslo!

Bijeloputi mladić koji jedva da ima trideset i oči tako plave da ga čak ni na aerodromu ne bi prisilili da skine cipele pobio je stotinjak norveške djece a Oslo pretvorio u Bagdad. Zgromilo nas je to, nas bijelce i katolike i pravednike. Kad ginu mali Libijci, Pakistanci, Afganistanci, Iračani, dječica iz Gaze, sve nam je to nekako normalno. Jedna rečenica u medijima.

Ipak su svi ti klinci budući teroristi. Ali ovi bijeli dječaci i cure? Oslo? Bila sam u njemu. Savršeno čist, civiliziran i tako ledeno blistav grad. Na njihovoj sam rivi vidjela blijedopute ljude kako pjevaju i plešu. Njih pobiti? Njih koji tako prozirni nikad nisu i ne bi i neće mrava zgaziti? Nevjerojatno.

Za ovaj zločin nitko od onih koji nam stalno tumače što je to terorizam neće moći naći objašnjenje osim da je plavooki i plavokosi mladić teški duševni bolesnik. Samo bolestan kršćanin može učiniti masakr. Samo bolestan musliman nije terorist. Živimo u svijetu koji se dijeli na smeđe gadove i bijele bolesnike. Neka počivaju u miru klinci koji su perverzno umrli u Norveškoj umjesto da časno poginu u Afganistanu štiteći svijet od terorizma.

User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#545 Re: bombe u Oslu

Post by amrica » 25/07/2011 09:48

U 12h je minuta sutnje u Norveskoj. A i u Danskoj, Finskoj, Islandu...

A_A_AKCIJA
Posts: 1429
Joined: 16/11/2009 02:54

#546 Re: bombe u Oslu

Post by A_A_AKCIJA » 25/07/2011 11:21

Kome se da neka pročita analizu, toplo preporučujem:

http://salon.com/a/sBT8fAA

Ukratko, autor se osvrće na prve vijesti o napadu, koje su po automatizmu sugerirale da je djelo Alkaide. Čak kada je bilo izvjesno da nije, autor spominje kako su uspjeli da ipak povežu Alkaidu, jer su navodno sve terorističke grupe jako puno naučile od njih.

Takođe, postavlja ključno pitanje, a to je da li će svi ideološki mentori norveškog teroriste doživjeti tretman kao i ideolozi Alkaide, tj da li će se uvidjeti opasnost iza djelovanja Geerta Wildersa i ostalih (ja bih dodao i velikosrpske mentore sa kojima je ovaj lik bio u stalnom kontaktu).

U članku se spominje još jedna bitna stvar, koju vidimo i među forumašima (vivaldi recimo). Kada bilo koji musliman učini akt nasilja, automatski je terorista, kada to učini Norvežanin, u pitanju je psihopata.

User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#547 Re: bombe u Oslu

Post by amrica » 25/07/2011 11:34

Dio Osla gdje ce biti stvorenje dovedeno je blokiran, ogromne mjere obezbjedjenja, policija, specijalci, u civilu... kontrole na ulasku u sud... policija se boji demonstracija i raspolozenja lincha.
Policija trazi da sudjenje ne bude javno, nego 'zatvorena vrata", a monstrum zeli da prica :sad:

User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#548 Re: bombe u Oslu

Post by amrica » 25/07/2011 11:36

kazu da je broj mrtvih na utoyi moze biti smanjen, da ce dati nove podatke poslijepodne :sad:

User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 19670
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#549 Re: bombe u Oslu

Post by KatarinaKosaca » 25/07/2011 12:24

amrica wrote:kazu da je broj mrtvih na utoyi moze biti smanjen, da ce dati nove podatke poslijepodne :sad:
Jesu li se pojavili neki nestali ili je dato pogrešan broj?

Baudelaire
Posts: 4772
Joined: 13/04/2011 20:40

#550 Re: bombe u Oslu

Post by Baudelaire » 25/07/2011 12:27

A_A_AKCIJA wrote:Kome se da neka pročita analizu, toplo preporučujem:

http://salon.com/a/sBT8fAA

Ukratko, autor se osvrće na prve vijesti o napadu, koje su po automatizmu sugerirale da je djelo Alkaide. Čak kada je bilo izvjesno da nije, autor spominje kako su uspjeli da ipak povežu Alkaidu, jer su navodno sve terorističke grupe jako puno naučile od njih.

Takođe, postavlja ključno pitanje, a to je da li će svi ideološki mentori norveškog teroriste doživjeti tretman kao i ideolozi Alkaide, tj da li će se uvidjeti opasnost iza djelovanja Geerta Wildersa i ostalih (ja bih dodao i velikosrpske mentore sa kojima je ovaj lik bio u stalnom kontaktu).

U članku se spominje još jedna bitna stvar, koju vidimo i među forumašima (vivaldi recimo). Kada bilo koji musliman učini akt nasilja, automatski je terorista, kada to učini Norvežanin, u pitanju je psihopata.
Ovo je jako dobar osvrt, kao i onaj Vedrane Rudan. Da će promijeniti svijest zapadnog svijeta, neće. Ionako im prodaju maglu kako hoće. Mass mediji su ubili mrvu objektivnosti u svemu, ako je ikad i bilo objektivnosti. Za zločine nad djecom Iraka, Libana, Afganistana nikad niko neće odgovarati, a ko je sljedeći na redu? Iran? Sirija?

Post Reply