BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
347
33%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
609
57%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
65
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
33
3%
 
Total votes: 1065

Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

Image

:bih: sto je guzva u granapu.. :D

Image
User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosnolog »

samo malo wrote:Jos niste odgovorili na pitanje, jel smisao pokretanja proizvodnje oruzja u prodaji i zaradjivanju ili zveckanje oruzjem?

Od kojih para bi se to pokrenulo, s obzirom da su BiH vlastodrzci zemlju doveli do bankrota?

Puno pitanja, a nigdje odgovora. Samo "svaka kuca mora imati snajper, zlu ne trebalo :-)

I onda kao da nam Evropa ukine vize :-)

Ovo boldirano kakve veze ima sa vizama,.....Amerikanci imaju u svojim kucama arsenale oruzja po toj logici niko im ne bi trebao dozvoliti izaci iz Amerike,ili to po defoiltu samo su naoruzani Bosnjaci opasnost za sve oko sebe :x :x :x ..... hoves reci da si najsigurniji kada imas goloruke komsije a ti ces svoje dobiti peko noci iz majcice kada zatreba koliko zelis kao i vujek do sada,....Namjenska proizvodnja je od strateskog i nacionalnog ali i ekonomski isplativog interesa,ona je nama jedan od garanta sigurnosti i opstanka,....mi ne proizvodimo oruzje da idemo napadati komsije preko Drine vec da se odbranimo od njih i bilo kojih drugih koji nam dodu masovno nenajavljeno i zlonamjerno to jest ako nam dodu u pljacku i ciniti zlo kao sto su to cinili generacijama,...imas li ti problem zbog toga sto ce biti docekani sa oruzjem ili bi trebali biti pacifisti i goloruka jagnjadi kao 92 da se lakse odrade ???????,...

Namjenska proizvodnja je takode i unosan biznis i kao takvog ga treba posmatrati ,...modernizacija oruzja i tehnolosko pracenje sa drugima u regiji je nasa obaveza,...BiH ima tragicno iskustvo iz proslosti,....niko ne zeli zveckati oruzjem ali isto tako biti toliki laik i slusati Dodika kako se BiH treba demilitarizirati su bajke i mokri snovi onih koji smatraju da im je Beograd gavni grad drzave i bacaju BH zastavu prijete i otvorenoe rade na rusenju zemlje,....

Moramo zauvijek nauciti prvo respektovat i cijeniti sebe , biti jaki po svm pitanjima ali i biti naoruzani u nadi da nam to oruzje nikada vise nece trebati,....ali neka ga zlu ne trebalo.

MI trebamo otkloniti medusobne strahove ali se to nece desiti dok imamo ovako ratom i genocidom uredenu drzavu,ako zelimo jednakost po svemu pa i odnosu prema namjenskoj rizvodnji i njenoj buducnosti ona nam trebaju i ustavne reforme kao i potpuno drugacije urednj zemlje u kojo ce se svi osjecati sigurni ali ne kao do sada sluge susjednih zemalja,a neprijetelji vlastite drzave,stoge ne treba biti iznenaden zeljom pojedinaca za unistavanejm namjeneske proizvodnje ili se necije zelje i namjere ocito poklapaju sa mokrim snovima i neostvarenim ciljevima,....

Biti samo clan NATO alijanse bez namjenske i neovisne proizvodnej nije garant naseg buduceg opstanka i sigurnosti vec predaja svoje sudbine u ruke drugima koji o njoj odlucuju,...UN- je proglasio i cuvao zasticene zone Srebrenice,Gorazda,Zepe pa sta bi,....

Tacno je to da mi trebamo saradivati sa svima u regiji kao i svijetu ali ne na nasu stetu,ucjene i zlonajerne podvale, neprijateljske i neiskrene susjedske odnose kakve imamo sve ove godine,.....Zapamtimo da balans snage u oruzju i spremnost odbrane sebe i svoje domovine je najbolji garant odvracanja od agresije i rata onih koji ti ne zele dobro,.....Pored namjenske industrije treba svakako razvijati i sve druge privredno ekonomse grane koje se ticu ukupnog privrednoekonomskog razvoja nase drzave BiH.
User avatar
Warhead
Posts: 593
Joined: 26/09/2008 23:07

#103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

Warhead wrote:
SoulSeeker wrote:Orkan ima maksimalan domet od 50 km. Parkiraj ga u sred Zenice i mozes pokrivati teritoriju od Jajca do Sarajeva.
Možeš, ali u tom slučaju neprijateljska avijacija ti može sravniti kompletan grad sa zemljom jer djeluješ po njihovim ciljevima iz civilnog sektora. Izjava za medije bi išla u stilu "nama je jako žao zbog izrazito velikog stradanja civila, jer pored stopostotne ispravnosti naših navigacionih uređaja morali smo gađati sve objekte koji su nam bili sumnjivi jer nismo znali odakle djeluje neprijatelj", a ti objekti su naravno porodilišta, bolnice, okupljališta, civilne zgrade i javne ustanove. Ovakve stvari radiš da izazoveš paniku u neprijateljskim redovima poručujući da si jako opasan, i da niko nije siguran što u većini slučajeva izaziva masovnu bježaniju civila (a samim time i vojno sposobnih ljudi) za slučaj da su putevi otvoreni. U tehnikama vojnog ratovanja ovo se zove "psihološki efekt". Upravo iz ovog razloga (odnosno najviše iz ovog razloga) svo teško oružje se izvlači na brda, po mogućnosti na najviše kote, i odatle se djeluje po ciljevima po kojima je omogućeno djelovanje. Pored ovoga, svo teško naoružanje se izvlači iz kasarni na brda jer su prvi ciljevi avio-napada kasarne i fabrike oružja. Iz razumljivih razloga, u okolini grada ostaje sam PVO (zbog toga što je PVO odbrambeni a ne napadački mehanizam).

Navedi mi jedan jedini grad u BiH iz čijeg je centra dejstvovao "Garavi Zeko"?
Ma sve je ovo jasno. Previse si bukvalno shvatio da se treba parkirati u Zenici na Kamberovicima. Ono sto sam htio reci da je za ovakav sistem sekundarno pitanje ima li gusjenice ili ne. S obzirom na radius koji moze parkirati siguran sam da se mogu naci pristupacne lokacije. Sto se tice "Garavog zeke" to je tenk koji ima maksimalan domet do 4 ili 5 km i ne moze se komparirati sa Orkanom.
Warhead wrote:
SoulSeeker wrote:Opet dobra vojna logika dolazi do izrazaja :-) . Pa neces drzati Orkan na prvoj liniji. To je stratesko oruzje koje djeluje iz (duboke) pozadine.
Ne razumijem čemu ti služi ovo podjebavanje ako ne poznaješ praksu? Rat nije ni google ni wikipedia. Ne, "Orkan" neće biti na prvim linijama i bit će duboko u pozadini, ali njegovo kretanje mogu otkriti grupe za izviđanje terena nakon čega se u igru ubacuju diverzantske jedinice.
Mogu, ali dosta teze nego neki komad artiljerije koji je blizu linije kontakta. Uostalom nije to bila poenta onoga na sta sam reagovao. Ako se sjecam bilo je rijeci o tome da gume nisu otporne vatru iz pjesadijskog oruzja sto je irelevantno u cijeloj prici.
Warhead wrote:
SoulSeeker wrote:Gadjati mitraljezom sa Orkana civile?! WTF? Kako zamisljas taj scenario? Je li upadnes sa Orkanom u selo i malo pucas po civilima? Obicne navodece rakete? Kakve su to "obicne" a kakve "neobicne" navodece rakete?
Asocirao sam na to da ovakvim mitraljezima možeš gađati samo civile i manju grupu helikoptera što i jeste istina. U vezi Orcana, evo ti mali zadatak:

- Neprijateljski tenk je instaliran na Vučijoj planini, u šumi, i ukopan je do pola. De, daj mi te koordinate pomoću kojih ćeš ga pogoditi iz Rajlovca.

Oružja poput Orcana inače i služe (samo) za ubijanje civila, odnosno raketiranje gradova. U praksi, ako govorimo o uništenju neprijateljskih tenkova, BOV-ova, instalirane minobacačke baterije, ili bilo čega drugog, "Orkani" su teže smeće jer pored njih postoji čitav drugi spektar daleko boljih i preciznijih oružja.
Orkan nije namjenjen unistavanju oklopnih vozila i tackastih ciljeva vec za koncentracije pjesadije i zaprecavanje manevrisanja. I da, vjerovatno za zastrasivanje civila ako to ulazi u doktrinu strane koja bi ga eventualno koristila
Warhead wrote:
SoulSeeker wrote:Obicne navodece rakete? Kakve su to "obicne" a kakve "neobicne" navodece rakete?
SoulSeeker wrote: "Obične" su u smislu da nisu ništa posebno. Dakle, "obične navodeće rakete" su ne_poluprogramirane i ne_programirane rakete koje do cilja navodi direktno operater.
Opet, Orkan se postavlja van dometa takvih raketa i mala je vjerovatnoca da se desi to sto si opisivao.
samo malo
Posts: 2313
Joined: 04/05/2009 13:50

#104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by samo malo »

I dobro, od kojih novaca ce BiH razvijati industriju naoruzanja?

Usput receno, primarna namjena Orkana jeste unistavanje oklopa, i to vecih borbenih skupina u borbenom rasporedu (nije slucajno namijenjen Iraku, u pustinji se tenkovi "razmasu" po sirini), kazetnim zvoncicima. Taktikom "tusiranja".
Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

samo malo wrote:I dobro, od kojih novaca ce BiH razvijati industriju naoruzanja?

Usput receno, primarna namjena Orkana jeste unistavanje oklopa, i to vecih borbenih skupina u borbenom rasporedu (nije slucajno namijenjen Iraku, u pustinji se tenkovi "razmasu" po sirini), kazetnim zvoncicima. Taktikom "tusiranja".
BiH ne treba razvijati industriju naoruzanja iznova jer ona vec postoji. BiH nemoze razvijati nista jer to su privatne firme. BiH moze te firme subsidirati kako bi se one brze razvijale jer je ta industrija od nacionalnog interesa. Ili moze BiH osigurati da postoje podzemni resursi baruta mesinga i drugih sirovina kako bi se u slucaju nevolje ipak mogle producirati granate i metci.

Idealno bi bilo kada bi BH vlada tim firmama omogucila da proizvode u podzemnim kompleksima.
SoulSeeker
Posts: 933
Joined: 12/01/2010 20:24

#106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Bosanac_i_Hercegovac wrote:Neslazem se bas sa tobom. Recimo da je BiH imala 30 ovih orkana 1992., vjerujem da nebi doslo do rata. Orkan ima strahovitu vatrenu moc. Nezove se dzaba orkan; nazvan je po zvuku koji se cuje kada ispaljuje rakete. Ovo kad ispalis na neprijatelsku liniju siguran si da je moral neprijatelja posteno sheban.
Orkan je namijenjen uništenju neprijateljske žive sile i tehnike, nema veze sa moralom. Opadanje morala nastaje tek ako njim pođeš rokati civile i civilne zgrade po gradovima, a mi ovdje govorimo o odbrani BiH a ne o novim međusobnim ratovima Bošnjaka, Srba i Hrvata. Nadam se da sam u pravu?

U čitavom svom nastupu govorim o ekonomičnosti koja obuhvata međusobnu povezanost procesa proizvodnje u ratu i angažovane vojne snage na bojnom polju pri čemu prvi navedeni faktor finansira drugi koji igra ulogu imunog tijela. U čitavoj ovoj povezanosti s obzirom da je BiH jako mala zemlja važno je napomenuti da angažovanje vojnih sredstava na bojnom polju mora biti unaprijed dobro osmišljeno, jer će angažovanje skupih borbenih oružja dovesti do krepavanja radnika koji obezbjeđuju novac za sredstva ili u nešto boljem slučaju - nova strana ulaganja za kupovinu oružja. U oba slučaja si izgubio rat i stoga treba organizovati najbolju odbranu po osnovama sredstava koja se mogu obezbjediti. Orkan je sam po sebi veoma skup, njegova punjenja su također jako skupa, nije toliko precizan kao što misliš, nije čak ni strašan kao što misliš, i u ovom smislu ako želiš ekonomičnije i efikasnije uništiti živu silu i MTS ili joj onemogućiti napredovanje za daljnje ciljeve koristiš 120-ke, a za nešto bliže 82-ce i to bi bilo dovoljno.

S obzirom na reljefnu sliku BiH od ne_pješadijskog naoružanja potrebna nam je jaka protuzračna odbrana, dosta starijih tipova tenkova koji su jeftini ali i funkcionalni, teški transportni helikopteri, i dosta moćnije pješadijsko naoružanje na kojem trebamo biti bazirani jer smo tu s obzirom da bolje poznajemo teren u daleko većoj prednosti od invadera. Borbeni helikopteri su čisto bacanje para. Razmisli koliko košta jedan tenk ili Orcan, a koliko jedno ovakvo sranje i pogledaj šta može uraditi od tenkovske kupole. Tenk sa snimka nije plastičan, pravi je.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C_nvA6d5CNk&NR=1[/youtube]

Mogu i ja otići na Bjelašnicu automobilom u pola zime na koje god mjesto poželiš, ali nije u tom poenta. Poenta je u težini vozila i mjestima sa kojih možeš gađati pojedine ciljeve. Ako si ikada bio u ratu shvatit ćeš da u BiH ima jako puno mjesta koja ne možeš gađati Orcanom sa autoputa ili sa bilo kojeg drugog sličnog mjesta. Da bi ih uopšte gađao moraš zaposjesti određena mjesta na brdima, stoga sam "Pišanu Jeliku" naveo kao primjer mjesta do kojeg ni bogom ocem ne možeš doći u zimskom periodu ako nemaš podršku inžinjerije jer tu na određenim dionicama puteva radi klizanja terena jednostavno nestanu ako se ne održavaju kao da ih nikada nije ni bilo.
Last edited by SoulSeeker on 27/02/2010 21:34, edited 1 time in total.
User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

#107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ljubav_aha »

Warhead wrote: Tri posta od @ljubav_aha koja ama bas ni po cemu ne doprinose diskusiji i vjerovatno sluze samo da autorica lijeci svoje frustracije iz stvarnog zivota hinjeci duhovitost na forumu. Stvarno nisam siguran hoce li se ovdje ikad otvoriti i jedna tema a da ne dodje neko da istresa gluposti i pokazuje svoju kretivnu (ne)moc prosipajuci glupave posalice.
pa zasto citas :?: ti se spusti na zemlju i razmsli sto JEDINSTVENA Bih prije svega treba imati kako bi bila ospsosobljena braniti sebe i :oops: IMAS LI IDEJU :?:
SoulSeeker
Posts: 933
Joined: 12/01/2010 20:24

#108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Warhead wrote:Orkan nije namjenjen unistavanju oklopnih vozila i tackastih ciljeva vec za koncentracije pjesadije i zaprecavanje manevrisanja.
Dobro stari moj... Hajmo sad ovako...

BiH su opsjeli Kinezi, vremenom je njihov broj toliko porastao da je sve otišlo u kurac jer sada po uzoru na RS traže svoju kinesku republiku. Jako brzo se razmnožavaju, njhove jedinice su širom BiH, a jedna minobacačka od 2000 ljudi je razvezla šatore na Ravnom Nabožiću. De života ti reci mi sa koje ćeš ih lokacije gađati Orkanom...
Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

SoulSeeker wrote:
Orkan je namijenjen uništenju neprijateljske žive sile i tehnike, nema veze sa moralom. Opadanje morala nastaje tek ako njim pođeš rokati civile i civilne zgrade po gradovima, a mi ovdje govorimo o odbrani BiH a ne o novim međusobnim ratovima Bošnjaka, Srba i Hrvata. Nadam se da sam u pravu?
Ne vjerujem u to. Recimo ako si citao knjigu/dnevnik od rahmetli Saudina Becirevica onda znas koliko je bila presudna vatrena moc u proslom ratu. Vatrena moc nije top. Niti je cilj vatrene moci da zaustavi tenka, da nesto pogodi. Cilj vatrene moci je da blokira napad i da natjera neprijatelja da ostane u transeju.

U čitavom svom nastupu govorim o ekonomičnosti koja obuhvata međusobnu povezanost procesa proizvodnje u ratu i angažovane vojne snage na bojnom polju pri čemu prvi navedeni faktor finansira drugi koji igra ulogu imunog tijela. U čitavoj ovoj povezanosti s obzirom da je BiH jako mala zemlja važno je napomenuti da angažovanje vojnih sredstava na bojnom polju mora biti unaprijed dobro osmišljeno, jer će angažovanje skupih borbenih oružja dovesti do krepavanja radnika koji obezbjeđuju novac za sredstva ili u nešto boljem slučaju - nova strana ulaganja za kupovinu oružja. U oba slučaja si izgubio rat i stoga treba organizovati najbolju odbranu po osnovama sredstava koja se mogu obezbjediti. Orkan je sam po sebi veoma skup, njegova punjenja su također jako skupa, nije toliko precizan kao što misliš, nije čak ni strašan kao što misliš, i u ovom smislu ako želiš ekonomičnije i efikasnije uništiti živu silu i MTS ili joj onemogućiti napredovanje za daljnje ciljeve koristiš 120-ke, a za nešto bliže 82-ce i to bi bilo dovoljno.
Da tacno je da Orkan nije precizan. To sam i rekao. Ali ima vatrenu moc. Vatrena moc je svakoj armiju potrebna. Ja nisam rekao da nama treba bas Orkan ali sam rekao da bi dobro bilo da se orkan izvozi u malo zaostalije zemlje. I Hrvatska izvozi tenk Degman ali ga sama ne koristi zato sto je previse skup. Uvijek ima ljudi koji ce biti zainteresovani za Orkan. Malo ga modernizovati i uciniti ga preciznijim; ugraditi GPS u njega i opremiti ga sa jos nekim malim i jeftinim stvarcicama i mogu se ljudi zaposliti. Nama treba jedno 200 tenkova koji su solidni i koji ce se odrzavati. Ja bi bio prestretan kada bi se ovi nasi T55 tenkovi zamijenili za M60A3 ili AMX30S. Sad za sad imamo 45 komada M60A3 I 36 amx 30S. Dok imamo 70 T55 tenkova. T55 tenkovi su po meni prevazidjeni i zastarijeli. To treba znaci mjenjati po meni za ove m60A3:

Image

Sasvim solidan tenk za nase standarde.

S obzirom na reljefnu sliku BiH od ne_pješadijskog naoružanja potrebna nam je jaka protuzračna odbrana, dosta starijih tipova tenkova koji su jeftini ali i funkcionalni, teški transportni helikopteri, i dosta moćnije pješadijsko naoružanje na kojem trebamo biti bazirani jer smo tu s obzirom da bolje poznajemo teren u daleko većoj prednosti od invadera. Borbeni helikopteri su čisto bacanje para. Razmisli koliko košta jedan tenk ili Orcan, a koliko jedno ovakvo sranje i pogledaj šta može uraditi od tenkovske kupole. Tenk sa snimka nije plastičan, pravi je.


Upravo je "jaka" protuzracna odbrana uzasno skupa. Ako bi zelio jaku protuzracnu odbranu koja je u stanju oboriti modernu avijaciju onda pricamo o uredjajima o kojim mi samo mozemo sanjati. Jeftinije je obezbjediti pare za 10 f16 aviona i armirane bunkere za iste. Ti armirani bunkeri izgledaju ovako:

Image

Mozda mozes malo specificirati. Na koju protivzracnu odbranu si to mislio?

Mogu i ja otići na Bjelašnicu automobilom u pola zime na koje god mjesto poželiš, ali nije u tom poenta. Poenta je u težini vozila i mjestima sa kojih možeš gađati pojedine ciljeve. Ako si ikada bio u ratu shvatit ćeš da u BiH ima jako puno mjesta koja ne možeš gađati Orcanom sa autoputa ili sa bilo kojeg drugog sličnog mjesta. Da bi ih uopšte gađao moraš zaposjesti određena mjesta na brdima, stoga sam "Pišanu Jeliku" naveo kao primjer mjesta do kojeg ni bogom ocem ne možeš doći u zimskom periodu ako nemaš podršku inžinjerije jer tu na određenim dionicama puteva radi klizanja terena jednostavno nestanu ako se ne održavaju kao da ih nikada nije ni bilo.
Ma to nisu teski proracuni. Mjesto ispaljenja nema neki uticaj. Dali cu ja staviti orkana na neko brdo ili na neku cesto pored tog brda, nije bitno. Bitno je dali ima vjetra i kolika je udaljenost. Svrha orkana je u tome da sjednes u kasarnu; izracunas daljinu i postavis orkan pod pravi ugao i ispalis. To se danas naravno radi sa gps-om i nije uopste tesko.
pengpeng
Posts: 140
Joined: 17/05/2008 11:31

#110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by pengpeng »

Sto se tice hrv. Degmana, on se nigdje ne izvozi osim u novinarskim tekstovima. Slicna situacija je i sa novom verzijom M-84 (cini me se M-84 AB 2001) u Srbiji. Bilo je price i za jedne i druge da bi isli u Kuvajt, ali sta ce njima balkanske verzije T-72 kada imaju para za amer. M1a2 ili recimo poprilicno modernizovane ukrajinske T-72/T-84 sa solidnom opremom, a koliko se sjecam elektronika je vecinom iz Francuske. M-60 je prevazidjen tenk iz 60ih godina, jest da je bolji od T-55 ali nije neko rijesenje za dalju buducnost. Za nase finansijske uslove bi ukrajinska verzija t72 bila dobra ili recimo neke modernizovane M-84.
SoulSeeker
Posts: 933
Joined: 12/01/2010 20:24

#111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Bosanac_i_Hercegovac wrote:Ne vjerujem u to. Recimo ako si citao knjigu/dnevnik od rahmetli Saudina Becirevica onda znas koliko je bila presudna vatrena moc u proslom ratu. Vatrena moc nije top. Niti je cilj vatrene moci da zaustavi tenka, da nesto pogodi. Cilj vatrene moci je da blokira napad i da natjera neprijatelja da ostane u transeju.
Na žalost nisam, ali pokušat ću ga naći i pročitati zbog tvoje preporuke.

"Vatrena moć kojom smo bili prestrašeni" odnosi se na činjenicu da smo bili napadnuti oružjem sile koja je zauzimala četvrto mjesto u Evropi po broju cijevi, i koje se kupovalo preko četrdesetak godina parama čitave bivše Jugoslavije. Takve "vatrene moći" više nikad neće biti na ovim prostorima.

Bosanac_i_Hercegovac wrote:T55 tenkovi su po meni prevazidjeni i zastarijeli. To treba znaci mjenjati po meni za ove m60A3... Sasvim solidan tenk za nase standarde.
Ovi bi mogli proći.

Bosanac_i_Hercegovac wrote:Upravo je "jaka" protuzracna odbrana uzasno skupa. Ako bi zelio jaku protuzracnu odbranu koja je u stanju oboriti modernu avijaciju onda pricamo o uredjajima o kojim mi samo mozemo sanjati. Jeftinije je obezbjediti pare za 10 f16 aviona i armirane bunkere za iste. Ti armirani bunkeri izgledaju ovako:

...

Mozda mozes malo specificirati. Na koju protivzracnu odbranu si to mislio?
Naravno, mislio sam na ovo:Jeftiniji su od aviona, a prave haos.

EDIT: Potražio sam i "Tungusku". Biraj i uživaj. :)

pengpeng
Posts: 140
Joined: 17/05/2008 11:31

#112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by pengpeng »

Jest da je off topic, ali mit o "cetvrtoj sili u Evropi" bi trebao da bude prevazidjen posle toliko godina. Ispred SFRJ su bile po jacini vojske sledece drzave: Velika Britanija, Rusija (sovj. Savez), Francuska, Spanija, Italija, Njemacka (pa i ona Istocna dok je postojala), Grcka, Turska, te skandinavske drzave, za Poljsku je tesko reci. Jest da je bila jaka propaganda u bivsoj drzavi, ali bi u medjuvremenu svi to trebali znati, bez obzira kolikome uticaju su bili izlozeni.
Bosanac_i_Hercegovac
Posts: 72
Joined: 19/02/2010 21:38

#113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

SoulSeeker wrote: Naravno, mislio sam na ovo:Jeftiniji su od aviona, a prave haos.
Da ali jesili bas siguran da ovo pravi haos? Ja sam gledao dokumentarac o onim pilotima koji su bombradovali Vojsku Republike Srpske. I ljudi su se skoro pa sprdali sa tim mobilnim protiv zracnim sredstvima VRS-a. Kaze onaj pilot:"Oni nas gadjaju i raketa mene prati ja samo ispustim par vatrenih kuglica i rijsen problem."

Znaci to je manje vise isto prevzidjeno. Nista nama nebi pomoglo par ovih vozila. Mogli bi u najboljem slucaju, po meni, drzati iluziju u zivotu da smo zasticeni. Dobru protiv zracnu odbranu ima od nedavno npr. Iran. Ali ta zemlja je ulozila na stotine miliona ako ne i milijardi u to. To su citavi sistemi lociranja projektila i radara. I to sam jednom gledao, to Iransko protivzracno oruzije jer mi je prijatelj Iranac to pokazivao. Oni imaju specijalne mobilne jedinice radarske koje lociraju rakete. A pored tih jedinica imaju jos i jedinice koje ispaljuju rakete. Ali dobro od necega se mora krenuti sto se protiv zracne odbrane tice. Sad za sada imamo samo prage. :D
TheMule
Posts: 3616
Joined: 04/05/2009 03:34

#114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

VBR-ovi se mogu koristiti u sve svrhe, ne samo oklop, ili rusenje morala ili nesto drugo. Ne kontam zasto tolika naglabanja oko toga? Ovo oruzje je vrlo precizno i dobro doslo u Bosni i prijeko potrebno u slucaju rata.

Sto se tice efektivne odbrane, ne vjerujem da postoji na nasim malim i brdovitim prostorima. Mozemo uloziti milijarde u sisteme koje imaju samo samo nekoliko zemalja, ali i tad bi bili 10% sigurni od komsija, i 0% od bilo kog drugog. Teren jednostavno ne dozvoljava efektivnu odbranu. Kada bi sve bilo u redu i vojska bila nasa i modernizovana, onda bi bilo ok da se ulozi malo da dobijemo bar i to 10%, ali ovako, to je daleko decenijama.
Last edited by TheMule on 27/02/2010 23:02, edited 1 time in total.
SoulSeeker
Posts: 933
Joined: 12/01/2010 20:24

#115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Bosanac_i_Hercegovac wrote:Da ali jesili bas siguran da ovo pravi haos? Ja sam gledao dokumentarac o onim pilotima koji su bombradovali Vojsku Republike Srpske. I ljudi su se skoro pa sprdali sa tim mobilnim protiv zracnim sredstvima VRS-a. Kaze onaj pilot:"Oni nas gadjaju i raketa mene prati ja samo ispustim par vatrenih kuglica i rijsen problem."
"Vatrene kuglice" smo zvali "mamcima". Ameri se nemaju čime kurčiti jer su PARS-evi kojim su gađani za vrijeme rata u BiH zastarjeli. Zbog toga i nisu mogli odoljeti njihovim "mamcima". Noviji PARS-evi (ruski) su im oborili F117-a stealth bombera u pola Srbije. :) Zato sam i preporučio Ruse.

Pogledaj i ovo što može uraditi "Tunguska" sa topom, pa mi reci koliko bi Amera umaklo ispred nje?
Bosanac_i_Hercegovac wrote:Dobru protiv zracnu odbranu ima od nedavno npr. Iran. Ali ta zemlja je ulozila na stotine miliona ako ne i milijardi u to. To su citavi sistemi lociranja projektila i radara. I to sam jednom gledao, to Iransko protivzracno oruzije jer mi je prijatelj Iranac to pokazivao. Oni imaju specijalne mobilne jedinice radarske koje lociraju rakete. A pored tih jedinica imaju jos i jedinice koje ispaljuju rakete. Ali dobro od necega se mora krenuti sto se protiv zracne odbrane tice. Sad za sada imamo samo prage. :D
Znam čime raspolažu Iranci. :)

U tim istočnim zemljama djeca ne smiju iskopati ni rošu za klikera a da odmah ne potekne nafta. To i jeste tajna njihovog uspjeha i logično je da će im čitav vojni sistem uvijek biti daleko napredniji i jači od našeg.
TheMule
Posts: 3616
Joined: 04/05/2009 03:34

#116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

SoulSeeker wrote:
"Vatrene kuglice" smo zvali "mamcima". Ameri se nemaju čime kurčiti jer su PARS-evi kojim su gađani za vrijeme rata u BiH zastarjeli. Zbog toga i nisu mogli odoljeti njihovim "mamcima". Noviji PARS-evi (ruski) su im oborili F117-a stealth bombera u pola Srbije. :) Zato sam i preporučio Ruse.

Pogledaj i ovo što može uraditi "Tunguska" sa topom, pa mi reci koliko bi Amera umaklo ispred nje?

D
Naravno da bi umakli svi. Tunguska je kratkog dometa, ili ti mislis da top moze dostici visinu od 10km?
pengpeng
Posts: 140
Joined: 17/05/2008 11:31

#117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by pengpeng »

TheMule wrote: Naravno da bi umakli svi. Tunguska je kratkog dometa, ili ti mislis da top moze dostici visinu od 10km?
Postoji verzija Tunguske sa raketama, a domet od 10 km i nije neophodan. Za vrijeme bombardovanja SRJ NATO je djelovao sa max. 5000 metara visine. A sto se tice onog "nevidljivog" to je bio manje vise slucajan pogodak, a oboren je od strane "Neva" raketnog sistema. Bila prije par godina reportaza u novinama, zasluzeni za obaranje otpusten iz vojske, da bi imao dovoljno za zivot morao da radi kao pekar.
User avatar
bingov buraz
Posts: 10345
Joined: 14/04/2009 20:23

#118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by bingov buraz »

SoulSeeker wrote: "Vatrene kuglice" smo zvali "mamcima". Ameri se nemaju čime kurčiti jer su PARS-evi kojim su gađani za vrijeme rata u BiH zastarjeli. Zbog toga i nisu mogli odoljeti njihovim "mamcima". Noviji PARS-evi (ruski) su im oborili F117-a stealth bombera u pola Srbije. :) Zato sam i preporučio Ruse.
''Nevidljivi'' je oboren raketom ''neva'', tehnologija iz 60-tih godina proslog vijeka a od Rusa je Srbija dobila bobu


edit :vidim da me @pengpeng preduhitrio
Last edited by bingov buraz on 27/02/2010 23:18, edited 1 time in total.
User avatar
vivaldi
Posts: 7308
Joined: 16/08/2008 15:56

#119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by vivaldi »

Nama ne treba nista sem par stotina ili 1-2 hiljade modernih rucnih protivavionskih sistem, sve ostalo je bacanje para kojih ionako nemamo. Niko u sirem susjedstvu nema ozbiljnu avijaciju, a strele, igle i stingeri su sasvim dovoljni za migove 21 ili slicne kante kao i za helikoptere. Druga stvar takva avijacija i ne moze napraviti ozbiljnu stetu. Ako u kojem slucaju zakuhamo sa ozbiljnom silom tu nam svakako ni bog ne moze pomoci, bas kao sto ni Iranu u sukobu sa Amerikancima i Izraelom ne moze pomoci ni s-400 cak i da im ga rusi isporuce, cak je iranu (mislim na narod naravno) i bolje da ga nikad i ne dobiju.
SoulSeeker
Posts: 933
Joined: 12/01/2010 20:24

#120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

TheMule wrote:Naravno da bi umakli svi. Tunguska je kratkog dometa, ili ti mislis da top moze dostici visinu od 10km?
Naravno da ne. Topovima mogu gađati ciljeve do 4000 metara, za ostale koriste rakete.
User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

#121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ljubav_aha »

vivaldi wrote:Nama ne treba nista sem par stotina ili 1-2 hiljade modernih rucnih protivavionskih sistem, sve ostalo je bacanje para kojih ionako nemamo. Niko u sirem susjedstvu nema ozbiljnu avijaciju, a strele, igle i stingeri su sasvim dovoljni za migove 21 ili slicne kante kao i za helikoptere. Druga stvar takva avijacija i ne moze napraviti ozbiljnu stetu. Ako u kojem slucaju zakuhamo sa ozbiljnom silom tu nam svakako ni bog ne moze pomoci, bas kao sto ni Iranu u sukobu sa Amerikancima i Izraelom ne moze pomoci ni s-400 cak i da im ga rusi isporuce, cak je iranu (mislim na narod naravno) i bolje da ga nikad i ne dobiju.
:thumbup:
SoulSeeker
Posts: 933
Joined: 12/01/2010 20:24

#122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

pengpeng wrote:A sto se tice onog "nevidljivog" to je bio manje vise slucajan pogodak, a oboren je od strane "Neva" raketnog sistema. Bila prije par godina reportaza u novinama, zasluzeni za obaranje otpusten iz vojske, da bi imao dovoljno za zivot morao da radi kao pekar.
Ako slučajno "naletiš" na kakav link u vezi ovog što si napisao, nabaci ga na forum... :)
TheMule
Posts: 3616
Joined: 04/05/2009 03:34

#123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

pengpeng wrote:
TheMule wrote: Naravno da bi umakli svi. Tunguska je kratkog dometa, ili ti mislis da top moze dostici visinu od 10km?
Postoji verzija Tunguske sa raketama, a domet od 10 km i nije neophodan. Za vrijeme bombardovanja SRJ NATO je djelovao sa max. 5000 metara visine. A sto se tice onog "nevidljivog" to je bio manje vise slucajan pogodak, a oboren je od strane "Neva" raketnog sistema. Bila prije par godina reportaza u novinama, zasluzeni za obaranje otpusten iz vojske, da bi imao dovoljno za zivot morao da radi kao pekar.
SoulSeeker wrote:
TheMule wrote:Naravno da bi umakli svi. Tunguska je kratkog dometa, ili ti mislis da top moze dostici visinu od 10km?
Naravno da ne. Topovima mogu gađati ciljeve do 4000 metara, za ostale koriste rakete.
Rakete imaju manji domet od topova. Tonguska je namjenjena za podsku oklopnoj koloni ili pjesadiji na prvim linijama protiv helikoptera. Onaj drugi TOR M1 je slican ovoj, ja mislim duzi domet, ali opet bez koristan protiv visoko letecih bombardera. Iran ih je kupio da se zastiti od izraela u slucaju napada na njihove nuklearne pogone; jer ako ih izrael napadne, morace letiti nisko ispod radara. A to za SRJ i 5km visine, normalno da ce letjeti nisko ako Srbi nemaju nicim da se odbrane. Da su imali 100 Tonguski, normalno da bi ih Nato prvo unistio s visine.
User avatar
vivaldi
Posts: 7308
Joined: 16/08/2008 15:56

#124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by vivaldi »

pengpeng wrote:Postoji verzija Tunguske sa raketama, a domet od 10 km i nije neophodan. Za vrijeme bombardovanja SRJ NATO je djelovao sa max. 5000 metara visine. A sto se tice onog "nevidljivog" to je bio manje vise slucajan pogodak, a oboren je od strane "Neva" raketnog sistema. Bila prije par godina reportaza u novinama, zasluzeni za obaranje otpusten iz vojske, da bi imao dovoljno za zivot morao da radi kao pekar.
Nije tacno da su djelovali sa max. vec vjerovatnije sa min. 5000m osim u posljednjoj fazi rata. Dok kompletno ne unistis PVO niko nije lud da ulazi u domet "puskometa". Sto se tice nevidljivog tu se vise radi o neiskustvu pilota nego o slucajnom pogotku. Slucajan pogodak moze biti pam, pat ili puscano zrno. Svaka raketa prati toplinski trag, a svaki polumoderan (a kamoli 117-ka) ima sistem koji ga na vrijeme upozorava da je ispaljen projektil, pa pretposavljam da je to smao neiskustvo pilota.
User avatar
Toto
Posts: 7555
Joined: 21/04/2009 11:09

#125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

SoulSeeker wrote:Trebalo bi prvo razvijati privredu i izgrađivati mostove povjerenja, a tek onda vojno naoružanje - to je moje mišljenje. Inače, ako bi se orjentisali naoružanju, s obzirom na to da smo relativno siromašna zemlja vojnu industriju treba orjentisati na preuređenim tenkovima T55 jer su relativno jefini, a i dovoljni za dejstva koja će obavljati u slučaju potrebe za odbranom BiH. Ne treba ganjati prestiž, nego funkcionalnost, a par stotina ovakvih su sasvim u redu da nas svi povuku za kurac:
@soulSeeker de malko prakticno razradi ovaj prijedlog sa preuredjenjem t55 pa ga komparijaraj sa orkanom
prvo koliko bi nam trebalo i koliko imamo t55??
kako nabaviti ono sto nemamo prvo u miru a onda i u ratu za sve moras imati plan i startegiju

sta raditi ako ti neko nece prodati ni tenk ni motor??
kako obezbjediti rezerve dijelove??
eo tenk mozemo izlitu u Zenici i BNT..... ali sta sa motorima ?? ako bih ne proizvodi te tenkovske motore..
tenkovske motore je zajebato prosvercovat...
u tenk ne mozes ugraditi motor od slepera itd

za ovaj Orkan 80% sami mozemo proizvoditi i to u desetine fabrika koje nisu namjenske i koje smo jednim papitom u slucaju rata pretvaras u vpjnu indistrijeu.
pogledaj konstrukciju Orkana
sve se moze napraviti sa standardnim tehnologijama i masinskim operacijama koje mozes raditi u svakoj boljoj alatnici u BiH.
Preko noci pokupis ljude i crteze i sve preselis iz BNT u Zenicu, Tuzlu, Konjic, Sarajevo gdje ti je slobodna teritorija
tenkove mozes izljevati samo u u zenici sa unikatnim alatima.... sto se moze minirati jednim letom bombardera
dok je organizacija proizodnje Orkana cista gerila
i na kraju glavno pitanje je:
je li bolje imat 200 kakvih tahvih Orkana koja moze sam sebi napravit kad ti zatreba ili nista

..Orkan se moze postavit i na konjsku zapregu , traktorsku prikolici ili bilo koji kamion kojih ima na hiljade i kojeg jednostavno mozes mobilisati... "upaljace" za jednu bateriju Orkana i plugodisnju proizvodnju mozes svercovati na bosanskom brdskom konjicu preko bilo koje BiH planine a kako da dodju tenkovi u BiH???
ovo je samo pitanje nabavke

samo ovi razlozi bez onih tipicno vojnih mogu dati prednost ovom oruziju.
Post Reply