Mislim da je piraterija jako slozena tema.
Sa jedne strane, to jeste necije vlasnistvo, neko je ulozio trud, vrijeme i svoje znanje da nesto uradi, isto tako ima pravo i da to zacijeni koliko god hoce, pa ko hoce da plati neka plati, ko nece ne mora ni koristiti.
Sa druge strane, to su vecinom firme koje osim sto ne prodaju svoje znanje vec znanje svojih radnika kojima pitanje je koliko placaju a oni zgrcu milione, vec imaju ogromne zarade, cesto drze monopol i koriste razne prljave politicke igre kako bi ugusili konkurenciju i slicno.
Sto se tice ekonomske situacije, ona ne bi trebala biti opravdanje za pirateriju, ali realno govoreci, cijene originalnih softvera su prilagodjene razvijenim zemljama i ovdje je to stvarno preskupo. Isto tako, treba imati u vidu da nekima ta piretarija i odgovara, recimo Microsoft, ako se ne bi mogao koristiti piratski softver, u BiH bi vjerovatno 90% korisnika preslo na Linux koji je besplatan. Ovako, ljudi su se navikli na Windows, a pirati ce se iskorijeniti postepeno, da ljudi postepeno predju na originalni kako ne bi bili primorani da uzimaju linux.
Sto se tice muzicara, ja prvi skidam mp3 sa interneta, ali smatram da su bar oni zasluzili da dobiju neke pare od toga svega (bar oni koje ja slusam, Deen sigurno nije, ali to je vec druga prica ko bi uopste dao pare za njegov CD

). Sve to gledam i iz svog ugla, ja sam muzicar, ne zivim od muzike ali bih volio kada bi to bilo moguce kod nas. Za to naravno nije kriva samo piraterija vec i kompletna situacija i svijest ljudi gdje od muzike mogu zivjeti samo oni koji se bave narodnjacima i eventualno elektronskom muzikom.
Zbog svega ovoga, mislim da je to jedna jako siroka i tema. Ne moze niko ocekivati da ljudi kod nas pocnu kupovati sav softver originalan, ali ne moze se ni tvrditi da piraterija nije neka vrsta kradje. U jednom filmu sam procitao neciju izjavu tipa: "Znanje pripada cijelom svijetu", sa cim se bas i ne mogu u potpunosti sloziti jer nekad je za to znanje potrebno jako puno necijeg vremena i truda i taj isti ima pravo da to naplati (ako je njegovo, naravno).
Za to bi najbolje rjesenje bio komunizam, tada bi svo znanje i svi resursi mogli pripadati cijelom svijetu a i svi umjetnici i naucnici bi mogli normalno da zive i ne bi se morali prodavati.