mekaba wrote:Nije sve tako crno kako se da zakljuciti iz vecine postova.Bosanci u zemljama EU kotiraju dobro da ne kazem jako dobro.Sa relativno kratkim boravkom integrisani izuzetno dobro. U danskoj je slika o Bosancima jako pozitivna iz vise razloga.
1.Nismo dosli u ovu zemlju u potrazi za boljim zivotom vec zato sto se moralo.Biti izbjeglica u DK je bolje nego useljenik.
2.Velika vecina je zaposlena i prestala biti na drzavnim jaslama(socijali) sto se ne moze reci za ostale etnicke skupine.
3.Apsolutno sva bosanska djeca pohadjaju skole a veliki broj je na univerzitetima.
4.Bosanci po pravilu sami sebi nalaze posao, ne cekajuci da to Komuna uradi i maltene prisilno posalje na posao ili kako to oni kazu "aktivering"
5.Veoma niska stopa kriminaliteta mada i toga ima.
6.Naj obrazovanija etnicka skupina u DK.
7.Svi jako dobro vladaju jezikom osim onih starijih.
8.
Poznati kao dobri sportski ribolovci i fudbaleri.
9.Veliki broj zivi u vlastitim kucama sto je dokaz perfektnoj integraciji.Veliki broj danaca zivi u komunalnim stanovima???????
10.Na svakoj klinici ima BH gradjana sto doktora sto medicinskih sestara pa i cistacica.
11.Vecina zna da smo muslimani i to ne predstavlja problem izuzev ako ne naletite na nekog kretena ili fasistu.
12.Danci poslednjih godina mnogo putuju u BiH i HRV pa je i to dosta doprinjelo boljoj slici o nama.
13.
Dosta licimo na domace pa je i to jedan od razloga sto smo bolje primljeni?????????
Ma moglo bi se jos pisati mada ima i negativnosti.
Najveca mana bosanaca je strah od pokretanja vlastitog biznisa i ulaganja novca.Bolje vrabac u ruci nego golub na grani
.Somalijci koji su vecinom polu pismeni imaju vise privatnih obrta nego bosanci koji su najobrazovaniji.Vjerovatno je razlog odgoja u bivsem sistemu gdje se uglavnom radilo u drzavnim firmama.Ne volimo preuzimanje ni najminimalnijeg rizika.
Generalno ne mogu reci da nas vole ali da nas cijene mogu sasvim sigurno.Nismo obrukali drzavu iz koje dolazimo a to je najbitnije.
Pozdrav i Selam
Slazem se u vecini sto si rekao.
Nije mi poznato da Bosanci kotiraju kao ribolovci, jer je jako puno stranaca koji vise pored vode,.. a generalno Vijetnamce, Kineze,.. i ostale kosooke prati taj image.
Bosanci su u Danskoj poznati po jednoj specificnoj pojavi. Mnogi ljudi nemaju svoju bastu,.. pa se iznajmljuju tkzv. "kolonija baste" ako sam dobro preveo termin. Na puno mjesta pored grada parcele za iznajmljivanje, pa tu ljudi imaju supicu, ljetne stolice,.. da mogu doci tu da uzivaju,.. a mnogi sade povrce. Danci su ludi za tim,.. a od stranaca jedino se Bosanci jagme za te baste. Gledao sam dokumentarac gdje voditelj posjecuje "kolonija baste", uporedjuje kako je ko sredio,.. i interview sa jednim Bosancem koji je pod spagu izvukao gredice luka, paradajza, mrkve,... haman oivicio sa kamencicima,.. svaka travka iste duzine,... a kontakt osoba za iznajmljivanje basti takodjer rece da Danci i Bosanci uglavnom iznajmljuju baste.
Tacno je da mnogi Bosanci lice na Dance,.. ali lice i mnogi Poljaci, Rusi, Litvanci,.. sto je u danskim ocima bolje od biti Somalac, Arap, Turcin,. ali opet nije dobro kao Englez, Amerikanac, Irac,.. Dakle,.. izgled pomaze ali ime i akcent odaju. Mnogi nasi plavooki svercaju alkohol, duhan,.. i njih granicari ne zaustavljaju ma koliko vukli torbi,.. docim svakom mrkom pretresaju i dzepove. Mnogi nasi u Danskoj u sredstvima javnog prijevoza, cekaonicama,.. slusaju rasisticke komentare o napr. nekoj pokrivenoj zeni sto je upravo izasla, ili crncu,... jer ti sto pricaju
onako odoka racunaju da su svi prisutni Danci. Casti izuzecima, ali velik broj Danaca ima predrasude prema strancima,.. te ako Bosanci kotiraju negdje u sredini ljestvice nepozeljnih,.. slaba fajda od slicnog ili istog izgleda.
Sto se tice privatnog posla, nije tacno da Somalci imaju vise slifa za to,.. oni su jednostavno vise diskriminisani na radnom trzistu, pa cesto nemaju drugog izbora nego raditi privatno. Osim toga, Somalci, Arapi, Kurdi,.. svi imaju neke velike familije sa mnogo rodjaka koji si uzajamno pomazu. Znaci jedan prijavi firmu napr. prijevoz robe kombijem, i samo sebe,.... ali njih dvadeset rodjaka sto sjedi inace na socijali radi tu na crno,.. Tako da jedan Bosanac koji obicno nema nikakvu ispomoc na crno,.. tesko moze takvima konkurisati.
Takav je moj dozivljaj Danaca,.. isrpavi me ako grijesim. Mislim da je prije par godina izasao clanak jedne partije sa krscanskim predznakom,.. gdje su Bosanci nahvaljeni toliko da sam taj clanak cesto citao. Mozda znas o cemu se radi.