Moderator: O'zone
Evo, čitav ovdje:Latina wrote:Hvala ti na prelijepom videu, odnosno prve 2/3 istog.![]()
Homo homini lupus est.Fair Life wrote:
@Fair Life , u pravu si za ovu tvrdnju.Fair Life wrote:Homo homini lupus est.
Lazu. Covjek je covjeku covjek... i nista vise.
sto vise posmatram i jedne i druge, sve mi se vise cini da je obratna situacija... da zivotinje imaju puno vise razuma nego ljudi.KenCo wrote:Bog je ljudima dao razum,zivotinjama nije. steta sto taj razum koristimo samo da bi radili sto vise losih stvari.
Ovo obojeno je sjajno zapazanje, istorija covjekove licemjernosti je sadrzana upravo u ovome, kako sebicno grabiti, a istovremeno zadrzati privid moralnosti i ispravnosti. Jedan slozen sistem vlasti nad ljudima star koliko i civilizacija.Latina wrote:Hvala ti na prelijepom videu, odnosno prve 2/3 istog.![]()
Prvi od shokova koje sam dozivjela na Zapadu je da neki ljudi prolaze pored nekoga ko je pao na ulici. Licno nikada nisam prosla, ali taj fenomen je poznat u psihologiji i naziva se "Bystander apathy". Radi se o tome da ljudi pomazu jedan drugom kada su u odredjenoj situaciji 2 covjeka, ali kada grupa treba pomoci, licna odgovornost se se disolvira na broj clanova grupe po sistemu "onaj drugi ce pomoci, ne moram se ja trzati". Drastican primjer ove pojave je bilo ubistvo Denisa Mrnjavca u punom tramvaju. Tramvaj je statisticki gledano bio pun obicnih ljudi, a ne kriminalaca, ali po mom misljenju Bystander Apathy je dovela do cega je dovela nazalost ( s tim sto je naravno jedna stvar pomoci nekome kome je pozlilo, a sasvim druga zaustaviti nekoga ko mlatara nozem ). Takodje je utvrdjeno da su muskarci spremniji pruziti konkretnu pomoc, dok su zene spremnije saosjecati.
Meni jos zanimljiviji fenomen u Psihologiji je "Milgramov test poslusnosti" u kome su studenti podijeljeni u 2 grupe i onda su studenti iz jedne grupe davali elektricne sokove ovima u drugoj grupi pod instrukcijama onih koji su vodili eksperiment. Studenti koji su davali sokove su culi vriske onih u drugoj sobi, ali bez obzira na to su nastavili pojacavati elektrosokove.
Ustanovljeno je da se poslusnost u grupi povecava ako je onaj koji daje instrukcije percipiran kao autoritet, ako ne vide zrtvu ( sto me asocira na granatiranje Sarajeva ), ako onaj koji cini odredjeno djelo ima osjecaj da je oslobodjen licne odgovornosti ( na cemu opstaju svi ratovi ), ako su oni koji su egzekutori autoritativni po prirodi ( jer su oni paradoksalno poslusniji od drugih ).
U svakom slucaju svi i sve opstaje na ljubavi, bez nje sve umire.![]()
Dile wrote:sto vise posmatram i jedne i druge, sve mi se vise cini da je obratna situacija... da zivotinje imaju puno vise razuma nego ljudi.KenCo wrote:Bog je ljudima dao razum,zivotinjama nije. steta sto taj razum koristimo samo da bi radili sto vise losih stvari.
joj kad sam prvi put gledala klip ovaj sa kraja, kad psic spasava druga, plakala sam k'o kisna godina...
ne mogu sad da nedjem klip, ako neko naleti na to neka stavi, uglavnom, to sam gledala nekad davno, copor hijena napada mamu nilskog konja i njenu bebu, i uspiju bebu da odvuku od mame, i u to dlazi lav i rastjera hijene, i uzima u zube bebu i vraca je mami... predobar snimak
PipiDugaDevetka wrote:Neposredno prije rata desio se nesretan slučaj na Željezničkoj stanici Sarajevo. Mašinovođe manevrisale, slagale vagone u kompoziciju, pa naprijed-nazad, zatim na drugi kolosjek.
Prelazila žena preko pruge na zabranjenom mjestu, prema onom hotelu, a prelazio i jedan mladić, isto tako na zabranjenom mjestu.
Žena nije vidjela ''manevarku'' i poginula bi da mladić nije skočio i gurnuo je svom silinom. Žena bez povreda, a mladiću odsječene obje ruke. Pokušali ovi sa Koševa da ''priheftaju'', ali nije uspjelo.
Žena je bila, kasnije se ispostavilo, Srpkinja, a mladić Bošnjak (Tada Musliman).
Večernje novine, Oslobođenje, TVSA, ma svi mediji su danima dojavljivali o ovom slučaju.
Nakon rata, 1996.g., u tramvaju prosi jedan bez obje ruke. Mlad, pitam ga da nisi ti onaj što spasi ženu prije rata. Kaže da jeste.
Ja mu nisam imao ''za udijeliti''.
Ne znam da li je sjajno, to su nazalost cinjenice ustanovljene na egzaktan nacin. Meni je strasno koliko se ljudi daju izmanipulisati ako su okupljeni pod kisobranom necega veceg nego sto su sami.fakat wrote:
Ovo obojeno je sjajno zapazanje, istorija covjekove licemjernosti je sadrzana upravo u ovome, kako sebicno grabiti, a istovremeno zadrzati privid moralnosti i ispravnosti. Jedan slozen sistem vlasti nad ljudima star koliko i civilizacija.
Ne valja nam posao...PipiDugaDevetka wrote:
Nakon rata, 1996.g., u tramvaju prosi jedan bez obje ruke. Mlad, pitam ga da nisi ti onaj što spasi ženu prije rata. Kaže da jeste.
Ne znam.Latina wrote:Ne valja nam posao...PipiDugaDevetka wrote:
Znas li gdje je sada ?