Pozdrav svim nasim dijasporcima,a evo sad konkretnog, malo i smijesnog pitanja za Svedjane: znate li moze li se igdje u Sarajevu nabaviti knackebrod???? Trazim to vec duze vrijeme, ali nikako da nadjem, pa bih bila zahvalna na bilo kojoj informaciji?
Pozzzzz svimaaaaaaaaaaa
Sverige - Knackebrod???
-
- Posts: 3271
- Joined: 22/10/2005 21:48
- Location: okolina Montreala
#2 Re: Sverige - Knackebrod???
Ne znam, al' imam recept ako hoces (samo moras naci nekoga da ti iz Skandinavije posalje oklagiju sa onim sarama).maybelline wrote:Pozdrav svim nasim dijasporcima,a evo sad konkretnog, malo i smijesnog pitanja za Svedjane: znate li moze li se igdje u Sarajevu nabaviti knackebrod???? Trazim to vec duze vrijeme, ali nikako da nadjem, pa bih bila zahvalna na bilo kojoj informaciji?
Pozzzzz svimaaaaaaaaaaa
- Luke Perry
- Posts: 1862
- Joined: 07/04/2008 17:59
#3 Re: Sverige - Knackebrod???
dvopek od razi se valjda ne jede u BiH.
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#4 Re: Sverige - Knackebrod???
Pa ocito se ne jede, dok ga ne mogu nigdje naci Zar ima recept za to? Hm.... Jos jednom, ozbiljno, ako ko zna gdje se to moze nabaviti u BiH, please let me know!
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#5 Re: Sverige - Knackebrod???
e nema ovde kojesta
-
- Posts: 3271
- Joined: 22/10/2005 21:48
- Location: okolina Montreala
#6 Re: Sverige - Knackebrod???
maybelline wrote:Pa ocito se ne jede, dok ga ne mogu nigdje naci Zar ima recept za to? Hm.... Jos jednom, ozbiljno, ako ko zna gdje se to moze nabaviti u BiH, please let me know!
Jako je jednostavno napraviti knackebrod... Iako bas nije dvopek, skorpor bi vise bile kao dvopek.. njam, njam, sad me ti navadi, sva sreca - ovdje ima kupiti i jedno i drugo
Ovako, treba ti 25 grama svjezeg kvasca (mislim da je to oko pola kesice suhog).
2 dl vode
1/2 dl ulja (ili 50 gr margarina)
1/2 kasicice soli
1 kasika anisa (ili moraca, ali nije podmoranje ni jedno ni drugo)
3 dl grubog razevog brasna + 3 dl obicnog psenicnog brasna
(ili 6 dl gotove smjese za razani hljeb)
Malo .... kako se to kod nas zove... mislim mekinje? Ono kao mljevene ljuspice od psenice...
POmijesas sve osim ljuspica. (svjezi kvasac najlakse 'rastopis' tako sto ga pomijesas sa solju). Dobro izgnjavis tijesto. Ne trebas cekati da ista naraste. srolaj u duzinu i podijeli u 24 komada. POspes radnu povrsinu mekinjama i razvaljas svaki komad u krug od jedno 15 cm u precniku. (Dakle zaista tanko). Hebi ga, one sarice mozes utisnuti drvenom stranom tucka za meso, ili - posluzi se mastom.
Peci u sredini rerne na 250' C 4-5 minuta. Kada su pecene, polozi na resetku i nemoj nicim pokriti (inace nece ostati hrskave). Kad se ohlade - stavi u limenu kutiju. Ili isto tako mozes, po starinski, napraviti rupe u sredini lepinjica, pa poslije lepinjice nanizati na konac pa okaciti u spajz
-
- Posts: 1478
- Joined: 08/07/2008 01:28
#7 Re: Sverige - Knackebrod???
ja sam ubijedjen da sam nedavno ugledao WASA u merkatoru.
- shuriken
- Posts: 1725
- Joined: 07/12/2005 19:42
#8 Re: Sverige - Knackebrod???
ima i to vise vrsta u samoposluzi pored Matije travarke na carsiji, iza Bezistana ako ides od Ferhadije
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#9 Re: Sverige - Knackebrod???
vnm wrote:ja sam ubijedjen da sam nedavno ugledao WASA u merkatoru.
Pogledacu tamo, hvala veeelika!!!!
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#10 Re: Sverige - Knackebrod???
Shoshana wrote:maybelline wrote:Pa ocito se ne jede, dok ga ne mogu nigdje naci Zar ima recept za to? Hm.... Jos jednom, ozbiljno, ako ko zna gdje se to moze nabaviti u BiH, please let me know!
Jako je jednostavno napraviti knackebrod... Iako bas nije dvopek, skorpor bi vise bile kao dvopek.. njam, njam, sad me ti navadi, sva sreca - ovdje ima kupiti i jedno i drugo
Ovako, treba ti 25 grama svjezeg kvasca (mislim da je to oko pola kesice suhog).
2 dl vode
1/2 dl ulja (ili 50 gr margarina)
1/2 kasicice soli
1 kasika anisa (ili moraca, ali nije podmoranje ni jedno ni drugo)
3 dl grubog razevog brasna + 3 dl obicnog psenicnog brasna
(ili 6 dl gotove smjese za razani hljeb)
Malo .... kako se to kod nas zove... mislim mekinje? Ono kao mljevene ljuspice od psenice...
Joj, hvala ti puuuno Ako ih ne nadjem u Merkatoru, probacu ih napraviti... Kako sam ja to voljela, za dorucak, pa namazes malo margarina, mmmmm....
POmijesas sve osim ljuspica. (svjezi kvasac najlakse 'rastopis' tako sto ga pomijesas sa solju). Dobro izgnjavis tijesto. Ne trebas cekati da ista naraste. srolaj u duzinu i podijeli u 24 komada. POspes radnu povrsinu mekinjama i razvaljas svaki komad u krug od jedno 15 cm u precniku. (Dakle zaista tanko). Hebi ga, one sarice mozes utisnuti drvenom stranom tucka za meso, ili - posluzi se mastom.
Peci u sredini rerne na 250' C 4-5 minuta. Kada su pecene, polozi na resetku i nemoj nicim pokriti (inace nece ostati hrskave). Kad se ohlade - stavi u limenu kutiju. Ili isto tako mozes, po starinski, napraviti rupe u sredini lepinjica, pa poslije lepinjice nanizati na konac pa okaciti u spajz
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#11 Re: Sverige - Knackebrod???
Shoshana wrote:maybelline wrote:Pa ocito se ne jede, dok ga ne mogu nigdje naci Zar ima recept za to? Hm.... Jos jednom, ozbiljno, ako ko zna gdje se to moze nabaviti u BiH, please let me know!
Jako je jednostavno napraviti knackebrod... Iako bas nije dvopek, skorpor bi vise bile kao dvopek.. njam, njam, sad me ti navadi, sva sreca - ovdje ima kupiti i jedno i drugo
Ovako, treba ti 25 grama svjezeg kvasca (mislim da je to oko pola kesice suhog).
2 dl vode
1/2 dl ulja (ili 50 gr margarina)
1/2 kasicice soli
1 kasika anisa (ili moraca, ali nije podmoranje ni jedno ni drugo)
3 dl grubog razevog brasna + 3 dl obicnog psenicnog brasna
(ili 6 dl gotove smjese za razani hljeb)
Malo .... kako se to kod nas zove... mislim mekinje? Ono kao mljevene ljuspice od psenice...
POmijesas sve osim ljuspica. (svjezi kvasac najlakse 'rastopis' tako sto ga pomijesas sa solju). Dobro izgnjavis tijesto. Ne trebas cekati da ista naraste. srolaj u duzinu i podijeli u 24 komada. POspes radnu povrsinu mekinjama i razvaljas svaki komad u krug od jedno 15 cm u precniku. (Dakle zaista tanko). Hebi ga, one sarice mozes utisnuti drvenom stranom tucka za meso, ili - posluzi se mastom.
Peci u sredini rerne na 250' C 4-5 minuta. Kada su pecene, polozi na resetku i nemoj nicim pokriti (inace nece ostati hrskave). Kad se ohlade - stavi u limenu kutiju. Ili isto tako mozes, po starinski, napraviti rupe u sredini lepinjica, pa poslije lepinjice nanizati na konac pa okaciti u spajz
Joj, hvala ti puuuno Ako ih ne nadjem u Merkatoru, probacu ih napraviti... Kako sam ja to voljela, za dorucak, pa namazes malo margarina, mmmmm....
-
- Posts: 1454
- Joined: 03/02/2008 15:41
- Location: Auckland
#12 Re: Sverige - Knackebrod???
To te stigla nostalgija?
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#13 Re: Sverige - Knackebrod???
Mobile_Disco wrote:To te stigla nostalgija?
Aha, pomalo Recept za bullar sam nasla i sad ih stalno pravim E jos samo knackebrod da nadjem..moram se nakaniti pa do Merkatora otici...
-
- Posts: 1454
- Joined: 03/02/2008 15:41
- Location: Auckland
#14 Re: Sverige - Knackebrod???
Cisto sumnjam da ima.. Ako nista nek´ti neko paket spremimaybelline wrote:Mobile_Disco wrote:To te stigla nostalgija?
Aha, pomalo Recept za bullar sam nasla i sad ih stalno pravim E jos samo knackebrod da nadjem..moram se nakaniti pa do Merkatora otici...
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#15 Re: Sverige - Knackebrod???
Mobile_Disco wrote:Cisto sumnjam da ima.. Ako nista nek´ti neko paket spremimaybelline wrote:Mobile_Disco wrote:To te stigla nostalgija?
Aha, pomalo Recept za bullar sam nasla i sad ih stalno pravim E jos samo knackebrod da nadjem..moram se nakaniti pa do Merkatora otici...
Pa neko mi ovdje bas rece da je vidio u Merkatoru da ima. i u nekom supermarketu gore u gradu. A dobila sam i recept, pa ako bas nigjde ne bude, pravicu ih sama, hehe
-
- Posts: 3271
- Joined: 22/10/2005 21:48
- Location: okolina Montreala
#16 Re: Sverige - Knackebrod???
Hehe... i kod mene su vetebullar pocesto na jelovnikumaybelline wrote:Mobile_Disco wrote:To te stigla nostalgija?
Aha, pomalo Recept za bullar sam nasla i sad ih stalno pravim E jos samo knackebrod da nadjem..moram se nakaniti pa do Merkatora otici...
Usput, ja imam par odlicnih svedskih kuhara (var kokbok, sju sorters kakor i pajer & piroger) pa ako te kakva nostalgija spuca za malo neobicnijim jelima (polsa , gravad lax itd.) samo se javi! Sve from scratch!
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#17 Re: Sverige - Knackebrod???
Mmmm...evo nostalgija vec puca Znas o cemu neki dan razmisljam? Rabarber paj Ako ga ima u tom tvom kuharu, proslijedi recept, ziva bilaShoshana wrote:Hehe... i kod mene su vetebullar pocesto na jelovnikumaybelline wrote:Mobile_Disco wrote:To te stigla nostalgija?
Aha, pomalo Recept za bullar sam nasla i sad ih stalno pravim E jos samo knackebrod da nadjem..moram se nakaniti pa do Merkatora otici...
Usput, ja imam par odlicnih svedskih kuhara (var kokbok, sju sorters kakor i pajer & piroger) pa ako te kakva nostalgija spuca za malo neobicnijim jelima (polsa , gravad lax itd.) samo se javi! Sve from scratch!
P.S. A usput mi objasni sta je tacno rabarbar i gdje ga mogu nabaviti ovdje (ako ga uopce mogu nabaviti)...
-
- Posts: 3271
- Joined: 22/10/2005 21:48
- Location: okolina Montreala
#18 Re: Sverige - Knackebrod???
Ovo nisam ranije vidjela
Rabarbera ima i kod nas (znam da sam u nekoj knjizi u hrvatskom prijevodu vijela rijec rabarbara, samo nisam sigurna kako se zove. Nadji sliku na googlu pa se raspitaj, sigurna sam da ima. Samo, obrati paznju na par stvari. Lisce od rabarbera je otrovno - niposto se ne smije jesti. Takodje, ljudi koji imaju kamenje u bubrezima i sl. ne bi trbali jesti rabarber, jer rabarber ima puno oksalatne kiseline u sebi. Cak ni mi, bez kamenja, ga ne bi trebali pretjerano jesti.
Eh, recept (cekaj dok se ispentram u kuhinju)
Ovako, imam dva recepta, jedan je 'lacker rabarber paj', a drugi je 'Rabarber smulpaj'. Imas i vise izbora tijesta
Tijesto obicno:
-3 dl brasna
-100g hladnog margarina ili putera
-3 supene kasike hladne vode
Izrezi masnocu na komadice, pomijesaj sa brasnom, pa izgnjavi viljuskom (ili ubaci u robot). Kad se dobro izmrvi - dodaj vodu i brzo umijesaj u tijesto. Obmotaj plastikom pa ostavi u frizider 1 sat. Trebalo bi biti dovoljno da pokrije formu od 25-30 cm u precniku.
MOrdeg:
-3 dl brasna
- 1/2 dl secera
-100 g hladnog margarina ili putera
-1 zumanjce
POmijesaj brasni i secer. Izrezi masnocu u komadice pomijesaj sa brasnom/secerom. Dalje je isto kao i gore. Ili izgnjavis viljuskom, ili ubacis sve skupa u robot i furas na najvecoj brzini. Ova smjesa treba stajati u frizideru (umotana u plastiku) 30 minuta.
1) 'Lacker rabarberpaj'
500gr ravarbera
1supena kasika vode
2 jajeta
1 1/2 dl secera
2 supene kasike margarina
1 supena kasika brasna
100 gr mljevenih badema
Upali rernu na 200'C
Napravi tijesto po receptu koji si izabrala. Razvaljaj 2/3 tijesta i njime oblozi formu za paj. izbodi dno viljuskom i pokrij zidove alu folijom. Ostavi da odstoji 10-ak minuta. Nakon toga ubaci formu u rernu i peci 10 minuta. Saperi i ocisti rabarber. Izrezi stabljike na 2-3 cm duge komade. Prokuhaj ih 2 minute (ono sto bi se reklo - provuci kroz kljucalu vodu - mozes i u mikrovalnoj). Ostavi po strani. Umuti jaja pjenasto sa secerom (znas ono prvo bjelanca sa secerom, pa onda dodas zumanjca). Istopi margarin pa umijesaj u jaja i secer. Polako, drvenom kuhacom u to umijesaj brasno i badem.
Razvaljaj ostatak tijesta u trake. U formu sa prepecenim tijestom poredaj rabarber, pospi smjesom jaja & co i poredaj trakice preko svega toga. Peci 20-25 minuta na 200'C.
2) smulpaj (obozavam smulpaj)
tijesto:
100 gr margarina ili putera
1 dl secera
2 dl zobenih pahuljica (odmah da ti kazem, ja ovo pravim jednu i po mjeru za pristojan paj)
Istopi masnocu u serpi. Dodaj secer i zobene pahuljice i pusti da malo.... kako se to kaze... ono ispotiha kljuca na slaboj vatri? Kuku meni, ubice me mati, ako ovo vidi
Fil:
500 gr rabarbera
1 1/2 dl secera
1 supena kasika skroba (potatismjol)
Saperi i ocisti rabarber i izrezi na 1 cm duge komadice. POredaj po dnu forme za paj (25-30 cm). POmijesaj secer sa skrobom, pa pospi po rabarberu. Viljuskom razbacaj smuldeg po tome i peci 20 minuta na 225'C.
Sluzi mlako sa sladoledom od vanilije.
Mmmmmmmmmmmmm.....
Sa'cu pogledati u velikom kuharu, mozda imam jos koju varijantu (e, nisam ni ja poguzija, ama bas nikako)
Rabarbera ima i kod nas (znam da sam u nekoj knjizi u hrvatskom prijevodu vijela rijec rabarbara, samo nisam sigurna kako se zove. Nadji sliku na googlu pa se raspitaj, sigurna sam da ima. Samo, obrati paznju na par stvari. Lisce od rabarbera je otrovno - niposto se ne smije jesti. Takodje, ljudi koji imaju kamenje u bubrezima i sl. ne bi trbali jesti rabarber, jer rabarber ima puno oksalatne kiseline u sebi. Cak ni mi, bez kamenja, ga ne bi trebali pretjerano jesti.
Eh, recept (cekaj dok se ispentram u kuhinju)
Ovako, imam dva recepta, jedan je 'lacker rabarber paj', a drugi je 'Rabarber smulpaj'. Imas i vise izbora tijesta
Tijesto obicno:
-3 dl brasna
-100g hladnog margarina ili putera
-3 supene kasike hladne vode
Izrezi masnocu na komadice, pomijesaj sa brasnom, pa izgnjavi viljuskom (ili ubaci u robot). Kad se dobro izmrvi - dodaj vodu i brzo umijesaj u tijesto. Obmotaj plastikom pa ostavi u frizider 1 sat. Trebalo bi biti dovoljno da pokrije formu od 25-30 cm u precniku.
MOrdeg:
-3 dl brasna
- 1/2 dl secera
-100 g hladnog margarina ili putera
-1 zumanjce
POmijesaj brasni i secer. Izrezi masnocu u komadice pomijesaj sa brasnom/secerom. Dalje je isto kao i gore. Ili izgnjavis viljuskom, ili ubacis sve skupa u robot i furas na najvecoj brzini. Ova smjesa treba stajati u frizideru (umotana u plastiku) 30 minuta.
1) 'Lacker rabarberpaj'
500gr ravarbera
1supena kasika vode
2 jajeta
1 1/2 dl secera
2 supene kasike margarina
1 supena kasika brasna
100 gr mljevenih badema
Upali rernu na 200'C
Napravi tijesto po receptu koji si izabrala. Razvaljaj 2/3 tijesta i njime oblozi formu za paj. izbodi dno viljuskom i pokrij zidove alu folijom. Ostavi da odstoji 10-ak minuta. Nakon toga ubaci formu u rernu i peci 10 minuta. Saperi i ocisti rabarber. Izrezi stabljike na 2-3 cm duge komade. Prokuhaj ih 2 minute (ono sto bi se reklo - provuci kroz kljucalu vodu - mozes i u mikrovalnoj). Ostavi po strani. Umuti jaja pjenasto sa secerom (znas ono prvo bjelanca sa secerom, pa onda dodas zumanjca). Istopi margarin pa umijesaj u jaja i secer. Polako, drvenom kuhacom u to umijesaj brasno i badem.
Razvaljaj ostatak tijesta u trake. U formu sa prepecenim tijestom poredaj rabarber, pospi smjesom jaja & co i poredaj trakice preko svega toga. Peci 20-25 minuta na 200'C.
2) smulpaj (obozavam smulpaj)
tijesto:
100 gr margarina ili putera
1 dl secera
2 dl zobenih pahuljica (odmah da ti kazem, ja ovo pravim jednu i po mjeru za pristojan paj)
Istopi masnocu u serpi. Dodaj secer i zobene pahuljice i pusti da malo.... kako se to kaze... ono ispotiha kljuca na slaboj vatri? Kuku meni, ubice me mati, ako ovo vidi
Fil:
500 gr rabarbera
1 1/2 dl secera
1 supena kasika skroba (potatismjol)
Saperi i ocisti rabarber i izrezi na 1 cm duge komadice. POredaj po dnu forme za paj (25-30 cm). POmijesaj secer sa skrobom, pa pospi po rabarberu. Viljuskom razbacaj smuldeg po tome i peci 20 minuta na 225'C.
Sluzi mlako sa sladoledom od vanilije.
Mmmmmmmmmmmmm.....
Sa'cu pogledati u velikom kuharu, mozda imam jos koju varijantu (e, nisam ni ja poguzija, ama bas nikako)
- horns&drums
- Posts: 15667
- Joined: 16/03/2004 16:24
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#19 Re: Sverige - Knackebrod???
Maybe it`s maybelline
- maybelline
- Posts: 970
- Joined: 26/01/2008 17:41
- Location: Sarajevo
#20 Re: Sverige - Knackebrod???
What`s so funny, to mi je omiljena kozmeticka markahorns&drums wrote:Maybe it`s maybelline