PEDOFILIJA U BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
Sensei
Posts: 1052
Joined: 04/04/2005 19:01

#76 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Sensei » 14/12/2008 14:30

Image


User avatar
black
Posts: 15611
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#77 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by black » 14/12/2008 18:11

I slijepa i gluha Bukovica

"Ta moja curica, moja unuka, to je bio maksum božiji. Treći razred, ni deset godina nije imala. Ima tome i tri godine. Subota je bila, spremali smo se da legnemo, a ona jednako govori - sutra je džamija, sutra je džamija. Nikad se nije tako ponašala, voljela je ići u mekteb na vjersku poduku. Rekoh - pa nek' je džamija. - Joj, veli ona, svašta nam hodža tamo radi, ne bih ja sutra u džamiju", priča nena Sala Musić iz Gluhe Bukovice. "Pa šta vam radi?, pitala sam je, a ona mi kaže - izvodi nas, nano, u kancelariju i svašta nam bezobrazno radi. Ma, kako vas izvodi!?, pitam je, a sve ne mogu da vjerujem šta mi dijete priča. Izvodi nas, kaže, dok druga djeca uče dove, i tjera nas..."

Gospode, uvećaj mi znanje Djevojčica je lijepa, dugokosa, bistrog pogleda, izrazito visoka za svoje godine, a prije malo više od mjesec dana napunila je 13 godina. Živi u selu Gluha Bukovica kod Travnika s majkom i nanom. Oca Nihada, koji je zajedno s još 20 boraca iz sela poginuo u ratnim borbama za Vlašić, nije upamtila, od njega joj je ostalo samo prezime. Dok nena Sala priča svoju užasnu ispovijest, djevojčica sjedi pored svoje majke, tek se povremeno uključujući u razgovor. Policijski inspektori Ivica Jerković i Munib Riđić su u Policijskoj upravi Travnik 17. 3. 2005. zabilježili izjavu Saline unuke, tada desetogodišnje N.T.:

"Trenutno idem u osnovnu školu u Gluhoj Bukovici, u treći razred. Tamo je organizirana mektebska škola koju redovno pohađam još od vremena kad nisam ni išla u školu, a nastava je bila organizirana subotom, nedjeljom i utorkom i odvijala se u učionici koja se nalazi u sastavu džamije. Na nastavi bude puna učionica. Muškarci sjede u prednjim klupama, a mi, djevojčice, u zadnjim. Nastavu nam drži imam Rešad Omerhodžić. Prije nekih godinu dana efendija mi je dao da učim Sufaru, i to u njegovoj kancelariji, a sa mnom je bila (drugarica) V.L. Dok smo mi učile, efendija je zadužio Zelkaida Latovića da se s djecom koja su ostala u učionici uči sura. Pošto je Zelkaid ostao u učionici, efendija je došao do mene i V., kojoj je tada rekao da ga uhvati jednom rukom za njegovu ruku, a drugom između prepona za spolni organ preko hlača, uzimajući njenu ruku i stavljajući je na svoju ćunu, govoreći da ga drži koliko ima snage. Meni je rekao da zažmirim i da u sebi učim jedno sure, odnosno izgovaram riječi na arapskom Rabi zilni ilmen nura (Netačno zabilježena fonetska transkripcija kur'anskog ajeta, pravilno bi bilo: Rabbi zidni ilma, što znači: Gospodaru, uvećaj mi znanje; prim. aut.). Vidjela sam, prije nego što ću zažmiriti, da je efendija sjedio na stolici. V. ga je jednom rukom držala za ruku, a drugom za spolni organ preko hlača, dok je efendija učio nešto na arapskom, držeći u drugoj ruci neki list papira. Sve je to trajalo nekih pet minuta, nakon čega je na njegovu naredbu da ga pusti, V. to i učinila. Kad je V. završila, isto sam i ja morala ponoviti, a ona je tada ponavljala riječi koje sam izgovarala ja dok sam žmirila. Dok smo V. i ja radile sve to, stajale smo, a efendija je uvijek sjedio na stolici. To se ponavljalo svaki put kada smo išle u mekteb, ali sa mnom nije bila nijedna od mojih drugarica. Efendija mi je zaprijetio da ne smijem nikom kazati šta radimo i rekao da ćemo, ako ikome kažem, to još i više raditi. Ja sam odlučila da sve to ispričam svojoj majci jer to više nisam mogla da radim i bilo me je strah. Otad više ne pohađam mektebsku nastavu. Znam da je efendija u svoju kancelariju vodio još S.H., M.M., A.S. i M.S. i isto su bile same s efendijom. S njima nisam razgovarala o tome šta rade s efendijom niti sam im govorila šta sam ja morala raditi s njim."

Nakon ispovijesti unuke, nena Sala je pokušala alarmirati članove džematskog odbora o jezivim događanjima u džamiji, ali je naišla na neobjašnjiv zid šutnje - u njenu priču niko nije bio spreman povjerovati a, što je još gore, ogromna većina džemata stala je a priori na stranu efendije Omerhodžića. "Nema šta mi nisu govorili, to pas s maslom ne bi pojeo. A, zar bih ja to mogla izmisliti za svoje dijete, pa za koji bih interes tako djetetu život upropastila?", kaže Sala.

To se ne može sakriti Advija Musić, majka djevojčice N.T., objašnjava: "U selu svak' svakoga zna, te se stvari ne mogu sakriti. I ja sam sigurna da o ovome svi sve znaju, ali šute. Štite hodžu. Čak pouzdano znam da je otac jedne od djevojčica, kad mu je ispričala šta se u džamiji dešava, istukao svoju kćerku, zaprijetivši joj da nikome ne kazuje šta je bilo. Mi nismo ni htjeli tužiti hodžu, dok on nas nije tužio za klevetu zato što smo pričali u selu šta se dogodilo. Pa, gdje to ima? Ja sam htjela saznati šta mi se od djeteta radi. Mislili smo to među nama riješiti, ali sam, nakon jednog sastanka s predstavnicima džematskog odbora, shvatila da od toga nema ništa. S nama se u selu više rijetko ko hoće družiti, a ako i počnemo pričati o svojoj muci, svi se okrenu, niko neće da nas sluša."

No, nije samo Advijina kćerka svjedočila o efendijinim "aktivnostima". Pet dana nakon što je N.T. dala iskaz pred policajcima PU Travnik, inspektor Jasmin Hrustić je zabilježio još jedno svjedočenje o morbidnom činu, ovoga puta desetogodišnje S.H.:

"Efendija Rešad je imao običaj da tokom nastave iz vjeronauke ostavi Zelkaida Latovića da uči djecu, a on odvede u svoju kancelariju po dvoje djece. To je objašnjavao riječima da ne smetamo jedni drugima. Mislim da su se u kancelariji imali običaj zadržati desetak minuta. Mene je Rešad-efendija prvi put odveo u kancelariju kada sam bila treći razred i otad me je odvodio tri puta. Jednom sam bila s (drugaricom) M.A., a tri puta s M.M. Sva četiri puta mi je efendija davao da učim dovu zatvorenih očiju, a oči mi je zatvarao on svojom rukom. Još napominjem da je meni, kad sam bila u kancelariji s M., efendija stiskao koljena jer sam mu se ja požalila da me je strah, a on je to učinio, kako mi je objasnio, da me oslobodi straha. Jedne subote, prije nekoliko mjeseci, A. i ja smo izašle iz džamije i stale smo kod vode u selu i tada mi je ona rekla da neće više da ide u džamiju jer je Rešad-efendija, dok je bila kod njega u kancelariji, pritiskao rukama u predjelu prepona. Nakon što mi je ispričala, A. mi je i na sebi pokazala kako joj je to radio."

Salih Hadžić, otac S.H., saznao je za ova dešavanja od komšije. "Pitao me je znam li da hodža na časovima vjeronauke izvodi djecu u zasebnu prostoriju, gdje ih tjera da ga drže za spolni organ. Bio sam šokiran. Nisam mogao povjerovati očima i ušima. Pitao sam svoje dijete. Kaže - izvodio nas je, babo", priča Salih kroz suze i nastavlja: "Izvodio nas je, kaže. Dijete je to, ne umije ona ni ispričati, a mislim da nije ni razumjela šta joj se dešavalo. Ispričala mi je da hodža pita djecu je li nekog strah i da je ona rekla da nju jest. On ju je onda odveo i dirao po koljenima. Od nje je tražio da šuti. A, kad je to puklo, kad se pročulo, većina roditelja je zaprijetila djeci da niko ne smije riječ progovoriti. Umalo tu nije pala mrtva glava."

Hajde, bolan, efendija... Obje djevojčice su u svojim svjedočenjima poimence navele sve drugarice koje je, prema njihovim tvrdnjama, efendija izvodio u zasebnu prostoriju u džamiji, ali su samo dvije porodice ostale pri svojim optužbama protiv imama Omerhodžića, dok su roditelji ostalih, iako su u jednom trenutku bili voljni, odustali i odlučili da cijelu stvar prepuste zaboravu. "Pet familija je povuklo optužbe, ostali smo samo Advija i ja. Ja se ne stidim i ne bojim nikoga i hoću cijeli svijet da sazna šta mi se dogodilo. Ko se boji da istinu govori? Ja sam ga molio kao čovjeka - hajde, bolan, efendija, uzmi dvojicu ljudi koju ti hoćeš, uzet ću i ja dvojicu neutralnih iz sela i djecu ćemo dovesti i ti s njima riješi to, ako istinu govoriš. Nije smio, čovječe, a 55 mu je godina!"

Zaborav bi definitivno mogao biti i drugo ime Gluhe Bukovice. Samo mjesto ima oko hiljadu stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom jer surovi Vlašić i ne dozvoljava bilo kakvu drugu djelatnost. Salih Hadžić skoro i da ne živi u selu jer radi u Sarajevu kao deminer. Njegovo mršavo tijelo, kao i ispijeno lice govore sami za sebe: "Vjeruj mi", kaže, "najbolje se osjećam kad uđem u minsko polje. Jedino tada ni o čemu ne razmišljam, jedino tada mogu zaboraviti na belaj koji svakodnevno proživljavam."

Trebale su skoro dvije godine da optužnica protiv Rešada Omerhodžića napokon bude podignuta i potvrđena na Općinskom sudu Travnik, i to tek nakon što je efendija - kojega zastupa poznati travnički advokat Adil Lozo, koji i inače zastupa Islamsku zajednicu i koji se "proslavio" braneći optuženika za ratne zločine protiv civilnog stanovništva Abduladhima Maktoufa - protiv roditelja nesretne djece podnio krivičnu prijavu za klevetu, tražeći od njih po deset hiljada maraka odštete za nanošenje duševne boli! No, kako sada stvari stoje, proces koji se protiv Omerhodžića vodi ne ide nikuda, a posebno ne u korist tužitelja, da ne kažemo djece, koja se u procesu ne tretiraju kao oštećene strane, već kao svjedoci?!

Duško Tomić, generalni sekretar Dječije ambasade Međaši i pravni zastupnik porodica Musić i Hadžić, odgovorno tvrdi da je sutkinja Suada Kahrić, kojoj je proces povjeren, učinila sve da se "stavi na raspolaganje Islamskoj zajednici" te da "za nju djeca nisu ni svjedoci nego okrivljeni", a tome u prilog navodi nekoliko činjenica. Kao prvo, iz pisma koje je sutkinja Kahrić uputila predsjedniku Općinskog suda vidi se, zaključuje Tomić, ko je stvarni gazda u sudu - nakon što je predsjednik Suda Goran Dujić od Kahrićeve tražio dodatna pojašnjenja u vezi s ovim slučajem, od nje je dobio otresit pismeni odgovor u kome ona kaže da "detalje ovog postupka ne može iznositi, jer je doneseno rješenje da se javnost isključi iz postupka". "Gdje to ima - pa, predsjednik Suda nije nikakva javnost nego predsjednik Suda!", kaže Tomić. Da stvar bude skandaloznija, sutkinja Kahrić predsjednika Suda moli da je zaštiti "od osobe koja se potpisuje kao Salih Hadžić jer ovaj čovjek nema nikakve veze s postupkom"?!

Dijete Salih je pisao ombudsmanima, VSTV-u, medijima, ali mu pomoć niodakle nije ponuđena. Novinari banjalučke Alternativne televizije su iz Gluhe Bukovice ispraćeni "s noge na nogu", a osim jednog apela Duška Tomića u dnevnom listu San, objavljenog u septembru ove godine, niko se ni iz medija nije zainteresirao za ovaj slučaj. Kaže: "Hiljadu sam puta došao u situaciju da noću ne mogu da spavam, a vjerujte da mi je dolazilo i da uzmem pušku, da ubijem čovjeka, pa nek' bude sa mnom šta će biti, ja s ovim svakako ne mogu da živim. Ali, šta sam onda napravio - djecu ću osirotiti, a od čega će oni živjeti?!"

Salih zaključuje: "Mi sad čekamo normalnu reakciju države, ali je nema."

Kako bez stručne pomoći ispitati dijete, trinaestogodišnju N.T., čije smo stravično svjedočenje citirali na početku ovoga teksta? Teško ili, bolje - nikako. Njena mati Advija kaže da se ona sada sasvim normalno ponaša, mada ju je povremeno strah da sama izađe u toalet, i da ju je strah mraka. Naočita djevojčica je, ipak - a to se da primijetiti - van svake sumnje dovoljno hrabra da, mirnim i pribranim glasom, ponovo ispriča o užasima koji su joj se dogodili u sobici na spratu seoske džamije. Ona još čuva "zapis" koji joj je efendija Omerhodžić napravio nacrtavši njenu ruku na listu papira i okruživši crtež nerazumljivim simbolima koji podsjećaju, ali koji to nisu nužno, na arapsko pismo. Na vrhu je latinicom napisano njeno ime. N.T. kaže da joj je hodža napravio taj zapis da "može imati momka kojeg hoće", ali, ako kome kaže šta su radili u kancelariji, da će joj "od tog zapisa umrijeti majka".

Ne silimo je da govori, tek, pitamo je kako se ponaša kad vidi efendiju. Ona kaže: "Pa, nije mi prijatno kad ga vidim i ne volim ni da ga sretnem. Ali, ne voli ni on mene da sretne. Naprimjer, kad me vidi da idem putem, on se skloni ustranu. Jednom je, kad sam naišla i kad nije imao kuda, skočio preko ograde, samo da me ne sretne."

Omerhodžić dobio podršku reisa, muftije i načelnika Travnika

O stravičnim optužbama i mraku koji je obavio Gluhu Bukovicu obaviješten je i Nusret Abdibegović, muftija travnički. Njemu su se pismom obraćali roditelji djevojčica, ali i advokat Duško Tomić. Salih Hodžić kaže: "Zvao sam muftiju travničkog da dođe, a on je poslao Omera Meštrovca, koji je glavni imam Islamske zajednice i koji je ovoga efendiju i primio jer su čak, koliko znam, i neka rodbina. Pozvao sam ga najprije kao predstavnika Islamske zajednice, a onda i kao čovjeka. I poručio sam mu: šta god tvoj zaključak bude, ja ću ga prihvatiti. Dođi, doći ćemo i mi, dovest ćemo djecu i neka dođe i efendija. Šta god ti, muftija, zaključiš, ja ću aminovati. I neće!"

Zauzvrat, 31 predstavnik udruženja imama Ilmije, od kojih su trojica i hafizi, uputili su peticiju bezrezervne podrške Omerhodžiću, ne dovodeći u sumnju ni u jednom trenutku istinitost njegovih iskaza. Imena potpisnika ove sramne peticije vrijedi zapamtiti: Omer Meštrovac, Hazim Tarahija, Sulejman Posavljak, Ibrahim Karić, Esad Puško, Nurija Grabus, Ferhat Fetić, Edin Memić, Mersudin Zolota, Osman Grabus, Salih Riđić, Hidajet Polovina, Elvir Haskić, Maid Ibrahimović, Mirsad Kozlić, Ramo Davran, Hasan Gazić, Enver Žužo, Samir Karić, Džemail Ibranović, Merzuk Omerdić, Ibrahim Bektaš, Haris Porča, Aljo Cikotić, Mustafa Hodžić, Ismet Bašić, Salih Arslanović, Nezir Lepir, Muhamed Omerdić, Muhamed Begović i Adis Zelkanović. I to da se zna, efendije su napisali: "Jedinstveni smo u stajalištu da su iznijete nečasne tvrdnje zlonamjerne, a sve u cilju osvete našem kolegi od strane osoba niskog morala."

Da stvar bude gnusnija, u odbranu imama stao je i zvanični organ Islamske zajednice u BiH - izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice. U dopisu sudu traže isključenje javnosti iz praćenja ovog suđenja, ali ne iz interesa djece, kako zakonski propisi nalažu, nego iz "interesa Islamske zajednice". Pismo je potpisao predsjednik Medžlisa IZ-a Travnik Tahir Lendo, koji već u drugom mandatu obavlja i funkciju načelnika Općine!

O svemu je pismeno obaviješten i reisul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, ali se nikada nije oglasio.
Kolektivno seksualno zlostavljanjeNovinari Dana, koji su se u Gluhoj Bukovici zatekli baš u vrijeme džume, naišli su na krajnje neprijateljsku atmosferu - neki od okupljenih mještana nam prije početka podnevne molitve sugeriraju da nije pametno da se u selu zadržavamo, da znaju zašto smo došli te da se, ako se ne udaljimo iz harema džamije, "nećemo dobro provesti". Kao primjer navode sudbinu ekipe banjalučke Alternativne televizije, koja je prije malo više od mjesec dana pokušala da snimi džamiju i da napravi razgovor s efendijom Omerhodžićem. Reakcija je više sličila linču, a mještani se i hvale time - jedan povisok i proćelav čovjek nam, mašući rukama, objašnjava kako su novinari najureni, kako im je kamera išutana te kako su jedva živu glavu izvukli. "Nemojte, momci, da se i vama ista stvar dogodi. Nema ovdje ništa za vas", rekao je i ušao u džamiju. Na hutbi je imam Omerhodžić govorio o blagodatima Kurban-bajrama, o značaju žrtve u islamu, a svoj je govor završio podukom kako se kože zaklanih kurbana trebaju pokloniti Medresi. Dok s papira čita redovni govor, ruke mu se vidno tresu, nismo uspjeli ustvrditi da li baš zato što u džamiji, tik ispod njegovog isturenog mjesta, sjedi njemu nepoznato lice, stranac očigledno.

Po završenoj džumi čekamo efendiju Omerhodžića da izađe, tek da porazgovaramo. U džamiji je ostalo tridesetak vjernika. Naposljetku, džematlije izlaze i suočavaju se s nama:

"Momci, kojim dobrom? Znate da se ovdje ne može ništa snimati?!", govori jedan.

Kazujemo da smo došli u Gluhu Bukovicu jer "ispitujemo slučaj klevete protiv imama Omerhodžića". Izraz na licima okupljenih - koji su sad već potpuno okružili novinare Dana - bitno se mijenja, ljudi počinju govoriti malo slobodnije, a kad su čuli da smo "naši", postali su još otvoreniji. No, i dalje nam ne dozvoljavaju da na bilo koji način pričamo s efendijom, stalno napominjući da je slučaj "zatvoren za javnost". Niko neće da se predstavi imenom i prezimenom.

"Ama, da je to istina, mi bismo s hodžom davno završili po kratkom postupku, vjerujte", kaže jedan.

"Tako je, mi to nikad ne bismo dozvolili", odvraćaju mnogi.

"Mladiću, ovdje se to nikada nije desilo, zapamti. Pa, ja bih valjda znao. To je sve Sala izmislila kako bi od mudžahedina dobila onih 50 maraka mjesečno, jer hodža njezinoj unuci nije htio izdati potvrdu da je bila redovna na vjeronauci. Nejma od toga ništa, nego, haj'te vi odakle ste došli i nemojte se igrati da se vratite pred džamiju, lijepo smo vas upozorili. Ovo je sve ujdurma koju je izmislio onaj Duško Tomić da se unese razdor u džemat i da se oljaga Islamska zajednica", kaže najstariji među njima. Kasnije saznajemo da se zove Salko Hadžić i da je najstariji član džematskog odbora, onaj koji se pita i koji može govoriti u ime većine.

"Tako je", začu se odobravanje uglas, a jedan mlađi čovjek, odjeven u prljavu i poderanu radnu trenirku, kaže: "Mi sad samo čekamo da se na sudu dokaže da efendija nije ništa kriv, pa ćemo svakako protjerati ove munafike." Njegovo ime je Midhet Hadžić i prvi je, kako kaže, rođak Saliha Hadžića. On je među posljednjima ostao da porazgovara s nama. Trideset i jedna mu je godina, oženjen je i radi u lokalnoj pilani, koja je, pored uzgajanja krava i ovaca, jedini izvor prihoda u selu. "Ma, taj moj rođak, taj Salih, to je jedan parazit. Zamisli, molim te, koji je to bijednik, on nije mogao naći ni poštena posla, nego se zaposlio kao deminer!" Na opasku da je deminiranje možda najčasniji posao koji je danas u državi moguće raditi te da Salih tako izdržava četvero djece, samo odmahuje rukom: "Ma šta ti je, da je on bio sposobniji za nešto drugo, sigurno ne bi bio deminer." Još nam je rekao da se neće slikati jer nije lijepo obučen. "Slušajte, momci, to su sve gluposti. Pa, kako možete zamisliti da hodža to s djecom... U njega je žena 'avion', pa nije valjda lud da tako djecu dira?", kaže nam na rastanku.

Zbog ozbiljnosti prijetnje koja nam je upućena, nismo više dolazili pred džamiju. Dok se penjemo strmim puteljkom između kuća, vidimo glave koje iza čipkanih zavjesa pažljivo prate svaki naš korak. Ili nam se to samo učinilo!?

Ako i koga zateknemo na ulici, ne možemo započeti nikakav razgovor. Uz kratko "Selam alejk'", svako nam kaže da "nema vremena i da ne zna ništa". Advokat Tomić nam je ispričao da je prilikom njegove posjete selu, ipak, bio malo bolje sreće: "Sreo sam jednu nenu na ulici, vidim, stigle je godine, jedva hoda. Pitam je - neno, da mi iskreno kažeš, molim te, valja ti mrijet', šta se ovdje dešava s hodžom? A, ona se triput okrene oko sebe, gleda sluša li je ko i onda mi tiho, skoro šapćući na uho, kaže: 'Ovdje se hodža ušejtanio, nek' vam je Allah na pomoći.'"

Ne možemo da se otmemo utisku da je, ako je imam Rešad Omerhodžić zaista počinio gnusna djela iz optužnice, zapravo cijelo selo saučesnik u seksualnom zlostavljanju nesretnih djevojčica.
Svi smo za hodžu RešadaEfendija Omerhodžić, pored skoro unisone podrške mještana, uživa i punu podršku Islamske zajednice, pa čak i svjetovne vlasti iz Travnika. Iz zapisnika sastanka džemata, održanog u martu 2005, jasno se vidi na čijoj su strani mještani Gluhe Bukovice (zovu li se oni Gluhi Bukovljani?). Glas Ulfeta Musića, jednog od rijetkih mještana, koji nije "s nokta" odbacio optužbe protiv hodže, tim prije što je on među prvima, i to iz usta majke jedne od djevojčica, saznao za grozote koje se dešavaju u imamovoj kancelariji, nadjačan je. Ulfet je na sastanku rekao: "Priča se da hodža poslije nastave ostavi jednu ili dvije curice u džamiji, u svojoj kancelariji, da onda uzme knjigu da uči, i da uzme curicu za ruku, uhvati se za spolni organ i govori curici - stisni, pritisni. Tu sam priču čuo u svojoj kući."

Svi su se nakon toga okomili na njega, dok hodža nije došao do riječi: "Da nisam popio nekoliko apaurina, ne bih se mogao pojaviti među vama. Kad su me upoznali s tim slučajem, dospio sam u bolnicu. Moja supruga i ja. To dijete ne dolazi na nastavu, na uvid ima dnevnik. Od mene je traženo da dam potvrdu za mudžahedine, radi novčanih nadoknada, ja sam rekao da dijete ne dolazi, pa nešto nije uredu. Ja ću goniti pravdu sa svoje strane. Ne bih bio faktor podjele jer važnija je zajednica nego hodža."

Sastanku je prisustvovao i muftijin izaslanik Omer Meštrovac, koji je, proučivši suru iz Kur'ana, rekao da "šerijat nalaže da se u vezi sa slučajem trebaju naći četiri svjedoka", nakon čega je, prema zapisniku, "nastavio vaziti o jedinstvu u islamu". "Ja sam zadužen od muftije travničkog da pitam da li ste vi za hodžu Rešada", pitao je na kraju, a u zapisniku nakon toga stoji bilješka: "Svi su u jedan glas viknuli: Jesmo za Rešada! I tako je završio sastanak."

suncandan
Posts: 343
Joined: 16/02/2008 14:44
Location: Mostar - Sarajevo

#78 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by suncandan » 17/12/2008 00:21

Ubiti ih nista drugo.
Sve je to patologija, kao i pederstvo.

User avatar
neprilagodjena
Posts: 2379
Joined: 02/04/2008 21:59

#79 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by neprilagodjena » 23/12/2008 15:34

SmislovS wrote:
neprilagodjena wrote:Imam osjecaj da ce se to dole nazalost zataskati i zaboraviti.

Sto se mene tice za pedofile je smrtna kazna super rjesenje.
Ja sam ipak za "humanije" metode lijecenja, a kao civilizovan balkanac sam protiv smrtne kazne.
Dakle jedna od efikasnih metoda lijecenja od ukupno dvije, od kojih je jednu vec elaborirao Fair Life, bila bi objesiti pedofila za jajca. Ovu drugu metodu smatram izuzetnom po svojim pozitivnim efektima na samog pacijenta.
U tom kontekstu bih za potpuno izljecenje sugerisao slijedece: primjeniti prvo drugu, a tek u slucaju da ne djeluje preci na prvu (F.Life-ovu metodu) i uspjeh je zagarantiran.

Koliko puta se desi da idu na terapije i sve je super i onda na kraju opet sexualno maltretiraju djecu.

User avatar
Vares City
Posts: 6965
Joined: 01/02/2008 21:13
Location: 'nonde

#80 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Vares City » 26/12/2008 02:57

Svakoga ko uradi ovako nesto,ODMAH I SAD PO KRATKOM POSTUPKU :x :x :x
FUUUUUUUUJ
PEDERE I LEZBEJKE ISTO,....
DUBRAD NENORMALNA :x

jOFLA
Posts: 2322
Joined: 11/06/2005 03:04

#81 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by jOFLA » 26/12/2008 03:27

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 17:57, edited 1 time in total.

User avatar
Vares City
Posts: 6965
Joined: 01/02/2008 21:13
Location: 'nonde

#82 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Vares City » 27/12/2008 06:46

jOFLA wrote:
Vares City wrote:Svakoga ko uradi ovako nesto,ODMAH I SAD PO KRATKOM POSTUPKU :x :x :x
FUUUUUUUUJ
PEDERE I LEZBEJKE ISTO,....
DUBRAD NENORMALNA :x
Zar lezbejke i pederi zaslužuju smrt svojom sklonošću prema istom spolu ?
Naravno!!!
Sve sto nije normalno je NENORMALNO :evil:
Zasto Bog nije stvorio dvije EVE(HAVE) i dva ADAMA(ADEMA)????
E hajde ti nekom nepoznatom Bosancu kazi da je peder! Moj ti je savjet,ni slucajno,jer ce po tebe morati doci ljudi u bijelim odijelima da te vrate u zivot!
Kazes:"sklonost",...ma to je NASTRANOST :x
Zar nije fino vidjeti momka i curu,muza i zenu kako se vode za ruke,DJECU vode za rucice,....
To je nomalno,a ovi su KARCINOM CIVILIZACIJE!

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9205
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#83 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Bosanac sa dna kace » 27/12/2008 07:03

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

pure_love
Posts: 1489
Joined: 11/11/2008 09:30

#84 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by pure_love » 27/12/2008 07:26

sve dok se ne dokaze covjek je nevin!!!

ovdje se osudjuje covjek bez ikakvog dokaza!

pure_love
Posts: 1489
Joined: 11/11/2008 09:30

#85 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by pure_love » 27/12/2008 07:28

Sensei wrote:Image

koja islamofobija Boze dragi

kao sto rekoh,sacekajmo odluku suda,a ako se dokaze sve to onda hodzi serijatski presuditi :x ..ako pak bude kao sto je slucaj u Krajini kada su djevojcice na kraju same priznale da su lagale e onda treba tuziti roditelje

User avatar
Vares City
Posts: 6965
Joined: 01/02/2008 21:13
Location: 'nonde

#86 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Vares City » 27/12/2008 07:43

pure_love wrote:
Sensei wrote:Image

koja islamofobija Boze dragi

kao sto rekoh,sacekajmo odluku suda
Zemljak,u stvari ja sam dosao u ZE,doduse prije 20 godina,pa sam u neku ruku "domaci",..
Ti sigurno znas gdje je,samo joj ime kaze,...Gluha Bukovica,..bio sam par puta gos kod mog jarana Seje.Evo vec vise dana kontaktiramo na ovu temu,...
Slicno,gotovo isto sva trojica mislimo,....treba sacekati,islamofobija je svakodnevna pojava,ali me interesuje zasto bas u Bukovici,ona je jedad od bastiona islama,u rangu Serica,Mehurica,..a mozda je to i razlog,...

User avatar
pike
Posts: 921
Joined: 02/12/2004 05:21
Location: Canada

#87 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by pike » 27/12/2008 08:57

Nisam sve postove procito ali one koje jesam mi daju dojam da se ovdje prica o pedofiliji kao da je to poremecaj koji se pojaljuje samo kod muskaraca (citajuci latinicine i temporine komentare). U americi uciteljice i nastavnice redovno se zegaju sa ucenicima, znaci ne prijeti opasnost samo od cike vec i od tete.

A pedofilija kao i sve druge seksualne preference je urodjena i nema lijeka.

REMILA
Posts: 1
Joined: 16/02/2009 12:19

#88 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by REMILA » 16/02/2009 12:36

Nemojmo iracionalno razmišljati niti biti primitivci !
Prvo bi Efendiju na detektor laži .pa bih ga zatim kod psihijatra.Pa naravno u zatvor uz dokaze.
A pogledajte to ovako:Izabrao je primitivnu okolinu i u toj okolini djecu bez očeva,i ko je on da kaže da neko nije normalan ako se bavi deminerskim poslom ,znaši da je sve smišljeno radio.
Ja sam za varijantu da se sve metode objektivne ,pravne i naučne upotrjebe u dokazivanju njegove krivice ili nevinosti ,da se emocionalno ne vežu za njegov poziv i ne brkaju stvari Alllah nije isto što efendija on samo čovjek u službi.grešan i ili ne ko i mi svi ostali.Mada meni po mojim predpostavkama mislim da je kriv .ali tu je sud pa neka dokažu.Možda čak ima poremećaj zbog toga što nije imao djecu ko zna treba to sve ispitati profesionalno

raspolozena70
Posts: 24
Joined: 09/01/2009 12:55

#89 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by raspolozena70 » 16/02/2009 21:07

Gledam "60 minuta" i muka mi je od rejsa i hodže pedofila fuj fuj fuj :x
Da sam majke ove djevojcice ne bi mi trebao sud ja bih mu presudila-po starom Skakinom receptu cap/cap :dance:
Zalosno je da se ovo desava i da se ovoliko zataskava.
Ima li kraja bezobrazluku rejsa-gradi dvorce, stiti kriminalce, stiti pedofile...???
Da mi je samo 5 minuta vlasti :x :x :x

User avatar
starii
Posts: 3022
Joined: 15/04/2007 13:49
Location: Tito partija, omladina akcija

#90 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by starii » 16/02/2009 21:20

reis da ima morala bio bi neutralan i ne bi se ni na ciju stranu svrstao i cekao bi drugo stepenu odluku suda..ovako je pokazao lice i nalicije...

Lord Give Me A Sign
Posts: 47
Joined: 09/07/2008 14:46

#91 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Lord Give Me A Sign » 16/02/2009 21:30

citavo selo sravnit sa zemljom zajedno sa ljudima tamo a djecu poslat u domove,bolje i to nego da zive sa roditeljima koji stite jednog cudaka i nista nepoduzimaju!

neko napisa da je pedofilija urodjena,nebih se bas slozio!mozes se rodit talentovan imat neki dar od Boga a ovo se s vremenom pojavi kod ostecenih "mozgova" a lijeka ima,metak u celo pred tv kamerama,pa ce se neki drugi pedofil zapitat vrijedil izgubit zivot radi "diranja" dijeteta! ustvari metak u celo je prebrzo, treba sve i jednog silovatelja i pedofila zivog zapalit!a sve dok se izvlace sa par godina zatvora djeca su u opasnosti!

User avatar
Anti-Depresiv
Posts: 88
Joined: 10/07/2008 21:43
Location: rajvoSa

#92 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Anti-Depresiv » 17/02/2009 10:54

ma ljudi moji ovo nije normalno koja manipulacija ljudima ma odmah po kratkom postupku

User avatar
Fair Life
Posts: 14231
Joined: 02/03/2004 00:00

#93 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Fair Life » 17/02/2009 21:56

Image

neretva2
Posts: 10
Joined: 18/02/2009 14:13

#94 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by neretva2 » 18/02/2009 15:09

Neznam ljudi sta reci na ovu temu.Svi vasi komentari svode se na isto.....treba nesto uraditi ali STA? Najbolje reci nedaj boze da se mome djetetu desi jer onda covjek postaje neuracunljiv i spreman na sve moguce gluposti ako se tako moze reci.Ali hajde malo pogledajmo drugu stranu.Danas svako dijete na svom mobitelu ima najmanje par porno filmova snimljenih i to najperverznijih jer u skoli nisi faca ako nemas to.A jos gore sto veliki broj djevojcica sa 11,12 i 13godina i same to snimaju i fale se kasnije kolegicama itd. znate kako ide dalje. To je provjereno 100% jer znam neke roitelje sto su te stvari nasli na mobitelu svojih curica. Znaci problem je komplkesan i drustva i familije i roditelja.Svakog dana u svakom pogledu postajemo sve ludji.

mIRCerka
Posts: 28193
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#95 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by mIRCerka » 18/02/2009 15:14

neretva2 wrote:Neznam ljudi sta reci na ovu temu.Svi vasi komentari svode se na isto.....treba nesto uraditi ali STA?
Uvesti OBRAZOVANJE ZA SEKSUALNO I REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE u skole, krenuvsi od recimo 6. ili 7. razreda osnovne skole (uzrast 12-13 godina starosti). Onda ce i curice i djecaci znati da "drzanje za spolovilo" nije niakkva metoda lijecenja, vec napastvovanje. Onda nece biti sramota prijaviti nekoga za bludnicenje. Isto tako, cinjenica jeste da djeca sada postaju seksualno aktivnija, pa umjesto NECEMO PRICATI O TOME TO SENECE NI DESITI stava, mozda trebamo djeci objasniti sta i kako u vezi sa seksualnim cinom, i jednostavno im reci AKO CETE TO VEC RADITI, RADITE KAKO TREBA (misleci na zastitu naravno).

User avatar
Fair Life
Posts: 14231
Joined: 02/03/2004 00:00

#96 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by Fair Life » 19/02/2009 22:33

Nemam komentara, jednostavno nemam...

Image

User avatar
schevar
Posts: 111
Joined: 07/06/2007 12:53

#97 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by schevar » 19/02/2009 22:56

moja kcerka je 4.razred (10god) i u aprilu ce imati 2x sedmicno predavanje na temu "SEXUALNO NASILJE NAD DJECOM".prije toga smo mi roditelji pozvani na razgovor.svakom roditelju je uzas pri samoj pomisli na tako nesto,ali je cinjenica da kretena ima svugdje.ovdje (njemacka)svako par dana novi slucaj..boze sacuvaj

jOFLA
Posts: 2322
Joined: 11/06/2005 03:04

#98 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by jOFLA » 19/02/2009 22:56

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 17:19, edited 1 time in total.

harka
Posts: 683
Joined: 18/02/2007 20:32

#99 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by harka » 20/02/2009 20:43

Slavko Maksimović: Pop iz Brčkog osumnjičen za zlostavljanje maloljetnice
17. 02. 2009. • 07:32

Advokat iz Sarajeva Duško Tomić izjavio je da je stavrofor Srpske pravoslavne crkve Slavko Maksimović seksualno zlostavljao 14-godišnju djevojčicu iz Brčkog. Tomić je za televiziju Federacije BiH rekao da je Maksimović pod istragom pravosudnih organa zbog prijave Z. Đ. da je sveštenik silovao u njegovoj vili u Dvorovima kod Bijeljine prije godinu i po dana.

Majka djevojčice je izjavila da njena porodica živi skromno i da je "pop Slavko njenoj kćerki obećao da će nabaviti školske knjige, ali joj je umesto toga od djetinjstva napravio pakao".

Ona je primetila promjene u ponašanju svoje kćerke, tvrdi da je postala sklona depresiji i da posljednjih mjeseci koristi i ljekove protiv depresije, tako da je dva puta pokušala da izvrši samoubistvo. Taj slučaj vodi se u Tužilaštvu u Brčkom.

24.sata. info

User avatar
mayab
Posts: 19800
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#100 Re: PEDOFILIJA U BiH

Post by mayab » 21/02/2009 09:14

Samo drakonske kazne i javno obiljezavanje tih najsmrdljivijih otpadaka ljudskog drustva

Post Reply