Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Moderator: O'zone
-
#51 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Ako imaš dovoljno para da platis sudije tužioce i vjestake, nebi odgovarao.
-
#52 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
karanana wrote:Hipoteticki:
U flasu viskija naspem otrova za pacove. Flasu ostavim u kaseti od auta. Lopov dodje, ukrade mi auto, otvori kasetu i "proslavi" svoj ulov sa par gutljaja moga viskija. To mu bude i zadnje i krepa ko pacov.
Jesam li ja odgovoran za njegovu smrt? Da li bih bio optuzen za ubistvo?
Sta ako ti neko od raje mazne auto iz zajebancije ili samo viski, i da napravi još veći fazon zvone te na viski i naspeti tvoje piće?
#53 Re:
Ja ne bi.karanana wrote:pretpostavljo sam. e onda j...m ti drzavu. stiti kriminalce u svakom pogledu. a da slucajno on mene ukoka zato sto sam mu se suprotstavio dok mi je krao auto, vjerovatno bi dobio manje nego ja koji stitim svoju imovinu.
amerika je majka za ovo. nek ti neko zagazi na livadu ispred kuce imas ga pravo raznijeti, a da ne govorim kad ti neko udje u kucu ili auto.

#54 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Napravim kuću na tri sprata, dođe neko i baci se sa krova moje kuće. Da li je to moja krivica???

#55 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Mala je to visina prezivljavali su ljudi padove i sa vecih visina.SVITOLINA wrote:Napravim kuću na tri sprata, dođe neko i baci se sa krova moje kuće. Da li je to moja krivica???![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

#56 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Niko ne bi mogo dokazat da je to bila tvoja flasa viskija, tako da te ne bi ni mogli optuzit.karanana wrote:Hipoteticki:
U flasu viskija naspem otrova za pacove. Flasu ostavim u kaseti od auta. Lopov dodje, ukrade mi auto, otvori kasetu i "proslavi" svoj ulov sa par gutljaja moga viskija. To mu bude i zadnje i krepa ko pacov.
#57 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Jer nema fiksalni racun.charvel. wrote:Niko ne bi mogo dokazat da je to bila tvoja flasa viskija, tako da te ne bi ni mogli optuzit.karanana wrote:Hipoteticki:

#58 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
nisi i nebikaranana wrote:Hipoteticki:
#59 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Svakako bi odgovarao za ubistvo u ovom slučaju. U pravilu, život bi eventualno smio oduzeti napadaču, samo ako je ugrožen tvoj život. Ne možeš na isti način braniti i imovinu. I ovo bi čak mogao biti okarakterisan i kao direktan umišljaj od strane nekih sudija.
Bio je sličan slučaj kod nas, istina podavno. Gospodinu su redovno provaljivali u vikendicu, a alarmi i ostala konvencionalna sredstva zaštite su se pokazala neefikasnim, pa je dotični instalirao bombu koja bi se aktivirala otvaranjem vrata. Ako me sjećanje dobro služi, jedan provalnik je ostao na mjestu mrtav, a drugi je bio u teškom stanju, ne znam da li je preživio na kraju. Odležao ih je i to čini mi se 10+ godina.
Bio je sličan slučaj kod nas, istina podavno. Gospodinu su redovno provaljivali u vikendicu, a alarmi i ostala konvencionalna sredstva zaštite su se pokazala neefikasnim, pa je dotični instalirao bombu koja bi se aktivirala otvaranjem vrata. Ako me sjećanje dobro služi, jedan provalnik je ostao na mjestu mrtav, a drugi je bio u teškom stanju, ne znam da li je preživio na kraju. Odležao ih je i to čini mi se 10+ godina.
#60 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
u čemu je sličnost ovog tvog slučaja i slučaja iz uvoda?
#61 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
cove41 wrote:Svakako bi odgovarao za ubistvo u ovom slučaju. U pravilu, život bi eventualno smio oduzeti napadaču, samo ako je ugrožen tvoj život. Ne možeš na isti način braniti i imovinu. I ovo bi čak mogao biti okarakterisan i kao direktan umišljaj od strane nekih sudija.
by Vizionar 1985 » 02/08/2015 16:51
Ja ne bi.
![]()
#62 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
ih, da ti je vidjeti kako se lopov polomio niz 2 stepenika kad je komsiji provalio u kucu,taj sa treceg sprata bi imao manje posljediceVizionar 1985 wrote:Mala je to visina prezivljavali su ljudi padove i sa vecih visina.SVITOLINA wrote:Napravim kuću na tri sprata, dođe neko i baci se sa krova moje kuće. Da li je to moja krivica???![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

#63 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Zavisi od pada, kako se padne, gdje se padne itd.zigranje wrote:ih, da ti je vidjeti kako se lopov polomio niz 2 stepenika kad je komsiji provalio u kucu,taj sa treceg sprata bi imao manje posljediceVizionar 1985 wrote: Mala je to visina prezivljavali su ljudi padove i sa vecih visina.
Moja stara se na lose stepenice okliznula i pala,
slomila ruku podlakticu, jedva se oporavila.
Rehabilitacija trajala pola godine.
I dan danas ima problema sa tom rukom.
#64 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Lakše je reći u čemu je razlika, jer imaju samo dvije razlike. U prvom slučaju je otrov a u drugom bomba. U prvom je auto a u drugom vikendica.mudrac2 wrote:u čemu je sličnost ovog tvog slučaja i slučaja iz uvoda?
U oba slučaja, zbog napada na imovinu, oduzet život.
Takođe u oba slučaja se može raditi i o kvalificiranom ubistvu, na podmukao i okrutan način. Ovaj prvi slučaj ima čak i jednu dodatnu otežavajuću okolnost, a to je da se radi steničkom afektu, odnosno osveti i agresivnosti. Po meni u prvom slučaju čak i nema prostora za nužnu odbranu, jer krađa automobila i oduzimanje života nisu vremenski podudarni.
- john smith
#65 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Ne stavis misomor u viski vec stavis antifriz. Skoro je nemoguce pronaci tragove trovanja antifriznom (nisam strucnjak ali sam tako cuo). Za vise informacija pitaj google - na internetu imas detaljne informacije o tome. Uglavnom, izgleda da je izuzetno tesko dokazivo trovanje antifrizom. Osim toga, nema ukusa ni mirisa tako da ga je tesko primjetiti.
-
#66 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Neko je pitao ali da ponovim sta ako napise na viski otrov i lopov popije, je li i tada ubistvo ?
- SpecialOffer
#67 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Napises onim malim slovima kobu banci kad hoce da te zajebebhnapoleon1 wrote:Neko je pitao ali da ponovim sta ako napise na viski otrov i lopov popije, je li i tada ubistvo ?

#68 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
ovaj komsijin lopov je "pao" niz dva stepenika, i dok je "padao" pokusavali su da ga "spasu" od povreda, no nazalost, nisu uspjeli u tome, pa se lopov povrijedioVizionar 1985 wrote:Zavisi od pada, kako se padne, gdje se padne itd.zigranje wrote:ih, da ti je vidjeti kako se lopov polomio niz 2 stepenika kad je komsiji provalio u kucu,taj sa treceg sprata bi imao manje posljediceVizionar 1985 wrote: Mala je to visina prezivljavali su ljudi padove i sa vecih visina.
Moja stara se na lose stepenice okliznula i pala,
slomila ruku podlakticu, jedva se oporavila.
Rehabilitacija trajala pola godine.
I dan danas ima problema sa tom rukom.

#69 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Hipotetički, zavisi od okolnosti, ali recimo da se ne mora okarakterisati kao ubistvo prema članu 166. KZ FBIH, nego se može okarakterisati kao neko drugo krivično djelo sa smrtnom posljedicom.bhnapoleon1 wrote:Neko je pitao ali da ponovim sta ako napise na viski otrov i lopov popije, je li i tada ubistvo ?
#70 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
niđe vezecove41 wrote:Lakše je reći u čemu je razlika, jer imaju samo dvije razlike. U prvom slučaju je otrov a u drugom bomba. U prvom je auto a u drugom vikendica.mudrac2 wrote:u čemu je sličnost ovog tvog slučaja i slučaja iz uvoda?
Takođe u oba slučaja se može raditi i o kvalificiranom ubistvu, na podmukao i okrutan način. Ovaj prvi slučaj ima čak i jednu dodatnu otežavajuću okolnost, a to je da se radi steničkom afektu, odnosno osveti i agresivnosti. Po meni u prvom slučaju čak i nema prostora za nužnu odbranu, jer krađa automobila i oduzimanje života nisu vremenski podudarni.
#71 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
daj se saberi. Imam pravo u svojoj kući držati otrov i da ga označim kako ja hoću.cove41 wrote:Hipotetički, zavisi od okolnosti, ali recimo da se ne mora okarakterisati kao ubistvo prema članu 166. KZ FBIH, nego se može okarakterisati kao neko drugo krivično djelo sa smrtnom posljedicom.bhnapoleon1 wrote:Neko je pitao ali da ponovim sta ako napise na viski otrov i lopov popije, je li i tada ubistvo ?
Druga je stvar da neko takvu flašu ostavi negdje na javnom mjestu.
Još ti nisi sažvakao krivično
-
#72 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
U cemu je razlika izmedju provale u auto i provale u kucu, i hipotetickog ispijanja otrova u jednom ili drugom? Moze neko u kuci imati/drzati otrov u tako nekoj ambalazi i da ga zamisljeni lopov konzumira. Moze li se vlasnika drzati odgovornim? I za otrov u autu mora se prvo dokazati da je tamo ostavljen s namjerom sto je, za razliku od potezne mine u vikendici, jako tesko.
#73 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Jebaji ga,napisi na flasi na francuskom otrov za pacove,sitnim slovima i cist si.Bezbeli ne zna francuski,ko mu je kriv.Tvoj auto,tvoj otrov za tvoje pacove,ko ce ti sta? 

#74 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
to je tonightvision wrote:U cemu je razlika izmedju provale u auto i provale u kucu, i hipotetickog ispijanja otrova u jednom ili drugom? Moze neko u kuci imati/drzati otrov u tako nekoj ambalazi i da ga zamisljeni lopov konzumira. Moze li se vlasnika drzati odgovornim? I za otrov u autu mora se prvo dokazati da je tamo ostavljen s namjerom sto je, za razliku od potezne mine u vikendici, jako tesko.

#75 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Vau,"niđe veze". Skidam kapu argumentu i obrazloženju.mudrac2 wrote:niđe vezecove41 wrote:Lakše je reći u čemu je razlika, jer imaju samo dvije razlike. U prvom slučaju je otrov a u drugom bomba. U prvom je auto a u drugom vikendica.mudrac2 wrote:u čemu je sličnost ovog tvog slučaja i slučaja iz uvoda?