Moderator: O'zone
Pa bitno je da utvrdimo ove pocetne osnove, rekao bi covjek da dijaspora zna bolje od mene kako je zivjeti ovdje.vox-populi wrote:moze malo on topic?
bratan wrote:ja sam godinama bio protivnik odlaska iz BIH; uvijek smatrajući da ko je dovoljno sposoban i vrijedan, može i ovdje napraviti kakav takav život..
u zadnjih godinu dana, sve više razmišljam o odlasku, ne zbog finansijske situacije, nego prvenstveno zbog nekulture koja će nažalost uvijek biti dio kolektivnog mentaliteta i balkanskog "šmeka" . otišao bih zbog nepismenih ministara, kretena sa motorima koji turiraju Titovom, Dodika, Tihića, Lagumdzije,SDA biznismena, Zlatkovih asistenata, propalih studenata koji su sa mnom studirali i postali pomoćnici ministra, neljubazne tete na šalteru BH Telecoma, tibra zgrada koje na internetu još uvijek imaju 6 spratova ali na stupu je nekako izniklo 13, hercegovačkih lopova i biznismena, majorizacije, makadamske zaobilaznice na putu prema zenici za koju je neko dobio pare da napravi asfalt, mašinovođa koji štrajkuju jer nisu dobili regres a imaju primanja od 2000 KM mjesečno, ćiriličnih znakova na putu za koje moram objašnjavati strancima da su proizvod inata a ne potrebe, hodža, popova, mosta u mom rodnom gradu na kom se svaka 2 mjeseca uzimaju pare za rekonstrukciju rupa, lika na Bjelašnici koji izdaje snowboad za kog me je moj kolega Francuz pitao "zašto je ovaj gospodin ovako bezobrazno neljubazan"..
Hocu da zivim negdje i da u novinama na naslovnoj strani čitam koja je dozvoljena veličina paradajza, o Ministru koji je za državne pare kupio Tobblerone cokoladu, o ugroženoj vrsti koza na alpama..
Ima nas dijaspore koji smo dugo zivjeli dole. To sto trenutno zivim vani ne znaci da ne znam kako je to zivjeti dole. Da ne znam, ne bih ni komentarisao. A dje da znam, nista ne znam.madner wrote:Pa bitno je da utvrdimo ove pocetne osnove, rekao bi covjek da dijaspora zna bolje od mene kako je zivjeti ovdje.vox-populi wrote:moze malo on topic?
Pa gledaj, statistiku tacnu ne znam, ali hajde ovako, vecini JESTE problem, bar ja tako mislim. Ili ako nije problem, onda je sigurno veliki izdatak.madner wrote:I za 80% populacije je problem kupiti patike i/ili otici na more?
Ma đe je problem otici na morevox-populi wrote:Pa gledaj, statistiku tacnu ne znam, ali hajde ovako, vecini JESTE problem, bar ja tako mislim. Ili ako nije problem, onda je sigurno veliki izdatak.madner wrote:I za 80% populacije je problem kupiti patike i/ili otici na more?
Pusti tu statistiku, vjeruj mi vecina se lijepo oblaci !vox-populi wrote:Pa gledaj, statistiku tacnu ne znam, ali hajde ovako, vecini JESTE problem, bar ja tako mislim. Ili ako nije problem, onda je sigurno veliki izdatak.madner wrote:I za 80% populacije je problem kupiti patike i/ili otici na more?
Mozda na potezu Bascarsija-Marin Dvornaja22 wrote:Pusti tu statistiku, vjeruj mi vecina se lijepo oblaci !vox-populi wrote:Pa gledaj, statistiku tacnu ne znam, ali hajde ovako, vecini JESTE problem, bar ja tako mislim. Ili ako nije problem, onda je sigurno veliki izdatak.madner wrote:I za 80% populacije je problem kupiti patike i/ili otici na more?
Od koga iz Bosne?madner wrote:Evo ako nadjes podatak koliko je love ostavljeno u Hrvatskoj od Bosanskog zivlja, ja cu ti naci podatak o prodaji patika marke nike
vox-populi wrote:Pa gledaj, statistiku tacnu ne znam, ali hajde ovako, vecini JESTE problem, bar ja tako mislim. Ili ako nije problem, onda je sigurno veliki izdatak.madner wrote:I za 80% populacije je problem kupiti patike i/ili otici na more?
naja22 wrote:Razlozi ?IceBlond wrote:uh,jos kako bih je napustila....ovog trena ,samo da mogu. ali ,radim na tome.
cucamonga wrote:na skeli su mnogi odgojili familije iskolovali djecu i napravili kuce - samo nasem umisljenom bosancerosu je to ponizavajuci bezvezan posao.
al puna je bosna takvih
vazno je da je jos punija radoncicima, cericima, silajdzicima, amidzicima, hadzicima, rodjacicima i da to nikom ne smeta.
meni smeta / pa sam vani / a stvarno nisam znao da toliko imamo velebnih strucnjaka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini da ti pamet stane kad im vidis pamet i da ti pamet stane kad vidis koliko imamo korporacija i holdinga koji vape za nasim znanjem. nema sta / odo' odma' nazad.
Pa ako je tako, zelim ti srecu da odes sto dalje od BiH !IceBlond wrote:naja22 wrote:Razlozi ?IceBlond wrote:uh,jos kako bih je napustila....ovog trena ,samo da mogu. ali ,radim na tome.
ako ih krenem nabrajati , potrajat ce do jutra .....reci cu samo ovo :ta lista je predugacka a lista razloga zbog kojig bih ostala u BiH ,je skoro pa prazna.inace , ja sam se vec jednom bila izvukla iz ovog pakla , ali sam se vratila......e , to je greska zbog koje ispastam i danas ali sta je tu je.........istu gresku necu dva puta ponoviti.
........ili kako gastarbajteri vole reci : Bosno moja divna mila , najljepsa si na svijetu.........sve dok te gledam iz Hamburga,Frankfurta,Berlina
cuj predati se i otici, ko da eto sviju nas samo cekaju tamonaja22 wrote: Pa ako je tako, zelim ti srecu da odes sto dalje od BiH !
Mogu se kladiti da imam vise problema od tebe ali sta ces, neki ljudi su jednostavno takvi najlakse se predati i otici.. uglavnom nek je tebi sretno pa..
naja22 wrote:Pa ako je tako, zelim ti srecu da odes sto dalje od BiH !IceBlond wrote:naja22 wrote:
Razlozi ?
ako ih krenem nabrajati , potrajat ce do jutra .....reci cu samo ovo :ta lista je predugacka a lista razloga zbog kojig bih ostala u BiH ,je skoro pa prazna.inace , ja sam se vec jednom bila izvukla iz ovog pakla , ali sam se vratila......e , to je greska zbog koje ispastam i danas ali sta je tu je.........istu gresku necu dva puta ponoviti.
........ili kako gastarbajteri vole reci : Bosno moja divna mila , najljepsa si na svijetu.........sve dok te gledam iz Hamburga,Frankfurta,Berlina
Mogu se kladiti da imam vise problema od tebe ali sta ces, neki ljudi su jednostavno takvi najlakse se predati i otici.. uglavnom nek je tebi sretno pa..
Pa to i jeste, niko ih ne ceka tamo rasirenih ruku oni misle da ce im odmah biti bolje.. Ma uglavnom, neka radi svako sta misli da mu je najbolje..Sunrise00 wrote:cuj predati se i otici, ko da eto sviju nas samo cekaju tamonaja22 wrote: Pa ako je tako, zelim ti srecu da odes sto dalje od BiH !
Mogu se kladiti da imam vise problema od tebe ali sta ces, neki ljudi su jednostavno takvi najlakse se predati i otici.. uglavnom nek je tebi sretno pa..vjerovao ili ne, nije bas tako lako, i nije to nikakvo predavanje nego ljudi jednostavno nece da ih neko jebe u zdrav mozak na dnevnoj bazi
ja samo kazem da ne banalizujes previse stvarinaja22 wrote:Pa to i jeste, niko ih ne ceka tamo rasirenih ruku oni misle da ce im odmah biti bolje.. Ma uglavnom, neka radi svako sta misli da mu je najbolje..Sunrise00 wrote:cuj predati se i otici, ko da eto sviju nas samo cekaju tamonaja22 wrote: Pa ako je tako, zelim ti srecu da odes sto dalje od BiH !
Mogu se kladiti da imam vise problema od tebe ali sta ces, neki ljudi su jednostavno takvi najlakse se predati i otici.. uglavnom nek je tebi sretno pa..vjerovao ili ne, nije bas tako lako, i nije to nikakvo predavanje nego ljudi jednostavno nece da ih neko jebe u zdrav mozak na dnevnoj bazi
naja22 wrote:Pa to i jeste, niko ih ne ceka tamo rasirenih ruku oni misle da ce im odmah biti bolje.. Ma uglavnom, neka radi svako sta misli da mu je najbolje..Sunrise00 wrote:cuj predati se i otici, ko da eto sviju nas samo cekaju tamonaja22 wrote: Pa ako je tako, zelim ti srecu da odes sto dalje od BiH !
Ja sam vise za ovu prvu,bezbeli,nostalgicnu opciju...pape wrote:Evo da ja `nako, .... postavim jedno pitanje, ...![]()
Sta je manje bolno, .... patiti za Bosnom, ili .... patiti u Bosni?![]()
DinoZe wrote:Dzontra Volta wrote:ja uskoro imam inervju za azil, sto sam oznacio D- danomAbd, ako sve prodje kako treba, za par godina se odricem i drzavljanstva
Azil? Jeli se to zafrkavas? Po kojem osnovu moze neko Bosancu dati azil?
Dzontra Volta wrote:ja uskoro imam inervju za azil, sto sam oznacio D- danomAbd, ako sve prodje kako treba, za par godina se odricem i drzavljanstva