ARGETA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#26

Post by Ahmmed » 25/07/2006 15:26

Mislim da je i ovo jedna od tema, krucijalnih za opstanak muslimana u svijetu, danas :-)


User avatar
stickitout
Posts: 1745
Joined: 15/01/2005 23:58

#27

Post by stickitout » 25/07/2006 15:46

Ahmmed wrote:Mislim da je i ovo jedna od tema, krucijalnih za opstanak muslimana u svijetu, danas :-)
Ja pak mislim da je ovo tema od krucijalnog znacaja za ocuvanje zdravlja. Bez obzira na vjeru i naciju.

Napravite sami svoju pastetu. Pilecu, riblju, jetrenu, gusciju, paciju...recepti su po internetu dostupni a namirnice, mozda ne za svaku(pacija, guscija) mozete kupiti svijeze u mesnici ili ribarnici. Zacine isto tako, mozda je curry malo teze naci kod nas ali vegeta cuda cini.

Jedite zdravo, vase tijelo je vas hram :D

auto de fe
Posts: 76
Joined: 05/04/2006 17:04
Location: Sarajevo-Beograd
Contact:

#28

Post by auto de fe » 25/07/2006 20:14

Argetu sam jeo od kako znam za sebe ali vise ne! Ne zbog sumnje da ima svinjetine u njoj vec zbog ovih debilnih aditiva koji su postali trend u industriji hrane.Sve sami stabilizatori hemijskog porijekla ne samo u pastetama vec u svim proizvodima koji idu "kroz mlin".
Zna se u pasteti ima svega ali naravno kada se sve samelje na "mikro sajbu" svi dijelovi mesa idu u prah i ta smjesa je jestiva po svim kriterijima ali kada nesto treba tu smjesu uvezati onda dolazi red na aditive sto je u starim fabrikama mesa bila nepoznanica jer oni su koristili biljne i zivotinjske masnoce za uvezivanje smjese.Cinjenica koriste se i sada ali uz ogromnu podrsku aditiva....

Desi se nekad kada nemam vremena ili sam na terenu da marnem jednu za dorucak onako na brzaka,ali vise me je strah karcinoma u njoj nego svinjetine.Kao sto rece stickout bolje je napraviti u kucnoj izradi,ljepsi je uzitak.

mačak u čizmama
Posts: 1194
Joined: 17/03/2004 09:18

#29

Post by mačak u čizmama » 25/07/2006 20:55

ztluhcs wrote:50:50 - 1 pile 1 prase...
zato i jeste ukusna ;-)

Kimur
Posts: 192
Joined: 24/06/2004 23:51

#30

Post by Kimur » 25/07/2006 21:20

auto de fe wrote:Argetu sam jeo od kako znam za sebe ali vise ne! Ne zbog sumnje da ima svinjetine u njoj vec zbog ovih debilnih aditiva koji su postali trend u industriji hrane.Sve sami stabilizatori hemijskog porijekla ne samo u pastetama vec u svim proizvodima koji idu "kroz mlin".
Zna se u pasteti ima svega ali naravno kada se sve samelje na "mikro sajbu" svi dijelovi mesa idu u prah i ta smjesa je jestiva po svim kriterijima ali kada nesto treba tu smjesu uvezati onda dolazi red na aditive sto je u starim fabrikama mesa bila nepoznanica jer oni su koristili biljne i zivotinjske masnoce za uvezivanje smjese.Cinjenica koriste se i sada ali uz ogromnu podrsku aditiva....

Desi se nekad kada nemam vremena ili sam na terenu da marnem jednu za dorucak onako na brzaka,ali vise me je strah karcinoma u njoj nego svinjetine.Kao sto rece stickout bolje je napraviti u kucnoj izradi,ljepsi je uzitak.
potpisujem 8-)

User avatar
njonjica
Posts: 3949
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Seher
Contact:

#31

Post by njonjica » 25/07/2006 22:03

stickitout wrote:
Ahmmed wrote:Mislim da je i ovo jedna od tema, krucijalnih za opstanak muslimana u svijetu, danas :-)
Ja pak mislim da je ovo tema od krucijalnog znacaja za ocuvanje zdravlja. Bez obzira na vjeru i naciju.

Napravite sami svoju pastetu. Pilecu, riblju, jetrenu, gusciju, paciju...recepti su po internetu dostupni a namirnice, mozda ne za svaku(pacija, guscija) mozete kupiti svijeze u mesnici ili ribarnici. Zacine isto tako, mozda je curry malo teze naci kod nas ali vegeta cuda cini.

Jedite zdravo, vase tijelo je vas hram :D
Naravno, kucna radinost je najbolja, znate sta je unutra, ukus prilagodite svojim culima, ma divota.
Btw, curry mozete naci u svakoj boljoj samoposluzi, a sto se tice Vegete, ne trosite je, to je otrov, nezdrava je uzasno, Argeta je po aditivima tek mala macica u poredjenju sa onim sto Vegeta ima u sebi....
:shock:

DONY
Posts: 1257
Joined: 20/07/2006 18:23

#32

Post by DONY » 25/07/2006 22:32

vegeta=otrov

User avatar
stickitout
Posts: 1745
Joined: 15/01/2005 23:58

#33

Post by stickitout » 25/07/2006 23:00

:lol: :lol:

Ja sto ljudi vole napamet bombe bacat to je cudo jedno :D

Vegetu je za vasu informaciju napravila rodjena Sarajka. Osim soli i dehidriranog povrca vegeta, istina je, sadrzi 3 dodatka. To su RIBOFLAVIN (E101) ili vam vitamin B2, koji je neophodan za ljudsko zdravlje i niposto stetan. Drugi je DISODIUM INOSINATE (E631) koji je u principu dehidrirano sirce i so u malo komplikovanijoj hemijskoj formuli koji sluzi kao prezervativ. Treci je MONOSODIUM GLUTAMATE (E621) koji sluzi kao dodatak za ukus a potice iz prirodnih izvora.
Sva 3 sastojka su provjerena na vise svijetskih instituta i univerziteta vise puta kada je pocela frka oko dodataka za hranu. Medjutim, posto su svi extrakti prirodnog porijekla, niti jedan a pogotovo Riboflavin, nije obiljezen kao stetan po ljudsko zdravlje.
Vegeta ima jako puno soli, cini mi se 80-90% i ne treba je koristiti u velikim kolicinama, pogotovo ako imate problema sa pritiskom ili srcanim oboljenjima, ali daleko je od otrova. :oops: :oops:

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Been thanked: 3 times

#34

Post by PipiDugaDevetka » 25/07/2006 23:05

Solea wrote:Dobro jutro svima.... :-D

Zanimljiva diskusija....
Posto sam slucajno po zanimanju veterinar i vrlo, vrlo sam upucena u slucaj mogu vam odgovorno reci da je izvrsena analiza Argete i utvrdjeno je da nema svinjskog mesa. Analiza je izvrsena na veterinarskom fakultetu u Sarajevu.
Argeta se jos uvijek ne proizvodi u BiH ali je u izgradnji fabrika Argete kod Hadzica.

Pozdrav.... :-D
karanana wrote:A zna li neko od ovih veterinara ili doktora zasto amerika i neke druge zemlje ne dozvoljavaju uvoz i prodaju argete na njihovim trzistima? Cuo sam da ima veze sa nekim genetskim aditivom ili nesto tako...G...pa neki broj meni se cini. Zna li neko sta je to?
@Solea,
Je li nađen HORMON RASTA (BGH) (poznat i pod imenom rekombinantani somatoptrofin - rBST)?
Promunafičio bih se i jeo bih sve, samo da sa sigurnošću znam da nema galofakaaa i ovog hormona rasta. Ovako, skoro da sam vegy, piece vegy.

DONY
Posts: 1257
Joined: 20/07/2006 18:23

#35

Post by DONY » 25/07/2006 23:36

80-90 posto so i ti tvrdis da nije otrov 8) 8) 8) 8)

auto de fe
Posts: 76
Joined: 05/04/2006 17:04
Location: Sarajevo-Beograd
Contact:

#36

Post by auto de fe » 25/07/2006 23:40

Evo da napisem jos jedan negativni trend koji se pojavio u ugostiteljstvu kod nas.Rijec je o svim proizvodima koji su od fasiranog mesa,vlasnici objekata koji su zeljni dobre zarade posezu za dodacima poput soje i kukurznog brasna.Nista tu nema lose sto se tice dodataka koji su samljeveni do te mjere da ih ne primjetis ali rijec je o prevari kupca jer za svoje novce dobija "biljni" proizvod umjesto mesnog.
Klasicna kuFarska prevara,smanji par kila mesa navaljaj mrvica,kukuruznog brasna i citavu kesu soje i ustedio si sigurno par kila mesa a o dodatku sode i mineralne vode da i ne spominjem(smjesa se poveca za nekih 30%).

Od 96' do 04' sam radio po raznim kuhinjama i mogu vam reci samo jedno a to je da bjezite od fasiranog mesa u sirokom krugu.

DONY
Posts: 1257
Joined: 20/07/2006 18:23

#37

Post by DONY » 25/07/2006 23:43

bjezite od fasiranog mesa u sirokom krugu bez obira koje vrste.

potpisujem..

Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

#38

Post by Eshek » 26/07/2006 01:24

:D :D
Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:32, edited 1 time in total.

Shoba
Posts: 1743
Joined: 24/11/2003 00:00

#39

Post by Shoba » 26/07/2006 02:04

karanana wrote:A zna li neko od ovih veterinara ili doktora zasto amerika i neke druge zemlje ne dozvoljavaju uvoz i prodaju argete na njihovim trzistima? Cuo sam da ima veze sa nekim genetskim aditivom ili nesto tako...G...pa neki broj meni se cini. Zna li neko sta je to?
To je tacno. Ovde u USA nema argete. Mislim da ne daju da se prodaje ovde. valjda melju i perje unutra i kojesta.......brrrr.....

JA sam se uvijek davio pastetama, i danas bi ih rado jeo da se nisam osvijestio i prestao da jedem "misteriozno meso". Kad se pozelim pastete, napravim je sam.........

a pored toga, dosta je da znam cime hrane te pilice, a kamoli da jos jedem pastetu od toga...pa ni pilica ne bih pojeo, onako, pecenog, a da mi izgleda sumnjivo...

Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

#40

Post by Eshek » 26/07/2006 02:42

:D :D
Last edited by Eshek on 08/08/2006 17:37, edited 1 time in total.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Been thanked: 3 times

#41

Post by PipiDugaDevetka » 26/07/2006 06:48

U ovo ljetno doba jaja su lahko kvarljiva roba. Na deklaracijama stoji da se moraju čuvati na temp. od 8-do 10 ili 15 gradi C. Prodavac koga turi bolac za zdravlje vašeg djeteta kokošija jaja ne drži u rashladnim vitrinama. O hemijskom sastavu jaja od koka koje sunca ne vide u svom životu i čiji dan traje 12 sati jer gazda uključuje rasvjetu da prevari koke koje sabah-in-the-morning nose jaja, ne bih jer malo znam o ishrani koka, starterima, mineralima, hormonima-galofacima, genetskoj inžinjeriji,...itd...U narednih petnaestak godina u EU ce biti zabranjeni ovi kokošiji aušvici. Biznismeni, mislite....!

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

#42

Post by ztluhcs » 26/07/2006 08:24

Eshek wrote:stari mi je specijalizirao higijenu mesa, i reæi æu samo jedno: zadnji put se kobasica, hrenovka, pa¹teta ili fa¹irano meso unijelo u kuæu prije rata. treba bit oprezan sa mesom generalno, ne samo sa fa¹iranim.
A kad "dospecijalizira" voæe i povræe ostaje vam da jedete èokolino? :)

ztluhcs
Posts: 3377
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

#43

Post by ztluhcs » 26/07/2006 08:25

Eshek wrote:
Shoba wrote:a pored toga, dosta je da znam cime hrane te pilice, a kamoli da jos jedem pastetu od toga...pa ni pilica ne bih pojeo, onako, pecenog, a da mi izgleda sumnjivo...
èime hrane te piliæe :? :?
Kravama... :)

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Been thanked: 3 times

#44

Post by PipiDugaDevetka » 26/07/2006 11:55

ztluhcs wrote:
Eshek wrote:
Shoba wrote:a pored toga, dosta je da znam cime hrane te pilice, a kamoli da jos jedem pastetu od toga...pa ni pilica ne bih pojeo, onako, pecenog, a da mi izgleda sumnjivo...
čime hrane te piliće :? :?
Kravama... :)
:D :-D :) :D

Krave hrane ribama, pa jaja tuknu na ribu.

davis.ba
Posts: 1039
Joined: 26/04/2002 00:00

#45

Post by davis.ba » 26/07/2006 12:22

Pa sad ispade ne valja ništa jesti. Pašteta, ja sam odrasto na njoj, ali dobro. Meso, ne valja sad ni to.

Pa jel neko onda može sastaviti neki spisak zdrave hrane. Šta se može jesti?

auto de fe
Posts: 76
Joined: 05/04/2006 17:04
Location: Sarajevo-Beograd
Contact:

#46

Post by auto de fe » 26/07/2006 12:57

davis.ba wrote:Pa sad ispade ne valja ništa jesti. Pašteta, ja sam odrasto na njoj, ali dobro. Meso, ne valja sad ni to.

Pa jel neko onda može sastaviti neki spisak zdrave hrane. Šta se može jesti?
Spisak bi bilo tesko sastaviti,ali evo par savjeta sto se tice mesa.
Trenutno najsigurnije meso je ono domace,znaci mesari koji otkupljuju grlad sa sela imaju najbolje meso u ponudi.Nazalost takvih mesnica je malo jer vecina mesara ne moze uzimati kolicine koje su njima potrebne i naravno okrecu se ka "industrijskom" mesu koje je jeftinije i uvijek ga ima za razliku od seoske nabavke.
U cemu je fazon.......
Jednom prilikom sjedim kod prijatelja u mesari i bas razgovaramo o slicnoj temi.Kaze mi prijatelj,pogledaj ovo.Ispred mene u hladnjaci gledam dva bika koji su zaklani dan prije.Scena da covjek ne vjeruje,pokazuje mi prijatelj na prvog bika koji je hranjen koncetratom i nikad nije izasao sa farme,tov i samo tov sve do noza.Njegovo meso je bilo je tamno skoro crne boje,loj po njemu nije bio bijel vec oker,ma na prvu se provali da je "pitan" sa necim a tzv. miris mesa nije ni imao,tacnije bio je zaklan juce a smrdio je kao da nije bio u hladnjaci,grozno!.Drugi bik u nabavci je bio skuplji za 200 km a iste kilaze kao prvi,razlika je zato sto je ovaj kupljen sa sela i hranjen je strogo prirodnom hranom.Njegovo meso je bilo svjetlije boje i imalo je onaj pravi miris.Razliku bi i dijete provalilo.
Pitam ga ja sta ce sa njima,odgovor jednostavan.Ovaj "industrijalac" ode citav u sudzuku,kobasice i cevape a "prirodni" na izlog ili u vitrinu.

Po meni najkvalitetnije meso je ono koje je kupljeno sa sela i naravno uredno zigosano sa ispravnim veterinarskim nalazom.Cinjenica skuplje je ali covjek zna sta jede,iako smo rapidno krenuli unistavat okolinu sela su jos uvijek koliko- toliko zdrava.....

addo888
Posts: 242
Joined: 15/07/2006 20:42

#47

Post by addo888 » 26/07/2006 14:06

Prijatelj mi radi u Argeti i tvrdi 100% da ima svinjetine

znam da je cudno da pasteta koja sastoji svinjsku mast u sebi bude tako popularna u Bosni,ali to se naravno krije jer znaju da bi im trziste u BIH propalo kad bi se rasculo.Cak su sebi nabavili halal certifikat..u to ni 1% ne vjerujem

User avatar
stickitout
Posts: 1745
Joined: 15/01/2005 23:58

#48

Post by stickitout » 26/07/2006 15:33

DONY wrote:80-90 posto so i ti tvrdis da nije otrov 8) 8) 8) 8)
Bilo bi lijepo da si procitao do kraja tekst a ne selektivno izvlacio iz konteksta 8) 8) . A po tvojoj logici onako laicki bi se moglo reci da je i secer otrov (stetan jeste u velikim kolicinama).
Sve treba jesti u umjerenim kolicinama, balansirana dijeta je kljuc zdravog zivota.
No vratimo se argeti. Ja sam je licno koristio kao dijete samo kao pak kad smo zimi hokej igrali. :P Medjutim, poprzi stara luka i telece ili pilece a boga mi i jagnjece jetrice na brzinu, doda malo bijelog luka, bibera, soli, maslinovog ulja, doda pileceg kuhanog mesa sto je ostalo od supe, sve to u mixer rokne i eto pastete. Ne moze jednostavnije. To pukne pa pitamo gdje je jos?
Pasteta od skuse i sardine mi je omiljena a najbolja sto sam probao je od bikovih testisa sa tartufima i bijelim lukom. Ta razvaljuje culo ukusa :D

DONY
Posts: 1257
Joined: 20/07/2006 18:23

#49

Post by DONY » 26/07/2006 15:42

davis.ba (citat):
Pa sad ispade ne valja ništa jesti. Pašteta, ja sam odrasto na njoj, ali dobro. Meso, ne valja sad ni to.

Pa jel neko onda može sastaviti neki spisak zdrave hrane. Šta se može jesti?
VEGY+RIBA(MORSKA)

User avatar
Murat Sabanovic
Posts: 5312
Joined: 18/01/2005 20:55

#50

Post by Murat Sabanovic » 26/07/2006 16:41

addo888 wrote:Prijatelj mi radi u Argeti i tvrdi 100% da ima svinjetine

znam da je cudno da pasteta koja sastoji svinjsku mast u sebi bude tako popularna u Bosni,ali to se naravno krije jer znaju da bi im trziste u BIH propalo kad bi se rasculo.Cak su sebi nabavili halal certifikat..u to ni 1% ne vjerujem
puni kamion argetama u ljubljani ili izoli,jel????

Locked