IZRAEL - Do kada ovako?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply

Da li je ovakva vojna akcija bila potrebna?

Da
15
18%
Ne
70
82%
 
Total votes: 85

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

#126

Post by Helem » 15/07/2006 02:07

Izrael je arapska teritorija koji se zvao Palestina.
Palestina je okupirana od strane Jevreja koji su 1946 godine proglasili drzavu Izrael na okupiranoj teritoriji Palestine,veci dio.
Izrael nije okupirao citavu Palestinu,manji dio Zapadne Obale,podrucje grada Gaze i Jerihona,vidi kartu,ostavljeno je,tu su satjerani Palestinci,za sadasnju autonomiju Palestine,dakle samo jedan manji dio od nekada ukupne drzave Palestina.

Na podrucju danasnjeg Izraela,koji se dakle prije zvao Palestina i koji je bio naseljen Arapima i Jevrejima,muslimanima i jevrejima,te i Arapima,krscanima prije masovnijeg dolaska Jevreja iz Evrope,
JEVREJI SU BILI U VEOMA MALOM BROJU u odnosu na broj Arapa,muslimana i krscana.
Uglavnom su to bili Jevreji iz drugih drzava i nesto palestinskih Jevreja koji su rodjeni u Palestini.

PALESTINA NIJE BILA PRIZNATA KAO DRZAVA OD SVIJETA iz razloga STO JE SVETA ZEMLJA i svijet nije dao da se na tlu Palestine formira arapska drzava,sa vecinskim stanovnistvom-Muslimanima.

Svijet nije mogao dozvoliti Arapima,Muslimanima da upravljaju SVETOM ZEMLJOM za KRSCANE,Muslimane i JEVREJE,iz razloga sto je,kako se smatra, Isus Krist,rodjen tu,u Palestini i gdje mu je i grob, u Betlehemu,dijelu Jerusalema.


Dakle od jedne manje grupe palestinskih Jevreja,nesto kao nacionalna manjina ali drzava Palestina nije priznata,zvalo se to samo PODRUCJE PALESTINE, koja se postepeno uvecavala i dolaskom Jevreja iz Jemena i jos nekih drugih zemalja,Egipta,dakle i iz Afrike,iz Rusije,Njemacke,Poljske,na PODRUCJE PALESTINE,Jevreji povecavaju svoj broj medju Arapima,Palestincima.

Tada Jevreji,pocinju se oraganizovati,praviti oruzje,dovoziti oruzje iz Evrope-da bi napali Palestince,vecinski arapski,muslimanski narod na tom podrucju SA NAMJEROM DA NA TERITORIJI PALESTINE PROGLASE DRZAVU IZRAEL.

Palestinci organizuju PALESTINSKI POKRET OTPORA,vidi istoriju PLO-a, a Jevreji formiraju vec dobro naoruzanu svoju vojsku daleko jacu od palestinskog Pokreta otpora.
Pocinju borbe izmedju Palestinaca i Jevreja,i Jevreji uspijevaju da satjeraju Palestince na jedan dio Palestine koji je bio veci nego sadasnja autonomija.
Ben Gurion,po cijem imenu danas nosi ime aerodrom u Tel Avivu,1946 godine proglasava drzavu Izrael na podrucju veceg dijela okupirane Palestine.
TADA POCINJU PRAVI PROBLEMI.
Okolne arapske drzave ne priznaju IZRAEL na teritoriji PALESTINE i pocinju ratovi izmedju samoproglasenog Izraela i nekih arapskih zemalja,prije svega Jordana i Sirije.
Ni susjedni Liban,Libanon,gdje su Arapi krscani u vecini ne priznaju
FORMIRANJE JEVREJSKE DRZAVE IZRAEL....

Jevreji su proglasili novu drzavu IZRAEL,nacionalnom drzavom svih Jevreja i pozvali SVE JEVREJE SVIJETA da DODJU I NAPUSTE SVOJE ZEMLJE GDJE ZIVE,
SVI JEVREJI U JEDNOJ DRZAVI.

Poceli su stizati drugi Jevreji iz CITAVOG SVIJETA,POCELA SE PRIKUPLJATI POMOC,oruzje,novac,vojnici TAKO DA SADASNJI IZRAEL vodi istovremene borbe i protiv PLO-a i protiv drugih drzava koje cak i napada,pocinju poznati sukobi 1948 Jordan napada IZRAEL.

Od te 1946 do danas je 60 godina i vodjeno je nekoliko ratova izmedju Jordana i Izraela,te Sirije,koji su upadali na podrucje proglasenog Izraela.U odredjenim vremenskim razmacima,Izrael je pobjedjivao uz pomoc Ujedinjenih Nacija,koje su stalno pravile MIROVNE KONFERENCIJE,time odrzavajuci IZRAEL,pretezno REZOLUCIJAMA.
U toku tih godina rat do rata
Izrael osvaja jos dijelova Palestine,s namjerom da dokrajci Palestince na onom Zapadnom dijelu.

Svijet reaguje i ne dopusta sada UNISTENJE PALESTINSKOG NARODA od strane IZRAELACA.

Pocinje otvorena borba diplomatije,crkve,islamskog svijeta oko toga...KOJI JE NAROD VLASNIK SVETE ZEMLJE......

Palestina,ako cemo od prvobitnog imena,postaje mjesto interesnog i vjerskog sukoba JEVREJA,KRSCANA I MUSLIMANA.

Ujedinjene Nacije odlucuju da priznaju IZRAEL za drzavu sto pogorsava ionako komplikovano stanje.

Umjesti da postane samo sukob oko stvaranja jevrejske drzave IZRAEL na PODRUCJU PALESTINE,
sukob se pretvara u svjetsko krizno zariste.

IZRAEL JE DANAS IZVOR TOG ZARISTA,

uz pomoc Amerike i placanja odstete Njemacke Izrael dovodi nove JEVREJE iz Rusije kojoj placa po 40.000 sekela samo za dovodjenje tog Jevreja u Izrael
Jevreji su takodje ubijani u Rusiji tako da jedini spas vide u dolasku u IZRAEL.

Tada se vec formira MODERNA DRZAVA IZRAEL jaka i naoruzana.
Palestinci ne priznaju Drzavu IZRAEL a IZRAELCI napadaju i mjesta gdje su dozvolili Palestincima da zive,na teritoriji Zapadne Obale,izraelska vojska upada u sadasnji palestinski teritorij i u sadasnje palestinske gradove,
DJECA BACAJU KAMENICE NA VOJNIKE IZRAELA, a vojnici Izraela traze vodje vec tada podijeljenih Palestinaca u politicke i vjerske frakcije i razlicite politicke i vjerske grupe.
PALESTINSKI PKRET OTPORA na celu sa Jaserom Arafatom koji je vise od 5o godina bio na celu PLO-a,takodje je priznat kao legitimni predstavnik palestinskog naroda a politika Svijeta bila je da se Palestincima dozvoli autonomija bar na ZAPADNOJ OBALI DOSADASNJE PALESTINE A SADASNJEG IZRAELA.

Izraelci ne daju ni to ali se Isak Rabin ipak odlucuje nakon silnih pregovora Amerike i pritiska Svijeta-DA IZRAEL PRIZNA AUTONOMIJU PALESTINE bar tu gdje su.
ISAK RABIN,koji je vodio izraelsku vojsku u ratovima kao vojnik,biva ubijen od jednog obicnog Jevreja.

Iako je autonomija potpisana,izraelska vojska i dalje napada Palestince,s namjerom da Palestince unisti do kraja.

PLO je bio legitimni politicki predstavnik Palestinaca a HAMAS, koji se ne slaze sa politikom PLO, HAMAS JE VJERSKA VOJNA ORGANIZACIJA,koja insistira na borbi sa Jevrejima,do posljednjeg Jevreja,
POBIJEDIO JE NA ZADNJIM IZBORIMA U PALESTINI.

Sada izraelska vojska pokusava da na teritoriji Palestine UNISTI HAMAS.

Clanovi HAMASA su i Arapi iz drugih arapskih zemalja,koji napadaju IZRAEL,upadaju u Izrael,vrse ubistva po Izraelu,podmecu bombe u Izraelu,salju samoubice u Izrael.
Palestinci su uspostavili lokalnu samoupravu,nakon smrti Jasera Arafata i imaju svoju policiju i vojsku koja se bori protiv HAMASA na teritiriji Palestine.....

Izrael je takodje napadan od strane Lebanona,skoro redovno Lebanonci salju kacuse na Sjeverni dio Izraela ali poneka stigne i do Tel Aviva....

Posto se sve odvija na rubnim podrucjima Izraela i Palestine,
ZIVOT U IZRAELU JE SASVIM NORMALAN sa svim funkcijama normalne drzave.
U Jerusalemu zive izmjesano Jevreji i Arapi, Plaestinci smatraju Jerusalem glavnim gradom Palestine a Izraelci,glavnim gradom Izraela,
i na ulici setaju jedni pored drugih,Arapi i Jevreji,radnja do radnje,taxi do taksija,trznice rade.
U HAIFI CAK NISU IZRAZENE TENZIJE IZMEDJU ARAPA I JEVREJA iako se ne druze ali zive zajedno.
TEL-AVIV da skoro i nema Arapa.

Dakle,jedan odredjeni dio Arapa su drzavljani Izraela,Izrael ima svoje Arape koji ne zive na podrucju autonomije sadasnje Palestine.
U toku sezone radova,naprimjer branja cvijeca ili rad na plantazama narandzi,banana,kivija,limuna,u gradjevinarstvu u Izraelu,zaposleno je veliki broj Arapa koji zive na teritoriji Izraela i koji imaju kuce,svoja sela i gradove u kojima zive,sasvim pristojno i dobro.
Cak ti lojalni Arapi izraelskim vlastima prave jevrejska naselja na i dalje otimanim dijelovima Palestine,prvo udje vojska i pocesti sve,istjera Arape a onda stignu Arapi gradjevinari i Jevreji gradjevinari i podizu nova naselja,na priznatom podrucju Palestine.
Nedavno su useljeni Jevreji,pritiskom svijeta,vraceni sa tih podrucja.
I tu sipaju kamenice izmedju jednih i drugih,posto se pravi sadasnji Palestinci zavrate po gadaju Jevreje sve dok se ne umijesa izraelska vojska pa potjera njih, to je vec krug.


Danas Izrael tuce Lebanon a Sirija prijeti da ce ga smlatiti,za sve ovo.

Lebanon je sa sjeverne strane Izraela a tamo na drugoj strani je Palestina,gdje Izraelci i Hamasovci vode rat.


Izrael se i dalje bori protiv Palestine a Arapi protiv Izraela.
Vjerovatno se to vise nece nikada ni zavrsiti,
do kraja,Smaka Svijeta.
Ako nista drugo i jedni i drugi su obecali da ce se boriti dotle.


mostarac
Posts: 8427
Joined: 03/03/2005 13:47

#127

Post by mostarac » 15/07/2006 02:26

Kad cujem rijec IZRAEL zaista osjetim gadjenje. ali isto tako ne opravdavam ove pozive na ubijanje svih stanovnika izraela, an nuklerane napade i slicna sranja. I tu bi stradala djeca, a u cemu je onda razlika? U cemu se onda vi koji pozivate na to razlikujete od tog Izraela? Izrael je jedna zlocinacka drzava, Republika Srpska arapskog svijeta, Izrael i Amerika su sijamski blizanci i jedno bez drugog ne ide, jer Izrael postoji zahvaljujuci Americi, a zauzvrat stvara nestabilnost u regionu koja se reflektuje na zemlje udaljene cak hiljadama kilometara, prema americkim potrebama i interesima naravno.
Amerika i Izrael su krivi zajedno za smrt priblizno jednakog broja ljudi koliko i nacisticka Njemacka. Ko to ne vidi, ili je slijep ili je totalno neinformisan ili je zlonamjeran. Stvarna osovina zla na svijetu je SAD-Izrael, a Britanija im se tu uvlaci u guzu, ali moze samo kanistere nosit i nista vise.
Kada drzava na upad bilo kakve sile na njenu teritoriju i zarobljavanje dva vojnika odgovori neselektivnim avionskim napadom na civile, mislim da je sve sama o sebi rekla i da se o njoj vise nema sta govoriti. Svako onaj koji moze podrzavati ovakav vojni odgovor Izraela se u potpunosti slaze sa Karadzicevim cetnicima koji su granatirali sarajevsko porodiliste, jer akcija u svrhu odbrane je jedno, a napad na civile je sve samo ne to. Ovo sto izrael radi danas je ko zna koja njihova zlocinacka osveta. Naravno necu reci ni da su s druge strane cvjecke, i da su neki dobri momci, ali Izrael je izvor problema i njegov nastanak, a ne Palestina. Ne podrzavam ni palestinske teroristicke akcije u kojima ginu djeca, jer ni to nije u svrhu odbrane, ali isto tako ni ovo Izraelsko nije. Ova slika dijeteta ispred tenka, je hiljadu puta vidjena u posljednjih 60 godina i to je izraelska praksa i pravilo, to je Izrael jednostavno, zemlja zlocina, mrznje ista onakva kakvu nam je servirao Radovan Karadzic pocetkom devedesetih. Mi smo imali srecu da karadzic ipak nije imao dovoljno jak lobi i dovoljno razgranatu finasijski mocnu i uticajnu mrezu i nismo prosli kao Palestina.
Jevreji imaju pravo na svoju drzavu, i to im niko ne moze osporiti, ali isto tako Palestina i njen narod imaju pravo na svoju a to im je rezolucijom UN-a osporeno, jer onog trenutka kad je priznat Izrael, UN je neposredno nakon drugog svjetskog rata priznao bas te i takve metode koje su koristene u drugom svjetskom ratu i umro je kao organizacija i prije nego sto je i nastao. Ustvari UN je samo paravan mocnim drzavama svijeta da ugnjetavaju, kolju, zavadjaju, ubijaju druge manje mocne narode. UN je jednostavno jedna karikatura.
Mislim da je jedino pravedno rjesenje ovog pitanja to da Izrael kao drzava dobije neku teritoriju u SAD-u i da Amerika svoje nedonosce prigrli u svoje narucje. Naravno bio bi lud onaj koji bi mislio da je to realno i da ce se to desiti, ali to je pravedno. Medjutim na svijetu nema pravde, nego samo sila i to je to.
Dakle da zakljucim, IZRAEL je jedna zlocinacka tvorevina, koja je i stvorena sa tim ciljem da bude takva frankenstein drzava, a koja ce koristiti velikim silama u proizvodnji nereda, kako bi one u tom neredu mogle da se bogate, sto danas naravno i cine. To nedonosce se malo otelo kontroli, ali ne predstavlja opasnost za velike sile, jer ne ugrozava direktno njih i jos uvijek je poslusno, jer je premalo kako teritorijalno, tako i brojem stanovnika, da bi imalo neke vece ambicije. Recimo da je Izrael huligan na svjetskoj politickoj sceni, kojem se policija boji prici, jer je naoruzan, a i odgovara mocnicima jer radi u njihovom interesu i oni ga stite od te policije.
S druge strane, nejedinstveni Arapi nikad nece moci pobjediti Izrael, jer su jednostavno previse opsjednuti sami sobom, a Izrael im je glavni izvor problema, a ne shvataju da bi svoje probleme, bar neke od njih, jednostavnije rjesavali, ako rjese pitanje Izraela, a jedino pravedno rjesenje, je ukidanje drzave Izrael na teritoriji na kojoj ona danas postoji, milom ili silom. Nema sumnje da sila znaci III svjetski rat i mislim da se niko nece odluciti na taj odvazan korak, ali postoje drugi nacini, naravno dugorocni, razbijanje Izraela iznutra, sto sa MOSAD-om kakav jeste predstavlja pravi podvig, ali sve se moze ako se hoce. Naravno u ovoj opciji sile ne podrazumjevam da se pobije sve sto nosi u srcu Davidovu zvijezdu.

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

#128

Post by Helem » 15/07/2006 02:48

izostavio sam iz price Engleze.....

water
Posts: 1133
Joined: 04/12/2004 02:46

#129

Post by water » 15/07/2006 03:02

mostarac wrote:Kad cujem rijec IZRAEL zaista osjetim gadjenje. ali isto tako ne opravdavam ove pozive na ubijanje svih stanovnika izraela, an nuklerane napade i slicna sranja. I tu bi stradala djeca, a u cemu je onda razlika? U cemu se onda vi koji pozivate na to razlikujete od tog Izraela? Izrael je jedna zlocinacka drzava, Republika Srpska arapskog svijeta, Izrael i Amerika su sijamski blizanci i jedno bez drugog ne ide, jer Izrael postoji zahvaljujuci Americi, a zauzvrat stvara nestabilnost u regionu koja se reflektuje na zemlje udaljene cak hiljadama kilometara, prema americkim potrebama i interesima naravno.
Amerika i Izrael su krivi zajedno za smrt priblizno jednakog broja ljudi koliko i nacisticka Njemacka. Ko to ne vidi, ili je slijep ili je totalno neinformisan ili je zlonamjeran. Stvarna osovina zla na svijetu je SAD-Izrael, a Britanija im se tu uvlaci u guzu, ali moze samo kanistere nosit i nista vise.
Kada drzava na upad bilo kakve sile na njenu teritoriju i zarobljavanje dva vojnika odgovori neselektivnim avionskim napadom na civile, mislim da je sve sama o sebi rekla i da se o njoj vise nema sta govoriti. Svako onaj koji moze podrzavati ovakav vojni odgovor Izraela se u potpunosti slaze sa Karadzicevim cetnicima koji su granatirali sarajevsko porodiliste, jer akcija u svrhu odbrane je jedno, a napad na civile je sve samo ne to. Ovo sto izrael radi danas je ko zna koja njihova zlocinacka osveta. Naravno necu reci ni da su s druge strane cvjecke, i da su neki dobri momci, ali Izrael je izvor problema i njegov nastanak, a ne Palestina. Ne podrzavam ni palestinske teroristicke akcije u kojima ginu djeca, jer ni to nije u svrhu odbrane, ali isto tako ni ovo Izraelsko nije. Ova slika dijeteta ispred tenka, je hiljadu puta vidjena u posljednjih 60 godina i to je izraelska praksa i pravilo, to je Izrael jednostavno, zemlja zlocina, mrznje ista onakva kakvu nam je servirao Radovan Karadzic pocetkom devedesetih. Mi smo imali srecu da karadzic ipak nije imao dovoljno jak lobi i dovoljno razgranatu finasijski mocnu i uticajnu mrezu i nismo prosli kao Palestina.
Jevreji imaju pravo na svoju drzavu, i to im niko ne moze osporiti, ali isto tako Palestina i njen narod imaju pravo na svoju a to im je rezolucijom UN-a osporeno, jer onog trenutka kad je priznat Izrael, UN je neposredno nakon drugog svjetskog rata priznao bas te i takve metode koje su koristene u drugom svjetskom ratu i umro je kao organizacija i prije nego sto je i nastao. Ustvari UN je samo paravan mocnim drzavama svijeta da ugnjetavaju, kolju, zavadjaju, ubijaju druge manje mocne narode. UN je jednostavno jedna karikatura.
Mislim da je jedino pravedno rjesenje ovog pitanja to da Izrael kao drzava dobije neku teritoriju u SAD-u i da Amerika svoje nedonosce prigrli u svoje narucje. Naravno bio bi lud onaj koji bi mislio da je to realno i da ce se to desiti, ali to je pravedno. Medjutim na svijetu nema pravde, nego samo sila i to je to.
Dakle da zakljucim, IZRAEL je jedna zlocinacka tvorevina, koja je i stvorena sa tim ciljem da bude takva frankenstein drzava, a koja ce koristiti velikim silama u proizvodnji nereda, kako bi one u tom neredu mogle da se bogate, sto danas naravno i cine. To nedonosce se malo otelo kontroli, ali ne predstavlja opasnost za velike sile, jer ne ugrozava direktno njih i jos uvijek je poslusno, jer je premalo kako teritorijalno, tako i brojem stanovnika, da bi imalo neke vece ambicije. Recimo da je Izrael huligan na svjetskoj politickoj sceni, kojem se policija boji prici, jer je naoruzan, a i odgovara mocnicima jer radi u njihovom interesu i oni ga stite od te policije.
S druge strane, nejedinstveni Arapi nikad nece moci pobjediti Izrael, jer su jednostavno previse opsjednuti sami sobom, a Izrael im je glavni izvor problema, a ne shvataju da bi svoje probleme, bar neke od njih, jednostavnije rjesavali, ako rjese pitanje Izraela, a jedino pravedno rjesenje, je ukidanje drzave Izrael na teritoriji na kojoj ona danas postoji, milom ili silom. Nema sumnje da sila znaci III svjetski rat i mislim da se niko nece odluciti na taj odvazan korak, ali postoje drugi nacini, naravno dugorocni, razbijanje Izraela iznutra, sto sa MOSAD-om kakav jeste predstavlja pravi podvig, ali sve se moze ako se hoce. Naravno u ovoj opciji sile ne podrazumjevam da se pobije sve sto nosi u srcu Davidovu zvijezdu.
Uh vec sam se bio prepao da bi ti bas sve pobio. Neka bas je dobro da ostavis pokojeg u zivotu Junacino

mostarac
Posts: 8427
Joined: 03/03/2005 13:47

#130

Post by mostarac » 15/07/2006 03:09

pogresno si shvatio. nisam pozivao na genocid, odmazdu, zlocine, ali ako ne mogu rjesiti drugacije pitanje izraela, onda neka ga rjese silom, jer je to jedino sredstvo i nacin komunikacije koji Izrael zeli i priznaje

leonard
Posts: 117
Joined: 14/05/2006 01:20

#131

Post by leonard » 15/07/2006 05:03

mostarac wrote:pogresno si shvatio. nisam pozivao na genocid, odmazdu, zlocine, ali ako ne mogu rjesiti drugacije pitanje izraela, onda neka ga rjese silom, jer je to jedino sredstvo i nacin komunikacije koji Izrael zeli i priznaje


Mislim da niti sam ne znas sta prizeljkujes. Upamti (sjeti se ovih mojih rjeci), Israel-u ova situacija sasvim odgovara. Dok su se Hezbulah i Hamas igrali gerilaca, Israel jeste imao problema jer nije niti znao ko je neprijatelj. Danas, situacija je sasvim drugacija. Neprijatelj je itekako vidljiv. Ponavljam--sjetit ces se mojih rjeci.

ZorZ
Posts: 11
Joined: 03/05/2005 11:27
Location: daleko od kuce

#132

Post by ZorZ » 15/07/2006 06:12

leonard wrote:
mostarac wrote:pogresno si shvatio. nisam pozivao na genocid, odmazdu, zlocine, ali ako ne mogu rjesiti drugacije pitanje izraela, onda neka ga rjese silom, jer je to jedino sredstvo i nacin komunikacije koji Izrael zeli i priznaje


Mislim da niti sam ne znas sta prizeljkujes. Upamti (sjeti se ovih mojih rjeci), Israel-u ova situacija sasvim odgovara. Dok su se Hezbulah i Hamas igrali gerilaca, Israel jeste imao problema jer nije niti znao ko je neprijatelj. Danas, situacija je sasvim drugacija. Neprijatelj je itekako vidljiv. Ponavljam--sjetit ces se mojih rjeci.

Kao da citam rijeci bosanskih srba koji su bili "ugrozeni" pred rat u nasoj zemlji. Al', valjda je to normalno da u svijetu ima onih koji imaju cime razmisljati i onih koji nemaju ... da ne nazivam nikoga ni lijepim, ni pogrdnim imenima.
A tebi, Leonard, dobro je da ti je neprijatelj "vidljiv". I poruka iz tvog komentara je takodje "vidljiva" :(

leonard
Posts: 117
Joined: 14/05/2006 01:20

#133

Post by leonard » 15/07/2006 06:41

ZorZ wrote:
leonard wrote:
mostarac wrote:pogresno si shvatio. nisam pozivao na genocid, odmazdu, zlocine, ali ako ne mogu rjesiti drugacije pitanje izraela, onda neka ga rjese silom, jer je to jedino sredstvo i nacin komunikacije koji Izrael zeli i priznaje


Mislim da niti sam ne znas sta prizeljkujes. Upamti (sjeti se ovih mojih rjeci), Israel-u ova situacija sasvim odgovara. Dok su se Hezbulah i Hamas igrali gerilaca, Israel jeste imao problema jer nije niti znao ko je neprijatelj. Danas, situacija je sasvim drugacija. Neprijatelj je itekako vidljiv. Ponavljam--sjetit ces se mojih rjeci.

Kao da citam rijeci bosanskih srba koji su bili "ugrozeni" pred rat u nasoj zemlji. Al', valjda je to normalno da u svijetu ima onih koji imaju cime razmisljati i onih koji nemaju ... da ne nazivam nikoga ni lijepim, ni pogrdnim imenima.
A tebi, Leonard, dobro je da ti je neprijatelj "vidljiv". I poruka iz tvog komentara je takodje "vidljiva" :(

Ne razumijem--prevedi!

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

#134

Post by senada » 15/07/2006 08:34

mostarac wrote:...Izrael je jedna zlocinacka drzava, Republika Srpska arapskog svijeta,
VIJESNIK

Dodik u nedjelju u Izraelu

BANJA LUKA, 30. listopada - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik započet će u nedjelju trodnevni posjet Izraelu. Prema agenciji Srna, Dodik, koji u Izrael putuje na poziv izraelske vlade, trebao bi se sastati s vladinim dužosnicima i s predstavnicima oporbe te sudjelovati na inauguraciji gospodarskog informativnog centra Republike Srpske u Jeruzalemu.

shin
Posts: 7022
Joined: 19/09/2005 10:52
Been thanked: 4 times

#135

Post by shin » 15/07/2006 09:36

Robert Jensen
School of Journalism
University of Texas
Austin, TX 78712
work: (512) 471-1990
fax: (512) 471-7979
[email protected]

copyright Robert Jensen 2002

Houston Chronicle, April 9, 2002, p. A-23
also posted as on Counterpunch and Palestine Chronicle .


by Robert Jensen

I helped kill a Palestinian today.

If you pay taxes to the U.S. government, so did you.

And unless the policies of the U.S. government change, tomorrow will be no different.

It is easy for Americans to decry the “cycle of violence” in Palestine, but until we acknowledge our own part in that violence, there is little hope for a just peace in Palestine or the Middle East.

The first step is to abandon the mythology that the United States is a “neutral broker for peace” in the conflict. A new report by the Institute for Southern Studies shows that in the one-year period after the Sharm el-Sheikh peace agreement in September 1999, the U.S. government pumped $3.6 billion worth of arms into Israel -- an odd policy for a country playing a supposedly neutral role.

So, when we hear on the news that Israeli tanks are rolling through the cities and refugee camps of the West Bank, we should remember those tanks were made in the United States and purchased by Israel with U.S. aid. The Israeli jets and helicopters used in the assault are American F-16s, Blackhawks and Apaches. Machine guns, grenade launchers, missiles and bombs -- made in the USA, paid for with our tax dollars -- are being used to crush the Palestinian people. That means we must face two realties:

First, the current Israeli attack on West Bank towns is not a war on terrorism, but part of a long and brutal war against the Palestinian people for land and resources. If Israel is serious about ending terrorism, it would end its 35-year illegal military occupation of the West Bank and Gaza. Until it demonstrates a willingness to do that, Israeli calls for peace ring hollow and its attempts to achieve security through force will only make it less secure.

Second, Israel’s war against the Palestinians would not be possible without U.S. military and economic support -- $3 billion a year in direct aid. While the whole world stands against Israel’s occupation, our government provides the political and diplomatic cover that allows Israel to flout international law. Specific Israeli policies sometimes draw mild criticisms from U.S. leaders, and those criticisms have grown stronger in recent days as Israel has ignored calls for a pullback of forces. But Israel can continue to ignore the international consensus -- and the U.N. Security Council resolutions calling on it to end the occupation -- because of U.S. support.

U.S. officials recently have distanced themselves from the extreme violence of the Sharon government and the Likud Party, but it is folly to think all would be fine if only a Labor Party government were in power. The differences between the two major parties in Israel are more of style than substance. Take the question of settlements in the occupied territories.

We are told repeatedly that Israel desperately wants peace. If that is true, why has the number of Israeli settlers living in the West Bank and Gaza almost doubled since the Oslo peace process began nearly a decade ago? Given that those settlements are one of the most serious obstacles to a peaceful solution, why would the Israeli governments -- Labor and Likud alike -- expand settlements in territory it illegally occupies during a so-called peace process?

The ultimate solution to the conflict in the Middle East is a regional peace conference under an international banner that takes seriously international law. There must be regional arms control, which should be part of a movement to reduce the insane levels of armaments globally (of which the United States is the leading salesperson). The most important contribution the United States could make is to stop blocking that process.

But right now, the United States can help defuse the immediate crisis by using the leverage its aid to Israel provides. We the American people should pressure our government to make a clear statement: Israel must not only end its current brutal offensive but also must take meaningful steps to end the occupation, and the United States must withdraw support from Israel until it agrees to do so.

If we fail to do that, then we cannot escape the knowledge that Americans are partly responsible for the next missile fired into a Palestinian town, the next shell lobbed into a Palestinian home, the next Israeli bullet that cuts down an innocent Palestinian.

--------

Robert Jensen is a professor of journalism at the University of Texas at Austin, a member of the Nowar Collective, and author of the book Writing Dissent: Taking Radical Ideas from the Margins to the Mainstream. His pamphlet, “Citizens of the Empire,” is available at http://www.nowarcollective.com/citizensoftheempire.pdf.
Other writings are available online at http://uts.cc.utexas.edu/~rjensen/freel ... elance.htm.
He can be reached at [email protected].

shin
Posts: 7022
Joined: 19/09/2005 10:52
Been thanked: 4 times

#136

Post by shin » 15/07/2006 09:37

US aid to Israel: 1992 -- 2001, and expressed in constant 2001 USD
USD Billion
Year Military Economic Total BN adjustment Total BN USD
1992 1.80 1.30 3.10 1.26 3.91
1993 1.80 1.30 3.10 1.23 3.80
1994 1.80 1.30 3.10 1.20 3.70
1995 1.80 1.30 3.10 1.16 3.61
1996 1.80 1.35 3.15 1.13 3.55
1997 1.80 1.33 3.13 1.10 3.46
1998 1.80 1.28 3.08 1.09 3.35
1999 1.86 1.15 3.01 1.06 3.20
2000 3.12 1.01 4.13 1.03 4.25
2001 1.98 0.90 2.88 1.00 2.88
Total 31.78 35.70
Inflation adjustment derived from the CPI-U index
Col(5) 3D Col(3) * Inflation Adjustment

shin
Posts: 7022
Joined: 19/09/2005 10:52
Been thanked: 4 times

#137

Post by shin » 15/07/2006 09:40

1 Israel Is Illegally Occupying Palestine
Under UN Resolution 242, Israel is required by international law to withdraw from all the territories occupied in 1967, including East Jerusalem. The United Nation's General Assembly has repeatedly condemned Israel's occupation of the territories as illegal (see UN resolutions 338, 1397, and 1402, among others). Israel's continued occupation of Palestine, sanctioned and maintained by the US, is the Occupied Territories
Each day, Israeli security forces in the West Bank and Gaza violate articles of the 4th Geneva Convention on Human Rights, an agreement that governs wartime rules of engagement and to which Israel is a signatory. Palestinian homes and agriculture fields are routinely demolished to make way for illegal Israeli settlements. Israeli soldiers regularly arrest and detain--often for years-- Palestinians without due process. According to Amnesty International, members of the Israeli security forces regularly use torture and prolonged incommunicado detention against Palestinians.

3 Israel is an Apartheid State

Israel has developed an elaborate system of racial discrimination, embedded in its legal system, rivaling Apartheid South Africa's laws. These laws include the Law of Entry, the Law of Return, the Citizenship Law, the Military Service Law, and a host of legally sanctioned, discriminatory rabbinical rulings. Palestinians are denied various welfare benefits, access to many jobs, and the leasing of homes and land controlled by government bodies. Electricity, sewerage, and roads are provided free to Israeli households, whereas many Palestinian communities in Israel, and especially in the Occupied Territories, have existed for decades without adequate services. Laws governing land ownership such as the Law of Acquisition of Absentee Property and the Law for Acquisition of Land blatantly discriminate against Palestinians. Indeed, land ownership in Palestine is more unjust than it ever wasin South Africa; at the height of apartheid, black people nominally `controlled' 13 percent of the land, whereas in Israel the Palestinians control only 2 percent of the land.



Ovo nema na CNN-u

gavrilo
Posts: 5389
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#138

Post by gavrilo » 15/07/2006 09:59

senada wrote:
mostarac wrote:...Izrael je jedna zlocinacka drzava, Republika Srpska arapskog svijeta,
VIJESNIK

Dodik u nedjelju u Izraelu

BANJA LUKA, 30. listopada - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik započet će u nedjelju trodnevni posjet Izraelu. Prema agenciji Srna, Dodik, koji u Izrael putuje na poziv izraelske vlade, trebao bi se sastati s vladinim dužosnicima i s predstavnicima oporbe te sudjelovati na inauguraciji gospodarskog informativnog centra Republike Srpske u Jeruzalemu.

???

Pusur
Posts: 280
Joined: 25/04/2005 15:43

#139

Post by Pusur » 15/07/2006 10:17

Nekako se cijela prica vrti ukrug.

U svakom slucaju ubiti civila je nesto sto nikako
nema veze s vojnim ciljevima iako se moderno
ratovanje svodi na ubijanje i sakacenje (sto mentalno sto fizicko)
civila. Vezano za Izrael mislim da svakom normalnom covjeku je
sve jasno sta se desava i koju politiku provode.
Mene interesuje jedna stvar trenutno na ovom forumu a to je ko je od vas aktivnih na ovoj temi sluzio vojsku u Izraelu?

Jako bi cjenio ako bi bili iskreni i otkrili nam taj jedan mali detalj.
Hvala.

gavrilo
Posts: 5389
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#140

Post by gavrilo » 15/07/2006 10:19

Pusur wrote:Mene interesuje jedna stvar trenutno na ovom forumu a to je ko je od vas aktivnih na ovoj temi sluzio vojsku u Izraelu?

ne smijem ti reci... vojna tajna 8)

gavrilo
Posts: 5389
Joined: 15/10/2004 18:37
Location: Zürich

#141

Post by gavrilo » 15/07/2006 10:28

Image

shin
Posts: 7022
Joined: 19/09/2005 10:52
Been thanked: 4 times

#142

Post by shin » 15/07/2006 10:35

Alice Coy - Apartheid and Repression in Gaza

Alice Coy, an activist with the International Solidarity Movement, was with Rachel Corrie when she was killed and with Tom Hurndall when he was shot. She describes herself as a “feminist, anti capitalist, anti authoritarian, Jewish peace activist, recently deported after spending 4 months in Palestine supporting the Palestinian non-violent resistance.”

"I went to Rafah, in the Gaza strip. Its a refugee camp of over 140,000 people pilled in to a village of 300 people. Two thirds of the children there are anemic, and that's not because they don't have enough food but that they are too terrified to eat or process the food that they are getting properly. Over half of them wet their beds, hundreds are shot. You meet children walking around that are so traumatized they cant communicate like normal people any more..."



Laura's Story:

"Going to Rafah was also an incredible experience for somebody who became a friend of mine - a girl called Laura who initially went out to Israel on a Birthright Program [a program that pays for young American Jews to take free indoctrination trips to Israel] ... had very very pro-Zionist views... after e-mail debates ... finally decided to spend a week in each others environment to try and understand the situation.

The first night she came down I took her to the house I was staying in. Our friend Abu Ahmed whose house we stayed in took her outside to show her where his trees used to be - his orchard where there is now three lemon trees remaining one of which is partially destroyed which we managed to push back up again after a tank took a slice of it.

That was the first thing that shocked her because she was very religious and destroying trees in the Holy Land was completely against everything she believed. And that opened her mind up enough to see what else was going on - no body preached to her but she was very interested and she was in tears because she had this beautiful dream of what Israel was and how she was going to solve all her problems by moving out there.

She is still out there in Rafah - one of the last members of ISM still out there - because people can't get back in again. Her visas run out - she had a nervous breakdown and was looked after in Gaza City hospital - she's back out there - back working again - incredibly passionate..."


Image

Alice Coy cries for help as she holds her hand over the head wound of British peace activist Thomas Hurndall, who had been shot in the head moments earlier in Rafah, southern Gaza Strip, Friday, April 11, 2003. Thomas Hurndall, age 21, from Manchester, England, had been standing between Israeli troops and Palestinian children when Israeli soldiers opened fire. (AP Photo/Khalil Hamra)

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#143

Post by Harrys » 15/07/2006 12:23

KAMI666 wrote:
Harrys wrote:
Beslija wrote:Citam ovo sto se pise i likovi govore kako Izrael ne bi radio to i to da "palestinska djeca" ne rade to i to.........pa mislim , to samo maloumnik moze reci.....

Covjece , Izrael hoce da Palestina nestane....Izrael napada.....Palestina se brani SVIM silama protiv izraela.....palestinac ubije "vojnika" ,on je terorista....Izraelac ubije " dijete " on se brani od teroriste...

sta je nejasno...????

to je to...... kako zaustaviti??...ili svi muslimani lagano u palestinu pa branite "svoju bracu" ILI cekajte dok svi palestinci poginu pa da vas pocnu napadati...

svaki onaj koji se suprostavlja gore napisanom

1. je nacionalista koji mrzi muslimane
2. se pravi glup
3. je maloumnik


hvala lipo..... :)
Ovako nesto moze napisati samo maloumnik i glup,primitivac,osoba koja mrzi sve oko sebe.
Jel bogati? Mrzi te sto se kaze kako jeste.
Jeste bogami.Osoba koja napise da onaj ko se ne slaze sa njegovim misljenjem mrzi sve muslimane svijeta moze biti samo glup,primitivac.U stvari on je takav,sto pripusuje drugima,dvolicnost,licemjerstvo,koji sve u zivotu gleda kroz prizmu religije i naravno mrzi sve druge.

User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

#144

Post by daduli_sa » 15/07/2006 12:30

KAMI666 wrote:
gavrilo wrote:kako je lako probuditi antisemitizam. metode su i posle 2000 godina iste...
Metode protjerivanja naroda sa njegovi ognjista su takodje iste... prave hitlerove, nema sta - za pohvaliti. Kombinacije "Nebeski Narod" sa "Arischer Volk" :roll:
Ovo je bio smec odgovor :D

Haqqani
Posts: 1087
Joined: 06/12/2005 10:49

#145

Post by Haqqani » 15/07/2006 14:41

BEIRUT, Lebanon (CNN) -- An Israeli airstrike hit a minibus Saturday carrying 20 civilians, killing at least 15 of them, Lebanese internal security sources said.

The strike came as Israel extended its military campaign in Lebanon, launched after the capture of two soldiers by Hezbollah guerrillas on Wednesday, and amid fears the conflict will spread in the Middle East.

Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

#146

Post by Eshek » 15/07/2006 14:45

Haqqani wrote:BEIRUT, Lebanon (CNN) -- An Israeli airstrike hit a minibus Saturday carrying 20 civilians, killing at least 15 of them, Lebanese internal security sources said.

The strike came as Israel extended its military campaign in Lebanon, launched after the capture of two soldiers by Hezbollah guerrillas on Wednesday, and amid fears the conflict will spread in the Middle East.
Mora da su i oni ispaljivali rakete po Izraelu, Izrael nikada ne napada nevine ljude. Svi su oni to zaslužili.


Beslija
Posts: 470
Joined: 27/05/2006 15:23

#148

Post by Beslija » 15/07/2006 15:45

Harrys wrote:
KAMI666 wrote:
Harrys wrote: Ovako nesto moze napisati samo maloumnik i glup,primitivac,osoba koja mrzi sve oko sebe.
Jel bogati? Mrzi te sto se kaze kako jeste.
Jeste bogami.Osoba koja napise da onaj ko se ne slaze sa njegovim misljenjem mrzi sve muslimane svijeta moze biti samo glup,primitivac.U stvari on je takav,sto pripusuje drugima,dvolicnost,licemjerstvo,koji sve u zivotu gleda kroz prizmu religije i naravno mrzi sve druge.
MOje misljenje je sastavljeno iz niza procitanih knjga o datoj temi i niza
misljenja o datoj temi od vaznih i intelektualnih ljudi koji imaju obrazovanje koje ti i tvoja djeca zajedno necete imati........i onda nazivati mene , koji sa takvom podlogom ima to misljenje , glupim....je nazivati
sve ljude koji imaju svo ono znanje glupim.....pa sad skontaj sta si rekao...nije u pitanju da li ja tako mislim ili ne, stvar je u tome KAko jest i sta se dogada.....svaki od vas zna to , samo necete da priznate....vecina vas ne zna gdje je izrael na karti i s kime granici , a prica o mojim misljenjima....ako si toliko pametan , daj mi 5 argumenata koji validno proturijece mom misljenu...ako ti meni nabrojis 5 argumenata a ja ti ne uspijem pobiti iste , kunem se da cu skociti sa balkona (10. SPRAT).....haj da vidim koliko si pametan...ako ne uspijes navesti argumente , to ce dokazati moju tezu da si vjerovatno glup ili maloumnik...

hvala lipo :)

Harrys
Posts: 7352
Joined: 28/04/2004 10:35

#149

Post by Harrys » 15/07/2006 16:07

Koliko si ti inteligentan pokazje i to da uopste nisi shvatio moju primjedbu.
Nisam ja tebi prigovorio nista o tvom misljenju o Izraelu vec o tome sto ti kazes da onaj ko se ne slaze sa tvojim misljenjem,da mrzi sve muslimane svijeta.Zasto bi neko mrzio Bosnjake ili mnoge druge samo ako ima imalo drugacije misljenje.

Beslija
Posts: 470
Joined: 27/05/2006 15:23

#150

Post by Beslija » 15/07/2006 16:15

Harrys wrote:Koliko si ti inteligentan pokazje i to da uopste nisi shvatio moju primjedbu.
Nisam ja tebi prigovorio nista o tvom misljenju o Izraelu vec o tome sto ti kazes da onaj ko se ne slaze sa tvojim misljenjem,da mrzi sve muslimane svijeta.Zasto bi neko mrzio Bosnjake ili mnoge druge samo ako ima imalo drugacije misljenje.

1. je nacionalista koji mrzi muslimane
2. se pravi glup
3. je maloumnik

OVO SU TRI MOGUCNOSTI KOJE SU PRUZENE....NISAM JA SAMO REKAO OVO POD JEDAN.....!!!!

da ti pojasnim.......ko se ne slaze

1. je nacionalista koji mrzi muslimane
(izrael prvenstveno ubija muslimanske civile , a to njih nije ni briga , u cijelom svijetu plus vodi se ta polemika oko napadanja "islamskog terorizma"....to nije nista nego ubijanje muslimana , ili jednostavno ubijanje civila....sad , covjek koji NE VOLI MUSLIMANE SAMO ZATO STO SU MUSLIMANI !NECE! se protiviti napadima izraela...i zato spada u ovaj prvi primjer....nemora ta osoba spadati u specificno OVAJ primjer , zato sam dao jos dva......(gledaj dole)

2. SE pravi glup
(ljudi , haman SVI ZNAJU sta se desava , svi znaju ko koga i zbog cega napada , ALI *nece da priznaju*....to se desava kad Se neko PRAVI GLUP!

3. Je maloumnik
(ljudi koji jednostavno nemaju dovoljno inteligencije da SHVATE sta se desava).......


jel jasnije malo..treba li da nacrtam??...primjetio sam jos jedan post koji govori da je "praviti se glup" i "maloumnik" isto...............i sta ja sad treba da kazem toj osobi???

Post Reply