Bosmalov neboder tone?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
libertyBiH
Posts: 617
Joined: 24/12/2004 06:14

#51

Post by libertyBiH » 30/05/2006 05:58

""Postovani, nista sto je pisala Slobodna Dalmacija nije istina, oni ce objaviti demanti ovih dana, njihov novinar Zlatko Tulic licno se vec izvinuo Bosmalu. Sada to izvinjenje ocekujemo u SD. Za Vasu informaciju, saljem Vam nase objasnjenje:

"Apsolutna je neistina da je Bosmalov neboder potonuo 12 cm, zbog navodnog pucanja temeljne ploče. «Bosmalov neboder» nije potonuo niti jedan centimetar, niti može potonuti, jer leži na 470 šipova koji su ukopani 40 i 20 metara u zemlju i kontra-ploči debljine 2,6 metra, što je visina jedne stambene etaže. Njemačka firma «Bauer» izradila je projekat osiguranja građevinske jame i izvršila ispitivanje probnih šipova, kako bismo dobili egzaktne podatke za proračun temeljne konstrukcije. Taj proračun izradili su prof dr Muhamed Zlatar, dekan Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Mirza Ćerimović, diplomirani inženjer građevine. Prilikom izgradnje objekta vršena su geodetska snimanja i sačinjeni geodetski elaborati, iz kojih se jasno može vidjeti da je objekat stabilan.

Tulic novinar navodi kako niko iz «Bosmala» ne želi davati nikakve izjave. Još jedna laž. Gospodin Tulić nikoga iz Bosmala nije niti kontaktirao. Da jeste, dobio bi odgovore koji odgovaraju istini. Njegovo nepoznavanje materije o kojoj piše ogleda se i u samom naslovu, jer Bosmal City Center nije «neboder», već je riječ o množini i o dvije kule, a ne jednoj, kako je Vaš novinar napisao. Nejasno je i zašto ste objavili fotografiju BCC-ja, staru najmanje dvije godine, kada BCC sada izgleda mnogo drukčije.

Neistina je i da je smanjena visina nebodera zbog nedostatka sredstava. Naprotiv, visina nebodera povećana je u odnosu na prvobitni projekat.

Gospodin Tulić navodi kako su radovi stali i kako je nakon posjete malezijske delegacije, »Bosmalu» odobren kredit u visini od 14 miliona dolara. Ne znamo odakle gospodinu Tuliću takve informacije, ali, niti je malezijska delegacija dolazila u posjet «Bosmalu», niti je tada odobren kredit, a najmanje u iznosu koji navodite.

Tvrdnje da kupci stanova i poslovnih prostora traže povrat sredstava još su jedna neistina, jer niko od naših kupaca nije tražio da mu se vrate uložena sredstva. Naime, cijena kvadratnog metra stambenog prostora u Bosmal City Center-u bila je 1250 EUR na početku gradnje, a sada je 2000 EUR. Cijena jednog metra kvadratnog poslovnih prostora na početku gradnje koštala je 2500 EUR, a sada je 3500 EUR. Prosta računica dovoljna je da bi se shvatilo koliko su kupci zaštićeni.

Također, Vaš novinar navodi kako je pojačana zaštitna ograda i broj čuvara oko gradilišta. Prema važećim zakonskim propisima, mi smo dužni da ogradimo gradilište i ista ograda stoji već mjesecima. Netačno je i da je povećan broj čuvara, jer isti broj ljudi osigurava zgradu već godinama.

Neistina je i da suvlasnici «Bosmala» godinama ponavljaju, kako napisa Tulić, «bajkovitu priču o svom bogatom partneru ne navodeći njegovo ime». Ime suvlasnika „Bosmala“ nije tajna i riječ je o Haji Hassan Jamaludinu, što je objavljeno nebrojeno puta. Da je gospodin Tulić, kojim slučajem, posjetio web stranicu Bosmala (http://www.bosmal.com), mogao je vidjeti i njegovu sliku.

Na žalost, g.Tulić je iznio sve same neistine i niti za jednu tvrdnju nije naveo izvor, tako da nije jasno odakle mu informacije. Takvim pisanjem umnogome je oštetio «Bosmal» kao firmu. Da napomenemo da je ulaganje u Bosmal City Center još uvijek najveća direktna strana greenfield investicija u BiH u vrijednosti od 80 miliona EUR i da su štete koje je ovaj napis prouzrokovao, također, velike.


Amra Kebo
Direktor za komunikacije
Bosmal d.o.o.
Milana Preloga bb,
71000, Sarajevo, BiH
Tel: + 387 33 725 183
Fax: + 387 33 725 181
E-mail: [email protected]

Amra Kebo
Communications Director
Tel: + 387 33 725 183
Fax: + 387 33 725 181
E-mail: [email protected]""


Semiramida
Posts: 311
Joined: 15/09/2005 14:03
Location: Sarajevo

#52

Post by Semiramida » 30/05/2006 08:04

neki wrote:Slobodna Dalmacija kaki kao i oko svega sto je u vezi sa BiH...
Kao i svi ostali clanci SD vezani uz BiH i Sarajevo i ovaj je pun zavisti, prezira i zlobe pa se na ovo i ne treba obazirati previse..
Upravo tako. Pratim njihova izvještavanja o iskopavanjima na Visočici. Tako cinično o tome govore. A kladim se da će još ovog ljeta napraviti ture s mora na piramidu. Skoro svake sedmice provuku neku reportažu o mudžahedinima i o ugroženosti Hrvata u BiH. Da povratiš.

A vezano za Bosmal, iskreno mi je žao što se taj projekat ne privede kraju. Vjerovatno nikad neću stanovati u Bosmalu (što zbog cijene, što zbog straha od visine), ali će mi biti drago kad prođem pored njegovog završenog zdanja.

Prazina
Posts: 145
Joined: 27/05/2006 23:40

#53

Post by Prazina » 30/05/2006 11:46

Ne daj boze da su ovi mahalasi imali ineternet u toku rata, sve bi zivo izasrali cetnickoj strani!!!!!

Kao prvo vecinom pricaju nestrucni ljudi!!!!

Da se slegao, to bi bilo vidljivo jos u fazi grubih radova!!!!

kao trece koristeni su vibro sipovi koji su poslije pobijanja ponovo sondirani kako bi se utvrdila da li leze na tacnoj dubini nosivog tla!!!!

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37048
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#54

Post by Alfons Kauders » 30/05/2006 11:49

pa sta... i ako tonu, i ako ne tonu... davno su finansijski potonuli... :D

zijancer
Posts: 3646
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#55

Post by zijancer » 30/05/2006 13:38

pa nesto...
samo, sta :?... hm :P

User avatar
Edin H.
Posts: 40567
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#56

Post by Edin H. » 30/05/2006 14:14

trinaesti wrote:ne znam ime covjeka koji je gradio zgradu Centralnog Komiteta u Beogradu.
Ta je zgrada izbusena raketama u NATO bomrardovanju, (bajaga je snimio spot na vrh izbusene zgrade.
to je ogromna zgrada tik uz rijeku - da li dunav ili savu - nebitno.
interesantna je prica vezana za njenu izgradnju

kada je napravljena - potonula je 1 cm u zemlju. i sta se onda desilo?
komunisti poslali glavnog i odgovornog na goli otok.
a onda je u jugoslaviju u sluzbenu posjetu dosla delegacija japana.
i vidjevsi zgradu, pitali su partijske glavesine:
ko je covjek koji je napravio ovako veliku zgradu pored rijeke i gdje je on?
ovi rekli da je u tvorza, na golom otoku. japanci su onda iskoristili sva moguca diplomatska sredstva da ga izvade otamo, odveli ga u japan gdje je napravio neka od svojih najboljih zdanja.
japanci su bili u pravu - zgrada je izdrzala i NATO rakete.

prema tome - zgrade malo potonu i to je normalna stvar. pa tako i bosmal.

Znaci Svabe na Goli Otok :shock:

Post Reply