Edna21 wrote:Turska ne pripada Evropi i protiv sam njihovog ulaska
licno misljenje. mada osnovano na temelju dugogodisnje antiturske propagande. recimo nekad su srbski seljani! imali uzrecicu - turska pogan. zamisli ko je i kome davo takve pridjeve.
al da se vratimo na temu. cinjenica ja da su antiturska osjecanja najajca na teritorijama koja su bile bivse 'turske zemlje' potpuna ili djelimicno, ili su pak bili na nisanu sultana.
mislim da na svijetu turci nemaju veceg dusmana od onog olicenog u srbima. za sve one samostane sto izgradise sa vrijeme otomanije? za sve carsije? za kanalizacije itd. ne bih sad upadao u zamku pa da mi latinofili pridodaju kako se tu, uz sav nazadak, napredak izavrsava. tacno je da turci nisu ni bili tehnicka sila - ali govorim o turcima kao osvajacima, okupatorima. novim vladarima. u svima turskim zemljama krscanske vjere su bile dozvoljene. cak krscanske jedinice sultanove sile borili se pod krstom i imali popa kao dusebriznika(gledo na njem. tv.)
turci su drzali budim, a pestu su povremeno drzali. i svjedoci tvrde da su madzari veliki turkomrsci - uprkos tome sto su austrijanci autori nebroja pokolja nad zarobljenim, civilima.
isto austrijanci. turci jesu drzali vienu jedno vrijeme u halki, al belaj kakav je nanosio bonaparta i druzina nemjerljivo je veci - u krvi i matareijalu.
al jebo napoleona - turci su varvari. ili vikinzi. preko dunava. zarili viennom. al se danasnjim nordijcima varvarizam njihovih predaka ne nabija na nos. a turciima??
ili obrnut slucaj. koliko sarajlija zna ko je Eugen Sawojski. sarajevo pretvorio u prah i pepeo - da je glavni grad privremeno prebacen u travnik.
ma boli ljude cuna, jebo eugena.
a prvi i drugi ustanak i 'seca knezova'. e te historijske poluistine je moralo znati svako dijete u ex-yu, a u srbiji i danas. ako tome dodamo i vrlog nam oskarovca andrica i njegove propagandisticke (autorova namjera mozda i nije bila) tuskofobne retardirane salve - slika o turcima u bivsoj nam drzavi je uramljena
i kad skontam, sa oprezom da ne otkliznem u paranoju, odgovor na predrasude prema turcima, koje su cisto vjestacke u poredjenju sa svojevremenim osvajackim korelatima, rezultat je propagiranja i odrzavanja 'friskim' jednog posebnog kruga ljudi.
u zapadnoj evropi samo jedna institucija ima kontinuitet kroz vijekove. kraljevstva i vlade padaju i mjenjaju te o uroti sa te strane govoriti, manje je vjerovatno.
pokojni papa vojtila je vec poceo radit nasuprot staroj vatikanskoj praksi i to je razlog sto je i kod vecine nas muslimana dozivljavan pozitivno. nada je da ce Race nastaviti gdje je Karlo stao