Većina umjetnika su svakako ljigavci, neki manje neki više. Svako ima dvije verzije šta govori za jedne, šta za druge.
Pa gledajte npr. čak i Nelin intervju za tadašnju TV1 i Happy, imaš osjećaj kao da haman dvije različite osobe vode razgovor.
Mi na osnovu medijskih nastupa, intervjua općenito teško možemo zaključiti šta neko od njih stvarno misli. Za većinu umjetnika to je samo jedan od milion drugih platformi za dobijanje popularnosti, i ništa više.
Sejo vs Nele
- sehohari
- Grijem se na: Le perfectionnisme
- Vozim: Fijaker
- Horoskop: Lav
-
#552 Re: Sejo vs Nele
Upravo to.
No, nije suština da se njemu spori pravo po tom pitanju, već da mu se iz sitnih interesa daje prvenstvo prolaza na uštrb nekih drugi.
Njega je upravo FGR rehabilitovala.
- teskeredzic_22
#553 Re: Sejo vs Nele
Koliko je Boris Tadić sarajevski političar , koliko je Milan Mladenović zagrebački muzičar , koliko je Jura Stublić sarajevski muzičar...(mjesta rođenja Sarajevo , Zagreb , Sarajevo)...Goran Bregović vjerovatno za sebe neće reći da je sarajevski muzičar jer je to rekao u Danima (neću da pjevam za Alijino Sarajevo) ali bi 1989 to vjerovatno rekao uz dopune "kako muzika ne poznaje granice" i slične klišeje.
Bijelo Dugme nije Zabranjeno Pušenje , Bijelo Dugme nije pank grupa , oni jesu pratili muzičke trendove ali nisu bili izvorno pankeri , njihove pjesme nisu nužno sarajevske ali da je Bijelo Dugme bilo sarajevski bend - svakako (rodili se , živjeli , radili u Sarajevu), i da su Goran Bregović i Bijelo Dugme gotovo sinonimi - svakako.
I nema se šta rehabilitovati ili ne , odreći se Bijelog Dugmeta je odricanje od muzičkog identiteta.
Bijelo Dugme ne postoji od 1989 godine.
Muzičar Goran Bregović nakon Bijelog Dugmeta je neka sasvim druga priča.
Last edited by teskeredzic_22 on 25/05/2023 20:06, edited 1 time in total.
- sehohari
#554 Re: Sejo vs Nele
Ako hoćeš da kažeš da je do prije rata bio sarajevski muzičar i da je Bijelo Dugme sarajevski projekat, onda se slažemo.teskeredzic_22 wrote: ↑25/05/2023 20:03Koliko je Boris Tadić sarajevski političar , koliko je Milan Mladenović zagrebački muzičar , koliko je Jura Stublić sarajevski muzičar...(mjesta rođenja Sarajevo , Zagreb , Sarajevo)...Goran Bregović vjerovatno za sebe neće reći da je sarajevski muzičar (svira u Parizu , Pragu . Londonu i sl.) ali bi 1989 to vjerovatno rekao uz dopune "kako muzika ne poznaje granice" i slične klišeje.
Bijelo Dugme nije Zabranjeno pušenje , Bijelo Dugme nije pank grupa , oni jesu pratili muzičke trendove ali nisu bili izvorno pankeri , njihove pjesme nisu nužno sarajevske ali da je Bijelo Dugme bilo sarajevski bend - svakako (rodili se , živjeli , radili u Sarajevu), i da su Goran Bregović i Bijelo Dugme gotovo sinonimi - svakako.
-
#555 Re: Sejo vs Nele
Da, sinonimi su ali za neko davno prošlo vrijeme.
Problem sa današnjim Sarajevom jeste u reciklaži već recikliranog, prazan sadržaj.
Mi živimo u vrijeme kada su sve mogućnosti - kako društvenog, tako umjetničkog angažmana potpuno obesmišljene.
Zato nam vladaju eterom Jala i Buba. Ili, pak, Dubioza u segmentu lažne pobune.
Problem sa današnjim Sarajevom jeste u reciklaži već recikliranog, prazan sadržaj.
Mi živimo u vrijeme kada su sve mogućnosti - kako društvenog, tako umjetničkog angažmana potpuno obesmišljene.
Zato nam vladaju eterom Jala i Buba. Ili, pak, Dubioza u segmentu lažne pobune.
- sehohari
#556 Re: Sejo vs Nele
Ja ne znam ko je njega rehabilitovao, ali mislim da ga danas teško neko identifikuje sa Sarajevom, pogotovo mlađe generacije. Čovjek je vani i sa gradom jednostavno nema ništa, pogotovo u umjetničkom smislu, jer su njegovi radovi ipak nastali negdje drugo.Škobo Habu wrote: ↑25/05/2023 20:02Upravo to.
No, nije suština da se njemu spori pravo po tom pitanju, već da mu se iz sitnih interesa daje prvenstvo prolaza na uštrb nekih drugi.
Ovako, kada se gleda na njegov današnji život, možemo reći da je on možda i najpoznatiji primjer jednog balkanskog globaliste - "svjetski čovjek" u smislu da svugdje može otići i uklopiti se na osnovu svojih socijalnih sposobnosti. Njega je teško za bilo koje mjesto tačno vezati.
- GandalfSivi
#557 Re: Sejo vs Nele
Htjeli mi to priznati ili ne, Brega jeste najpoznatiji Sarajlija na svijetu, koji nema ni potrebe ni interesa da prodaje neku patetiku, pa opet nazove album “Tri pisma iz Sarajeva”.Škobo Habu wrote: ↑25/05/2023 20:02Upravo to.
- dječak sa šibicama
#558 Re: Sejo vs Nele
Ne mozes neciju umjetnicku vrijednost mjeriti po tome koliko je koncerata odrzao za opkoljeno Sarajevo, U tom slucaju Mahir Burekovic bi bio vrhunski umjetnik svjetskog glasa.
Bregovic se maknuo i ne vjerujem da je politican lik, takvi prosto nemaju ideale, i taj koncert proptiv NATO bombardovanja dajem ruku u vatru da mu je dobro placen. Takvi nemaju ideale, uostalom stavljen je citat iz Dana gdje on citira Marxa, koji je dao neke prilicno nenormalne izjave o balkanskim narodima. Meni taj citat vise govori koliko Bregovic ovaj narod gleda sa gadjenjem, ali zgodni za zajebati i obrlatiti, pa otprilike kao Zeljko Mitrovic koji se svojim gledaocima obraca sa "stae klosari, zaradjujem i zaradjivacu na vasoj gluposti".
Nele je isprazni filozof, uvijek i bio, negdje pred rat probudio se zov predaka i deda Milanovo predanje o poturicama i ustasama, pa je sve to uklopio u neki svoj put. U sustini, budaletina, malo manja budaletina od Kusturice. Koji opet takodje spada u red materijalista Bregovic tipa, svako srbovanje Kusturica je dobro naplatio. Rezimski vojnik, za sve rezime, njemu je drzava valjda pola Tare poklonila. U istoj prici je i Dino gremlin, ljigavi ljudi i samo to.
Opcenito je suludo u tom svijetu umjetnika traziti ikakav integritet, meni je uvijek bilo smijesno kad ljudi od glumaca traze transparentav stav a njima je bukvalno profesija da glume ono sto nisu.
I kao oni moraju biti primjer, ma kome moraju i zasto, kao i svi drugi rade samo za svoj dzep.
Bregovic se maknuo i ne vjerujem da je politican lik, takvi prosto nemaju ideale, i taj koncert proptiv NATO bombardovanja dajem ruku u vatru da mu je dobro placen. Takvi nemaju ideale, uostalom stavljen je citat iz Dana gdje on citira Marxa, koji je dao neke prilicno nenormalne izjave o balkanskim narodima. Meni taj citat vise govori koliko Bregovic ovaj narod gleda sa gadjenjem, ali zgodni za zajebati i obrlatiti, pa otprilike kao Zeljko Mitrovic koji se svojim gledaocima obraca sa "stae klosari, zaradjujem i zaradjivacu na vasoj gluposti".
Nele je isprazni filozof, uvijek i bio, negdje pred rat probudio se zov predaka i deda Milanovo predanje o poturicama i ustasama, pa je sve to uklopio u neki svoj put. U sustini, budaletina, malo manja budaletina od Kusturice. Koji opet takodje spada u red materijalista Bregovic tipa, svako srbovanje Kusturica je dobro naplatio. Rezimski vojnik, za sve rezime, njemu je drzava valjda pola Tare poklonila. U istoj prici je i Dino gremlin, ljigavi ljudi i samo to.
Opcenito je suludo u tom svijetu umjetnika traziti ikakav integritet, meni je uvijek bilo smijesno kad ljudi od glumaca traze transparentav stav a njima je bukvalno profesija da glume ono sto nisu.
I kao oni moraju biti primjer, ma kome moraju i zasto, kao i svi drugi rade samo za svoj dzep.
- sehohari
#559 Re: Sejo vs Nele
Ponavljam, ovdje se diskusija vodi o tome koliko se uopste moze govoriti o tome da je nekakav sarajevski umjetnik.dječak sa šibicama wrote: ↑25/05/2023 20:20 Ne mozes neciju umjetnicku vrijednost mjeriti po tome koliko je koncerata odrzao za opkoljeno Sarajevo, U tom slucaju Mahir Burekovic bi bio vrhunski umjetnik svjetskog glasa.
Niko ne porice njegov rad, ali je smijesno govoriti za nekoga da pripada gradu kojeg je de facto napustio prije tri decenije i sa kojim, sem nekih folova i floskula, bas i nema puno.
Kusturica i Bregovic su mozda na istom fonu, samo su u drugim stvarima vidjeli dobre pare.
Last edited by sehohari on 25/05/2023 20:33, edited 3 times in total.
-
#560 Re: Sejo vs Nele
_id=18811407 wrote:25/05/2023 20:19 Htjeli mi to priznati ili ne, Brega jeste najpoznatiji Sarajlija na svijetu, koji nema ni potrebe ni interesa da prodaje neku patetiku, pa opet nazove album “Tri pisma iz Sarajeva”.

- piupiu
#561 Re: Sejo vs Nele
To da je Sarjalija je jedina stvar koju Bregović stalno potencira. I nek' potencira.teskeredzic_22 wrote: ↑25/05/2023 20:03Goran Bregović vjerovatno za sebe neće reći da je sarajevski muzičar jer je to rekao u Danima (neću da pjevam za Alijino Sarajevo) ali bi 1989 to vjerovatno rekao uz dopune "kako muzika ne poznaje granice" i slične klišeje.
I [ubaci prigodan glagol] vas više rat. Završio se prije 9266 dana.
Hoćemo li ikada početi živjeti u sadašnjosti ili, ne daj Bože, napraviti kakav iskorak prema budućnosti?
- sehohari
#562 Re: Sejo vs Nele
Može on potencirati da je Sarajlija, ali koliko je on sarajevski umjetnik? To je pitanje.piupiu wrote: ↑25/05/2023 20:41To da je Sarjalija je jedina stvar koju Bregović stalno potencira. I nek' potencira.teskeredzic_22 wrote: ↑25/05/2023 20:03
Goran Bregović vjerovatno za sebe neće reći da je sarajevski muzičar jer je to rekao u Danima (neću da pjevam za Alijino Sarajevo) ali bi 1989 to vjerovatno rekao uz dopune "kako muzika ne poznaje granice" i slične klišeje.
Hoćemo li ikada početi živjeti u sadašnjosti ili, ne daj Bože, napraviti kakav iskorak prema budućnosti?
Ako bismo baš morali da gledamo samo na sadašnjost, ja ne znam niti jednu stvar koja u ovom momentu njega veže za ovaj grad.
Nije da ne želim, ali mislim da je smiješno pripisati ga negdje gdje on, gledajući fakte, objektivno više ne pripada i gdje se njegov život ne odvija.
I Zdravko Čolić za sebe govori da je Sarajlija, izbacio je i par pjesama sa nazivom grada. Ja pozdravljam to, ali je isto tako istina da se njegov život odvija u Beogradu i da je on glede toga beogradski pjevač, umjetnik i tkd. tamo je glavni centar njegovog života i rada.
- piupiu
#563 Re: Sejo vs Nele
Čovjeku ne možeš izbrisati mjesto rodjenja, ni formativni period života, ni doprinos kulturi, ni njegov osobni osjećaj pripadnosti. Ne treba miješati čovjekov zavičajni identitet sa dnevnom politikom. Bregović se uvijek referira na Sarajevo. U praktičnom smislu, on ima pozitivan uticaj na brend Sarajevo. Ko šte reče Pećaninu onomad: "Ja sam tvoj umjetnik htio me ti ili ne! Ja sam tvoj kompozitor! Ti možeš reci "ja te necu", ali, džaba, ja sam tvoj!"sehohari wrote: ↑25/05/2023 20:48 Može on potencirati da je Sarajlija, ali koliko je on sarajevski umjetnik? To je pitanje.
Ako bismo baš morali da gledamo samo na sadašnjost, ja ne znam niti jednu stvar koja u ovom momentu njega veže za ovaj grad.
Nije da ne želim, ali mislim da je smiješno pripisati ga negdje gdje on, gledajući fakte, objektivno više ne pripada i gdje se njegov život ne odvija.
I Zdravko Čolić za sebe govori da je Sarajlija, izbacio je i par pjesama sa nazivom grada. Ja pozdravljam to, ali je isto tako istina da se njegov život odvija u Beogradu i da je on glede toga beogradski pjevač, umjetnik i tkd. tamo je glavni centar njegovog života i rada.
- Better Man
#564 Re: Sejo vs Nele
Kad spominjem pokojnog Dražena Ričla, htio sam reći da je bio najtalentovaniji od njih i svi oni se jednoglasno slažu s tim.dječak sa šibicama wrote: ↑24/05/2023 20:53Ni izbliza, govorim o licima koja prva padaju na pamet kad se spomene cijeli taj pokret ili kruzook. Idejni tvorac cijele price je navodno Zlatan iz Jabuke ali to malo ko i zna, eto ni ja nisam siguran, dakle o tome govorim.Better Man wrote: ↑24/05/2023 19:51
Najrprezentativnije lice TLN-a je bio Pokojni Dražen Ričl. To će Ti sva trojica koje si naveo, a i ostali članovi nadrealista reći.
Sibi, Ogi, Dado, Drale mini zvaljo, sporedne uloge. Sucic nije ni dio te price osim kao autor, puno poznatije lice je Elvis i kao muzicar i kao autor, po meni kvalitetniji pisac.
Seju se sad potencira jer je cetniku rekao neku primjerenu, ali Pusenje ce uvijek biti prepoznatljivije po zvaljavom nego po Seji, koji se ipak trebao drzati pisanja tekstova i komponovanja. Ne zna pjevati.
- piupiu
#565 Re: Sejo vs Nele
Koristim priliku da stavim ovaj legendarni skečBetter Man wrote: ↑25/05/2023 21:29 Kad spominjem pokojnog Dražena Ričla, htio sam reći da je bio najtalentovaniji od njih i svi oni se jednoglasno slažu s tim.

-
#566 Re: Sejo vs Nele
Nije završio. Prekinut je, ali nije završio. U tome i jeste problem.piupiu wrote: ↑25/05/2023 20:41To da je Sarjalija je jedina stvar koju Bregović stalno potencira. I nek' potencira.teskeredzic_22 wrote: ↑25/05/2023 20:03
Goran Bregović vjerovatno za sebe neće reći da je sarajevski muzičar jer je to rekao u Danima (neću da pjevam za Alijino Sarajevo) ali bi 1989 to vjerovatno rekao uz dopune "kako muzika ne poznaje granice" i slične klišeje.
Na našem primjeru se vidi da rat mora imati pobjednika. Mi smo eksperiment, neko, Amerika skoro sigurno, je rekao da vidimo kako izgleda rat bez pobjednika i kada zločincima damo osvojenu teritoriju.
I svako od nas misli da će rat završiti u svoju korist.
A to se onda odrazi na javne ličnosti, umjetnike, koji skontaju ko bi mogao biti pobjednik i stanu na njegovu stranu.
Ko je od umjetnika pogriješio a ko pogodio saznat ćemo tek kada ovaj rat završi, kada neko pobijedi.
Ako ikada završi.
- JohnnyS
#567 Re: Sejo vs Nele
GandalfSivi wrote: ↑25/05/2023 20:19Htjeli mi to priznati ili ne, Brega jeste najpoznatiji Sarajlija na svijetu, koji nema ni potrebe ni interesa da prodaje neku patetiku, pa opet nazove album “Tri pisma iz Sarajeva”.Škobo Habu wrote: ↑25/05/2023 20:02
Upravo to.
Pored Džeka živog

- sehohari
#568 Re: Sejo vs Nele
Dzeko je HercegovacJohnnyS wrote: ↑25/05/2023 22:03GandalfSivi wrote: ↑25/05/2023 20:19
Htjeli mi to priznati ili ne, Brega jeste najpoznatiji Sarajlija na svijetu, koji nema ni potrebe ni interesa da prodaje neku patetiku, pa opet nazove album “Tri pisma iz Sarajeva”.
Pored Džeka živog![]()

- dječak sa šibicama
#569 Re: Sejo vs Nele
E to jeste, i najbolji gitarista i dobar glumac i dobar pjevac unatoc kenjkavom glasuBetter Man wrote: ↑25/05/2023 21:29 Kad spominjem pokojnog Dražena Ričla, htio sam reći da je bio najtalentovaniji od njih i svi oni se jednoglasno slažu s tim.

Dobra je to ekipa bila u svakom slucaju, steta zbog rata i nase kolektivne ludosti, Sarajevo bi do danas vjerovatno bilo i uspjesnije nego tada. Na zalost, nije.
- Point.
#570 Re: Sejo vs Nele
DžekEJohnnyS wrote: ↑25/05/2023 22:03GandalfSivi wrote: ↑25/05/2023 20:19
Htjeli mi to priznati ili ne, Brega jeste najpoznatiji Sarajlija na svijetu, koji nema ni potrebe ni interesa da prodaje neku patetiku, pa opet nazove album “Tri pisma iz Sarajeva”.
Pored Džeka živog![]()

-
- Point.
#573 Re: Sejo vs Nele
Džeko kaze da je iz Sarajva, dakle po pravilima sehera

- piupiu
#574 Re: Sejo vs Nele
Ima i Sanela. I ona žena Thierry Henryja, zar nije i ona Sarajka?JohnnyS wrote: ↑25/05/2023 22:03GandalfSivi wrote: ↑25/05/2023 20:19
Pored Džeka živog![]()

- piupiu