Sejo vs Nele

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Škobo Habu

#526 Re: Sejo vs Nele

Post by Škobo Habu »

Ništa gluplje od formulacije "pastirski rok" nisam čuo.

To je, valjda, krilatica za fuziju r'n'r i bosanske osjećajnosti!? Džiberski doživljaj svijeta.

O čemu to pjeva Točak, Yu grupa, Rani mraz kad i Bijelo dugme? Da nisu otvarali "vrata percepcije" dok je Bregović uzvikivao hop-cup?

Sam Bob Dylan je, u osnovi, folk kantautor, pa onda sve ostalo.

Samo ljudi bez sluha Bijelo dugme vogu svoditi na "pastirski period", baš kao i Beatlise na njihove sladunjave pop početke. Oba benda su daleko više od toga. Bregović je inteligntan tip, bio je subverzivan onda kad to mnogima nije padalo na pamet, npr. napravi pjesmu na albanskom i ona postane antologijska u doba kada to nije nikome padalo na pamet. Šta je on imao od toga u ta doba? Veći tiraž, popularnost, medijsku pažnju...?

Ništa to njemu nije trebalo. Bio je idealista koji je učino da Bijelo dugme postane istinski jugoslovenski bend. U tom smislu nije htio da zakine ni Albance.
dječak sa šibicama

#527 Re: Sejo vs Nele

Post by dječak sa šibicama »

Treba i muda pod bubrege znati prodati, evo ja cu iskopirati neku uspjesnu pjesmu ali cisto sumnjam da cu ikoga zajebati i postati cijenjeni autor.

Dino zna sa rijecima, Bregovic je majstor aranzmana, da ne govorim koliko su dobri u tom svom plagiranju.
Ima ona legenda kako se "pokojni" Stulic jednom prilikom pozalio Bregovicu da mu je vise dosta koncerata, svirke, da mu tacno pada na pamet staviti stolicu na binu uzeti gitaru i svirati nesto za svoju dusu a ovi iz publike ako hoce neka slusaju. Bregovic je vjerovatno sam dodao bugarske narikace i orjestar za svadbe i sahrane, mada nije iskljuceno da je i to pokupio negdje usput.
Haris.ba

#528 Re: Sejo vs Nele

Post by Haris.ba »

Zamisljam sta bi Brega pocinio Bebeku, Tifi ili Alenu da ih skonta kako su prodali nekome njegove pjesme.
dale cooper

#529 Re: Sejo vs Nele

Post by dale cooper »

dječak sa šibicama wrote: 25/05/2023 18:35 Treba i muda pod bubrege znati prodati, evo ja cu iskopirati neku uspjesnu pjesmu ali cisto sumnjam da cu ikoga zajebati i postati cijenjeni autor.

Dino zna sa rijecima, Bregovic je majstor aranzmana, da ne govorim koliko su dobri u tom svom plagiranju.
Ima ona legenda kako se "pokojni" Stulic jednom prilikom pozalio Bregovicu da mu je vise dosta koncerata, svirke, da mu tacno pada na pamet staviti stolicu na binu uzeti gitaru i svirati nesto za svoju dusu a ovi iz publike ako hoce neka slusaju. Bregovic je vjerovatno sam dodao bugarske narikace i orjestar za svadbe i sahrane, mada nije iskljuceno da je i to pokupio negdje usput.
Naravno, i u tome leži najveći dio njihovog umjeća. Niko nije rekao da je to lako.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Kola

#530 Re: Sejo vs Nele

Post by sime_cipol »

Haris.ba wrote: 25/05/2023 18:36 Zamisljam sta bi Brega pocinio Bebeku, Tifi ili Alenu da ih skonta kako su prodali nekome njegove pjesme.
:lol:
dječak sa šibicama

#531 Re: Sejo vs Nele

Haris.ba wrote: 25/05/2023 18:36 Zamisljam sta bi Brega pocinio Bebeku, Tifi ili Alenu da ih skonta kako su prodali nekome njegove pjesme.
Zato ih je okupio zajedno, znajuci koliki ego imaju, i dok se oni mortus pijani tuku na nastupima, on jos zaradjuje na njima ne oni na njemu :lol:
detroit-mercy

#532 Re: Sejo vs Nele

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote: 25/05/2023 18:42
Zato ih je okupio zajedno, znajuci koliki ego imaju, i dok se oni mortus pijani tuku na nastupima, on jos zaradjuje na njima ne oni na njemu :lol:
Drugi jebu a ti se Muzafere kupaj :mrgreen:
jarobot

#533 Re: Sejo vs Nele

Post by jarobot »

LSD wrote: 25/05/2023 18:15
piupiu wrote: 25/05/2023 18:07

"Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah
La-la, how the life goes on
Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah
La-la, how the life goes on" :D

Bitlsi su genijalci :gunjastajl:

Mala moja, da sam bijeeelo dugmeeeeeee (u pozadini ovce bleje) - Bi l' se, mala, zakopčala u meeee?

Brega umjetnik :thumbup:
A pink Floyd na albumu Animals , zavijaju psi rokću krmače pa šta
tap3ah75

#534 Re: Sejo vs Nele

Post by tap3ah75 »

dječak sa šibicama wrote: 25/05/2023 18:35
Legenda kaže da mu je Štulić rekao sve to ali da će na bini biti u bijelom odijelu.
LSD

#535 Re: Sejo vs Nele

Post by LSD »

jarobot wrote: 25/05/2023 18:46

Mala moja, da sam bijeeelo dugmeeeeeee (u pozadini ovce bleje) - Bi l' se, mala, zakopčala u meeee?

A pink Floyd na albumu Animals , zavijaju psi rokću krmače pa šta
Al nemaju genijalne tekstovi kao Dugme.

Mala moja,hop cup, konji, bekrije i slicno :thumbup:
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#536 Re: Sejo vs Nele

Post by TojoOptics »

Iz jednog starog intervjua Pecanina sa Bregom:

DA­NI: Pa ka­kav ti on­da za­klju­čak izvo­diš o ovim na­šim na­ro­di­ma, ka­kvi smo to mi?

BRE­GO­VIĆ: Po Marxu, po­sve po­li­ti­čki ne­upo­tre­blji­vi. Ako se sje­ćaš…

DA­NI: Za­ni­mlji­vo je to. Za­mi­sli, ne­ki pen­zi­oner Ali­ja Ize­tbe­go­vić, ne­ki si­tni pre­dra­tni kri­mi­na­lac Ra­do­van Ka­ra­džić i sli­čni, do­đu i na izbo­ri­ma po­va­le Kus­tu, Bre­gu…

BRE­GO­VIĆ: De­mo­kra­ti­ja je opa­sna u kra­je­vi­ma gdje je pi­sme­nost sa­mo ele­men­tar­na, u kra­je­vi­ma gdje je pro­ce­nat tu­ber­ku­lo­ze to­li­ki ko­li­ki je kod nas, a ona je znak sve­ga os­ta­log… De­mo­kra­ti­ja je opa­sna. Ja se čes­to sje­tim to­ga. Po­da­tak da su Vuk Ka­ra­džić i Go­et­he bi­li pri­ja­te­lji ne­što je što stvar­no… čo­vje­ka zas­tra­ši! Da­kle, dva pri­ja­te­lja sje­de, dru­gu­ju, pi­ju uve­če… a on­da ovaj sje­dne da pi­še Fa­us­ta, a ovaj da pi­še prvi pra­vo­pis!?
madner

#537 Re: Sejo vs Nele

Post by madner »

Sto bi Hemingvej rekao kada su mu rekli da mu se knjiga moze procitati bez konsultacije rijecnika: Jadnik jos misli da velika umjetnost dolazi od velikih rijeci.
piupiu

#538 Re: Sejo vs Nele

Post by piupiu »

Je l' to sve što si zapamtio iz ovog betona od pjesme? Još si i tekst fulio, neozbiljan si. :mrgreen:

Haris.ba

#539 Re: Sejo vs Nele

Post by Haris.ba »

tap3ah75 wrote: 25/05/2023 18:47
dječak sa šibicama wrote: 25/05/2023 18:35
Legenda kaže da mu je Štulić rekao sve to ali da će na bini biti u bijelom odijelu.
Mislim da ta prica sa bjelim odjelom ima u nekoj dokumentarnoj emisiji o jugo roku.

Je li istina vise i nije bitno. Zvuci istinito. :D

Ovo?
Last edited by Haris.ba on 25/05/2023 19:06, edited 1 time in total.
LSD

#540 Re: Sejo vs Nele

Post by LSD »

piupiu wrote: 25/05/2023 19:02

Je l' to sve što si zapamtio iz ovog betona od pjesme? Još si i tekst fulio, neozbiljan si. :mrgreen:

Da sam pekar, mala moja, ne znam bi l' me htjela
Tad bi noću bila sama, zemičke bi jela

Ne spavaj mala moja

:lol: :lol: Bregi geniju je svaka druga Mala moja :-)
Qler

#541 Re: Sejo vs Nele

Post by Qler »

Ee, da mene bog dao ovako na forumu prozivaju kao Bregu, Čilu i ostale... A ja iz Pariza se sekiram...
dječak sa šibicama

#542 Re: Sejo vs Nele

Kad Miki kaze da se boji... Ja mislim

https://youtu.be/8TyVxS3v5Dk?t=5155

Da
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#543 Re: Sejo vs Nele

Post by TojoOptics »

Ode tema na Stulic vs. Brega...
teskeredzic_22

#544 Re: Sejo vs Nele

Post by teskeredzic_22 »

atmel wrote: 25/05/2023 18:21
teskeredzic_22 wrote: 24/05/2023 13:32

Mislim da radi na aerodromu , i on i Cunja bubnjar.
Šta ovdje čovjek neće svašta pročitati. Cunja živi u Zaprešiću pored Zagreba imam ga čak kao prijatelja na facebooku.
Onda apdejtuj Fejzbuk , kasne ti informacije nekoliko godina.
teskeredzic_22

#545 Re: Sejo vs Nele

Post by teskeredzic_22 »

Škobo Habu wrote: 25/05/2023 18:32 Ništa gluplje od formulacije "pastirski rok" nisam čuo.

To je, valjda, krilatica za fuziju r'n'r i bosanske osjećajnosti!? Džiberski doživljaj svijeta.

O čemu to pjeva Točak, Yu grupa, Rani mraz kad i Bijelo dugme? Da nisu otvarali "vrata percepcije" dok je Bregović uzvikivao hop-cup?

Samo ljudi bez sluha Bijelo dugme vogu svoditi na "pastirski period", baš kao i Beatlise na njihove sladunjave pop početke. Oba benda su daleko više od toga. Bregović je inteligntan tip, bio je subverzivan onda kad to mnogima nije padalo na pamet, npr. napravi pjesmu na albanskom i ona postane antologijska u doba kada to nije nikome padalo na pamet. Šta je on imao od toga u ta doba? Veći tiraž, popularnost, medijsku pažnju...?

Ništa to njemu nije trebalo. Bio je idealista koji je učino da Bijelo dugme postane istinski jugoslovenski bend. U tom smislu nije htio da zakine ni Albance.
Goran Bregović je bio vrstan gitarista.
Njegov pastirski rok se ne treba posmatrati kao uvreda , brojnim "čvršćim"rokerima prvi album Bijelog Dugmeta je top - album , dok ostale i ne pominju.

Goran Bregović je zadužen za stvaranje prve i jedine (jugoslovenske , na mikro nivou bosanske) super grupe kod nas , apsoultnih "božanstava" , tvorac histerija , dugmemanije , kultnih pjesama , albuma i koncerata.

Bez premca uz SVE POSTAVE INDEKSA ZBIRNO naša najznačajnija pop-rock ličnost i jedna od najznačajnijih javnih ličnosti uopšte.

Gorana Bregovića sigurno manje cijenim zbog svojih stavova prema gradu ali da mi je nešto posebno drugačiji od ostatka estrade recimo.....ni najmanje , razlika je u ideološkom spektru koji se formirao kod njih i uz koji su (ili nisu) djelimično gradili karijere.

Kemal Monteno je otpjevao jednu od najljepših patriotskih pjesama , javno rekao da nikada neće pjevati u Beogradu i...pjevao čak i sa nekakvim Svilarom iz " Zvezdi Granda" (najvećeg televizijskog šunda nakon Zadruga i Farmi) u Beogradu....da li bih zbog ovoga trebao manje cijeniti Montena ?
Ne , naravno , Monteno je moj , a Bregović je estradnjak poput Montena , samo s druge strane rijeke.

A kod nas su sve ideologije - zvanične u dijelovima ove zemlje , to ih naravno ne legitimiše niti opravdava , ali se ne mogu zabraniti i zato nesmetano žive.
Škobo Habu

#546 Re: Sejo vs Nele

Post by Škobo Habu »

teskeredzic_22 wrote: 25/05/2023 19:31
Škobo Habu wrote: 25/05/2023 18:32 Ništa gluplje od formulacije "pastirski rok" nisam čuo.

Njegov pastirski rok se ne treba posmatrati kao uvreda , brojnim "čvršćim"rokerima prvi album Bijelog Dugmeta je top - album , dok ostale i ne pominju.

Goran Bregović je zadužen za stvaranje prve i jedine (jugoslovenske , na mikro nivou bosanske) super grupe kod nas , apsoultnih "božanstava" , tvorac histerija , dugmemanije , kultnih pjesama , albuma i koncerata.

Bez premca uz SVE POSTAVE INDEKSA ZBIRNO naša najznačajnija pop-rock ličnost i jedna od najznačajnijih javnih ličnosti uopšte.

Gorana Bregovića sigurno manje cijenim zbog svojih stavova prema gradu ali da mi je nešto posebno drugačiji od ostatka estrade recimo.....ni najmanje , razlika je u ideološkom spektru koji se formirao kod njih i uz koji su (ili nisu) djelimično gradili karijere.

Kemal Monteno je otpjevao jednu od najljepših patriotskih pjesama , javno rekao da nikada neće pjevati u Beogradu i...pjevao čak i sa nekakvim Svilarom iz " Zvezdi Granda" (najvećeg televizijskog šunda nakon Zadruga i Farmi) u Beogradu....da li bih zbog ovoga trebao manje cijeniti Montena ?
Ne , naravno , Monteno je moj , a Bregović je estradnjak poput Montena , samo s druge strane rijeke.

A kod nas su sve ideologije - zvanične u dijelovima ove zemlje , to ih naravno ne legitimiše niti opravdava , ali se ne mogu zabraniti i zato nesmetano žive.
Banaliziram: Mahir Bureković je pjev'o: "Alija, Alija i bosanska Armija...", pa je odmah nakon Daytona osvanuo na Pinku. Ovakvih primjera more...

Bregoviću se ne može osporiti umjetnički talenat, no kad mu se pripisuju moći nekakvog univerzalnog nad-Sarajlije, to je već preseravanje. Ima daleko većih od njega...

Jednostavno, zaboravlja se da Bregović nije održao niti jedan humanitarni koncert za opkoljeno Sarajevo, ali jeste održavao koncerte protiv NATO bombardovanja Srbije. Kasnije se pravdao da se nije htio svrstavati ni na jednu stranu. Isto tako, u jeku rata je izjavljivao da se nikad neće vratiti u Sarajevo i da tamo više nema nikoga, jer su Sarajlije izabrale ideološku poziciju koja ih je dovela u takvu situaciju, misli se na rat i opsadu.
kakavdanakneiskustvu

#547 Re: Sejo vs Nele

Post by kakavdanakneiskustvu »

Škobo Habu wrote: 25/05/2023 19:44
teskeredzic_22 wrote: 25/05/2023 19:31

Banaliziram: Mahir Bureković je pjev'o: "Alija, Alija i bosanska Armija...", pa je odmah nakon Daytona osvanuo na Pinku. Ovakvih primjera more...

Bregoviću se ne može osporiti umjetnički talenat, no kad mu se pripisuju moći nekakvog univerzalnog nad-Sarajlije, to je već preseravanje. Ima dalko većih od njega...

Jednostavno, zaboravlja se da Bregović nije održao niti jedan humanitarni koncert za opkoljeno Sarajevo, ali jeste održavao koncerte protiv NATO bombardovanja Srbije. Kasnije se pravdao da se nije htio svrstavati ni na jednu stranu. Isto tako, u jeku rata je izjavljivao da se nikad neće vratiti u Sarajevo i da tamo više nema nikoga, jer su Sarajlije izabrale ideološku poziciju koja ih je dovela u takvu situaciju, misli se na rat i opsadu.
i da nije htio svirati tokom rata na koncertima za Sarajevo jer bi to značilo da svira za alijino Sarajevo,ali mu nije bilo problem svirati na koncertu za Beograd tokom NATO bombardovanja,miloševićev Beograd,da ne bude zabune.

šupak i ljigavac na kvadrat
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#548 Re: Sejo vs Nele

Post by Chmoljo »

detroit-mercy wrote: 25/05/2023 18:45
dječak sa šibicama wrote: 25/05/2023 18:42

Drugi jebu a ti se Muzafere kupaj :mrgreen:
Ili ne jebu, nego kenjaju po obozavateljicama :D doslovno :D
teskeredzic_22

#549 Re: Sejo vs Nele

Post by teskeredzic_22 »

Bregoviću se ne može osporiti umjetnički talenat, no kad mu se pripisuju moći nekakvog univerzalnog nad-Sarajlije, to je već preseravanje. Ima dalko većih od njega...

Sve je to tačno.

Ljudi koji su se rodili u godini kada se raspalo Bijelo Dugme danas imaju gotovo 35 godina.
U ovih 35 godina se desilo puno toga , raspad zemlje , agresija , žestok rast tehnologije , promjena života ljudi za 300 posto u odnosu na tu 1989....

Već se mi dobro ne sjećamo gotovo ničega iz tog perioda , tako da je naš sud o tim danima uglavnom iz današnje pozicije.

Bijelo Dugme je bilo jedina naša super-grupa , ne ono "u Sarajevu nema zvijezda" i sl. , oni su bili super-zvijezde , svuda i u Sarajevu i u Kvadarcima i u Subotici , jednostavno svuda....
Bijelo Dugme je odsviralo milion koncerata , poput Yu-Grupe su svirali svuda , gdje god su postojali uslovi za svirku.

Bijelo Dugme bez Gorana Bregovića nikada nije bilo Bijelo Dugme.

To je njegov pečat (a bio je i odličan gitarista , kompozitor , tekstopisac itd , itd).

Bijelo Dugme je sastavni dio muzičke , estradne i generalne historije ovog grada.

Sve što se desilo poslije je period u kom Bijelo Dugme više ne postoji.
sehohari
Grijem se na: Le perfectionnisme
Vozim: Fijaker
Horoskop: Lav

#550 Re: Sejo vs Nele

Post by sehohari »

teskeredzic_22 wrote: 25/05/2023 19:52

Sve je to tačno.

Ljudi koji su se rodili u godini kada se raspalo Bijelo Dugme danas imaju gotovo 35 godina.
U ovih 35 godina se desilo puno toga , raspad zemlje , agresija , žestok rast tehnologije , promjena života ljudi za 300 posto u odnosu na tu 1989....

Već se mi dobro ne sjećamo gotovo ničega iz tog perioda , tako da je naš sud o tim danima uglavnom iz današnje pozicije.

Bijelo Dugme je bilo jedina naša super-grupa , ne ono "u Sarajevu nema zvijezda" i sl. , oni su bili super-zvijezde , svuda i u Sarajevu i u Kvadarcima i u Subotici , jednostavno svuda....
Bijelo Dugme je odsviralo milion koncerata , poput Yu-Grupe su svirali svuda , gdje god su postojali uslovi za svirku.

Bijelo Dugme bez Gorana Bregovića nikada nije bilo Bijelo Dugme.

To je njegov pečat (a bio je i odličan gitarista , kompozitor , tekstopisac itd , itd).

Bijelo Dugme je sastavni dio muzičke , estradne i generalne historije ovog grada.

Sve što se desilo poslije je period u kom Bijelo Dugme više ne postoji.
Mislim da se kritika više odnosi na to koliko se Bregović, imajući u vidu svoje djelovanje u pomenutom periodu, uopšte može smatrati sarajevskim umjetnikom.
Locked