Sejo vs Nele
- piupiu
#502 Re: Sejo vs Nele
Sve ok i sve 5. Što ne umanjuje Bregin značaj. A on je jedan od najznačajnijih stvaralaca s naših prostora u zadnjih 80 godina. I ostaće zabilježen kao predstavnik naše kulture. Hvala mu.dale cooper wrote: ↑25/05/2023 17:28 Pa zaslužio je svoj djelić istorije to svakako. Ako ništa imao je njuha za prepoznati šta bi se moglo svidjeti publici vani. Što se mene tiče ja ću radije
otići na izvor, i poslušati nešto autentično kao ne znam...Šabana Bajramovića, nego li Bregovićevu verziju toga.
A što se tiče rocka, nama je godinama prodavao treće razrednu verziju istoga.
-
#503 Re: Sejo vs Nele
Sad sto se tice ovih nastupa po tim poznatim mjestima, sto be rekli Ameri, "I have mixed feelings"GandalfSivi wrote: ↑25/05/2023 17:16Nije niko ni blizu Brege, ali se realno mogu porediti sa 2 Cellos. A i koncert ovdje im je bio puno bolji i na puno popularnijem mjestu. Jos nastupali na South-SouthWest festivalu, sto je ogromno.
Brega s druge strane svira samo u najboljim salama. Dva puta u zadnjih 5-6 godina u Strathmore-u, velika je to stvar.

Oliver, nastupao u FOX Theater u DT, poznata dvorana u kojoj se odrzavaju nastupi poznatih izvodjaca. Jako dobar koncert, vidi se da Oliver nije bio to samo zbog para, jer da je htio lovu uzeo bi neko od onih "jeftinijih" sala za svadbe i sahrane i bolje financijski prosao. 100% publike sa nasih prostora.
Brega, nastupao u Auditorijumu na UofM, velika dvorana, dosta dobrih izvodjaca nastupalo tu, opsti utisak, ciganluk

2 Chellos, ja kada sam ih gledao, isto su bili u FOXu, publika 5% sa nasih prostora 95% Ameri. Dobra furka, ono momci su dali sve od sebe.
Sta hocu da kazem, dosta raje kada im kazes nastupao tu i tu, misli da je to nesto aman zaman do cega se ne moze doci. Ili pak Olivera u toj dvorani dosli da gledaju Ameri ili Francuzi, jes al mudo Marjanovo, ljudi sa nasih prostora.
Oni koji su stvarno napravili taj neki siri iskorak su 2 Chellos, jer njih bas ide da gleda domaca publika, po meni i Brega koji je napravio "uspijeh" na svjestkim scenama uglavnom puni te scene sa rajom sa nasih prosora.
- LSD
#504 Re: Sejo vs Nele
Ma malo je 80, zadnjih 500 godina.piupiu wrote: ↑25/05/2023 17:37Sve ok i sve 5. Što ne umanjuje Bregin značaj. A on je jedan od najznačajnijih stvaralaca s naših prostora u zadnjih 80 godina. I ostaće zabilježen kao predstavnik naše kulture. Hvala mu.dale cooper wrote: ↑25/05/2023 17:28 Pa zaslužio je svoj djelić istorije to svakako. Ako ništa imao je njuha za prepoznati šta bi se moglo svidjeti publici vani. Što se mene tiče ja ću radije
otići na izvor, i poslušati nešto autentično kao ne znam...Šabana Bajramovića, nego li Bregovićevu verziju toga.
Preostaje još samo da mu štovaoci njegovog časnog lika i djela izliju spomenik, po mogućnosti 20 metara i pozlačen.
Last edited by LSD on 25/05/2023 17:43, edited 1 time in total.
- dale cooper
#505 Re: Sejo vs Nele
Njegov uticaj i značaj na ovim prostorima nije sporan. Samo je kvalitet njegovog muzičkog opusa debelo precijenjen. Po mom mišljenjupiupiu wrote: ↑25/05/2023 17:37Sve ok i sve 5. Što ne umanjuje Bregin značaj. A on je jedan od najznačajnijih stvaralaca s naših prostora u zadnjih 80 godina. I ostaće zabilježen kao predstavnik naše kulture. Hvala mu.dale cooper wrote: ↑25/05/2023 17:28 Pa zaslužio je svoj djelić istorije to svakako. Ako ništa imao je njuha za prepoznati šta bi se moglo svidjeti publici vani. Što se mene tiče ja ću radije
naravno.

- LSD
#506 Re: Sejo vs Nele
Pozurite konji moji, Hop cup poskocicu, Bekrija sam cijelo selo vicedale cooper wrote: ↑25/05/2023 17:43
Njegov uticaj i značaj na ovim prostorima nije sporan. Samo je kvalitet njegovog muzičkog opusa debelo precijenjen. Po mom mišljenju
naravno.![]()

Brega je genije

- konoplja
#507 Re: Sejo vs Nele
Ana Vidovic?
Mozda Maksim Mrvica?
Last edited by konoplja on 25/05/2023 17:47, edited 1 time in total.
-
#508 Re: Sejo vs Nele
Ono njegovo pocikivanje i pucketanje prstima po scenipiupiu wrote: ↑25/05/2023 17:37Sve ok i sve 5. Što ne umanjuje Bregin značaj. A on je jedan od najznačajnijih stvaralaca s naših prostora u zadnjih 80 godina. I ostaće zabilježen kao predstavnik naše kulture. Hvala mu.dale cooper wrote: ↑25/05/2023 17:28 Pa zaslužio je svoj djelić istorije to svakako. Ako ništa imao je njuha za prepoznati šta bi se moglo svidjeti publici vani. Što se mene tiče ja ću radije

- piupiu
#509 Re: Sejo vs Nele
Ja čak i nisam neki veliki ljubitelj njegovog djela, ali štovatelj jesam. Načitala sam se eseja i tekstova o Bregoviću po knjigama i akademskim časopisima više nego o Selimoviću. To ti je tako. Pop kultura rulz. U nekom trenutku postane kanon.
-
#510 Re: Sejo vs Nele
Nisam 100% siguran ali znam da je Amira Medunjanin nastupala na dosta ovih zajebanih pozornica po svijetu.
-
#511 Re: Sejo vs Nele
Upravo.
Volfgang je za života bio pop.
Moraš umrijeti pa sačekati 200 godina. Onda postaneš Mocart.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#512 Re: Sejo vs Nele
Nisam nikada volio Bijelo Dugme, ni ovo sto sad izvodi Bregovic, nije moj ukus, ali sedamdesetih i osamdesetih postojao je samo jedan band o kome se pricalo kod nas kao o najvecim svjetskim grupama - Bijelo Dugme. Ono sto bi rekao, izjavio, Bregovic bilo je kao sveto slovo. Pokusali su iz Srbije da ga sabotiraju i omalovazavaju kao loseg gitaristu (RM Tocak ga je pljuvao u skoro svakom intervjuu koji bi dao, Slovenci takodjer), ali Brega je bio ambasador Sarajeva par excellence. Prvi je radio omote kao sto su radili na Zapadu (prvi albumi), snimao plocu u Londonu Air Recording Studios i Abbey Road (gdje i The Beatles, Pink Floyd, Yes, itd.). Cak mu se udvarao i Dino Merlin sa ljubavnom pjesmom koju mu je posvetio "Uspavanka za Gorana B". Da je krao, krao je - ali sa ukusom (Argent, ELP, Led Zeppelin) i prodavao to domacoj publici zeljnoj rocka. Sve je uradio kako treba u domenu public image: kompletan band je otisao na radnu akciju, bio clan SKJ, vodao najljepse trebe, vozio jaguar, oplovio svijet sam na svom brodu (drugi put sa danasnjom zenom), dosao rat, otislo sve, ponovo se digao iz pepela i postigao svjetski uspijeh. Kapa dole. Nikada pljuvao ni po kome. Majstor. Vratio se u Sarajevo (odnosnu u jednu od njegovih kuca na Balkanu i u svijetu) gdje placa porez (Sarajevo mu je prijavljeno mjesto stanovanja).
Last edited by TojoOptics on 25/05/2023 18:08, edited 1 time in total.
- piupiu
#513 Re: Sejo vs Nele
"Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brahLSD wrote: ↑25/05/2023 17:45Pozurite konji moji, Hop cup poskocicu, Bekrija sam cijelo selo vicedale cooper wrote: ↑25/05/2023 17:43
Njegov uticaj i značaj na ovim prostorima nije sporan. Samo je kvalitet njegovog muzičkog opusa debelo precijenjen. Po mom mišljenju
naravno.![]()
golemo.
Brega je genije![]()
La-la, how the life goes on
Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah
La-la, how the life goes on"

Bitlsi su genijalci

- TojoOptics
#514 Re: Sejo vs Nele
- piupiu
#515 Re: Sejo vs Nele
Naravno da jesu.
Al' ovi gore stihovi su im u rangu "Hop, cup, poskočiću!".
Dakle, površan argument kontra Bregovića.
- LSD
#516 Re: Sejo vs Nele
Mala moja, da sam bijeeelo dugmeeeeeee (u pozadini ovce bleje) - Bi l' se, mala, zakopčala u meeee?
Brega umjetnik

- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Kola
#517 Re: Sejo vs Nele
Brega je svjetski covjek, kliker, inteligentan, ima muziku u malom prstu, mudar.
Nele je limitiran, u svakom smislu, zato se morao glupirati i biti najglasniji. Pakaš. Sam pao, sam se ubio.
Nele je limitiran, u svakom smislu, zato se morao glupirati i biti najglasniji. Pakaš. Sam pao, sam se ubio.
- TojoOptics
#518 Re: Sejo vs Nele
Pink Floyd "One of These Days Lyrics": One of these days I'm going to cut you into little pieces.
- LSD
#519 Re: Sejo vs Nele
Ovo je tacno.sime_cipol wrote: ↑25/05/2023 18:16 Brega je svjetski covjek, kliker, inteligentan, ima muziku u malom prstu, mudar.
Porediti Bregu sa tim netalentovanim klocem je ipak uvreda.
- atmel
#520 Re: Sejo vs Nele
Šta ovdje čovjek neće svašta pročitati. Cunja živi u Zaprešiću pored Zagreba imam ga čak kao prijatelja na facebooku.
-
#521 Re: Sejo vs Nele
Možemo i o Bregi pričati kako je Bijelo Dugme snimalo spot negdje na Jahorini, pa se Alen Islamović usrao u jednoj vikendici od Breginog jarana kad je vidio četničke kokarde, odjeću, puške i noževe. A Brega se samo smijao jer se ovaj prepao.sime_cipol wrote: ↑25/05/2023 18:16 Brega je svjetski covjek, kliker, inteligentan, ima muziku u malom prstu, mudar.
Ali kao što i sam kažeš, Brega je namazan.
-
#522 Re: Sejo vs Nele
Bregović je šupak,ljigavac i to je još i blaga riječ,koji je požurio svirati na koncertu u Grčkoj protv bombardovanja Srbije 1999.,a riječ nikad nije rekao protiv opsade sarajeva,pa još pravio muziku za Underground ,film koji je finansirala JNA,pa nije htio svirati ni na jednom konceru za Sarajevo jer po njegovim riječima,to bi bilo da se svira za Alijino Sarajevo
- dječak sa šibicama
#523 Re: Sejo vs Nele
Onda Bregovica mozemo porediti sa Kusturicom, jer je i ovaj napravio svjetski uspjeh.
Mozes ne voliti ciganske teme i ubacivanje letecih gusaka u kadar dok u pozadini treste truba i basovi ali covjek je uspio. Ne jednom, ne slucajno, ne incidentno kao Danis "na pravom mjestu u pravo vrijeme" Tanovic, vec drzi se iznad vode.
Sto je meni mozda pokazatelj koliko i kultura sama po sebi nije mjerilo kvaliteta. Stavis pokvaren usisivac na izlozbeno mjesto i ti si umjetnik, snimis film o ciganima i ljudi se zaljube u tvoje ideje, ulovis pravi trenutak za film i dobijes Oskara, natrackas boje na platno i ako imas srece umrijet ces u siromastvu a tvoje ce slike za sto godina vrijediti milione.
Mozes ne voliti ciganske teme i ubacivanje letecih gusaka u kadar dok u pozadini treste truba i basovi ali covjek je uspio. Ne jednom, ne slucajno, ne incidentno kao Danis "na pravom mjestu u pravo vrijeme" Tanovic, vec drzi se iznad vode.
Sto je meni mozda pokazatelj koliko i kultura sama po sebi nije mjerilo kvaliteta. Stavis pokvaren usisivac na izlozbeno mjesto i ti si umjetnik, snimis film o ciganima i ljudi se zaljube u tvoje ideje, ulovis pravi trenutak za film i dobijes Oskara, natrackas boje na platno i ako imas srece umrijet ces u siromastvu a tvoje ce slike za sto godina vrijediti milione.
- Haris.ba
#524 Re: Sejo vs Nele
Mislim da se Brega vise smijao tome sto je cetniku na vikendicu doveo nekoga ko se zove Alija Islamovic.sakib_jebivjetric wrote: ↑25/05/2023 18:23
Možemo i o Bregi pričati kako je Bijelo Dugme snimalo spot negdje na Jahorini, pa se Alen Islamović usrao u jednoj vikendici od Breginog jarana kad je vidio četničke kokarde, odjeću, puške i noževe. A Brega se samo smijao jer se ovaj prepao.
Ali kao što i sam kažeš, Brega je namazan.
- dale cooper
#525 Re: Sejo vs Nele
Neko spomenu Merlina. Dino je baš jedini istinski nasljednik Bregovićeve muzičke škole kao i njegovog umjeća prepakivanja i prodaje muda pod bubrege.