Srdjan....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#26 Re: Srdjan....

Post by bogumil-8 » 10/10/2010 12:47

Ako već nećemo preimenovati, ovu temu ne trebamo prepustiti zaboravu, bar zbog poruke: "Nisu svi isti!".
I u vremenu zla ima dobrih i hrabrih ljudi!
Početkom 2008. godine nevladina organizacija GARIWO Sarajevo ustanovila je Nagradu za građansku hrabrost Duško Kondor.

Nagrada je ustanovljena u čast beskompromisnog prvaka građanske hrabrosti, Duška Kondora, profesora u srednjoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini, direktora GARIWO Škole građanske hrabrosti i člana Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske. Duško Kondor ubijen je u svom stanu u Bijeljini 22. februara 2007. Njegovo ime postalo je simbol građanske hrabrosti.

"Nagrada Dusko Kondor za gradjansku hrabrost dodjeljuje se Đuri Ivkoviću posthumno zato sto je:

Iako svjestan rizika kojima se izlaze, manifestovao je gradjansku hrabrost kada je u julu 1992. spasio sigurne smrti tri djecaka iz porodice Catic: Irfana, 11 godina (1980.) Dzemala, 12 godina (1979.) i Dzenisa, 8 godina (1984.) iz zatočeništva u podrumu policijske stanice Nevesinje i organizovao njihovo prebacivanje na sigurnu teritoriju."


bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#27 Re: Srdjan....

Post by bogumil-8 » 16/10/2010 06:28

NISU SVI ISTI!
U vremenu zla treba imati petlju. Petlju treba imati i danas, pa se suprotstavljati "ljudima zla" u svojoj vlastitoj sredini!
2. Lazar Manojlović, rođen je 1934. u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.
Lazar Manojlović rođen je 1934. u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Tuzli srpskohrvatski jezik i jugoslovensku knjizevnost. Radio je kao učitelj i rukovodilac u oblasti prosvjete. Autor je više desetina publicističkih, novinarskih, stručnih i knjizevnih radova, knjige Učitelju s ljubavlju i koautor knjige Imam petlju. Od brojnih nagrada čija je lista dugačka, ističemo samo jugoslovensko priznanje i nagradu „Najdrazi učitelj“ iz 1976. godine. Od 1994. godine radi kao nezavisni novinar. • Kao direktor osnovne škole „Radojka Lakić“ u Bijeljini 1992. odbio zahtjev onih koji su provodili etničko čišćenje da u školu idu djeca samo jedne etničke grupe, kao i da im preda spiskove ostale djece, odgovorivši pred kamerama stranih televizija da u školi postoje samo dvije nacije: nacija UČENIKA i nacija UČITELJA.
• Odbio je da sprovede odluku tadašnjih vlasti i otpusti nacionalno nepodobne nastavnike.
• U vrijeme etničkog čišćenja suprotstavio se uvođenju vjeronauke u školu.
• Suprostavio se tadašnjoj vlasti odgovornoj za etničko čišćenje i odbio da sruši spomenik u dvorištu škole narodnom heroju Drugog svjetskog rata Radojki Lakić, po kojoj je škola i dobila ime, riječima „da je vandalizam i zločin učiti učenike da ruše spomenike“.
• Nakon rušenja svih dzamija u Bijeljini pred kamerama stranih televizija izjavio je „da je učinjen veliki zločin prema mnogoljudnoj naciji, a istovremeno i vandalizam najgore vrste, jer su pucali u svetinje, što je neoprostivo.“
• Uspio je osloboditi nekoliko Bošnjaka iz logora u Batkoviću, „teško i s mukom, uz pomoć prijatelja“.
• Zbog svega ovog i još mnogih građanski hrabrih gestova istjeran je sa mjesta direktora škole sa dva pištolja uperena u sljepoočnice od strane dvojice čuvara logora u Batkoviću, od kojih ga je jedan zamjenio na mjestu direktora.
• Nastavio je do današnjeg dana, kao novinar i publicista, javno da se suprotstavlja svim negativnim autoritetima, bez obzira na cijenu koju plaća.
-----
Dragi moj druže Lazare, od mene ti neizmjerna zahvalnost i iskrene želje za doživiš što više sreće u svom životu!

bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#28 Re: Srdjan....

Post by bogumil-8 » 21/10/2010 09:59

Iz intervjua Svetlane Broz:
AIM: Putovali ste mnogo po Bosni u vrijeme rata. Bilo je neprijatnosti, vjerovatno?
„Dogadjale su mi se minorne neprijatnosti, na koje ja nisam obraćala pažnju i to u situacijama u kojima to nisam očekivala i od ljudi od kojih to nisam očekivala. Bila sam u prilici da jednom kolegi, koji je bio predsednik jedne opštine, objasnjavam ideju svog projekta i zasto sam na terenu njegove opštine. On je, za mene potpuno neočekivano, reagovao udarivši pesnicom o sto, vičući: "Zašto ne pišete o zlu? Zašto pišete o dobrom"? Na moju reakciju da mora neko da piše i o dobroti, a da se svi drugi bave zlom, on je nastavio jos žešće: "Dobar Hrvat je mrtav Hrvat, dobar musliman je mrtav musliman". Rekla sam mu: "Kolega, to znači prvo da vi nikome niste pomogli u toku ovog rata i ja se nadam da to neće jos dugo trajati i dalje sa vama nemam o čemu da razgovaram". Napustila sam njegovu kancelariju a on je od poslao telegram svim policijskim stanicama u RS da me spreče da radim i uhapse. Posle toga mi je jedan načelnik policije, koji je dobio taj telegram, rekao: "Doktorka, idite i radite, svakakvih budala ima medju nama".
Na samom terenu nikada nisam doživela ni jednu neprijatnost od bilo kog čoveka. Niko me nije odbio, nikada niko nije rekao - ja ne želim da govorim.“
NISU SVI ISTI!

User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4630
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#29 Re: Srdjan....

Post by Nekako s proljeća » 21/10/2010 10:05

Image

Uploaded with ImageShack.us

User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13122
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom

#30 SRDJAN ALEKSIC

Post by kamen spoticanja » 11/11/2010 22:04

Dvije godine nakon Novog Sada, i Pančevo je jednom od prolaza u centru grada dalo ime Srđana Aleksića.

Srđanu Aleksiću jeste posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, a jedna ulica u Sarajevu, petnaest godina nakon njegove smrti, nazvana je po njemu. S vremena na vrijeme čuje se i glas neformalnih grupa u Federaciji BiH sa sličnim zahtjevima.

No, mora se priznati, sjećanje na jednog od istinskih heroja BiH polako blijedi, a njegovo djelo, dostojno najvećih heroja u ljudskoj povijesti i literaturi, pokriva veo zaborava. Zato bi gestovi poput onog u Pančevu i Novom Sadu trebali zapljusnuti našu savjest i podsjetiti nas na naše najčasnije likove iz ne tako davne ratne tragedije, likove kojima bi se svaka normalna zemlja ponosila i u njima nalazila nadahnuće.

A Srđan bi, umjesto zaboravljenog heroja, trebao biti inspiracija našim budućim generacijama, bh. paradigma života i morala, obavezna lekcija u školama. Svaki grad u BiH trebao bi imati ulicu s njegovim imenom, koja bi, kao i sam Srđan, bila simbol otpora zlu, ali i čvrsta brana bujici zaborava koju na našu krvavu historiju neumorno navode istomišljenici Srđanovih ubica.

Svojevrsni kult Srđana Aleksića trebao bi se njegovati makar u FBiH, s obzirom na to da RS pokušava stvoriti neku novu, falsificiranu povijest. Najopipljiviji dokaz ovoj tvrdnji može se naći upravo u Srđanovom Trebinju. Gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk, naime, obećao je još u februaru 2007. godine da će Srđanu biti podignut spomenik u rodnom gradu. Rekao i porekao.

Za to vrijeme, gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović poručuje da su njeni sugrađani ponosni što se u samom centru grada nalazi Prolaz Srđana Aleksića, bosanskog heroja, časnog i hrabrog mladića, Srbina kojeg su pijani četnički zlikovci ubili 1993. u Trebinju zato što je branio svog prijatelja, Bošnjaka Alena Glavatovića.

Zar nam treba veća i bolja moralna lekcija od ove?


ja ne zelim da sjecanje izblijedi...lahka ti zemlja bosanska Srdjane :(

User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13122
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom

#31 Re: SRDJAN ALEKSIC

Post by kamen spoticanja » 11/11/2010 22:15

Image

theTruePath
Posts: 8483
Joined: 26/12/2009 15:23

#32 Re: SRDJAN ALEKSIC

Post by theTruePath » 11/11/2010 22:21

rahmet mu dusi :(

luckypot
Posts: 2195
Joined: 04/09/2010 23:19

#33 Re: SRDJAN ALEKSIC

Post by luckypot » 11/11/2010 22:27

Bez da budem cinican (ali moram biti, takva je situacija) on je jedna iznimka koja dokazuje da je većina srba bila poprilicno na strani (bilo aktivno bilo pasivno) karadzica i comp. ...Ali da se razumijemo to smo prihvatili, činjenice tako stoje i prema tome se samo treba odrediti...

Što se tiče ove osobe, njoj svaka čast kao individui

User avatar
kamen spoticanja
Posts: 13122
Joined: 08/11/2009 15:29
Location: na tragu za Istinom

#34 Re: SRDJAN ALEKSIC

Post by kamen spoticanja » 11/11/2010 22:30


User avatar
plain vanilla
Posts: 64133
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35 Re: SRDJAN ALEKSIC

Post by plain vanilla » 11/11/2010 22:45


User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#36 Re: SRDJAN ALEKSIC

Post by Bosnolog » 11/11/2010 22:51

kamen spoticanja wrote:Image
Ubistvo ovog momka iz Trebinja je samo dokaz koliko su velikosrpski fasisti bili zaslijepljeni i otrovani mrznjom prema svojim komsijama da im je zaslijepljenost mrznjom otrovala razum pa su izgubili samokrontrolu nad Srdanom kojeg su vidjeli kao izdajnika,..

Srdan je izgubio zivot spasavajuci svog komsiju Trebinjaca Bosjaka i prijatelja.Ostat ce zapamcen i zapisan u historiji BiH kao jedinstvena individua herojskih razmjera,ljudska i moralna gromada.On je ubijen od zlikovaca jer nije imao lokalne pomoci istomisljenika i sunarodnika koji su ga prepustili avetima zla da ga ubiju,.....

Njegovoj porodici Aleksic veliko hvala sto su odgojili svog Srdana da bude veliki covjek i moralna osoba na koju smo ponosni a posebno na njihovog sina Srdana ali smo i tuzni sto je platio zivotom od zlih i bolesnih dvonogih hordi,... Neka mu je lahka zemlja bosanska koja ge ne smije zaboraviti,.....

Sramotno je da Trebinje nije naslo mjesta da se postavi obiljezje svijetlosti njihove mracne proslosti u tom jos uvijek fasistoumnom gradu,....

To mejsto ce ujedno biti i mjesto sramote Trebinjaca koji su stajali po strani dok je Srdan brualno ubijen jer je bio prepusten na milost i nemilost dvonogim dzelatima zla,....

Presuda ubicama je simbolicno sramotno i uvredljivo niska sto je porazavajuce za moral i pravdu,......

bogumil-8
Posts: 937
Joined: 04/02/2009 07:40

#37 Re: Srdjan....

Post by bogumil-8 » 20/11/2010 09:49

Priče o dobrim ljudima: Druga strana rata (2)
Ovaj primjer mi je potvrdio ono što je moj otac davno govorio, a to je da svi ljudi nisu isti. Učio me je da ne trebam drugima zlo činiti i da poštujem kako svoje, tako i tuđe. Savjetovao mi je da cijenim komšije, ma ko oni bili. Ovaj je rat pokazao da su nam mnogi od njih okrenuli leđa, ali isto tako izdvojio je i neke primjere, zbog kojih vrijedi vjerovati u zajedničku budućnost.
----
Ja sam zato i pristao da ispričam svoje iskustvo i da na ovaj način bar malo doprinesem razumjevanju među ljudima. Želim da se zna da su ljudi ovdje u Sarajevu mogli da žive zajedno i u najtežim ratnim danima.
http://www.e-novine.com/feljton/41185-G ... ajeva.html .
-----
Zahvaljujući Braci, moj sin je ostao živ. Ja mislim da je on bio čovjek koji je znao da će sve ovo proći i da će se rat završiti, te je tako i razmišljao. A možda je tako i odgojen u svojoj obitelji. http://www.e-novine.com/feljton/41460-B ... ednji.html . .
-----
Skrećem pažnju na ove priče, uinat svima ( uglavnom nacionalisti) koji misle da zajednički život nije moguć, da trebamo prihvatiti faktičko stanje i pristati na podjele i razdvajanja. Protiv zagovaranja podjela u BiH i organizovanja na nacinalnoj osnovi trebamo se suprotstavljati ličnim primjerom i svakog dana, konkretnim djelovanjima u vlastitoj sredini i okolini.

Hipatija
Posts: 934
Joined: 10/12/2010 11:47
Contact:

#38 Re: Srdjan....

Post by Hipatija » 23/12/2010 06:57

Dženana Karabegović: http://www.slobodnaevropa.org/content/p ... 45969.html ,
Dok su Arkanove snage i njihovi istomišljenici 1992. godine po Bijeljini ubijali i protjerivali Bošnjake, tadašnji direktor OŠ “Radojka Lakić” Lazar Manojlović, ih je spašavao. Pomagao im je da odu sigurno iz grada gdje su mrtve gazili po ulicama, s njima plakao, ali i trpio torturu svojih sunarodnjaka, koji su ga zbog toga smatrali izdajnikom. Ovo je priča o Lazaru koji je umjesto ubice odabrao biti pravednik.

Jedan je od rijetkih profesora u to vrijeme koji je pomagao učenicima i njihovim roditeljima bošnjačke nacionalnosti u pronalaženju načina kako da odu iz grada u kome su se događala zvjerska ubistva.

„Nije hrabrost ubiti čovjeka, hrabrost je spasiti. Ja jednostavno odlučim da spašavam roditelje, učenike muslimane, da im pomognem što ja mogu kao direktor škole. Jer u tom vremenu ove strane koje su to napravile u Bijeljini - SDS, ja sam njih zvao srpska demonska stranka, i Srpska pravoslavna crkva, ne zna se ko je gori bio. I odlučio sam se - na to što sam se odlučio pedesetih godina kad sam izabrao poziv vaspitača - da pomognem djeci. Meni su svaki dan majke istinski plakale u mojoj kancelariji. Dođu pa me grle da im pomognem. A ja sam nemoćan - jer rulja već nastupa. I sve što sam mogao, što je bilo mojoj moći da im pomognem, pomogao sam“, priča on.
Lazar kaže kako je svaki dan plakao sa roditeljima koji su mu dolazili tražeći od njega pomoć kako bi napustili Bijeljinu.

„Ko god je dolazio, ko god je bježao, dolazili su mi da im pomognem kuda da idu, kako da se lakše prođe. Ali na kraju vidim da ja nemam učenika. Ja i danas kažem: čemu narodi ako smo ljudi? Mene ne interesuje tvoje ime, ja gledam u tebi ljudsko biće“, rekao je Manojlović.

U školi postoje dvije nacije - učenici i učitelji

Zbog pomaganja Lazaru su svakodnevno prijetili, nakon čega je smijenjen sa funkcije direktora škole.
Baljvine - prst u oko nacionalistima

„Uvijek postoje ti doušnici. i onda mi je svaki dan zvonio telefon. ’Plačeš za balijama!’- i spusti slušalicu. Ali to je što je udaralo direktno u mozak, u srce, u dušu održati se u takvoj atmosferi, ostati na tom mjestu, a svaki dan isto telefon zvoni, pa kaže: ’Noćas smo ti bacili pet učenika u Drinu!’ I je li to tako ili nije, samo ja učenika nemam. U isto vrijeme dolaze drugi. Tu se snaći, tu ostati i opstati Onda je došao Skaj njuz, urednik jedno jutro je poranio, i između ostalog njima sam dao izjavu po kojoj su me mogli odmah ubiti. Prva, da uvoj školi gdje sam ja direktor postoje samo dvije nacije - učenici i učitelji. To je odjeknulo, urednik mi je čestitao u tom momentu. Ja ne priznajem nacije, ja priznajem učenike, priznajem učitelje, roditelje - to je taj pedagoški trougao. Druga izjava je o rušenju džamija, što je direktno udarilo u Kačavendu i ostale. I onda je počela tortura nadamnom, prijetnje, traženje da potpišem pristupnicu SDS-u - mnogo toga gadnoga, lošega, neljudskoga. Tražili su da sa učenicima srušim spomenik narodnog heroja Radojke Lakić. Pitao sam: ’Ko je donio odluku?’ Kažu: ’Mi.’ ’Pa vi rušite, zašto ja? Dok sam ja direktor, Radojka Lakić će biti uspravna.’ I doživio sam - ja sam danas sretan što je Radojka uspravna, a mene su oborili“, kaže on.

Iako je bio jedan od rijetkih koji je pomogao onima koji su bili druge nacionalnosti početkom 1992. godine u Bijeljini, Lazar Manojlović kaže kako ga danas u gradu u kojem živi ne priznaju. Za njih ne postoji.

„U RS ja ne postojim. Svi urednici znaju ko sam, i možeš ti doći, napraviti o meni najbolju reportažu, ali ja odmah kažem da nema od tog ništa - jer kako može jedan izdajnik, jedan neprijatelj da bude pravednik?“ rekao je Manojlović.

Zbog pomoći sugrađanima druge nacionalnosti, ali i tortura koje je prošao zbog toga, 5.oktobra 2008. Lazar Manojlović proglašen je pravednikom svijeta i postao počasnim građaninom Padove.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Dženana Halimović, Dženana Karabegović).

User avatar
orangina
Posts: 110
Joined: 12/01/2011 13:21
Location: Sarajevo

#39 Re: Srdjan....

Post by orangina » 25/01/2011 12:45

Sjetimo se Srđana (1966 - 1993)

27. januar 1993 - 27. januar 2011
http://banjalukain.com/blog/jevandelje-po-srdanu

http://www.6yka.com/popupvideo.php?id=4 ... qxkr6k72mu

User avatar
plain vanilla
Posts: 64133
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#40 Re: Srdjan....

Post by plain vanilla » 27/01/2011 12:28

RIP :(

User avatar
black
Posts: 15609
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#41 Re: Srdjan....

Post by black » 27/01/2011 12:40

rip srdjane

vratnik
Posts: 30172
Joined: 30/08/2004 11:17
Location: Apsurdistan

#42 Re: Srdjan....

Post by vratnik » 27/01/2011 15:58

:(

User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#43 Re: Srdjan....

Post by BiH-x » 27/01/2011 21:13

RIP

User avatar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Posts: 15604
Joined: 11/02/2008 01:27
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#44 Re: Srdjan....

Post by -LIBERO- » 27/01/2011 21:22

Da je vise takvih ljudi.... :sad:

pocivaj u miru Srdjane.

just in bieber
Posts: 78
Joined: 30/10/2010 18:56

#45 Re: Srdjan....

Post by just in bieber » 27/01/2011 21:39

RIP

Е ово је ЧОВЈЕК!

Шта каже његов отац данас?
- Желио бих да се направи фонтана, један извор, као симбол живота који побјеђује смрт, поред којег би негдје на неком камену сједио Срђо, онако са благим осмијехом. Потребно је и Требињу такво нешто, да се издигне као град добрих, финих људи - каже Раде и додаје да му свакодневно стижу писма, пјесме о Срђану, са најкраћом, свима разумљивом адресом: "Срђановом оцу, Требиње", добија телефонске позиве из Aмерике, Каира, Шведске, Париза до Србије, Хрватске, свих бивших југословенских република.

Напомиње да и Aлен, којег је спасао његов Срђан, најмање једном годишње дође из Шведске, гдје живи са својом породицом.

- Драго ми је кад га видим, његову дјецу... Помислим, то су моја дјеца, и то је мој Срђан - рекао је Раде.

User avatar
Better Man
Posts: 14514
Joined: 01/10/2006 20:10

#46 Re: Srdjan....

Post by Better Man » 27/01/2011 21:49

just in bieber wrote:RIP

Е ово је ЧОВЈЕК!

Шта каже његов отац данас?
- Желио бих да се направи фонтана, један извор, као симбол живота који побјеђује смрт, поред којег би негдје на неком камену сједио Срђо, онако са благим осмијехом. Потребно је и Требињу такво нешто, да се издигне као град добрих, финих људи - каже Раде и додаје да му свакодневно стижу писма, пјесме о Срђану, са најкраћом, свима разумљивом адресом: "Срђановом оцу, Требиње", добија телефонске позиве из Aмерике, Каира, Шведске, Париза до Србије, Хрватске, свих бивших југословенских република.

Напомиње да и Aлен, којег је спасао његов Срђан, најмање једном годишње дође из Шведске, гдје живи са својом породицом.

- Драго ми је кад га видим, његову дјецу... Помислим, то су моја дјеца, и то је мој Срђан - рекао је Раде.
Da, to je covjek, a njeg sin je bio jeadn veliki heroj koji je svima nama pokazao da ima dobrih ljudi i da nisu svi isti. I zato treba da se ugledamo na Srdjana i slicne njemu i da takvim ljudima odajemo pocast i priznanje i da nam oni budu moralni uzor, a ne Dodik i slicni fasiti i raznorazni kriminalci, pljackasi i ubice.

User avatar
plain vanilla
Posts: 64133
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#47 Re: Srdjan....

Post by plain vanilla » 27/01/2012 09:07

Devetnaest godina od smrti
Srđan Aleksić je umro vršeći svoju ljudsku dužnost


Na današnji dan prije 19 godina preminuo je Srđan Aleksić, istinski bosanskohercegovački heroj, kojeg su nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Image

Srđanov plemeniti i herojski, a nadasve ljudski čin i danas živi u srcima svih ljudi kojima je život jednog čovjeka svetinja.

Srđanov otac Rade Aleksić je 1993. godine u čitulji napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Njegovo mišljenje je i do danas nepromijenjeno. U izjavi za Sarajevo-x.com kaže da se veličina Srđanovog djela ogleda u tome da li je i koliki je utjecaj ostvario na mlade ljude.

"Važno je da se mladom svijetu ukaže na to da treba imati prijatelja, druga i da ga treba poštovati i cijeniti, a osuditi svaki rat koji, kao ovaj, nije bio normalan", kaže Rade Aleksić.

Srđan, glumac amater i juniorski rekorder u plivanju se te 1993. godine sam suprotstavio četverici naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske žednih krvi. Kada je vidio da maltretiraju i tuku Alena Glavovića, čija je jedina krivica bila pogrešno ime, priskočio mu je u pomoć. Tako bi, prema mišljenju njegovog oca, trebao postupiti svaki čovjek.

"Poruka Srđinog čina je osnovna - čovjek je iznad svega. Čovjek treba stajati ispred pripadnosti bilo kojoj naciji, bilo da je u pitanju Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Kada stvari postavite tako, onda je sve drugo normalno. Ako stoji čovjek iznad svega toga onda se sve ovo drugo lako zloupotrijebi, kao što se dešava", kaže Rade.

Sarajevo je 15 godina od Srđanove smrti dobilo ulicu s njegovim imenom, Novi Sad i Pančevo su mu na sličan način odali počast. U rodnom Trebinju, gradu iz kojeg je odaslao univerzalnu poruku svijetu, Srđanovo ime nose Sportski centar i međunarodni plivački turnir. No, Rade skromno kaže da Srđan nije uradio ništa čime bi zadužio Trebinje i Trebinjce.

"On je uradio nešto što bi uradio svaki čovjek. Niko mu se nema šta oduživati. Volio bih da na osnovu onoga što je moj sin uradio svijet nauči kako biti čovjek", poručuje Rade Aleksić.

Srđan je, ipak, veći od svih spomenika i riječi koji bi mu neko posvetio. On je simbol dobrote, plemenitosti i čovjekoljublja čije djelo ulijeva nadu da se može živjeti u miru, slozi, razumijevanju i toleranciji.

Alen Glavović obilazi Srđanov grob

Alen Glavović preživio je rat. Danas s porodicom živi u Švedskoj. Rade nam kaže da su u kontaktu. Alen, koji svoj život duguje Srđanu, svake godine posjećuje njegov grob.

"S Alenom se čujem. Svake godine dolazi s djecom i obiđe Srđanov grob i to je lijepo. Nije zaboravio", kaže Aleksić za Sarajevo-x.com
:(

User avatar
Filter
Posts: 6583
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: no country for old men

#48 Re: Srdjan....

Post by Filter » 27/01/2012 09:14

RIP :(

teAMICA
Posts: 1276
Joined: 02/03/2007 08:55

#49 Re: Srdjan....

Post by teAMICA » 27/01/2012 09:33

Počivaj u miru dječače... :( :(
Tužno je što te nikad neće spominjati u tvom rodnom gradu, kao što te spominjemo u Sarajevu, Tuzli, Zenici...Za mnoge u Trebinju će on nažalost ostati "izdajnik svog naroda". :( :( :(

User avatar
plain vanilla
Posts: 64133
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#50 Re: Srdjan....

Post by plain vanilla » 27/01/2012 09:36

teAMICA wrote:Počivaj u miru dječače... :( :(
Tužno je što te nikad neće spominjati u tvom rodnom gradu, kao što te spominjemo u Sarajevu, Tuzli, Zenici...Za mnoge u Trebinju će on nažalost ostati "izdajnik svog naroda". :( :( :(
nije bas sasvim tako
U rodnom Trebinju, gradu iz kojeg je odaslao univerzalnu poruku svijetu, Srđanovo ime nose Sportski centar i međunarodni plivački turnir.

Post Reply