Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

aston_martin

#1226 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by aston_martin »

Još zabraniti kladionice.
sarajevsko_pivo

#1227 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by sarajevsko_pivo »

Jos par Dana. Jeli se i dalje može pušiti u recimo Bingu?
MehmedPasaMoric

#1228 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MehmedPasaMoric »

Pa u Bingo cim udjes automatski si popusio s obzirom na to kakve su im cijene
insaneinthebrain

#1229 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by insaneinthebrain »

nista od ovoga, nastavi po starom. dzaba smo se nadali kad imamo nesposobne politicare :roll:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pusenje ... /230526059
Hakiz

#1230 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Još jedan od zakona koji nije donesen da bi se provodio nego pro-forme.

Evo prilike trojkinoj vladi da sa nezaobilaznim partnerom u praksi pokaže ozbiljnost.
manuchao91

#1231 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by manuchao91 »

dzaba sve,sljedecih godinu dana se nece primjenjivati samo opomene,nije formulisano sta i kako o ovoj banana državi
Rene Higuita

#1232 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Rene Higuita »

Sta se desava na terenu?
MehmedPasaMoric

#1233 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MehmedPasaMoric »

Rene Higuita wrote: 29/05/2023 10:21 Sta se desava na terenu?
Pusi se i dalje
al-em

#1234 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by al-em »

Sjedim u vitezu u velikom centru i ne vidim pepeljaru ni na jednom stolu. Niko ne pusi a ima dosta raje.
Rene Higuita

#1235 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Rene Higuita »

Stvaranje navike je proces. 12 mjeseci prilagodbe je pred nama.
Javljajte situaciju sa terena
emotivac

#1236 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by emotivac »

Restoran Central - Tešanj (Madi - Bukva), dio za pušače i nepušače, kao zid / pregrada je tu, al' uopšte nije odvojeno, čisto formalno, zbog zakona, kao razdvojili haha, a ovamo gdje trebaju biti nepušači samo 1 stol zauzet, a gdje se puši 6-7 stolova, u tom trenutku :lol: :lol: :bih: :bih: :run:
piupiu

#1237 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by piupiu »

Reisova wrote: 12/05/2023 07:41 Po meni šiša je puno opasnija za zdravlje.
Ne znam da li je opasnija, ali je u istom rangu 1000%
konoplja

#1238 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konoplja »

U zatvorenom prostoru je zabranjeno, a na otvorenom tipa terase je dozvoljeno?
Dozer

#1239 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Dozer »

Ako me ista nervira kod ljudi, to su glupost i licemjerstvo.

Ja sam pusac vec 36 godina. I OK, duhanski dim je stetan po XY osnova, i to svi znamo. Dokazano uzrokuje gomilu bolestina, od kardiovaskularnih do karcinoma. Kao i u svemu drugom, i tu je dosta do individualnog stanja covjeka, pa ce na nekoga taj dim djelovati ovako, na nekoga onako, na nekoga nikako.
Svi znamo ljude koji su dozivjeli preko 90, pa i 100 godina zivota, a pusili cijeli zivot. A imamo i one koji su umrli s 40 od nekakvog karcinoma pluca, pa im se to vezalo za pusenje.
Ali, imamo i one koji nikad nisu pusili, niti im se pusilo u kuci, a nisu nesto ni sjedili u zadimljenim kafanama, pa umrli od karcinoma - pluca.

Dakle, sve je OK, duhanski (kao i svaki drugi dim) jeste stetan po zdravlje, ali - zasto se onda ne delegalizuju cigarete i duhanski proizvodi, s obzirom da jesu toliko stetni? Evo ja bjanko potpisujem delegalizaciju duhanskih proizvoda.
Ah,da... lova je u pitanju. Akcize, profiti industrije, pa onda vezano farmacija, medicina, blabla.

Dakle, manite me se lazne brige za zdravlje ljudi. Jel' stetno? Jeste. Onda zabrani skroz, i neka se ne izmisljaju samo novi nacini da se namire pare u budzete kroz kazne i sl.
Ko je pusio, pusice i dalje ako to hoce. Ko nije, nece ni pocinjati ako nece.

Ko je isao u kafane, bio pusac ili nepucas, i dalje ce ici u njih bez obzira da li se u njima pusi ili ne.

Ali, zato ce promet u kafanama drasticno opasti jer je u ovoj zemlji 50% i vise pusaca. i ako se zabrani potpuno, kako najavljuju, gledacemo zatvaranje dobrog dijela ugostiteljskih objekata. a osjetice se to i na budzetu.
I nemojte mi povlaciti paralele na nekakve Holandije, Njemacke, USA i sl. jer nije uporedivo zbog X razloga. Da ne pricamo o tome da ce kod nas to, po obicaju, biti totalno nakaradno i kako nije nigdje drugo.
Last edited by Dozer on 29/05/2023 15:03, edited 1 time in total.
Hajvan

#1240 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hajvan »

kakav retrogradni stav da bi se odbranila vlastita bahatost ugrozavanja tudjih sloboda
emotivac

#1241 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by emotivac »

Dozer wrote: 29/05/2023 15:00 Ako me ista nervira kod ljudi, to su glupost i licemjerstvo.

Ja sam pusac vec 36 godina. I OK, duhanski dim je stetan po XY osnova, i to svi znamo. Dokazano uzrokuje gomilu bolestina, od kardiovaskularnih do karcinoma. Kao i u svemu drugom, i tu je dosta do individualnog stanja covjeka, pa ce na nekoga taj dim djelovati ovako, na nekoga onako, na nekoga nikako.
Svi znamo ljude koji su dozivjeli preko 90, pa i 100 godina zivota, a pusili cijeli zivot. A imamo i one koji su umrli s 40 od nekakvog karcinoma pluca, pa im se to vezalo za pusenje.
Ali, imamo i one koji nikad nisu pusili, niti im se pusilo u kuci, a nisu nesto ni sjedili u zadimljenim kafanama, pa umrli od karcinoma - pluca.

Dakle, sve je OK, duhanski (kao i svaki drugi dim) jeste stetan po zdravlje, ali - zasto se onda ne delegalizuju cigarete i duhanski proizvodi, s obzirom da jesu toliko stetni? Evo ja bjanko potpisujem delegalizaciju duhanskih proizvoda.
Ah,da... lova je u pitanju. Akcize, profiti industrije, pa onda vezano farmacija, medicina, blabla.

Dakle, manite me se lazne brige za zdravlje ljudi. Jel' stetno? Jeste. Onda zabrani skroz, i neka se ne izmisljaju samo novi nacini da se namire pare u budzete kroz kazne i sl.
Ko je pusio, pusice i dalje ako to hoce. Ko nije, nece ni pocinjati ako nece.

Ko je isao u kafane, bio pusac ili nepucas, i dalje ce ici u njih bez obzira da li se u njima pusi ili ne.

Ali, zato ce promet u kafanama drasticno opasti jer je u ovoj zemlji 50% i vise pusaca. i ako se zabrani potpuno, kako najavljuju, gledacemo zatvaranje dobrog dijela ugostiteljskih objekata. a osjetice se to i na budzetu.
I nemojte mi povlaciti paralele na nekakve Holandije, Njemacke, USA i sl. jer nije uporedivo zbog X razloga. Da ne pricamo o tome da ce kod nas to, po obicaju, biti totalno nakaradno i kako nije nigdje drugo.
:thumbup: :thumbup:
Dozer

#1242 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Dozer »

Hajvan wrote: 29/05/2023 15:02 kakav retrogradni stav da bi se odbranila vlastita bahatost ugrozavanja tudjih sloboda
Ako je ovo bilo upuceno meni, onda - nije to nikakav retrogradni stav. Da li su cigarete legalne? Jesu. Da li se prodaju javno i legalno? Prodaju.

Zasto se onda zabranjuje njihovo javno konzumiranje? Logika je...? Ah, da - ljudska prava nepusaca. OK. Gdje su tu onda ljudska prava pusaca, s obzirom da je sve to legalno?

Mozemo i o alkoholu. I on je stetan, zar ne? Ali je takodjer i legalan, i toci se po slobodnoj volji. Zasto je dozvoljeno tocenje i pijenje stetnog alkohola, a zabranjuje se pusenje?
Samo mi nemoj reci da to sto neko pije ne steti drugima.... Vidjeli smo zadnji slucaj prije 2 dana koliko ne steti drugima. I takvih primjera je gomila.

S druge strane, tesko da si ikad cuo da je neko nekoga ubio jer je bio napusen od duhana. Stipu suplju.
Sanjarko

#1243 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Sanjarko »

Ja sam davno citao da je duhan kao biljka veoma osjetljiva biljka i da upija sva zagadzenja okolisa od radijacije pa nadalje i da zbog toga je nakon testiranja atomskih bombi nad zemljom ali i fallout-a od Cernobila i Fokusime sve krenulo, rakovi i tumori kod pusaca, sad koliko je to istinito je pitanje, a nesto u to nisam siguran, ali bas pravo.

Ali dodatci cigaretama, svasta sta stavljaju u cigarete da se bolje apsorbira nikotin, kao primjerice amonijak je toksin. Amonijak je kako znam karbonskim based life forms otrov samo takav, a stavljaju ga kako sam naveo u cigarete.

Gdje je papir koji ima isto tako otrovnih supstanci u sebi, onda opusci/filteri isto tako, pa jbte to su spuzve i to umjetne ako se nevaram.

Prije su ljudi preko lula pusili duhan, pa onda motali duhan, a sad? :zoka:
emotivac

#1244 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by emotivac »

Sve to stoji, al'.... Moj prijatelj sa 26 godina dobio rak pluća, nikada cigare zapalio nije, niti je htio biti tu gdje se puši, baš je nije nikako podnosio, umro nakon 3 godine tj. u 29 godini, u patnji i bolovima, rahmet mu duši.

Alkohol je puno veće zlo, samo vi nepušači ne dozvoljavate to reći. Iz dana u dan sve se više to dokazuje.
moonca

#1245 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

wrote: 29/05/2023 15:07 Da li su cigarete legalne? Jesu. Da li se prodaju javno i legalno? Prodaju.
i proizvodjach je morao napisati i ovo.. i ' podrzava ' zakon o zabrani.. :zoka:
'
Image
Dozer

#1246 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Dozer »

Sad industrija, konkretno je Philip Morris imao taj slucaj, placa stotine miliona po vansudskim nagodbama upravo radi amonijaka u filterima, kojim se pospjesuje apsorpcija nikotna u krv, cime se ubrzava stvaranje ovisnosti.

I sve se ovo zna, ali se i dalje cigarete ne zabranjuju u smislu proizvodnje i prodaje, nego se k'o fol brine za zdravlje nepusaca i zabranjuje se pusenje u javnim zatvorenim prostorima. Ma haj'te, molim vas... Licemjerstvo na kub.

I ima ovakvih primjera u raznim industrijama, pogotovo u farmaciji.

Sjetimo se samo teflona. A teflonske tave na svakom koraku, legalne, a pouzdano se zna da zagrijani teflon ispusta kancerogena jedinjenja.
Sanjarko

#1247 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Sanjarko »

Hajvan wrote: 29/05/2023 15:02 kakav retrogradni stav da bi se odbranila vlastita bahatost ugrozavanja tudjih sloboda
Ja godinama trubim da sta danas nije stetno i sta je zdravo bas za ishranu, pice, ice i ostalo. GMO sve skoro, pesticidi, radijacija itd. Pa morske plodove ljudi konzumiraju od riba pa nadalje koje imaju u sebi svasta nesto toksicno od zive pa nadalje.

Dobro smo iole i zdravi i dugo i zivimo s obzirom na sve. Ali jok udarimo po pusacima. Ovo govori nepusac. Jesam bio pusac davno nekad ali veoma malo sam konzumirao duhan tj cigarete, mozda oko pola kutije dnevno i vremenom smanjivao dok nije ostalo uz kafu samo koja cigareta i zgadile mi se te cigarete uz kafu, i bacio i njih i tako prestao s pusenjem.

Ratovi i oruzja su najveci zagadzivaci na svijetu i govorio sam o tome ovdje upravo na ovom forumu, otvorio temu o tome i postavio rad svoj u vezi toga, pa ne vidim da se nesto sprijecavaju i sl. Nego samo se ratuje i ratuje, testiraju i testiraju se oruzja.
zubi

#1248 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by zubi »

Nema sebicnijih ljudi od pusaca.

Fuj.
DaysleepeR

#1249 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by DaysleepeR »

U potpunosti podržavam zabranu pušenja, čak bih izbacio ove odvojene prostore za pušače.

Inače sam pušač.

I u vlastitom stanu izađem na balkon da zapalim. Orilo gorilo.
billy organ

#1250 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by billy organ »

Kakvo je stanje po kaficima? Smije li se pusiti?
Post Reply