@SaraFina-Hvala i tebi puno sreće.
Kada sam rekao ova pamet i dvadeset godina, mislio sam više u smislu otići da vidim svijeta.
Kao što napisa @moonca, danas postoje razni programi a jedan od njih je i onaj za posjetu i rad mladih osoba u Americi.
Oni ti pomognu da se smjestiš i pronađeš posao konobara, recepcionara, pizza majstora itd. (nikakvi bajno plaćeni poslovi ali poslovi koji će ti finansirati tvoj boravak gore)
Da mi je dvadeset godina i filozofija "cijeli svijet mi je pod nogama", prijavio bih se tu pa otišao par mjeseci u Ameriku.
Napraviš ovdje pauzu na fakultetu, odeš da konobarišeš negdje u Americi tri-četiri mjeseca ili radiš kao recepcionar.
Imaš paru da platiš sebi smještaj, hranu i piće.
Gledaš ljude oko sebe kako žive, kako razmišljaju, koje su mogućnosti, razgovaraš sa drugim ljudima, zezaš se, ganjaš trebe...izgrađuješ se kao ličnost, još ako imaš klikera u glavi pa tu pokupiš par fazona koje ti mogu u BiH pomoći puna šaka brade.
Pa dovoljno ti je da svaki dan prođeš Time Square.om, vidiš ono more ljudi i ti si već bogatiji za jedno iskustvo.
P.S.
Evo, obzirom da sam ja malo stariji za tu stvar, sada dajem mlađoj raji (19-22 godine) jednu ideju kako da u ljetnim danima sebi obezbjede džeparac pa zašto ne probati a fazon je koji sam vidio vani.
Svaki stranac koji dođe u neku sredinu, želi da zna gdje se može dobro pojesti i popiti.
U Sarajevu (i u Mostaru) je u ljetnim danima krkljanac. I bez obzira što danas postoji internet, svaki stranac više od lokalca (što bi se reklo on d face of d place) voli saznati koja su mjesta dobra u gradu.
Putem fb-a, gazdama hostela itd. dogovori da ćeš ti provodati te strance po gradu i pokazati im te lokale.
Naplati od svakog simboličnih dva eura za tu turu a sa gazdama nekih kafića (odaberi četiri za jednu noć) dogovori da ćeš im tu dovesti strance a da je njihovo da tebi daju jedno besplatno piće.
Neka ti u grupi bude deset ljudi, puta dva eura=dvadeset eura ili ti ga četrdeset maraka+četiri besplatna pića.