Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
sarajevonekad
Posts: 629
Joined: 06/07/2007 16:23

#1 Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by sarajevonekad » 20/04/2016 23:22

Dragi moji,

Cesto se pitam da li su neke pojave u nasem poslijeratnom drustvu zaista nezdrave i neprihvatljive ili i nisu toliko lose koliko se meni cini.

Tu stupa na snagu metoda "pitaj i druge".

Pa evo da pitam i druge da li su sljedece pojave nezdrave ( u najsirem smislu) ili se samo meni to tako cini, a pojave su sljedece:

1. U jednoj skoli u Sarajevu, toalet/WC za djecu je u prilicno losem stanju, star i neuredan (mogu poslati slike na pp), dok je WC za nastavnike nov, lijep i cist.,, i godinama je tako. ( prihvatljivo il neprihvatljivo?)

2. Nadjete crknutu zivotinju na ulici, isti dan javite to nadleznoj ustanovi ( nakon vise poziva i "vozanja") a zivotinja i dalje nekoliko dana na ulici dok je ne uzmu psi lutalice i druge zivotinje. (prihvatljivo ili neprihvatljivo?)

3. Par bijesnih pasa u jednom coporu danima napastvuje druge (mirnije7pripitomljene) pse u naselju i ljude, ali nikada niko iz nadleznih ustanova nije nikada poduzeo nista....ti psi su i dalje tu...odu i vrate se.....

4. Mjesecima u odredjenim naseljima navecer nestaje vode, sto je posebno nezgodno nama roditeljima sa malom djecom i roditeljima invalidima, ali niko do sada na moje pozive i upite nije mi znao dati konkretan odgovor do kada ce voda nestajati tj. kada ce prestati redukcija vode,,,,

5. Ono malo zelene povrsine koja je postojala ispred zgrade a koju smo ja i nekoliko komsija planirali pretovriti u parkic za djecu ubrzo je postala pokrivena garazama...

6. Neke ustanove ne azuriraju svoje stranice, kao sto je Muzicka skola u Sarajevu, na kojoj nisu vidne informacije o upisu i ostalim vaznim dogadzajima ( ali zato imate informacije iz prosle godine), a u kojoj vam se na telefon javi izvjesna osoba vidno ogranicenih komunikacijskih vjestina i samo preko nje mozete saznati informacije o upisu, mada su i te informacije sture....

7. U Pionirskoj Dolini na nekim ljuljaskama lanci su potpuno zahrdjali i vec duze vrijeme su u takvom stanju...istina, nisam ih kontaktirao da im to kazem ali svjedno me cudi da nisu svjesni posljedica ( dovoljno je da se neko dijete sa otvorenom ranom na ruci drzi za te lance itd itd.)...

8. Rupe na ulicama i cestama znaju tu biti danima a da niko ne postavi nikakv znak par metara ranie da upozori vozace...

9. "Neki" ( da ne kazem mnogi) zdravstveni radnici potpuno ignorisu pitanja pacijenata, a nerijetko im drze i pridike ( ko da su djeca kod neke stroge uciteljice koja ih treba kazniti)....

10. Higijena u javnim zdravstvenim ustanovama generalno....

itd. itd.

Daklo, samo se pitam onako relano i bez ikakvog cinizma i ironije, da li je sve ovo i jos mnog mnogo toga nesto sto treba biti prihvatljivo obzirom na okolnosti ili je ipak neprihvatljivo i treba mijenjati...

Hvala na paznji
S.


User avatar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Posts: 15604
Joined: 11/02/2008 01:27
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by -LIBERO- » 21/04/2016 09:36

Naravno da ne moze, i ne smije biti prihvatljivo. To je sve slika i prilika zivotnog 'nivoa' kojeg zivimo. Na mnoge od tih stvati smo prosto navikli vise, i nas mozak ih je prestao i primjecivati, i shvatati, kao nesto lose, neshvatljivo.

Kako promijeniti sve to? Jako tesko.

Sve dok drustvo prosto ne dodje do stadija kada su jasno, svima nama pojedinacno, a onda i ljudima uposlenim u institucijama i sluzbama/servisima, koji su odgovorni za takve stvari, poredane vrijednosti, i logicki prioriteti.

I jako je tesko posloziti sve to kod nas kada se 80% budzeta institucija i servisa, koji bi trebali rjesavati takve stvari, zapravo trosi na plate i primanja...vrlo cesto zbog prenagomilanih uposlenja kroz stele i poznanstva, sto kasnije bukvalno osakati operativnost cijelog sistema.

Naravno, onda ta prica povlaci i cinjenicu da je selekcija uposlenih po principu stranke, familije, poznanstva i sl...a ne strucnosti i kadrovskoj sposobnosti i potrebi.

I kada sve to umiksas, plus poslovicno nerezonski poredani prioriteti i rangirane vrijednosti - poput tog toaleta u skoli, za nastavnike i djecu - dobijes opsti haos i rasulo, i institucija, i servisiranja, operativnosti i funkcionalnost i svega.


Temeljita i opsezna revizija i reforma je neophodna da bi se napravio iskorak u pravom smijeru. Ali iskreno mislim da nase drustvo, ukljucujuci i politicke i upravljacke faktore, nemaju ni zelje, ni volje, a ni snage za tim.


Sta raditi po tom pitanju?

Imam par ideja i za to....al da ne ispadne da pametujem :mrgreen: , hajde da vidimo sta ce i drugi forumasi reci na ovoj temi...pa cemo, mozda, kroz dijalog doci do nekog zakljucka i sl.

User avatar
sunceKOtepsija
Posts: 6637
Joined: 14/06/2015 14:44

#3 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by sunceKOtepsija » 21/04/2016 11:36

zavisi iz kojeg ugla se gleda

123magija
Posts: 84
Joined: 30/11/2015 17:46

#4 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by 123magija » 21/04/2016 12:17

Neprihvatljivo stanje u vecini JU. Ja da malo rondam na apoteke, koje ti prodaju aparatic za secer pa za pola godine ne nabavljaju trakice za isti itd.

User avatar
dobar osjecaj
Posts: 3999
Joined: 01/08/2014 11:31

#5 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by dobar osjecaj » 21/04/2016 12:21

123magija wrote:Neprihvatljivo stanje u vecini JU. Ja da malo rondam na apoteke, koje ti prodaju aparatic za secer pa za pola godine ne nabavljaju trakice za isti itd.
Za pravo skupe i kvalitetne aparatice uvijek ima trakica. Za ove jeftine ja uvijek dobijem aparatic gratis uz trakice pa se ne zamaram time. Same trakice kostaju 40 kom, 40 maraka i aparatic gratis.

123magija
Posts: 84
Joined: 30/11/2015 17:46

#6 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by 123magija » 21/04/2016 13:47

dobar osjecaj wrote:
123magija wrote:Neprihvatljivo stanje u vecini JU. Ja da malo rondam na apoteke, koje ti prodaju aparatic za secer pa za pola godine ne nabavljaju trakice za isti itd.
Za pravo skupe i kvalitetne aparatice uvijek ima trakica. Za ove jeftine ja uvijek dobijem aparatic gratis uz trakice pa se ne zamaram time. Same trakice kostaju 40 kom, 40 maraka i aparatic gratis.
Ne razumijem sta hoces da kazes? Da treba ljude natjerati da kupuju samo najskuplje trakice, mozda iskljucivo accu check? Ja se zamaram, jer nije uredu. I zelim da koristim trakice koje su meni najpovoljnije, i da mi kad vec prodaju aparatic koji ima garanciju, isporucuju i trakice za isti, makar u garantnom periodu. I ne kostaju sve trakice 40KM. Ja imam npr. Og care, savrseno precizan, 50kom trakica kosta oko 27KM. Sada su me prisilili da kupim neki One touch, iako nisam zeljela.

User avatar
dobar osjecaj
Posts: 3999
Joined: 01/08/2014 11:31

#7 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by dobar osjecaj » 21/04/2016 15:11

123magija wrote:Ne razumijem sta hoces da kazes? Da treba ljude natjerati da kupuju samo najskuplje trakice, mozda iskljucivo accu check? Ja se zamaram, jer nije uredu. I zelim da koristim trakice koje su meni najpovoljnije, i da mi kad vec prodaju aparatic koji ima garanciju, isporucuju i trakice za isti, makar u garantnom periodu. I ne kostaju sve trakice 40KM. Ja imam npr. Og care, savrseno precizan, 50kom trakica kosta oko 27KM. Sada su me prisilili da kupim neki One touch, iako nisam zeljela.
Ma nista izvini, meni to nije toliko bitno pa se ne sekiram sto mi aparatici budu haman za upotrebu dok traju trakice. Da imam dijabetes tipa 1 vjerovatno bi stedila da kupim accu check jer uz ove koje dobijem s trakicama u prosjeku od 40 trakica bacim 15 jer budu neupotrebljive. Nadam se da imas bolje iskustvo s tim trakicama od 27 KM. Desava li se tebi da puno trakica nije upotrebljivo iz jednog pakovanja?

User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 38831
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#8 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by Bloo » 21/04/2016 15:23

Što se tiče zdravstvenog sistema, mislim da bi se poboljšao odnos i usluga, ako bi dio koji kompanija uplaćuje za mene, ja imala pravo da odredim u koju polikliniku da se usmjeri. I da koristim usluge te ili druge poliklinike.

123magija
Posts: 84
Joined: 30/11/2015 17:46

#9 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by 123magija » 21/04/2016 15:28

Ne znam sa kojim trakicama imas problem? Meni se ovaj og care odlicno pokazao, mozda dva puta da sam bacila trakicu jer nije bila dovoljna kapljica krvi zbog npr. hladnih ruku. I nije stvarno neka drama oko desetak maraka, nego su me zaista iznervirali...sto mi uvalise aparatic pa nemaju trakice nakon svega pola godine...neodgovorni su i bezobrazni. Sta da radi neko kome je problem platiti malo skuplje...da ne pricam sto mi dezurna apoteka jedva nadje ikakav aparatic u zadnjoj sobici...kao da zaboga dzaba dijele pa budi zahvalan sto ista imaju!

User avatar
zavezata-vreca
Posts: 979
Joined: 04/02/2016 00:17

#10 Re: Nase javne ustanove i usluge -normalno ili nenormalno stanje

Post by zavezata-vreca » 21/04/2016 17:42

Niko se ne buni tako da je to sve normalno. Meni ne smeta.

Post Reply