Page 1 of 1

Grijalice na struju isplati se ili ne?

Posted: 23/01/2016 16:58
by FastRide1
Zdravo svima. Znaci imam jedno pitanje. U sobi mi je uzasno hladno, jer nemam nikakav izvor toplote. Kuca se grije na pec na drva, ali zbog rasporeda soba ne dolazi dovoljno toplote do moje sobe. Velicina sobe je oko 3 metra sa 3.5, odnosno mala je :D e sad htio sam sebi kupiti neku manju grijalicu i paliti je 1 x dnevno na jedno 2 sata, npr barem navecer samo da razbijem malo hladnocu, i to ako nije bas hladno hladno, ne bih je ni palio.Pa me sad zanima koliko bi to trosilo struje mjesecno, da li se isplati ili ne imati grijalicu?Jer ako je veliki trosak, onda nista od toga..Hvala svima unaprijed na odgovorima

Re: Grijalice na struju isplati se ili ne?

Posted: 23/01/2016 17:02
by channel10
Tu ti nije bitna potrosnja, nego koliko ce ti ta grijalica ugrijati za ta dva sata? Trebas znati koliko je jaka grijalica ( recimo 2kw ) i onda mnoziti sa brojem sati rada.

Cim ti grijalicu ugasis, soba ce se veoma brzo ishladiti.

Re: Grijalice na struju isplati se ili ne?

Posted: 23/01/2016 17:20
by Last December
Pozdrav. Evo iskustvo iz prve ruke.

Soba mi je još manja, 2 x 3,5m, znači 7 kvadrata. Soba je bukvalno nasred njive, tj. svi su vanjski zidovi, nema nikakve izolacije na njima.
Kad spavam noću, isključena je grijalica i padne temperatura obično na 5-10C, zavisno od vanjske hladnoće. Ako je plus vani onda nije strašno, ne hladi se brzo. Al kad je vanka -15 bogami ode to brzo na petaka.

Sobu je nemoguće održavati toplom osim ako nije grijalica non stop uključena (2kW). Ujutro prije ustajanja iz kreveta upalim grijalicu nekih 2 sata. Otprilike toliko treba da se ugrije da prsti ne otpadaju :D. Nakon toga imam dvije opcije, da se obučem ko vrovčina zadnja u dvije jakne i da se pokrijem preko leđa jorganom i po nogama i da samo povremeno palim grijalicu kojače mi zagrijavati prostor ispod jorgana (samo noge). To sam kratko praktikovao prošle zime al sam odjebo jer problem je bilo tipkanje po tastaturi u rukavicama, nisam bio upotrebljiv na kompu. Bez rukavica prsti otpadaju bukvalno na 5 stepeni i manje. Inače kad je iznad nule temperatura može se razbiti hladnoća samo povremeno da pališ ispod stola da duva u noge.

Ima još jedan problem a to je slab napon (živim na selu, napon padne i na 150V a redovno je oko 180V). Tada grijalica grije 30-40 slabije a ti plaćaš struju isto (meni u EDB rekao direktor da se plaća manje kad je slabija struje jebo mu pas mater ko mu dade fotelju).

Znači jedino da stalno griješ. Dakle, nekih 15-18 sati dnevno što izađe oko 30kWh x 12 Kpf = 3,6 KM/dnevno.
Znači oko 4-5 KM računaj ako je slabija struja. Na mjesečnom nivou znači oko 150 KM za sobičak. Eto to ti je to. Ne grije se svaki dan isto jer ili nisi kući ili bude topliji dan. Tako da ja računam oko 100 kermi. Mnogo je al zdravlje je skuplje jbg.

Re: Grijalice na struju isplati se ili ne?

Posted: 23/01/2016 17:36
by Nepass
FastRide1 wrote:Zdravo svima. Znaci imam jedno pitanje. U sobi mi je uzasno hladno, jer nemam nikakav izvor toplote. Kuca se grije na pec na drva, ali zbog rasporeda soba ne dolazi dovoljno toplote do moje sobe. Velicina sobe je oko 3 metra sa 3.5, odnosno mala je :D e sad htio sam sebi kupiti neku manju grijalicu i paliti je 1 x dnevno na jedno 2 sata, npr barem navecer samo da razbijem malo hladnocu, i to ako nije bas hladno hladno, ne bih je ni palio.Pa me sad zanima koliko bi to trosilo struje mjesecno, da li se isplati ili ne imati grijalicu?Jer ako je veliki trosak, onda nista od toga..Hvala svima unaprijed na odgovorima
Umlacis dok radi 15min posle vec ce ti biti zima

Re: Grijalice na struju isplati se ili ne?

Posted: 23/01/2016 17:52
by Last December
Isplati se uložiti u izolaciju zidova. to drastično smanjuje gubitak toplote. Ali s vremena na vrijeme moraš otvoriti da pustiš vazduh da se ne ugušiš.
Inačenajviše toplote se baš izgubi preko zidova. Ako spriječiš da se oni brzo hlade i održiš ih toplim, vazduh u sobi češ mnogo brže ugrijati.

Re: Grijalice na struju isplati se ili ne?

Posted: 25/01/2016 09:50
by senadd
lažu da se griju preko sata,mnogi se nakače na sistem.