https://m.media-amazon.com/images/I/81a ... L1500_.jpg
slatko
Uh, Dijon <3 krupni
Znaju i Ameri pripremiti (za nase navike) bizarne kombinacije ukusa - slatke kobaje, sosove od voca uz meso s rostilja
suhe kajsije bi mozda bile bolja idejaJohn Cleese wrote: ↑18/12/2022 11:19Znaju i Ameri pripremiti (za nase navike) bizarne kombinacije ukusa - slatke kobaje, sosove od voca uz meso s rostilja
A ostao sam i gladan nakon zajeba sa pilecim rizotom sa znacajnim sadrzajem neceg u formi povelikih narandzastih komada, za sta se, nakon prvog razocaravajuceg zalogaja ispostavilo da su kajsije, drito is dobro zasladjenog kompota
Nemoj da ispadne da ti namjerno kontriram ili podjebavam ali…
Jooooj...John Cleese wrote: ↑18/12/2022 11:19Znaju i Ameri pripremiti (za nase navike) bizarne kombinacije ukusa - slatke kobaje, sosove od voca uz meso s rostilja
A ostao sam i gladan nakon zajeba sa pilecim rizotom sa znacajnim sadrzajem neceg u formi povelikih narandzastih komada, za sta se, nakon prvog razocaravajuceg zalogaja ispostavilo da su kajsije, drito is dobro zasladjenog kompota
Ommadawn wrote: ↑18/12/2022 11:42Nemoj da ispadne da ti namjerno kontriram ili podjebavam ali…
Ja to jarane obožavam!
Pa još ako ima bijeli luk u kombinaciji… uf uf uf.
Pileći gulaš, obavezno mora ići jabuka unutra, plus cimet.
A pravim i kuhanje sa sitno sjeckanom teletinom koja je prethodno bila u marinadi s kruškom.
Dobro ima tu i bijeli luk, susam, sojasos, crveni luk, biber…
Moj stari je u gulaš obavezno stavljao čašicu konjaka.
Znam gdje zivis...Ommadawn wrote: ↑18/12/2022 11:42Nemoj da ispadne da ti namjerno kontriram ili podjebavam ali…
Ja to jarane obožavam!
Pa još ako ima bijeli luk u kombinaciji… uf uf uf.
Pileći gulaš, obavezno mora ići jabuka unutra, plus cimet.
A pravim i kuhanje sa sitno sjeckanom teletinom koja je prethodno bila u marinadi s kruškom.
Dobro ima tu i bijeli luk, susam, sojasos, crveni luk, biber…
Moj stari je u gulaš obavezno stavljao čašicu konjaka.
Jabuka se bas slaze u toj kombinaciji, vrh!¤ jelena ¤ wrote: ↑18/12/2022 12:08Ommadawn wrote: ↑18/12/2022 11:42
Nemoj da ispadne da ti namjerno kontriram ili podjebavam ali…
Ja to jarane obožavam!
Pa još ako ima bijeli luk u kombinaciji… uf uf uf.
Pileći gulaš, obavezno mora ići jabuka unutra, plus cimet.
A pravim i kuhanje sa sitno sjeckanom teletinom koja je prethodno bila u marinadi s kruškom.
Dobro ima tu i bijeli luk, susam, sojasos, crveni luk, biber…
Moj stari je u gulaš obavezno stavljao čašicu konjaka.
Gulaš sa tim slatkim momentima - vrh!
I salata od svježeg kupusa...so, biber, sirće/limun i narendana jabuka - slatka.
meni janjetina a ti se sladi sa cokoladom.mogu je i bez salate.
Možda ti zvuči čudno ali poznavao sam jednog starog starog kafedžiju koji je u teleće pečenje pored povrća stavljao divlje jabuke i šljive savke. Kaže da su tako pravili ljudi kad je on bio mali.
Uf nemoj pričati - pa to obavezno uz meso koje se u dagari pripremalo nekih 6 sati u rerni.¤ jelena ¤ wrote: ↑18/12/2022 12:08Ommadawn wrote: ↑18/12/2022 11:42
Nemoj da ispadne da ti namjerno kontriram ili podjebavam ali…
Ja to jarane obožavam!
Pa još ako ima bijeli luk u kombinaciji… uf uf uf.
Pileći gulaš, obavezno mora ići jabuka unutra, plus cimet.
A pravim i kuhanje sa sitno sjeckanom teletinom koja je prethodno bila u marinadi s kruškom.
Dobro ima tu i bijeli luk, susam, sojasos, crveni luk, biber…
Moj stari je u gulaš obavezno stavljao čašicu konjaka.
Gulaš sa tim slatkim momentima - vrh!
I salata od svježeg kupusa...so, biber, sirće/limun i narendana jabuka - slatka.
zasto ne? meni izgeda to dobro. moja nona je pekla jagnjetinu na maslinovom ulju, drugog nije imala. meso je fantasticno.meni je to bilo nespojivo dok nisam probala. maslinovo ulje se izgubi a miris jagnjetine dominira.
Vrlo vjerojatno, jer suhe su mnogo manje slatke, pa bi samo dale jelu diskretno drugaciji smek, ne bi od rizota napravile slatkisBloo wrote: ↑18/12/2022 11:32suhe kajsije bi mozda bile bolja idejaJohn Cleese wrote: ↑18/12/2022 11:19 Znaju i Ameri pripremiti (za nase navike) bizarne kombinacije ukusa - slatke kobaje, sosove od voca uz meso s rostilja
A ostao sam i gladan nakon zajeba sa pilecim rizotom sa znacajnim sadrzajem neceg u formi povelikih narandzastih komada, za sta se, nakon prvog razocaravajuceg zalogaja ispostavilo da su kajsije, drito is dobro zasladjenog kompota
ima nekih "cunih" kombinacija za nase balkansko nepce koje su ipak ok
Uz meso sa rostilja, eventualno neki kiseli vocni umak..brusnice il tak nekak.
Pa jeste, zato sam se i dao zeznuti¤ jelena ¤ wrote: ↑18/12/2022 12:01Jooooj...John Cleese wrote: ↑18/12/2022 11:19 Znaju i Ameri pripremiti (za nase navike) bizarne kombinacije ukusa - slatke kobaje, sosove od voca uz meso s rostilja
A ostao sam i gladan nakon zajeba sa pilecim rizotom sa znacajnim sadrzajem neceg u formi povelikih narandzastih komada, za sta se, nakon prvog razocaravajuceg zalogaja ispostavilo da su kajsije, drito is dobro zasladjenog kompota
Ali, ali...sigurno je izgledalo lijepo, nako nandžarastozlatne boje - to im moraš priznati.
Meni su suhe šljive urolane u slaninu jedno od najvećih kulinarskih razočaranja. Kad nisam umrla od tuge. Nako fina naoko, hrskava slaninica, a unutra....
Al piletinu s medom volim i pečeno neko crveno meso s višnjama ko salata neka...Mađari to dobro smute i baš bude fino.
Ommadawn wrote: ↑18/12/2022 12:25Uf nemoj pričati - pa to obavezno uz meso koje se u dagari pripremalo nekih 6 sati u rerni.¤ jelena ¤ wrote: ↑18/12/2022 12:08
Gulaš sa tim slatkim momentima - vrh!
I salata od svježeg kupusa...so, biber, sirće/limun i narendana jabuka - slatka.
Nego reče da si iz Posavine. Tatin prijatelj iz B.Broda, inače velika poguzija, mi je pričao o nekoj kafani na Savi gdje je gazda znao u tepsiju prvo ispeći deverike, pa onda bez da istu očisti, ubaci u nju teletinu, janjetinu… šta god.
Boljeg pečenja nije bilo naokolo, tako veli.
Švedi od brusnice prave marmeladu i služe je uz neka svoja slana jela, kao primjerice njihove ćufte.John Cleese wrote: ↑18/12/2022 14:53Vrlo vjerojatno, jer suhe su mnogo manje slatke, pa bi samo dale jelu diskretno drugaciji smek, ne bi od rizota napravile slatkis
Voce, u pravu si, uz slanu hranu zapravo i ne mora biti problematicno - primjera radi, paradajz je voce. Bitno je da to voce nije izrazito slatko ili ako jeste, da ga barem nema previse, da ne bi sladak ukus postao dominantan u jelu koje bi trebalo biti slano.
Kiselo, uz slana jela - s apetitom!
A umak od brusnice sam probao, vise puta, uz pecenu curetinu, naravno. I u skladu s prethodno napisanim - nije lose, pod uvjetom da ga ne zaslade
Kakvo je ovo trolanje teme... meso, lisičarke gljive, brusnice... Ako nemate šta napisati na temi o "bureku sa sirom", nemojte nikakoOmmadawn wrote: ↑18/12/2022 16:12Švedi od brusnice prave marmeladu i služe je uz neka svoja slana jela, kao primjerice njihove ćufte.John Cleese wrote: ↑18/12/2022 14:53
Vrlo vjerojatno, jer suhe su mnogo manje slatke, pa bi samo dale jelu diskretno drugaciji smek, ne bi od rizota napravile slatkis
Voce, u pravu si, uz slanu hranu zapravo i ne mora biti problematicno - primjera radi, paradajz je voce. Bitno je da to voce nije izrazito slatko ili ako jeste, da ga barem nema previse, da ne bi sladak ukus postao dominantan u jelu koje bi trebalo biti slano.
Kiselo, uz slana jela - s apetitom!
A umak od brusnice sam probao, vise puta, uz pecenu curetinu, naravno. I u skladu s prethodno napisanim - nije lose, pod uvjetom da ga ne zaslade
Ja se prvo zgrozio ali probam ja jednom - super!
Juha od lisičarki na lovački način zajedno sa marmeladom od brusnice - uf uf uf…
i u cem je razlika??
Bloo wrote: ↑18/12/2022 11:32suhe kajsije bi mozda bile bolja idejaJohn Cleese wrote: ↑18/12/2022 11:19
Znaju i Ameri pripremiti (za nase navike) bizarne kombinacije ukusa - slatke kobaje, sosove od voca uz meso s rostilja
A ostao sam i gladan nakon zajeba sa pilecim rizotom sa znacajnim sadrzajem neceg u formi povelikih narandzastih komada, za sta se, nakon prvog razocaravajuceg zalogaja ispostavilo da su kajsije, drito is dobro zasladjenog kompota
ima nekih "cunih" kombinacija za nase balkansko nepce koje su ipak ok
Uz meso sa rostilja, eventualno neki kiseli vocni umak..brusnice il tak nekak.