bach wrote:
Budi pošten i priznaj da vam je grad taraba.
Zašto je Zenica taraba od grada? Zato što se u nju niko ne doseljava. Atraktivni gradovi privlače ljude raznih profila zbog posla, noćnog život, dobrog šopinga. Zenica nikoga ne privlači kao mjesto gdje bi se čovjek sa strane mogao nastaniti, kupiti stan, osnovati porodicu, početi život iznova...
Zrak u vašem Gradu je zagađen, školstvo i zdravstvo su vam na niskim granama, mnogo nezaposlenih, ima kriminala i općinska uprava vam je korumpirana do kostiju...Grda vam je siv i orouo ...Pravi muzej soc - realističke arhitekture na otvorenom...Za sve su vam Sarajevo i Sarajlije krivi i još ponavljate kao papagaji "Zenica radi - Sarajevo se gradi".
Eto zašto je Zenica na ovoj listi i zašto je na stabilnom trećem mjestu, iza Vareša i BoS. Grahova...
Ovako bach, obecao sam sebi da necu vise otvarati ovu temu, jer mrzim maliciozna podmetanja, ali eto jos jednom cu dati svoj osvrt, iskljucivo sto si mi ucinio cast svojim licnim obracanjem.
Bicu posten i reci-da grad je taraba jer je to refleksija stanja drzave i drustva, koji su jedna velika taraba. Da je samo Zenica taraba, a da okolo cvjetaju magnolije, to nikad necu reci.
1) Da se niko ne doseljava nije tacno. Ipak je sjediste kantona i mnogih njegovih institucija i puno ljudi sa strane radi u istima i doseljavaju se iz tog razloga. Zbog Univerziteta dolaze i studenti. Naspram 80% mjesta u ovoj drzavi i nocni zivot i soping i mogucnost zaposlenja su znacajno bolji. To je nazalost znak da je drzava u ofsajdu, ali da osim Varesa i Bos.Grahova ima sigurno 20 mjesta u kojima su navedeni parametri losiji.
2) Skolstvo i zdravstvo su u ovoj drzavi generalno u qrtzu, pa ni Zenica nije izuzetak. Posto ovdje govorimo o gradu, objasni mi kako gradska uprava moze uticati na stanje u bolnicama i skolama? Za to imaju Federacija i kanton. Osim toga reci mi po cemu je to skolstvo i zdravstvo bolje u Sarajevu? Da ne idemo do GRAS-a, VIK i Toplana, preko Muzeja do bespravne gradnje. Daleko cemo otici.
Sto se tice kriminala i korupcije u gradskim strukturama, hajde mi reci gdje je to nema? Kako se u Sarajevu izdaju gradjevinske dozvole i sta se sve gradi i gdje se gradi? Ne budi smijesan. Ima je i u Zenici to se slazem, ali ti to ovdje predstavljas kao da je to kuriozitet, a ne ustaljena praksa u cijeloj drzavi.
3) Sto se tice oronulosti i sivosti, ni to nije specificnost samo ovoga grada. Ne kaze se dzaba da ovi ne mogu okreciti ono sto je Tito izgradio. Za arhitekturu se slazem. Grad je niknuo pod okriljem jedne velike fabrike i rezultat je jednog vremena i jedne ideologije koja je propagirala uniformnost. Ja licno to volim i blisko mi je srcu, ali mogu razumjeti da se nekome ne svidja. Nesvidjanje je subjektivni pojam, potpuno nebitan za ovu temu.
Ali ponovo da se vratimo na tvoje (a i moje) Sarajevo-de nadji razliku izmedju Grbavice, C.Vile, Otoke, Alipasinog i Malte i zenicke Jalije, Meoskusnica, Babine Rijeke ili Blatuse?
I na kraju, taj debilni slogan cije koristenje pripisujes cijelom jednom gradu-mislim sta reci? O zakonu o pripadnosti javnih prihoda je bilo dovoljno rijeci i na ovom forumu, pa tu necu nista vise dodavati.
Uglavnom tebi svako dobro zelim, pokrenuo si mnoge antologijske teme na ovom forumu, ali isto tako budi posten i priznaj da ne volis Zenicu, da imas licnu averziju protiv nje, i mirna Bosna.
Ovakvo ofiranje sa racionalizacijom mrznje u kvaziargumente, ti stvarno ne treba.