Mislim da je upravo to ono sto ljudi pokusavaju i reci na ovoj temi. S tim da je lose tjerati inat s bilo koje strane. Tj. zasto se na zenu koja zeli zadrzati svoje prezime gleda kao na nekoga ko tjera inat i prkosi, a na muskarca koji insistira da preuzme njeogovo prezime ne gleda na isti nacin? Zasto je ona sebicna, a on nije? To su dvostruki standardi.leo karan wrote:Neka radi ko sta hoce naravno,
samo je lose tjerat inat, a sve pod izgovorom identiteta, porodicnog naslijeda, karijere...
Vas stav malo nize u postu mi je jedan sasvim normalan razvoj dogadjaja i odnosa:
Oboje su izrazili svoje zelje i stavove i dosli do odluke. Sto je i bit citave price.leo karan wrote:Kad sam bio pitan da se izjsanim po tom osnovu, rekao sam fino da bih normalno volio da uzme moje prezime, a ona je to i ucinila.
Iako joj njeno prezime zvucno i fino, nije htjela da stikla prezime na prezime.
Sasvim legalno i legitimno pravo. I niko nijednu od tih zena ne gleda kao zatucano, konzervativnu, "slabiju" u odnosu na muskarca i sl. Zasto onda ici u drugu krajnost, i one koje imaju drugaciji stav i misljenje odmah karakterisati na sve nacine na koje je u prethodnim postovima izrazeno. Pa sve i da statistika pokazuje da ne 1% nego 0.1% takvih, to je njihovo pravo.leo karan wrote:Ima ovdje jos puno zena koje bez problema odabiru muzevo prezime. Makar iz mog bliskog okruzenja, a to su zene ciji se rad prati po svejtskim publikacijama, i zene koje su obnasaju fukncije pri drzavnim sluzbama.
Moji prijatelji se takodjer svi pozenise, pa ne znam da je i jedna njihova supruga zadrazala svoje prezime.
Pa sta? Ako hoce nek nosi kombinaciju 15 imena i prezimena, ako njemu/njoj to ne predstavlja problem ni bilo kakve poteskoce. Nije da cu ja nekom na ledjima nositi ta njegova/njene prezimena pa da mi je tesko.Obuca9 wrote: I kakav je fazon imati po dva prezimena, pa onda još i djetetu dati dva prezimena?
II šta treba sutra da svi hodaju sa dva prezimena i šta onda kad se neki Armin Babić-Imamović odluči vjenčati s nekom Lejlom Hadžić-Hodžić, kako će se onda njihovo dijete, neki potencijalni Kemal, prezivati? Kemal Babić-Imamović-Hadžić-Hodžić?