Moderator: O'zone
sutra sam tamo!shambho wrote:Ima sok zvaka bude u Marsu na Cobaniji.
Max Bunker wrote:Rat i sve sto ide uz to prokletstvo. Nakon rata, SEGA ( ona sa pijace), onda onaj sat sto nije imao kazaljku za sekunde, nego pauka pa paukova mreza, Bubamara, Eskimo sladoled ( kako se vec zvao ).
P.S.
Jel' se jos neko pamti one satove, fol digitalne, sto su dolazili u humanitarnoj pomoci ( ja mislim sa sapunom ili tako necim ) ?
Ti ko da si na Dobrinji zivio. Najace od svega mi je bilo, mi njima cetnici, oni nama i fljas ratovanje, kamenjem, palijama, svime sto se nadje. Zbog te zajebancije dobio sam kamencugu u glavu i tri sava posred glave. Upadanje u tudje prostorije i pisanje bila je dobra zajebancija, ali jos jace je bilo podvaliti nekome soru u flasi na lopti. Kad se sjetim kad je furka u mahali bila, gadjanje blatom pomocu siblja, uzmes sipku i stavis blata na nju i gadjas, to je bila softcore varijanta ratovanja raje protiv raje. Kad se zajebancije sa plestigasom sjetim, nije bilo bandere koju nismo polupali radi paljenja plestigasa u ulici, a ni auta radi zajebancije. Sjecam se kada smo uciteljici se dogovarali da razvalimo auto jer se hvalila kako je njena ajkula ostala citava.TVRTKO_Bosanski wrote:Ko djeca smo po zimi skupljali gelere i stavljali ih u grudve pa isli u rat protiv susjedne mahale. Najtezi cin tog rata bilo je ako si spor pa te raja iz druge mahale zarobi i izudara. Mislim da me u zivotu vise nikad nije vise bilo strah od tog "zarobljavanja".
Isto po zimi smo pravili tzv. slicurice od gajbi za sokove ili pive. Stare sive gajbe od sarajevske pive imale su najbolju plastiku i ko je posjedovao slicurice od tog materijala smatran je facom u raji. slicurice smo razumije se mazali svijecom kako bi lakse i bolje klizile po snijegu.
Prvo biciklo sam dobio nekad poslije rata kada su vec sva dijeca iz mahale uveliko imala BMX. Ja sam dobio od dede svoga malog ponija bez kocnica. Zbog slabog bicikla nikada nisam imao tu cast da pobjedim u mahalskim trkama. Patike su mi sve bile razvaljene od kocenja na zadnju gumu.
Mi muska djeca iz mahale od jedne napustene kuce smo napravili svoju vojnu komandu u kojoj smo pravili planove kako da osvojimo komandu iz susjedne mahale. Pad komande pod neprijateljske snage znacio je veliku sramotu. Neprijateljska vojska kao znak svoje premoci nakon zauzimanja kasarne pisala je po nasim prostorijama.![]()
![]()
A djevojcice iz mahale imale su isto tako jednu napustenu kucu u kojoj su se igrale "domacica". Mi hrabri ratnici nakon iscrpnih bitki smo svracali kod njih na "kafu".
Od hrane sjecam se onih sivih ili mis kaki boje lunch paketa. Neki su imali slatkise u sebi (obicno neki keks ili cokoladicu) a neki nisu. Uvijek sam bio zestoko razocaran kada bi nam tata donijeo taj bez slatkisa. Sjecam se da sam plakao i molio ga da ide donijeti drugi.
Sjecam se jos i nekog mislim holandskog sira. Sir je bio u konzervi i mogao se mazati na krisku. Kako je samo bio dobar taj sir. Nikada ga necu zaboraviti i sada osjetim okus tog sira u ustima kad pomislim na njega ali nikad poslije ga vise nisam nasao.
Sjecam se nakon rata kada sam prvi put probao sudjuk. Donijela nam tetka. Nisam znao kako se jede. Zapravo nisam znao da treba prvo da se oguli. Sjecam se maminog stida i tetkinih suza zbog toga.
Sjecam se kako smo ja i sestra u skolu isli ona u prvu smjenu ja u drugu. I kako smo imali samo jedne cipele i jednu jaknu koje nam je mama nasla u nekoj humanitarnoj organizaciji. Pa sam morao uvijek cekati da sestra dodje iz skole da bi mi dala jaknu i cipele pa sam morao uvijek da trcim do skole kako ne bi zakasnio.
I tako. Jedno djetinjstvo u kome je rijeci "nema" i "rat" bili svakodnevnica a koje je ipak bilo puno smijeha, trke, belaja, radosti i tuge. I sad kad vidim kako djeca odrastaju uz internet i facebook, zahvalan sam Bogu sto sam se rodio bas u to vrijeme cije nedace i neimastina su me barem napravili boljim covjekom koji zna cjeniti male stvari.
aaaaaaaaaaaaaaa sjecam se ove knjige i ove djevojke sa korica aaaaaaaaaaaaaa hvalaaaaaaaaaa!muhanata wrote: I da ne bude sve crno, sjećam se i ove knjige, koju imam i dan danas, dobila je za 7. rođendan.