Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ashabi neka je Allah Uzvišeni njima zadovoljan, se nisu razišli po pitanju osobe koja ostavi ili ostavlja namaz! Ni jedan ashab nije zauzeo drugačiji stav ili bio izuzetak od ostalih.
Kasnije generacije ili učenjaci u tim generacijama nisu uvijek pred sobom imali sve dokaze po nekom šerijatskom pitanju, otuda razilaženje među njima po pitanju osobe koja ostavlja namaz tj. kakav je propis.
Zato ne možemo uvažiti razilaženje sa ashabima neka je Allah zadovoljan sa njima.
DOBRO PAZIMO DA SVOJIM DJELOVANJEM, nakon što nam je postala jasna istina, LJUDE KOJI SU VEĆ U ZABLUDI, NE TISNEMO JOŠ VIŠE U PROVALIJU ILI ODGURNEMO OD ISTINE; već gledajmo da ih primaknemo na ispravan put, Uzvišenog Allaha dozvolom. Ovdje su se mnogi spotakli u prenošenju istine do ljudi, zato ovo shvatimo i kao upozorenje!
Vjera sadrži imanske šartove, koji se potvrđuju islamskim šartovima; tačnije, VJEROVANJE koje je potrebno POTVRDITI DJELIMA.
Ta djela su DJELA koja je PROPISAO Uzvišeni STVORITELJ. Nije ostavljeno ljudima na volju da ih biraju ili da su prepušteni sami sebi da kroje čime će potvrditi svoju vjeru; to važi do Sudnjeg Dana. Ta djela su:
Djelo jezika ili šehadet, zatim djelo tijelom tj. namaz, pa djelo imetkom ili zekat (zekat su dužne dati bogate osobe u islamu ili muslimani, a njih je naravno Allah Uzvišeni odredio ko su), zatim post te hadždž.
Zato onaj ko kaže srce a među njima neki dodaju i jezik pa, na tome stanu, zatim kažu da je to dovoljno, njih treba podučiti ispravnom.
Namaz je svjesna potvrda da je Allah Uzvišeni naš Stvoritelj ili Božanstvo.
Dodatak još jedan mali: Molim da se ne javljaju da komentarišu oni koji vole svrstavati ljude u kojekakve grupacije. Nisam došao da se raspravljam, kao i masa stvari na internetu koja se može naći (od najveće bolesti zabluda i lutanja, pa do Istine koja vodi ispravnom načinu življenja), našla se i ova stvar. Vi sami prosudite jesam li i koliko u krivu ili u pravu. Zato se nemojte naći da vam nešto namećem, već stvar pišem onako kako vidim iz svog ugla posmatranja.
Ostanite u miru!
Na početku trećeg milenija islamski svijet suočava se sa "znakovima" savremenog doba, izazovima koje, po svemu sudeći, dočekujemo uglavnom nespremni. Jedan od tih "znakova", karakteristika savremene civilizacije je svakako fenomen dijaloga, prije svega unutarnjeg, međumuslimanskog, a potom i dijaloga sa drugim civilizacijama i kulturama.
U međuvremenu, mnoštvo neodgovorenih pitanja, nerazriješenih dilema, problema koje je dijelom historija, a dijelom prešutna saglasnost da se o njima ne progovara radi boljitka i suživota unutar muslimanskih ummeta različitih nacionalnih, kulturoloških i civilizacijskih zaleđa, rezultiralo je brojnim ekstremizmima i počelo iznutra najedati svjetsku zajednicu muslimana. Stoga je od teško izmjerljive važnosti činjenica da su mnogi muslimanski mislioci sve odlučniji progovoriti o brojnim nesporazumima i neslaganjima iz prošlosti, koja su rezultirala mnoštvom predrasuda među kojima su zasigurno najopasnije i najdublje, sunnitske prema ši'izmu i ši'itske prema sunnizmu. Tri epizode: Muhammedovo Poslanstvo, Poslanikovo nasljedstvo i Suniti, šiiti u novijoj historiji
Last edited by zagortenej on 10/08/2013 20:41, edited 2 times in total.
zagortenej wrote:Suniti, Šiiti - Poslanikovo naslijedstvo 2 epizoda
Po meni (procitah nesto na ovu temu), vecinom sve uprazno, baska ignorantno, i nikako ne mogu da vjerujem da ovi ljudi mogu biti ovoliko neinformisani!
Po meni (procitah nesto na ovu temu), vecinom sve uprazno, baska ignorantno, i nikako ne mogu da vjerujem da ovi ljudi mogu biti ovoliko neinformisani!
Ovaj serijal je velika manipulacija, procitaj tekst koji sam postovao u svom postu iznad.
Ovaj serijal je velika manipulacija, procitaj tekst koji sam postovao u svom postu iznad.