Vice-kapiten BiH:Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu našu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Treba li zatvoriti vrata reprezentacije za Hrgovica, Bajica i njima slicne

Da, za sve ima neka granica
24
41%
Ne, to je nasa realnost
35
59%

Total votes: 59

5XZ

#1 Vice-kapiten BiH:Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu našu

Post by 5XZ »

Mozda ce moderatori smatrati da ova tema nije za sporta ali bih samo da napomenem kako je i u SD postavljena pod rubriku sport. Ovakve stvari direktno uticu na rezultate nase reprezentacije i mislim da svi koji bodre nasu reprezentaciju imaju pravo da znaju ko sve nosi njen dres i gradi karijeru preko ledja onih koji srcem igraju za BiH...

Vec su nas prisilili da mislimo kako je ovo sve normalno, da nemamo izbora jer je to nasa realnost. Za sve one koji misle tako naveo bih suprotan primjer Ninoslava Milenkovica u odlucujucoj utakmici za odlazak na SP protiv SCG u Beogradu.....

PRIČA S DRUGE STRANE MIRKO HRGOVIĆ PRIZNAJE
KAKO JE U SRIJEDU ODIGRAO NAJTEŽU UTAKMICU U ŽIVOTU

Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu našu

Bilo mi je teško. Nije to ono kad igraš pa se držiš kao profesionalac, odigraš najbolje što možeš i miran si...
Došlo mi je zapjevati Lijepu našu, najradije bih bio stavio ruku na srce, ali nije bio red. Kad je intonirana himna BiH moji suigrači su stavili ruku na srce, a ja nisam, ali kako da to učinim kad tu gestu nisam uradio za moju himnu

PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Mirko Hrgović, kapetan Hajduka, odigrao je svoju najtežu utakmicu u životu. U dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske, na stadionu Koševo (danas se službeno zove Asim Ferhatović Hase) u Sarajevu, u susretu u kojemu je, na neki način, doživio i poraz i pobjedu. Kao adoptirani "ljiljan" je izgubio susret, kao navijač "vatrenih" je dobio...
— Pripremao sam se psihološki, ali sam ipak računao kako će sve to lakše proći, pogotovo jer je u pitanju bila uistinu prijateljska utakmica — rekao nam je Hrgović poslije utakmice tijekom koje je i na svoj račun čuo zlobna, nakaradna i uvredljiva dobacivanja dijela sarajevske publike.
— Bilo mi je teško. Nije to ono kad igraš pa se držiš kao profesionalac, odigraš svoje najbolje što možeš i miran si...
Prvi emotivni udar Hrgović je doživio na samome početku, prigodom intoniranja državnih himni.
— Došlo mi je zapjevati "Lijepu našu", u srcu mi je odzvanjala, najradije bih bio stavio ruku na srce, ali nije bio red. Onda kad je intonirana himna Bosne i Hercegovine moji suigrači su stavili ruku na srce, a ja nisam, valjda jedini. Ali kako da to učinim kad tu gestu odanosti nisam uradio za moju himnu.
Eto, Hrgović je tipični primjer državljanina od "interesa", kao što je slučaj i kod Brazilca Eduarda da Silve. Ipak, kod kapetana Hajduka (i nedavno od Torcide proglašenoga "Hajdučkoga srca") situacija je znatno kompliciranija.
— Ja sam Sinjanin, onaj čisti, pravi. S Bosnom i Hercegovinom zapravo nemam nikakve veze osim što sam u jednome razdoblju karijere dobro igrao za Široki Brijeg. Tada mi je i ponuđena putovnica na temelju sportskih zasluga te sam po toj formuli postao bh reprezentativac.

Nisam sanjar
Jeste li sanjali dres hrvatske reprezentacije?
— Jesam o tome razmišljao, ali kako nisam sanjar nego sasvim realan čovjek, brzo sam shvatio kako hrvatski dres zaista mogu samo sanjati. Ušao sam u tu, ajmo kazati, avanturu s bosansko-hercegovačkom reprezentacijom, premda sam se u nekim trenucima i pribojavao reakcija da mi netko ne prigovori "što ti radiš u tom dresu".
Niste se pokajali?
— Ma ne, ni govora! Nastupi za Bosnu i Hercegovinu su mi jako pomogli u izgradnji karijere. Odigrao sam 25. utakmicu protiv Hrvatske, prva je bila u Cardiffu protiv Walesa, a najdraža u Kopenhagenu protiv Danske kad smo ih pobijedili s 2:0. U svakom slučaju, uzbudljivo je jer smo treći put stekli šanse da se plasiramo na neko veliko natjecanje, zaista imamo šansu doći na Euro što se 2008. godine igra u Austriji i Švicarskoj.
Onako, dojam je sa strane, u BH-reprezentaciji se stalno događaju neke turbulencije, čini se kao da ima tisuću interesa, od onih uskih s nacionalnih aspekata do mešetarskih, menadžerskih?
— Među nama igračima nema problema, nema ni ekscesnih situacija, nitko ne pita odakle si ili čiji si. Javljaju se, istina, neke trzavice sa strane, tako je svojedobno inicirano i ono pismo bojkota kada je trinaest igrača odbilo igrati za reprezentaciju. Oni traže neke smjene, promjene, odlaske...
I Vi ste ga potpisali...
— U prvi mah sam se složio s većinom, a da nisam ni znao razloge bojkota. Poslije sam brzo odustao. Nisam sebičan, ali sam shvatio da me se želi iskoristiti. Eto, i kapetan Misimović je prekinuo bojkot. Uvjeren sam da to nije put za promjene.

http://www.slobodnadalmacija.com/20070824/sport03.asp

http://www.bhfanaticos.com/?subaction=s ... om=&ucat=9&
gavrilo

#2 Re: Vice-kapiten BiH:Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu

Post by gavrilo »

5XZ wrote:— Ja sam Sinjanin, onaj čisti, pravi. S Bosnom i Hercegovinom zapravo nemam nikakve veze osim što sam u jednome razdoblju karijere dobro igrao za Široki Brijeg. Tada mi je i ponuđena putovnica na temelju sportskih zasluga te sam po toj formuli postao bh reprezentativac.
... i to je to
5XZ

#3 Re: Vice-kapiten BiH:Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu

Post by 5XZ »

gavrilo wrote:
5XZ wrote:— Ja sam Sinjanin, onaj čisti, pravi. S Bosnom i Hercegovinom zapravo nemam nikakve veze osim što sam u jednome razdoblju karijere dobro igrao za Široki Brijeg. Tada mi je i ponuđena putovnica na temelju sportskih zasluga te sam po toj formuli postao bh reprezentativac.
... i to je to
Nije to to gavrilo, igrac ako se odluci da nastupa za neku reprezentaciju on mora dati sve od sebe ako ne iz ljubavi prema dresu onda iz postovanja prema ostalim saigracima. Cisto sunjam da bi Hrvatima bilo normalno da ih Eduardo Silva (ili kako se vec zove) proda protiv Brazila

Vec sam ti naveo primjer Ninoslava Milenkovica ciji karakter vjerovatno nije dozvolio da izda sve one s kojima se borio kroz cijele kvalifikacije.

I nije do Hrgovica, problem je Muzurovic ako ga pozove nakon ovakvih izjava.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Tema se prebacuje na podforum "Diskusije".
5XZ

Post by 5XZ »

Ovo je za mene prije svega sportsko pitanje jer utice na rezultate reprezentacije...ali hajde, s rogatim se nije bosti
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ni prvi ni zadnji put da se preko Bosne i Hercegovine trguje interesima citaj parama (kao sto je to kroz historiju bivalo) pa ta ista prica stoji i njemu na dusu (ako je to izjavio)....

Sto se mene tice siroki mu puti daleki mu....bas kao u Sirokom!

Dov'djenja!
Brunello

Post by Brunello »

1. NOVINARSKA PATKA
2.I DA JE TAKO , PA KAKAV JE PROBLEM

TI IGRAS ZA MADAGASKAR I SVIRA HIMNA BIH ISTO BI SE RAZMISLJAO KAO ON....

NEVIDIM NIKAKAV PROBLEM U TOM

GORI SU ONI KOJI SU MU PRAVO DALI DA IGRA ZA NAS...... :x
5XZ

Post by 5XZ »

Nije problem u tome sta on osjeca i razmislja, problem je kad to prenese u novine a jos gore na teren. Zbog ovakvih stvari vec je bilo sukoba u svlacionici reprezentacije BiH....Bulend Biscevic i osoba X (sumnja se da je bio u pitanju upravo Hrgovic) nakon utakmice SCG - BiH a u vezi s pitanjem jednog od reprezentativaca "kako su igrali nasi", gdje se misli na reprezentaciju Hrvatske.

To moze biti samo nama normalno i prihvatljivo. Ninoslav Milenkovic je pokazao da ne mora biti tako i zbog Ninoslava i njemu slicnih ne smijemo dozvoliti da ovo prihvatimo kao normalno ponasanje.

Pokazala je to i reprezentacija Slovenije, gdje trecinu igraca (najmanje) cini druga generacija srpskih gastarbajtera, pa im nije palo na pamet da popuste braci iz matice ili da glume povrede pred susrete sa SCG.

Nasa realnost je bila da nas podijele Srbija i Hrvatska ali smo se borili protiv toga...najgore u svemu ovome je kad ovakve stvari postanu normalne i prihvatljive onima kojima je BiH uvijek na prvom mjestu
Beslija

Post by Beslija »

Ko god nije rođen u Bosni i Hercegovini ili nema BH porijeklo, ne bi trebao imati pravo igrati za reprezentaciju BiH. A na stranu individualna osjecanja, zasto uopste igras za BiH ako se ne osjecas pripadnikom te skupine? Zbog Karijere? Ako je tako, onda nemoj lajati novinarima i ponasaj se profesionalno. Da ja odlucujem, nakon ovih rijeci nikad ga ne bih pustio da igra za nas. Cisto jednostavno.
ifbbpro

Post by ifbbpro »

Beslija wrote:Ko god nije rođen u Bosni i Hercegovini ili nema BH porijeklo, ne bi trebao imati pravo igrati za reprezentaciju BiH. A na stranu individualna osjecanja, zasto uopste igras za BiH ako se ne osjecas pripadnikom te skupine? Zbog Karijere? Ako je tako, onda nemoj lajati novinarima i ponasaj se profesionalno. Da ja odlucujem, nakon ovih rijeci nikad ga ne bih pustio da igra za nas. Cisto jednostavno.
To je to!

- - - - - -
Barbarez JEDAN I JEDINI !!!!!
- - - - - -
cyprus

Post by cyprus »

Ja nešto ne zamjeram previše Hrgoviću, mada mi jako smeta ova situacija. Međutim, nije Hrgović jedini, i naše a i druge reprezentacije su prepune ovih situacija. Dobri igrači uglavnom polete igrat za što jačom mogućom reprezantacijom, dok oni koji bi mogli za te jače reprezentacije, ali su slabije kvalitete, odluče igrat za neke slabije reprezentacije samo eto da bi vidjeli kako je igrat na internacionalnom nivou i da bi se probili u karijeri. Tako recimo mnoge svjetske reprezentacije imaju ili su imale neke brazilce u svojoim redovima, a gotovo da nema svjetske košarkaške reprezentacije koja nema amerikanca koji igra za njih. To ne bi skoro ni bio problem da ti brazilci i amerikanci te države osjećaju kao svoje. Isti slučaj je i na prostoru bivše Jugoslavije, s tim što su ovdje još umješana i zbrkana nacionalna osjećanja, pa problem postaje još veći. Ja mislim da bi FIFA, FIBA i ostale sportske organizacije trebale nešto uraditi po ovom pitanju.
5XZ

Post by 5XZ »

Meni je u prvom redu najinteresantnije kako razmisljaju oni kojima je BiH uvijek na prvom mjestu a ne sumnjam da se glasa i od onih koji imaju slicne stavove kao Hrgovic npr.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Hrgovicu bih samo porucio - isto sto su mu BBB-ovci rekli i sto o njemu generalno misle.

"Ono si sto ti je i zena"....

Take beer...i skedjuliraj sunet kod Skake kad nemres vise u Hrvate...

Kljucno u svemu ovom je - da ce svaku u repku doci uzeti svoj komad kolaca, ali nece nikad - nista dati i ako dadne - bice ko Hrgina igra, na Kosevu...

Da je Hrvatskoj uvalio 3 gola - jos vise bi ga postovali. Ali - posto nije, ispao je papcic koji je i sam dosao u situaciju da se pita "sta ja radim ovdje", pa sad, brani obraz Ajduckog kapitena...

Seljacic uplaseni, zaostavstina "Aj tinksa"...
Drama_Queen

Post by Drama_Queen »

I onda se neko pita zasto BHF vodi rat savezu! Eh bas zbog ovakvih scena gdje igrac igra za BiH zato sto je dobro platio a ne zato sto istinski voli ovu zemlju & sto zeli da se bori za nju & njen uspjeh.

Zalosno... :x
max_power

Post by max_power »

Vise zamjerim onome ko je njemu dao pasos i sredio da igra za BiH nego njemu samom (mada je i on ispao supak kad je prihvatio da igra za BiH cisto iz interesa).
Uvijek sam se pitao otkud on u nasoj reprezentaciji, nije iz BiH a nije ni neki igrac. Milenkovic takodje. Menadjerska posla... "turi ovoga u repku, da se proda, pa ces dobiti procenat" eto kako to ide kod nas.
neutral

#16 Re: Vice-kapiten BiH:Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu

Post by neutral »

[quote="5XZ"]Mozda ce moderatori smatrati da ova tema nije za sporta ali bih samo da napomenem kako je i u SD postavljena pod rubriku sport. Ovakve stvari direktno uticu na rezultate nase reprezentacije i mislim da svi koji bodre nasu reprezentaciju imaju pravo da znaju ko sve nosi njen dres i gradi karijeru preko ledja onih koji srcem igraju za BiH...

Vec su nas prisilili da mislimo kako je ovo sve normalno, da nemamo izbora jer je to nasa realnost. Za sve one koji misle tako naveo bih suprotan primjer Ninoslava Milenkovica u odlucujucoj utakmici za odlazak na SP protiv SCG u Beogradu.....

ponekad se pitam kako se osjecaju igraci nase repke koji su hriscani kad cijeli stadion odjekuje sa Allahuekber... jbt ko da nismo u Bosni ... prestrasno...
ticoroman

#17 Re: Vice-kapiten BiH:Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu

Post by ticoroman »

5XZ wrote:Niste se pokajali?
— Ma ne, ni govora! Nastupi za Bosnu i Hercegovinu su mi jako pomogli u izgradnji karijere.
Dakle, u reprezentaciji je samo zbog svoje vlastite karijere a ne sto mu BiH nesto znaci. Sam je rekao da nema nikakve veze sa BiH, da nije pjevao nasu himnu, i da je htio zapjevati Lijepu nasu (ali nije mogao zbog reakcija).

Toliko o nasim nogometasima. Ako se ne varam i on je bio jedan od reprezentativaca koji su bojkotovali reprezentaciju, ali se je vratio. Citajuci ovaj intervju nije ni cudno. Bas me zanima da li i recimo jedan Misimovic isto razmislja. Vjerovatno.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Eh sto bi slusao i jednu himnu na terenu da nema Bosanski pasos. Ko da bi ikad zaigrao u hrvatskoj repki. Covjek od karaktera bi ako nista imao postovanje i vjernost prema repki i drzavi koja ga je stavila na medjunarodnu fudbalsku mapu. :roll:
quantum

Post by quantum »

Nazalost fudbalske reprezentacije su odavno prestale biti reprezentacije drzave. To su

sada sve vishe skupine placenika, fudbaleri igraju za reprezentacije zato da bi ih zapazili i da bi se skuplje prodali. Kakva je to reprezentacija Hrvatske u kojoj je prva zvijezda Brazilac? Kakva je to (kosarkaska) reprezentacija BiH u kojoj igra Amerikanac?

Primjera ima bezbroj....

Hrgovic je samo jedan od mnogih. Vrlo dobro zna da nema kvaliteta da bi ikada zaigrao za reprezentaciju svoje zemlje. Kad mu je vec BiH ponudila da igra prihvatio je jer to je bolje nego nikada ne igrati za bilo koju reprezentaciju. Ali cinjenica da igra za BiH ne moze promijeniti cinjenicu da je on Hrvat i da je Hrvatska njegova zemlja. Sasvim je ljudski da mu je bliza "Lijepa nasa" nego tamo neka himna BiH (bez teksta).

Nije upitno to sto Hrgovic voli Hrvatsku. Ali kazu da se za reprezentaciju igra srcem, a onda je upitno koliko neko poput Hrgovica moze pomoci reprezentaciji BiH?? Osrednji igrac koji nema onog dodatnog motiva igranja za svoju zemlju? Sta su imali na umu ljudi koji su ga doveli u reprezentaciju? Sta smo to dobili sa Hrgovicem sto nismo mogli sa nekim domacim igracem? Jesu li nam takvi igraci zaista potrebni??
karanana

Post by karanana »

Fuj, Slobodna Dalmacija....i jos jednom fuj. To je jedan nacionalisticki list. Cuj kako kazu: "adoptirani ljiljan". Sjecam se da su tako govorili pripadnici 4. gardijske brigade kada su 93. kretali na mostarsko ratiste, nisu nista pogrdno govorili, valjda je idemo tuchi ljiljane bilo dovoljno pogrdno.

A to sto je Hrgovic rekao, neka je ima pravo, ja nisam ni znao da je covjek Sinjanin. Vjerovatno je i Eduardo rekao isto kad su hrvati igrali s brazilcima prosle godine. Ko da on ne bi igrao radje za Brazil da ima mjesta za njega.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

karanana wrote:Fuj, Slobodna Dalmacija....i jos jednom fuj. To je jedan nacionalisticki list. Cuj kako kazu: "adoptirani ljiljan". Sjecam se da su tako govorili pripadnici 4. gardijske brigade kada su 93. kretali na mostarsko ratiste, nisu nista pogrdno govorili, valjda je idemo tuchi ljiljane bilo dovoljno pogrdno.

A to sto je Hrgovic rekao, neka je ima pravo, ja nisam ni znao da je covjek Sinjanin. Vjerovatno je i Eduardo rekao isto kad su hrvati igrali s brazilcima prosle godine. Ko da on ne bi igrao radje za Brazil da ima mjesta za njega.

ma covjek je supak... nema to veze sa drzavljanstvom i porijeklom.
ako se prihvatis necega... onda se to radi cestito ili se ne radi.
a inace.. jebo igraca na kojeg ne mozes racunati, jer su ga danas ibuzela domoljubna osjecanja...
njemu bih se ja zahvalio za sva vremena... zahvaljivali smo se i boljim igracima kada nisu igrali kako treba da se igra.
jebi ga ni Hasana nisu zvali kad nije bio u formi... a posto sa ovim vise nikad ne mozes znati koja ce mu uloga naumpasti da je igra.... dovidjenja i prijatno.
i to ne zbog toga sto mu srce kuca za Hrvatsku (to postujem, cak bih ga smatrao supkom da nije tako), ali ... u reprezentaciji si zbog igranja, a ne navijanja. Mirko je los igrac. Tacka.
Doda37

Post by Doda37 »

karanana wrote:Fuj, Slobodna Dalmacija....i jos jednom fuj. To je jedan nacionalisticki list. Cuj kako kazu: "adoptirani ljiljan". Sjecam se da su tako govorili pripadnici 4. gardijske brigade kada su 93. kretali na mostarsko ratiste, nisu nista pogrdno govorili, valjda je idemo tuchi ljiljane bilo dovoljno pogrdno.

4.GBR nije 93. bila u Hercegovini osim onih koji su isli kuci na odmor, ko ti je to rekao LAŽE, ako te bas zanima gdje smo bili 93. , citavo vrijeme posilje Maslenice 93 izmedju Zadra i Sibenika
Last edited by Doda37 on 27/08/2007 11:45, edited 1 time in total.
karanana

Post by karanana »

Doda37 wrote:

4.GBR nije 93. bila u Hercegovini osim onih koji su isli kuci na odmor, ko ti je to rekao LAŽE
Iz prve ruke znam. Malo skrecemo sa teme ali sam radeci na makarskom kolodvoru vidio autobuse i autobuse vojnika koji idu za Hercegovinu iz pravca Splita. Cesto bi stali u Makarsku da popiju i pojedu nesto i pri tom naravno nista ne plate.
strong69

Post by strong69 »

Sve ovo sto je rekao Hrgovic nas 90% zna. Zar nije tako? Samo sto javne licnosti nikako da shvate da nije ista tezina kada on nesto kaze u javnosti i kada to uradi neko ko nije u tom "miljeu"...
Doda37

Post by Doda37 »

karanana wrote:
Doda37 wrote:

4.GBR nije 93. bila u Hercegovini osim onih koji su isli kuci na odmor, ko ti je to rekao LAŽE
Iz prve ruke znam. Malo skrecemo sa teme ali sam radeci na makarskom kolodvoru vidio autobuse i autobuse vojnika koji idu za Hercegovinu iz pravca Splita. Cesto bi stali u Makarsku da popiju i pojedu nesto i pri tom naravno nista ne plate.

hahahhaha, ma jok, bila je jedna satnija iz Metkovica, vracali se kuci 100%

mada ne sjecam se da smo ikada stajali u Makarskoj, mi smo imali svoj autobus pa nema potrebe da dolazimo na kolodvor,inace ako je neko bio iz Splita ne znaci da je bio u 4.GBR
Post Reply