Vec su nas prisilili da mislimo kako je ovo sve normalno, da nemamo izbora jer je to nasa realnost. Za sve one koji misle tako naveo bih suprotan primjer Ninoslava Milenkovica u odlucujucoj utakmici za odlazak na SP protiv SCG u Beogradu.....
PRIČA S DRUGE STRANE MIRKO HRGOVIĆ PRIZNAJE
KAKO JE U SRIJEDU ODIGRAO NAJTEŽU UTAKMICU U ŽIVOTU
Malo je falilo da i ja zapjevam Lijepu našu
Bilo mi je teško. Nije to ono kad igraš pa se držiš kao profesionalac, odigraš najbolje što možeš i miran si...
Došlo mi je zapjevati Lijepu našu, najradije bih bio stavio ruku na srce, ali nije bio red. Kad je intonirana himna BiH moji suigrači su stavili ruku na srce, a ja nisam, ali kako da to učinim kad tu gestu nisam uradio za moju himnu
PIŠE ZDRAVKO REIĆ
Mirko Hrgović, kapetan Hajduka, odigrao je svoju najtežu utakmicu u životu. U dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske, na stadionu Koševo (danas se službeno zove Asim Ferhatović Hase) u Sarajevu, u susretu u kojemu je, na neki način, doživio i poraz i pobjedu. Kao adoptirani "ljiljan" je izgubio susret, kao navijač "vatrenih" je dobio...
— Pripremao sam se psihološki, ali sam ipak računao kako će sve to lakše proći, pogotovo jer je u pitanju bila uistinu prijateljska utakmica — rekao nam je Hrgović poslije utakmice tijekom koje je i na svoj račun čuo zlobna, nakaradna i uvredljiva dobacivanja dijela sarajevske publike.
— Bilo mi je teško. Nije to ono kad igraš pa se držiš kao profesionalac, odigraš svoje najbolje što možeš i miran si...
Prvi emotivni udar Hrgović je doživio na samome početku, prigodom intoniranja državnih himni.
— Došlo mi je zapjevati "Lijepu našu", u srcu mi je odzvanjala, najradije bih bio stavio ruku na srce, ali nije bio red. Onda kad je intonirana himna Bosne i Hercegovine moji suigrači su stavili ruku na srce, a ja nisam, valjda jedini. Ali kako da to učinim kad tu gestu odanosti nisam uradio za moju himnu.
Eto, Hrgović je tipični primjer državljanina od "interesa", kao što je slučaj i kod Brazilca Eduarda da Silve. Ipak, kod kapetana Hajduka (i nedavno od Torcide proglašenoga "Hajdučkoga srca") situacija je znatno kompliciranija.
— Ja sam Sinjanin, onaj čisti, pravi. S Bosnom i Hercegovinom zapravo nemam nikakve veze osim što sam u jednome razdoblju karijere dobro igrao za Široki Brijeg. Tada mi je i ponuđena putovnica na temelju sportskih zasluga te sam po toj formuli postao bh reprezentativac.
Nisam sanjar
Jeste li sanjali dres hrvatske reprezentacije?
— Jesam o tome razmišljao, ali kako nisam sanjar nego sasvim realan čovjek, brzo sam shvatio kako hrvatski dres zaista mogu samo sanjati. Ušao sam u tu, ajmo kazati, avanturu s bosansko-hercegovačkom reprezentacijom, premda sam se u nekim trenucima i pribojavao reakcija da mi netko ne prigovori "što ti radiš u tom dresu".
Niste se pokajali?
— Ma ne, ni govora! Nastupi za Bosnu i Hercegovinu su mi jako pomogli u izgradnji karijere. Odigrao sam 25. utakmicu protiv Hrvatske, prva je bila u Cardiffu protiv Walesa, a najdraža u Kopenhagenu protiv Danske kad smo ih pobijedili s 2:0. U svakom slučaju, uzbudljivo je jer smo treći put stekli šanse da se plasiramo na neko veliko natjecanje, zaista imamo šansu doći na Euro što se 2008. godine igra u Austriji i Švicarskoj.
Onako, dojam je sa strane, u BH-reprezentaciji se stalno događaju neke turbulencije, čini se kao da ima tisuću interesa, od onih uskih s nacionalnih aspekata do mešetarskih, menadžerskih?
— Među nama igračima nema problema, nema ni ekscesnih situacija, nitko ne pita odakle si ili čiji si. Javljaju se, istina, neke trzavice sa strane, tako je svojedobno inicirano i ono pismo bojkota kada je trinaest igrača odbilo igrati za reprezentaciju. Oni traže neke smjene, promjene, odlaske...
I Vi ste ga potpisali...
— U prvi mah sam se složio s većinom, a da nisam ni znao razloge bojkota. Poslije sam brzo odustao. Nisam sebičan, ali sam shvatio da me se želi iskoristiti. Eto, i kapetan Misimović je prekinuo bojkot. Uvjeren sam da to nije put za promjene.
http://www.slobodnadalmacija.com/20070824/sport03.asp
http://www.bhfanaticos.com/?subaction=s ... om=&ucat=9&