Veze i poznanstva carobna su stvar?
-
klif
#1 Veze i poznanstva carobna su stvar?
Naravno da je svaki oblik korupcije i nepotizma za svaku osudu. Postoje čak i zakonski mehanizmi za njihovo sprečavanje. Koliko oni koriste u borbi protiv navedenih pojava je pitanje za sebe. To na ovoj anketi nije tema.
Međutim, ako biste se Vi našli u situaciji da možete ostvariti neko pravo ili spriječiti štetu po sebe ili bližnje koristeći se „vezama i poznanstvima“, „štelama“ i sličnim „uslugama“, kako biste postupili?
Da li biste potražili i prihvatili „ponudjenu pomoć“ ili ne?
Međutim, ako biste se Vi našli u situaciji da možete ostvariti neko pravo ili spriječiti štetu po sebe ili bližnje koristeći se „vezama i poznanstvima“, „štelama“ i sličnim „uslugama“, kako biste postupili?
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
8-0 za korupciju 
-
zmijaIzmaj
a sta da ste dasa
i mozete steliti poslove
da li biste to cinili (i onima koje bas ne posznajete dobro, nego vas zamoli prijatelj prijatelja )
ja sam za pasivne stele
ja sam za pasivne stele
-
debela
jok. ako cu vec steliti to ce biti za ljude za koje znam da nece izigrati.zmijaIzmaj wrote:a sta da ste dasai mozete steliti poslove
da li biste to cinili (i onima koje bas ne posznajete dobro, nego vas zamoli prijatelj prijatelja )
ja sam za pasivne stele
- danas
#8 Re: Veze i poznanstva carobna su stvar?
interesentno formulisano pitanje....klif wrote: Međutim, ako biste se Vi našli u situaciji da možete ostvariti neko pravo ili spriječiti štetu po sebe ili bližnje koristeći se „vezama i poznanstvima“, „štelama“ i sličnim „uslugama“, kako biste postupili?
pitanje je, postoje li 'regularni' mehanizmi kojima se postize ostvarivanje prava i/ili sprjecavanje stete... ako postoje, i ako isti funkcionisu kako treba -- cemu onda vezice i stele? ako tih mehanizama nema... sta onda?
- manijak1
-
debela
#10 Re: Veze i poznanstva carobna su stvar?
onda si u bosni.danas wrote:interesentno formulisano pitanje....klif wrote: Međutim, ako biste se Vi našli u situaciji da možete ostvariti neko pravo ili spriječiti štetu po sebe ili bližnje koristeći se „vezama i poznanstvima“, „štelama“ i sličnim „uslugama“, kako biste postupili?
pitanje je, postoje li 'regularni' mehanizmi kojima se postize ostvarivanje prava i/ili sprjecavanje stete... ako postoje, i ako isti funkcionisu kako treba -- cemu onda vezice i stele? ako tih mehanizama nema... sta onda?
- manijak1
Možeš biti i u Rusiji , Rumuniji , Hrvatskoj , Srbiji , Crnoj Gori , Finskoj ...........
za Kanadu ne znam

- danas
#12 Re: Veze i poznanstva carobna su stvar?
onda bih prihvatila. ako su stele i veze ono sto je de fakto legalan nacin ostvarivanja osnovnih prava jer drugi nacini i mehanizmi ne postoje -- onda da. koristila bih ih.debela wrote:onda si u bosni.danas wrote:interesentno formulisano pitanje....klif wrote: Međutim, ako biste se Vi našli u situaciji da možete ostvariti neko pravo ili spriječiti štetu po sebe ili bližnje koristeći se „vezama i poznanstvima“, „štelama“ i sličnim „uslugama“, kako biste postupili?
- manijak1
I uklopila se u mehanizamonda bih prihvatila. ako su stele i veze ono sto je de fakto legalan nacin ostvarivanja osnovnih prava jer drugi nacini i mehanizmi ne postoje -- onda da. koristila bih ih.
- danas
vec smo se usaglasili da nisam jovanka orleankamanijak1 wrote:I uklopila se u mehanizamonda bih prihvatila. ako su stele i veze ono sto je de fakto legalan nacin ostvarivanja osnovnih prava jer drugi nacini i mehanizmi ne postoje -- onda da. koristila bih ih.![]()
bez prava da kukaš što je tako kako je
i ne bih kukala. vec bih trazila sto bolje stele
-
zmijaIzmaj
Saraswati wrote:Nedostaje opcija: da, ali bih prethodno razmislio/la
ja vec smisljam razloge
- Jimmy_The_Saint
#19 Re: Veze i poznanstva carobna su stvar?
Pogrešno postavljena šema. "Veze i poznanstva" su bliže onome što se, recimo, na prehvaljenom Zapadu zove "contacts and networking". Kod njih to, doduše, hoda više po liniji fahovske srodnosti i ličnih simpatija, a kod nas kod krvne i/li teritorijalne srodnosti i ličnih simpatija. No, to je više zato što smo mi relativno mala i apsolutno zaostala sredina.klif wrote:Naravno da je svaki oblik korupcije i nepotizma za svaku osudu. Postoje čak i zakonski mehanizmi za njihovo sprečavanje. Koliko oni koriste u borbi protiv navedenih pojava je pitanje za sebe. To na ovoj anketi nije tema.
Nepotizam je loša stvar, naročito kod nas gdje je vezan s diletantizmom: nije samo problem što je neko zagotivio nečijeg tetića, problem je što tetić obično ne zna ni zašnjirati cipele. Ali "štela" i korupcija nisu isto. Često sam obavljao stvari preko štele, češće drugima nego sebi, ali ne bih rekao da sam ikad ikog korumpirao.
-
Pearl
zmijaIzmaj wrote:Saraswati wrote:Nedostaje opcija: da, ali bih prethodno razmislio/la![]()
![]()
ja vec smisljam razlogekako da odbijem da "pomognem" u stelama
tesko mi je
ma i kad prihvatas stelu, treba valjda skontati sam sa sobom mozes li ti opravdati povjerenje koje ti je ukazano - tada je ta stela u stvari samo preporuka, i to je meni ok.. ako dodjem nedje na stelu i znam da osoba moze nastradati radi mene jer ja: znam/ne zelim da znam/glup sam kad je posao u pitanju, odbit cu odmah... nikad ne reci nikad, ali u ovoj situaciji moje stajaliste je takvo..
a stela tipa: fitnes trener se zaposljava kao komercijalista bez trunke iskustva u datoj oblasti.. e to je jebeno debela i bezobrazna stela.. to ne bih nikad prihvatila..
taj odgovor nije ponudjen..
- manijak1
Ovo je preporukama i kad prihvatas stelu, treba valjda skontati sam sa sobom mozes li ti opravdati povjerenje koje ti je ukazano
-
Pearl
pa znammanijak1 wrote:Ovo je preporukama i kad prihvatas stelu, treba valjda skontati sam sa sobom mozes li ti opravdati povjerenje koje ti je ukazano![]()
zato i kazem da je nema ponudjene:D