Muskarci obicno traze nase cure sa papirima.
Za nase zene je ovo zapravo jedna vrsta fenomena kojeg ne mogu bas u potpunosti shvatiti.
Ja znam za 8 cura koje su udale za strance sa Zapada, dok sa druge strane znam samo za jednog Sarajliju koji se "udao" za Austrijanku, ali to je uradio iz ocaja jer je bio u teskoj, bas teskoj financijskoj situaciji. Hodao je Becom sa 50 maraka u dzepu i trazio je sebi spas, pa makar i tako.
Danas imaju dvoje djece i 12 godina su u braku.
Sto se djevojaka tice, ja licno znam njih 3, ostalih 5 poznajem iz vidjenja, i znam da su sve se udale za strance koji nisu muslimani, sem jedne koja se udala za Turcina sa holandskim papirima.
Ono sto bode oci je ova odrednica - vjera i nacija.
Ako se upozna Lovro iz Novog Travnika, onda ce to za Azrinog babu biti problem jer nisu isto VJEROISPOVJESTI!
Dje ce bolan za krst/kriz, crna Azro?
Ali ako i kad Azra upozna protestanta Johanna iz Karsluhea, onda to za Azrinog babu nece biti nikakav problem.
Nek ti je , kceri sretno i jedna usta manje u kuci !
Izljube se babo i Azra na kucnom pragu, i Azra uprti dva kofera i lavor, te pravac na Aerodrom Tuzla i u bolji zivot!
Lovru iz Novog Travnika prevedose zednog preko vode.
Sto se tice ovog trenda odlaska nasih zena na Zapad, meni je najupecatljivije ostalo kad sam saznao da se jedna nasa Bosanka udala za Holadjanina kojeg je "upoznala" preko chata, vidjeli se dvaput na 7 dana i eto, rodila se LJUBAV!
Ma nemoj srat?
Danas glumi vjernu suprugu i uzornu majku, holandski krst se moze nekako trpiti. Nije bitno sto djeca nece znati ko su i sta su , jel de?
Joj, sto ne mogu ovog naseg licemjerja.
Jedne prilike sam curi iz Doboja rekao da se zovem Ivan. Cura u trenu poblijedi, poce se tresti, namrsti se... :
Kad mi rece: "Ja nikad ne bi mogla biti sa tobom jer se zoves Ivan i jer nisi musliman. To je meni prvo."
Ja ostadoh onako u cudu i gledam je..
Ali hajde, cura je negdje iz nekog zabacenog sela pored Doboja, pa njena zatucana razmisljanja i nisu cudna, vec su obzirom na njen pedigre, sasvim ocekivana.
E onda, postoji sijaset nasih cura iz Konjica koje pokusavaju da domace Svabe prevedu na islam, da bi onda dalje mogli rijesavati papirologiju za odlazak. Nekim curama to preobracenje ide uspjesno, dok se vecina razocaraju jer Nijemce bas boli briga za religije i za nasa zatucana razmisljanja.
Sto se tice nase domace situacije, veza sa drugom nacijom je obecavajuca ako je cura, Hrvatica iz Hrvatske, ili Srpkinja iz Srbije, po mogucnosti iz Zagreba i Beograda, iz vecih i urbanijih sredina.
Ja znam za momka koji iz Bosne zivi sa svojom curom koja je iz Varazdina, a on je musliman, a ona je katolkinja i funkcionisu normalno vec preko 5 godina.
Zapadna Hercegovina, i ove manje zabiti gdje je ta tradicionalna nit jako ukorjenjena, ako se Ana Marija iz Citluka pocne zabavljati sa Harisom iz Konjica, postoji mogucnost da izbije novi oruzani sukob izmedju lokalnih zajednica Citluka i Konjica...
Ovo pravilo vrijedi i ako se pravoslavka uda za muslimana u Vlasenici.
To je jednostavno danasnja Bosna.
Pa, eno i Haris Berkovic ima problema sa svojim BaBom jer BaBo ne dozvoljava vezu sa Radom Manojlovic jer su razlicite vjeroispovjesti..
Pa prati li iko danasnje trendove ?
Prvo vjera, pa onda nacija, pa onda ljubav i ostalo..
Zivite u Bosni, pobogu sta ocekujete?