Veza do kojeg koljena po islamu

Rasprave o vjerskim temama.
istocnjak

#26 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by istocnjak »

Globus wrote:Do kojeg koljena se moze osnivati veza ... naime sazno sam da mama od djevojke i moja mama imaju isto djevojacko prezime i iz istog yebenog mjesta ali se ne poznaju .. Mogu li ja imati ista sa njom jes glupo pitanje al sam van sebe yebote
Otidji na Vratnik do Bugarija pa ga pitaj ako si iz Sarajeva ako nisi imaš njegov web sajt: http://www.sulejmanbugari.com da ne komplikuješ stvari i život sam sebi on se je godinama školovao za to stvari.
Ridjobrki

#27 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Ridjobrki »

Fakat sam frapiran. Ponijela me znatiželja o ovom tvom pitanju i već par sati googlam i ne mogu naći suvisao odgovor na tvoje pitanje od strane nekog islamskog stručnjaka. Sve se svodi na ponavljanje ovih nabrajanja i podjela krv/tazbina/mlijeko bez ikakvog ulaženja u suštinu i konkretne koristi. Btw, skupljaju se donacije za ljubljansku džamiju pa eto ako ko može da pogura braću Slovence...

No, jedna od najvećih vrlina Islama je to što tjera insana da sam pronalazi odgovore pa haj'mo logički:

Nijedna preporuka u Islamu nije bez nekog razloga i nijedna zabrana nije bez neke osnove. Genetika poznaje nešto što se naziva koeficijent inbreedinga (inbreeding - ukrštanje srodnih linija), koji kazuje kolika je sličnost (ili vjerovatnoća sličnosti) u genskim alelima osoba. Jednostavno rečeno, koeficijent inbreedinga je mjera koja kazuje koliko su genetski dvije osobe slične. On se uzima kao indikator vjerovatnoće mogućih genski uzrokovanih bolesti i što je viši to je opasnost veća. Za brata i sestru iznosi 25%, dok u prvom koljenu pada na 6,25% (što je i dalje izrazito visoko!) i tako opada da bi u četvrtom koljenu iznosio nekih 0,01%, što je sa aspekta genetike totalno prihvatljivo i povećanje rizika po potomstvo srodnika u četvrtom koljenu u odnosu na potomstvo ljudi koji nisu ni u kakvom srodstvu je tu zanemarljivo.

Kao što alkohol nije zabranjen jer mu je hemijska formula C2H5OH ili što je piva žute boje nego zbog posljedica koje njegovo neumjereno uživanje može izazvati tako ni inbreeding nije zabranjen što nije red nego da bi se izbjeglo rađanje malformirane djece i stimulisalo širenje populacije kao i njeno miješanje (što je dokazano korisno).

Prema tome, tebi je bitno da umiriš svoju savjest a to najbolje možeš argumentima. Takođe ti je bitno da uštediš na zvečkama i da ti djeca imaju jedan par ruku, pa sad pamet u glavu...
Globus

#28 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Globus »

Hvala svima la sam ja peh .. pitala mamu i rekla joj mama da je rodica mojoj mami tako da ... allajhmanet
beautyfool

#29 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by beautyfool »

Globus wrote:Hvala svima la sam ja peh .. pitala mamu i rekla joj mama da je rodica mojoj mami tako da ... allajhmanet
Pa dobro sto joj je rodica, jeli bliza ili daljnja rodica ?
Ako ce ti sta pomoci iz realnih primjera, u Turskoj i u Arapskim zemljama ima dosta parova koji su u braku a u krvnom su srodstvu, naravno daljni rodjaci tako da je bolje da ispitas detaljno o kojem se koljenu radi i da pitas nekog ucenijeg po tom pitanju, ja ipak mislim da je bolje i pohvalnije ne uzimati za bracne partnere nekog u srodstvu medjutim u odsustvu prikladne osobe koja bi bila vjerski i moralno odgojena u onim normama u kojim mi smatramo da je prikladna za nas onda zasto da ne izabrati nekog od daljnjeg rodjaka, s tim da po nekom logicnom razmisljanju jako bi bilo glupo za bilo koji par da se vjenca da su rodjaci a da su odrasli zajedno,pa kakav bi to brak bio ako se gledaju ko brat i sestra :D, al u tvom je slucaju drugacije, vi niste odrasli zajedno i vase familije se ne poznaju i ne druze se zajedno, ali eto ispitaj jos s islamskog aspekta od ucenijih.Neko pomenu Sulejman Bugarija, bit ce on ako Bog da sad u cetvrtak u BKC-u u 19 sati pa ako imas vremena otidji i pridji mu i pitaj ga licno sta misli i kakav ti savjet moze dati.
U svakom slucaju, zelim ti sve najljepse :)
izvor

#30 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by izvor »

Globus wrote:Hvala svima la sam ja peh .. pitala mamu i rekla joj mama da je rodica mojoj mami tako da ... allajhmanet
Ih...e jesi peh. Sta ces sad? Ne zenit se? :) Ma daj, sve ce se srediti. NIje to tako strasno.
E, a jesi li dobio odgovor iz Rijaseta? Sta ti onoi kazu?
Globus

#31 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Globus »

izvor wrote:
Ih...e jesi peh. Sta ces sad? Ne zenit se? :) Ma daj, sve ce se srediti. NIje to tako strasno.
E, a jesi li dobio odgovor iz Rijaseta? Sta ti onoi kazu?
Ma nisam ih ni pitao niti cu jesmo rodjaci ... tako da ... jbg
Last edited by Globus on 19/11/2008 02:30, edited 1 time in total.
pure_love

#32 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by pure_love »

drugo ili trece?? :|
Globus

#33 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Globus »

pure_love wrote:drugo ili trece?? :|
Ma nemam pojma nemogu vjrovat nemam snage ni za sta isto sam mrtvac ... neznam sta sad .. al mora se tako je kako je mozda je sreca sto nije sta gore bilo .. jbg
travar

#34 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by travar »

Image
:D :D
Izvini ali nešta me podsjeti na ovu sliku
Ridjobrki

#35 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Ridjobrki »

Jebiga kad smo zemlja koju možeš obići sa jednim rezeorvarom pa su takve koincidencije i više nego česte. Ja nekad imam osjećaj da poznaje svako svakoga.

@travar: Mene je podsjetilo na jedan turbofolk hit. Pogodi koji... :D :D :D
Air Ramiz

#36 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Air Ramiz »

Na ovom jednom linku stoji:
Međutim, po islamu nisu zabranjene: amidžične, tetične i dajdžične, jer su one drugo a ne prvo koljeno.
:shock: :shock:

Mozel neko ovo objasnit.
IZVANZEMALJAC

#37 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by IZVANZEMALJAC »

Koliko vidim vi ste bili između dva koljena (ti njoj).
travar

#38 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by travar »

IZVANZEMALJAC wrote:Koliko vidim vi ste bili između dva koljena (ti njoj).
A ja budale :lol: :lol: :lol:
Ridjobrki

#39 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Ridjobrki »

IZVANZEMALJAC wrote:Koliko vidim vi ste bili između dva koljena (ti njoj).
A da ga jednostavno izvedeš na livadu i upucaš? :-) :-) :-)
NIN

#40 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by NIN »

Ridjobrki wrote:Genetika poznaje nešto što se naziva koeficijent inbreedinga (inbreeding - ukrštanje srodnih linija), koji kazuje kolika je sličnost (ili vjerovatnoća sličnosti) u genskim alelima osoba. Jednostavno rečeno, koeficijent inbreedinga je mjera koja kazuje koliko su genetski dvije osobe slične. On se uzima kao indikator vjerovatnoće mogućih genski uzrokovanih bolesti i što je viši to je opasnost veća. Za brata i sestru iznosi 25%, dok u prvom koljenu pada na 6,25% (što je i dalje izrazito visoko!) i tako opada da bi u četvrtom koljenu iznosio nekih 0,01%, što je sa aspekta genetike totalno prihvatljivo i povećanje rizika po potomstvo srodnika u četvrtom koljenu u odnosu na potomstvo ljudi koji nisu ni u kakvom srodstvu je tu zanemarljivo.
Ne bas sasvim tacno! Ove statisticke podatke pises tako sto izuzimas najbitniji dio iz cijele formule a to je brojnost (ucestalost) recesivnih gena i njihov karakteristican uticaj na fenotip. Ljudi koji su cetvrto koljeno imaju identicne recesivne gene sto njihovo potomstvo cini mnogo rizicnijim od potomstva ljudi koji nisu u srodstvu. Njih karakterizira slican broj recesivnih ali po karakteristikama znacajno distinktnih gena, sto je ono najbitnije. Dakle, osim vrste recesivnih gena u ovu svoju formulu o genomskom preklapanju moras unijeti i broj tih letalnih gena koji je takodjer jako bitan parametar.

Pozdrav...
ellmichak

#41 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by ellmichak »

A jel postoji neki način da se to utvrdi analizom krvi da li ima nekih opasnosti i koje je koljeno u pitanju?
NIN

#42 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by NIN »

ellmichak wrote:A jel postoji neki način da se to utvrdi analizom krvi da li ima nekih opasnosti i koje je koljeno u pitanju?
Jedini nacin je DNK analiza.
Bosanac sa dna kace

#43 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by Bosanac sa dna kace »

@NIN ako možeš malo više sa stanovišta nauke da nam objasniš o brakovima između bliskih rođaka, kolike posljedice mogu da imaju i sl., jer kažu da nije problem ako se to desi jednomž već ako to postane pravilo u društvu gdje se u svakoj generaciji uzimaju bliski srodnici...
Što se tiče islama nije zabranjeno da se čak i amidžišna ili tečišna oženi, ali to nigdje ne stoji da je preporučeno ili pohvalno, stoji samo da je dozvoljeno, ali je preporučeno i pohvalno da budući supružnici budu što udaljeniji jedno od drugog, jer ako dođe do razvoda neće biti velike svađe između 2 porodice koje su se tek upoznale, a ako ne dođe do razvoda širi se prijateljsrtvo i sloga među porodicama...
Eh, sad ovdje neko spomenu da po arapskim zemljama i Turskoj ima dosta brakova između bliskih rođaka. Ima, itekako, ali ima dosta i sakatih iz tih brakova. Najbogatiji čovjek u Turskoj Sakip Sabanci bio je oženjen rodicom, imli su 2 sakate djece, sin je skroz nepokretna i ne priča a jedna šćerka je autistična. Isto tako je i u arapskom svijetu gdje imaju jako dosta sakatih zbog takvih brakova.
NIN

#44 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by NIN »

Bosanac sa dna kace wrote:@NIN ako možeš malo više sa stanovišta nauke da nam objasniš o brakovima između bliskih rođaka, kolike posljedice mogu da imaju i sl., jer kažu da nije problem ako se to desi jednomž već ako to postane pravilo u društvu gdje se u svakoj generaciji uzimaju bliski srodnici...
Što se tiče islama nije zabranjeno da se čak i amidžišna ili tečišna oženi, ali to nigdje ne stoji da je preporučeno ili pohvalno, stoji samo da je dozvoljeno, ali je preporučeno i pohvalno da budući supružnici budu što udaljeniji jedno od drugog, jer ako dođe do razvoda neće biti velike svađe između 2 porodice koje su se tek upoznale, a ako ne dođe do razvoda širi se prijateljsrtvo i sloga među porodicama...
Eh, sad ovdje neko spomenu da po arapskim zemljama i Turskoj ima dosta brakova između bliskih rođaka. Ima, itekako, ali ima dosta i sakatih iz tih brakova. Najbogatiji čovjek u Turskoj Sakip Sabanci bio je oženjen rodicom, imli su 2 sakate djece, sin je skroz nepokretna i ne priča a jedna šćerka je autistična. Isto tako je i u arapskom svijetu gdje imaju jako dosta sakatih zbog takvih brakova.
Ovako druze,
svako od nas posjeduje u prosjeku 10-tak recesivnih gena. Recesivni gen se jos naziva i letalni gen jer je u ogromnoj vecini slucajeva poguban po osobu koja ga nosi. Kada se dvoje supruznika odluci za potomstvo veoma bitna stvar je da su njihovi recesivni geni razliciti sto je jedino moguce kad su supruznici u sto daljem srodstvu (svi ljudi na planeti su u neku ruku srodni jedni drugima). Sto je srodnost bliza to su ovi losi geni slicniji i prilikom rekombinacije (rekombiniranja roditeljskog genetskog materijala u procesu formiranja genetskog koda potomka prilikom zaceca) ne postoji alternativa da se na odredjenim mjestima u genetskom nizu uklopi zdravi gen (otud naziv recesivni jer su oni po pravilu izbacuju prilikom procesa rekombiniranja radi jaceg zdravijeg gena, da tako kazem) jer ga nema. Znaci, fazon je da sto su supruznici srodno blizi to su njihovi losi geni slicniji sto daje vecu mogucnost potomku da naslijedi oba losa gena na istom mjesu u svom genetskom nizu sto opet za posljedicu ima da ce takav potomak imati odredjen defekt u razvoju, u zavisnosti sta tacno to mjesto na genetskom nizu determinira na fenotipu.

Ako nastavim imam osjecaj da cu samo zakomplicirat'. :-)

Nadam se da sam bio od pomoci.

Pozdrav...
Bosanac sa dna kace

#45 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

hvala na odgovoru, što se mene tiče možeš nastavvit i dalje, nije me zbunilo...
mene je bunilo to što su mnogi tvrdili da je kao utvrđeno da brak između bliskih srodnika nema posljedice po potomstvo i da je to u vezi recesivih gena kao oborena teza :-?
NIN

#46 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by NIN »

Bosanac sa dna kace wrote:...jer kažu da nije problem ako se to desi jednomž već ako to postane pravilo u društvu gdje se u svakoj generaciji uzimaju bliski srodnici...
...jer dolazi do nagomilavanja recesivnih gena na odredjenim mjestima u njihovim genomima sto daje vecu ucestalost defektnosti u potonjim generacijama. Fakticki, ona zdrava alternativa dobrih gena biva izgubljena sve dok se grupa ne otvori ka pridoslicama radi osvjezenja njihovog genetskog bazena. Da bi se ovo izbjeglo u prirodi, recimo kod cimpanzi je uobicajeno da odredjen procenat zenki napusta svoju maticnu grupu da bi se pridruzila susjednoj bas radi ovih genetskih osvjezenja. U protivnom, grupa bi izumrla u nekoliko generacija.
ellmichak

#47 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by ellmichak »

NIN wrote:
ellmichak wrote:A jel postoji neki način da se to utvrdi analizom krvi da li ima nekih opasnosti i koje je koljeno u pitanju?

slazem se, ali me interesuje gdje je to u sarajevu moguće obaviti, koja je procedura i koliko kosta :D
mojgrad

#48 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by mojgrad »

u narodu se uvijek govorilo do sestog koljena pazi a od sestog gazi...
prema tome drugi put pamet u glavu i ne petljaj sa rodicama
NIN

#49 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

Post by NIN »

ellmichak wrote:
NIN wrote:

slazem se, ali me interesuje gdje je to u sarajevu moguće obaviti, koja je procedura i koliko kosta :D
Iskreno, ne znam da li i gdje se ovakva analiza u Sarajevu moze obaviti. Sto se tice procedure, u vecini slucajeva se uzima bris sa unutrasnjosti obraza dok samih analiza ima vise vrsta u zavisnosti sta se trazi. Mogu biti od nekih 100-njak dolara pa do desetine hiljada istih. :D U sustini, DNK analize nisu nikako jeftine, barem za sada.

Pozdrav...
Bosanac sa dna kace

#50 Re: Veza do kojeg koljena po islamu

mojgrad wrote:u narodu se uvijek govorilo do sestog koljena pazi a od sestog gazi...
prema tome drugi put pamet u glavu i ne petljaj sa rodicama
nama kod kuce kazu do devetog...
Locked