Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ljuska_u_BaklaFi wrote:
Ima nas kojima to nije normalno zivljenje, odgojeni smo tako tj. ispran nam je mozak tako...Ako nekoga volim onda zelim i taj papir, jer su me oni koji su me odhranili i sve ucinili za mene tako naucili. Sve sto sam ja danas ili sto nisam, dugujem roditeljima...Zivot u vanbracnoj zajednici bi im bio u najmanju ruku šamar, i ja im to ne mogu uraditi ma koliko moderno bilo, i ako je samo papir u pitanju onda da ga potpisemo i svi sretni, zasto da na ustrb jednog gubim druge, ako ne moram i ako je to to...ako nije i tu smo temu sazvakali..
otherside wrote:brak kao institucija, ugovor, papir,...(izaberite izraz koji vam pashe) bi trebao biti spontana reakcija na pozitivne karakteristike veze-ljubav, uzajamno postovanje, intimnost, zajednicki ciljevi, planovi i sl. (volim definicije pogotovo kad ih sama izmislim )
ako jedno sumnja, necka se, treba mu/joj vremena da se presabere i nakon vise godina veze, nema tu selameta sefika
Ljuska_u_BaklaFi wrote:
Ima nas kojima to nije normalno zivljenje, odgojeni smo tako tj. ispran nam je mozak tako...Ako nekoga volim onda zelim i taj papir, jer su me oni koji su me odhranili i sve ucinili za mene tako naucili. Sve sto sam ja danas ili sto nisam, dugujem roditeljima...Zivot u vanbracnoj zajednici bi im bio u najmanju ruku šamar, i ja im to ne mogu uraditi ma koliko moderno bilo, i ako je samo papir u pitanju onda da ga potpisemo i svi sretni, zasto da na ustrb jednog gubim druge, ako ne moram i ako je to to...ako nije i tu smo temu sazvakali..
Vidiš, ja nikako ne smatram da svoj život trbam organizovati prema željama roditielja, ne zato što ih ne volim ili ne poštujem, nego zato što ću kasnije ipak ja taj život živjeti a ne oni. Tako da svi izbori trebaju prvo meni odgovarati pa tek onda svima ostalima. Smatram da sam sama odgovorna za sve svoje postupke, s njima živim i to nikako ne može biti nekome šamar. Da li bi to moja mama bila sretnija da sam se ja potrčala udati da ne bih bila nevjenčana? Srećom, nikad pred mene nije ni postavljeno da biram između nekih strana, ipak smo svi dovoljno zreli ljudi i poštujemo jedni druge.
blind_mind wrote:Znam da sličnih tema ima more,ali svaka je opet priča za sebe.Moj problem je što ja mislim da mi moj nik odgovara ili se bar pravim da je tako.
S dečkom sam u dužoj vezi,a ne vidim brak uskoro.Ni zaručili se još nismo,a svaku priču o svemu vezanom za to uvijek iniciram ja.On kaže kako još nije finansijski i materijalno spreman,kako mu daje da završi još godinu faksa koja mu je ostala,pa da i stabilniji posao nađe...A ni veza nam nije baš stabilna...Imamo po gotovo 28. godina i,za razliku od njega,nije mi sad zahvalno čekati nekoga toliko.Ni malo mi ne bi smetalo da znam da ću dočekati,ali...Volim ga previše,toliko da druge dečke koji možda imaju afinitete poput mene jednostavno ignorišem.
Bojim se da ću biti povrijeđena,u tim godinama,dok se oporavim,pa teže je tada i nekog normalnog naći...Jer,iskreno,sve mi je to sumnjivo.Pa kažem sebi sve je to moja paranoja,jer ga volim previše,ali problem ipak postoji.Šta vi mislite o svemu?
A mozda momak samo zeli da rijesi tu "stranu koja ga koči";fax,posao i sve sto ide uz to,pa tek onda moze totalno da se opusti i pocne razmisljati o buducnosti? I to sto ti kaze da mu je cilj da zavrsi fax,nadje posao...to treba da ti bude pozitivno u svemu ovome,jer ocito uz sve to sto radi,stojis ti pored njega...Garant i on razmislja o braku,ali zeli prvo da stekne uslove,a ne odjednom...pa i nazor,na osnovu godina... Zamisli da je pasivan;da ti obecava brak,a da u zivotu nista ne radi,kao studira...gubi godine uprazno...kako bi onda tek reagovala?
m@m@ wrote:
I ja poznajem jedan par zive zajedno oko 30 godina, sretni, zadovoljni, djeca naravno nose njegovo prezime, pozenili se, poudali..papir im nikad nije zatrebao i nije dokaz nicega pa samo kad prokontate koliko ima parova da su grdne pare dali za svadbe a ima ih razveli se nakon par mjeseci/godina.
Sve je to rizik,koji se podnosi ulaskom u brak...Ali koliko je brakova uspjelo ustvari,i sa potpisom i svime...Opet,iako taj obicni,ali bukvalno obicni papir ne znaci nista aman,na neki nacin je psiholoski uticaj bar dijelom na obe strane...
Poison_Ivy wrote:
Vidiš, ja nikako ne smatram da svoj život trbam organizovati prema željama roditielja, ne zato što ih ne volim ili ne poštujem, nego zato što ću kasnije ipak ja taj život živjeti a ne oni. Tako da svi izbori trebaju prvo meni odgovarati pa tek onda svima ostalima. Smatram da sam sama odgovorna za sve svoje postupke, s njima živim i to nikako ne može biti nekome šamar. Da li bi to moja mama bila sretnija da sam se ja potrčala udati da ne bih bila nevjenčana? Srećom, nikad pred mene nije ni postavljeno da biram između nekih strana, ipak smo svi dovoljno zreli ljudi i poštujemo jedni druge.
I ja se slažem sa ovim. Meni su moji roditelji na moj stav o braku rekli da su po tom pitanju tradicionalni, ali da ja radim onako kako mislim da će me učiniti sretnom, i da će me oni podržati jer je to moj izbor.
Glupo mi je žrtvovati svoje stavove samo da bih udovoljila željama roditelja. Gdje si tu ti i tvoja sreća?
Nikad ne bih volje da moje dijete radi nešto protiv sebe, što će ga učiniti nesretnim, samo zato jer ja imam neki stav koji mislim da je ispravan.
zivot bez papira potpisanog? pa to je za ženu samoubistvo ... a i za drugu stranu ... za sve....
zasmili sva imovina na muskarcu, on joj nogu da i sta? moze Bogu plakati ... zakon kaze NIT JE IMAO ŽENU NITI JE IŠTA ZAJEDNIČKO... smiijesan mi je taj "moderni" svijet, a ako cemo iskreno ja bi ga prije nazvao BOLESNI:..
djeca bez rodditelja jedno, ili oba, djeca bez odgoja... pa tamo je razvod nakon 5-6 godina normallna stvar ... kaze zasitili se, dosta su i bili zajedno... a o sretnim porodicama gdje se braččni drugovi ne razvode se pišu novinski članci...
da ne pricam o tome da je preljub isto tako česta pojava...i šta sve ne..u nas ako ima toga, to se dobro krije...
institucija porodice je TEMELJ društva, pa tako i sama porodica mora biiti i zakonski regulisana da nebi poslije po sudovima se ganjali... ove sto podrzavaju ovakav brak, da pitam, sutra da imaju kćerku i da živi kod nekog muskarca (sa nekih 19-20 godina) da li bi trazili da je ozeni ili bi pustili tako da zivi kod njega pa kad je nakon 2,3,4 godine istroši vrati je nazad kući??? bez ikakvih prava, bez ičega...
iz porodice kao institiucije trebaju izaći zdrava i odgovorna djeca sa zdravim ponašanjem ... toga ssve manje i manje ima... na žalost..
I ovdje ne krivim nikoga zbog razvoda i sl. stvari, toga je bilo i bit će, žalosno je sto se danas ljudi razvode jer ručak nije bio u 2 nego u 3
JOHNNYJUVE wrote:zivot bez papira potpisanog? pa to je za ženu samoubistvo ... a i za drugu stranu ... za sve....
zasmili sva imovina na muskarcu, on joj nogu da i sta? moze Bogu plakati ... zakon kaze NIT JE IMAO ŽENU NITI JE IŠTA ZAJEDNIČKO
Kada se radi o imovini stecenoj u vanbracnoj zajednici, ona se smatra vanbracnom stecevinom i na nju se primjenjuju pravila PZ FBiH o bracnoj stecevini.
Malo manje pametovanja o tome sta zakon kaze.
JOHNNYJUVE wrote:zivot bez papira potpisanog? pa to je za ženu samoubistvo ... a i za drugu stranu ... za sve....
zasmili sva imovina na muskarcu, on joj nogu da i sta? moze Bogu plakati ... zakon kaze NIT JE IMAO ŽENU NITI JE IŠTA ZAJEDNIČKO... smiijesan mi je taj "moderni" svijet, a ako cemo iskreno ja bi ga prije nazvao BOLESNI:..
djeca bez rodditelja jedno, ili oba, djeca bez odgoja... pa tamo je razvod nakon 5-6 godina normallna stvar ... kaze zasitili se, dosta su i bili zajedno... a o sretnim porodicama gdje se braččni drugovi ne razvode se pišu novinski članci...
da ne pricam o tome da je preljub isto tako česta pojava...i šta sve ne..u nas ako ima toga, to se dobro krije...
institucija porodice je TEMELJ društva, pa tako i sama porodica mora biiti i zakonski regulisana da nebi poslije po sudovima se ganjali... ove sto podrzavaju ovakav brak, da pitam, sutra da imaju kćerku i da živi kod nekog muskarca (sa nekih 19-20 godina) da li bi trazili da je ozeni ili bi pustili tako da zivi kod njega pa kad je nakon 2,3,4 godine istroši vrati je nazad kući??? bez ikakvih prava, bez ičega...
iz porodice kao institiucije trebaju izaći zdrava i odgovorna djeca sa zdravim ponašanjem ... toga ssve manje i manje ima... na žalost..
I ovdje ne krivim nikoga zbog razvoda i sl. stvari, toga je bilo i bit će, žalosno je sto se danas ljudi razvode jer ručak nije bio u 2 nego u 3
svaka cast za ovaj post
za mene je porodica svetinja. Dvoje ljudi ako se vole i zive zajedno, planiraju buducnost, djecu pa zasto da i ne stupe u brak? Neki kazu ''to je samo papir, moja je ljubav vise od toga''. A kladim se da zenama ne bi bilo svejedno ako njen nevjencani suprug ne bi dao svoje prezime djetetu.
sto se tice tih stvari oko imovine, u to ne ulazim, ali bih samo napomenuo da se u zapadnim zemljama sklapaju i predbracni ugovori, a mi ovdje pravimo frku oko samog bracnog ugovora.pihhh
Ljuska_u_BaklaFi wrote:
Nismo iste i to je to ...iako ces ti na to dodati "hvala Bogu" ja ti opet kazem kako ne osudjujem ni najmanje tvoje razmisljanje niti imam pravo na to....samo sam iznijela svoje.
zasmili sva imovina na muskarcu, on joj nogu da i sta? moze Bogu plakati ... zakon kaze NIT JE IMAO ŽENU NITI JE IŠTA ZAJEDNIČKO
Kada se radi o imovini stecenoj u vanbracnoj zajednici, ona se smatra vanbracnom stecevinom i na nju se primjenjuju pravila PZ FBiH o bracnoj stecevini.
Malo manje pametovanja o tome sta zakon kaze.
Iako istu ne podrzavam da se razumijemo.
Poznaje, tačno, ali je to teže pravno dokazivati - samu vanbračnu zajednicu.
MedenoSrce wrote:podrzavam vala da svako zivi kako mu odgovara sve dok od mene nista ne trazi
bolje zivjeti s nekim pa se razici nego biti samohrana majka/otac
E pa jebiga, 90% samohranih majki ili oceva nisu to dragim izborom. Znaju i oni da je bolje zivjeti s nekim ali kad ne ide, bolje je bit samohran roditelj.
što se tiče ovog bez papira nema braka, to baš i nije tačno. Mislim da postoji nešto što se zove vanbračna zajednica koja se takođe tretira zakonski, tako da i tu ima zavrzlama kad dođe do razlaza...
JOHNNYJUVE wrote:ove sto podrzavaju ovakav brak, da pitam, sutra da imaju kćerku i da živi kod nekog muskarca (sa nekih 19-20 godina) da li bi trazili da je ozeni ili bi pustili tako da zivi kod njega pa kad je nakon 2,3,4 godine istroši vrati je nazad kući??? bez ikakvih prava, bez ičega...
qq...eto mi zene k'o toalet papir, sapun, sta li....potrosna roba s kratkim rokom trajanja
a inace, muskarci uvijek ali uvijek ISKORISTAVAJU zene a one jadnice eto uvijek trpe jer se nadaju udaji.
how yes no
samo bi bolje bilo da je ovo kakva zena napisala
JOHNNYJUVE wrote:ove sto podrzavaju ovakav brak, da pitam, sutra da imaju kćerku i da živi kod nekog muskarca (sa nekih 19-20 godina) da li bi trazili da je ozeni ili bi pustili tako da zivi kod njega pa kad je nakon 2,3,4 godine istroši vrati je nazad kući??? bez ikakvih prava, bez ičega...
qq...eto mi zene k'o toalet papir, sapun, sta li....potrosna roba s kratkim rokom trajanja
a inace, muskarci uvijek ali uvijek ISKORISTAVAJU zene a one jadnice eto uvijek trpe jer se nadaju udaji.
how yes no
samo bi bolje bilo da je ovo kakva zena napisala
Vanbracnu zajednicu uvesti kao obavezu prije potpisivanja, 6 mjeseci da zive skupa, pa tek onda potpisivati Fino da vidis kakav je ko u kojoj situaciji pa hajde onda lagano, a ne 7mo jutro joj on suti kad pije kafu moramo se razvesti
@LADYBLUE18
ajde ti dokazi sudiji da si zivjela u vanbracnoj zajedinci?
ako naletis na kretena taj ce dovesti svjedoke koji ce reci da si samo povremeno kod njega dolazila i da si sa njim bila, a da u biti niste bili u zajednici , zatim ce uzeti sve sebi...
to je , AKO druga strana to ne zeli, NE DOKAZIVO... dakle on ce samo reci da ste se zabavljali....
papir je papir, papir je neka sigurnost, papir je mentalno uticajna stvar koja , koliko god cudno zvucalo, ipak utiče na način života... kada ja znam da je u opštini bilo 200 ljudi kada sam rekao DA i potpisao taj papir, kada znam da moram ici 100 papira potpisati za razzvod, kada znam da sve to iznova treba proci... ddrugacije je nego kad mozes samo jedno jutro reci IZLAZI IZ STANA ili odlazim iz stana i to je to...
danas je realno tesko naci osobu sa kojom mozes imati zdravuvezu ... a tako i brak... svi su opsjednuti nekim izmisljenim svijetom TV sapunica i laznog glamura, a zivot je mnogo ljepsi i jednostavniji od toga
kada neko ne zeli vise da bude s tobom jednostavno je
uvijek mi padne na pamet scena kada je jedna moja navecer prebila muza i izbacila njega kroz vrata a stvari kroz balkon
a imaju djecu. Sve je jako jednostavno samo djeca ...