Veza-brak

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
Baby Jane

#126 Re: Veza-brak

Post by Baby Jane »

madner wrote:Auto je nesto drugo, auto se isplati :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:thumbup:
FemaleMe

#127 Re: Veza-brak

Post by FemaleMe »

blind_mind wrote:Ma ako taj papir već nije toliko bitan kako mnogi kažu,ja bih ipak da ga potpišemo..Ako baš ne bude išlo,uvijek postoji razvod..Pogotovo ako je u pitanju zajednički život,pa i planiranje djece..Jednostavno ne vidim ni svrhu samo u zabavljanju koje traje godinama,poštujem svačije mišljenje i svako bira ono što njemu odgovara,ali ja sam odrasla u sredini gdje je brak nakon određenog vremena zabavljanja i upoznavanja,u određenim godinama,logičan slijed stvari ako postoji ljubav naravno.
Potpuno razumijem blind_mind i mislim da je upravu sa svojim misljenjem. Djevojka i decko imaju po 28 godina, 2 godine u vezi, normalno da se treba razmisljati o braku. Ima nesto sto se zove bioloski sat itd, znaci radije cu biti mama sa 25,26 godina nego sa 35 godina. Najgora pojava danasnjih muskaraca su oni koji govore prije 30te ne planiram razmisljati o zenidbi bla bla. Pa kao sto neko rece gore, normalno da danasnji momci ne razmisljaju o tome jer od zene dobiju sve sto zele, ne treba im brak da bi se zadovoljili, nije to kao nekad prije. Dalje, ne podrzavam osobe koje se furaju na to hajmo biti cool, sta ce nam papir, sta je to, volimo se, mozemo se zabavljati 10-15-20 godina kao par, zivjeti zajedno, ali kad djevojka ostane trudna onda se tek uzimaju, ili neki ni tada. Previse je danas trudnih mladi u vjencanicama, halo, zelim kad budem gledala svoje slike s vjencanja da budem lijepa mlada, a ne trudna u vjencanici (ne mislim da i trudna zena nije lijepa).
Blind_mind tvoje razmisljanje razumijem, normalno da brines dal cete se uzeti da ne bi to propalo, i ti ostanes ni nacemu sa 30 godina. Opet je muskarcima lakse naci ce neku od 20 godina, a sta cemo mi sa 30, 31,32 godine...Tad nas niko nece , hehe :-) Sto se tice njega i meni to nazalost izgleda kao izvlakusa s tim njegovim ponasanjem. U brak se udje od nule pa se sve gradi zajedno, i uvijek nafaka dodje. Ne treba sad biti sve spremno, veliki stan, auto, posao, odlicna plata, bez kredita ... ne mora tako biti, normalno treba neka osnova biti. Zato vidi sa njim da li on ima namjeru bas da tebe zeni, ili testiraj ga, raskini reci ne mozes tako vise, pa vidi njegovu reakciju. Da te bar vjerio...
Takodje sam u jednoj duzoj ozbiljnoj vezi, i naravno da pricamo o tome, mislim da cilj svake veze treba biti brak, porodica. To je moje misljenje, tako sam odgojena, veza, vjencanje, brak, djeca... Nemam namjeru vodati se u vezi po 7-10 godina, jer milion primjera ima da takve veze puknu na kraju! Nemojte misliti ova zivi u pravijeku nekom. Fakultetski smo obrazovani i ja i momak, oboje radimo, ali ima nesto sto je tako jednostavno, mozda smo po tome konzervativni i neka sam ne stidim se toga. :-D :)
Last edited by FemaleMe on 22/10/2012 12:21, edited 4 times in total.
plucna mahramica

#128 Re: Veza-brak

Post by plucna mahramica »

A sta cemo mi koji imamo sve uslove, a nemamo za koga? :D Nikad' ne mozes sve sastaviti... :oops:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#129 Re: Veza-brak

Post by ladyblue18 »

plucna mahramica wrote:A sta cemo mi koji imamo sve uslove, a nemamo za koga? :D Nikad' ne mozes sve sastaviti... :oops:
Javi se na temu dole :razz: :lol:
duplanula

#130 Re: Veza-brak

Post by duplanula »

ladyblue18 wrote:
plucna mahramica wrote:A sta cemo mi koji imamo sve uslove, a nemamo za koga? :D Nikad' ne mozes sve sastaviti... :oops:

Nemoj ga nagovarati, da te ne proklinje ako se nadje na temi http://www.klix.ba/forum/sta-nakon-razvoda--t83949.html

:run: :run:
FrozenCastle

#131 Re: Veza-brak

Post by FrozenCastle »

Kako ga natjerati da vas zaprosi?

Nakon nekog vremena u vezi normalno je da mu objasnite da želite ozbiljnu vezu s njim, da se jednog dana vidite u braku i da je brak jedan od vaših životnih ciljeva te da nećete biti sretni i zadovoljni dok se ne vjenčate. To ne treba biti prosidba s vaše strane nego samo izražavanje vašeg stajališta o toj temi i opis vaših želja i planova za budućnost.

Nakon toga nema potrebe to neprestano spominjati, njemu bi sada već trebalo biti jasno da ste obiteljski orijentirana osoba, da to očekujete jednom u budućnosti i sada možete nastaviti uživati u vezi bez opterećenja.

Kad zaključite da je on osoba s kojom želite provesti ostatak života i imate osjećaj da i on slično osjeća prema vama vrijeme je da počnete davati naznake da ste spremni, komentirajte kakav zaručnički prsten bi željeli imati, kakvo vam se vjenčanje sviđa i slično.

Kada spominjete prstenje i kakvo vam se sviđa umite u obzir njegovu platežnu moć. Ako nikada nema preko 500 KM na računu nemojte pričati o prstenu od 5000 KM. U najboljem slučaju trebat će mu nekoliko godina da uštedi za takav prsten. Ne želite niti da se on počne osjećati bezvrijedno. Na kraju krajeva vaš cilj je vjenčati se, a ne dobiti skupocjen prsten.

Ako razgovarate o zarukama, ali je novac za zaručnički prsten glavni problem, nemojte nuditi da ćete ga vi platiti, ali možete ponuditi svoju kreditnu karticu.

Ako bez obzira na spominjanje zaručničkog prstena, vjenčanja i ostalog, prođe dosta vremena, a nije došlo do prosidbe, možda je vrijeme da mu kažete da vi više ne želite čekati i da vi za uspješan nastavak vaše veze želite zaruke.

Budite spremni na pauzu u vezi ukoliko se on ne odluči na prosidbu. Ne trebate prekidati, ali otputujte negdje, ako živite skupa otiđite neko vrijeme roditeljima, prijavite se za posao u nekom drugom gradu ili na neku dodatnu edukaciju…

Morat ćete biti spremni i da slijedi prekid ako vas on niti tada ne zaprosi. Ako je spreman pustiti vas, tada nije ni bio pravi za vas nego je s vama dok čeka da se pojavi neka prava ili bolja prilika.

Ovakva strategija traži vremena i nemojte je ubrzavati. Nemojte se ljutiti ako vas odmah nakon prvog spominjanja zaruka ili prstenja ne zaprosi. I njemu treba vremena da sa privikne na tu ideju.

Budite ozbiljni kada počnete raditi planove koji uključuju njega, to je najbolji način da i vi i on shvatite da li želite da se to zaista i dogodi.

Budite spremni da ga možete i izgubiti, ali nadajte se da mu je samo potreban mali poticaj da bi vas zaprosio.
plucna mahramica

#132 Re: Veza-brak

Post by plucna mahramica »

duplanula wrote:
ladyblue18 wrote:

Nemoj ga nagovarati, da te ne proklinje ako se nadje na temi http://www.klix.ba/forum/sta-nakon-razvoda--t83949.html

:run: :run:
Ma meni se nije problem razvesti, i to je za ljude. :D
Miss D

#133 Re: Veza-brak

Post by Miss D »

Pa idi onda postavi oglas :mrgreen:
Jay Gatsby

#134 Re: Veza-brak

Post by Jay Gatsby »

Ženski Dr.Med wrote:
Jay Gatsby wrote:Novac je najmanji problem ako se dvoje nađu, ako je veza između njih kako treba, ako se zaista vole.
Znam je dosta brakova gdje je bas iz razloga pare , su se razveli
Razveli su se jer se ne vole. Pare su samo izgovor.
sha_ba

#135 Re: Veza-brak

Post by sha_ba »

Jay Gatsby wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
Jay Gatsby wrote:Novac je najmanji problem ako se dvoje nađu, ako je veza između njih kako treba, ako se zaista vole.
Znam je dosta brakova gdje je bas iz razloga pare , su se razveli
Razveli su se jer se ne vole. Pare su samo izgovor.
mislim da besparica u nekom duzem vremenskom periodu ne dovodi ni do cega pozitivnog u braku.... bez obzira koliko se dvoje vole...
Jay Gatsby

#136 Re: Veza-brak

Post by Jay Gatsby »

sha_ba wrote:
mislim da besparica u nekom duzem vremenskom periodu ne dovodi ni do cega pozitivnog u braku.... bez obzira koliko se dvoje vole...
Besparica je problem bio čovjek u braku ili ne, ali ne razumijem kako čovjek može riješiti problem besparice razvodom. Valjda to dvoje koji su u braku i koji se vole trebaju skupa raditi da izađu iz stanja besparice. To čovjek radi kad je sam i ne vidim zašto to ne bi radili i dvoje ljudi u braku.
sha_ba

#137 Re: Veza-brak

Post by sha_ba »

Jay Gatsby wrote:
sha_ba wrote:
Besparica je problem bio čovjek u braku ili ne, ali ne razumijem kako čovjek može riješiti problem besparice razvodom. Valjda to dvoje koji su u braku i koji se vole trebaju skupa raditi da izađu iz stanja besparice. To čovjek radi kad je sam i ne vidim zašto to ne bi radili i dvoje ljudi u braku.
da, u pravu si, slazem se sa tobom!! ali realno.... kad pogledam oko sebe... u danasnje vrijeme ljudi se razvode i zbog mnogo bezazlenijih stvari... a takodjer i uzimaju... sve je relativno... pa i ljubav, nazalost....
Jay Gatsby

#138 Re: Veza-brak

Post by Jay Gatsby »

sha_ba wrote:
da, u pravu si, slazem se sa tobom!! ali realno.... kad pogledam oko sebe... u danasnje vrijeme ljudi se razvode i zbog mnogo bezazlenijih stvari... a takodjer i uzimaju... sve je relativno... pa i ljubav, nazalost....
Nije ljubav relativna, ali ljudima odgovara da jeste :)
sha_ba

#139 Re: Veza-brak

Post by sha_ba »

Jay Gatsby wrote:
sha_ba wrote:
Nije ljubav relativna, ali ljudima odgovara da jeste :)
:) moze biti.. jako ih je malo danas da vjeruju toliko kao ti , opet nazalost .....
LightRain

#140 Re: Veza-brak

Post by LightRain »

Ja ne znam kako vi žene nemate tu intuiciju da li se neko vidi u braku s vama ili ne...želi li vas uopće. Ima milion sitnih znakova koji ukazuju na to, ili ne ukazuju :D
Po meni najgora stvar koju možeš tipu reći je da ga pitaš planira li te zaprositi ili slično. Ja bih prva na njegovom mjesto pobjegla. Ja kad ne bih bila sigurna 100% da on želi brak, pokupila bih se i otišla...ako već mislim da mi je vrijeme, a on oteže..šta ja imam čekati i nadati se je li to to ili ne. Druga stvar tad ćeš jedino i sigurno znati je li on to htio. Ako jest vratiće te nazad, ako nije pustiće te sa osmijehom na licu jer je bio kukavica da ti prizna da ne želi brak.

Treća stvar...ako je povjernje obostrano, taj mi papir ništa ne bi značio. Brak je zajednica koja je potvrđena nekim papirom...Vi možete živjeti zajedno i ponašati se isto kao u braku(u vanbračnoj zajednici), a kad budete mislili da je pravo vrijeme onda se uzeti. Što se mene tiče, ja bih mogla sa pravom osobom bez tog papira živjeti godinama...Čemu to forsiranje for god sake... Ako misliš da ti to garantuje neku sigurnost, varaš se. Veći je broj razvoda nego što misliš.
I poznajem jedan par koji ima 4 djece, žive zajedno 20 godina i tek su se prošle godine vjenčali. :thumbup:
Ljuska_u_BaklaFi

#141 Re: Veza-brak

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

I po ko zna koji put dobijam potvrdu da je tacna ona: "Ko hoce nadje nacin, ko nece nadje razlog". Ne kazem ja da nema odstupanja, ali ...
Ljuska_u_BaklaFi

#142 Re: Veza-brak

LightRain wrote:Ja ne znam kako vi žene nemate tu intuiciju da li se neko vidi u braku s vama ili ne...želi li vas uopće. Ima milion sitnih znakova koji ukazuju na to, ili ne ukazuju :D
Po meni najgora stvar koju možeš tipu reći je da ga pitaš planira li te zaprositi ili slično. Ja bih prva na njegovom mjesto pobjegla. Ja kad ne bih bila sigurna 100% da on želi brak, pokupila bih se i otišla...ako već mislim da mi je vrijeme, a on oteže..šta ja imam čekati i nadati se je li to to ili ne. Druga stvar tad ćeš jedino i sigurno znati je li on to htio. Ako jest vratiće te nazad, ako nije pustiće te sa osmijehom na licu jer je bio kukavica da ti prizna da ne želi brak.

Treća stvar...ako je povjernje obostrano, taj mi papir ništa ne bi značio. Brak je zajednica koja je potvrđena nekim papirom...Vi možete živjeti zajedno i ponašati se isto kao u braku(u vanbračnoj zajednici), a kad budete mislili da je pravo vrijeme onda se uzeti. Što se mene tiče, ja bih mogla sa pravom osobom bez tog papira živjeti godinama...Čemu to forsiranje for god sake... Ako misliš da ti to garantuje neku sigurnost, varaš se. Veći je broj razvoda nego što misliš.
I poznajem jedan par koji ima 4 djece, žive zajedno 20 godina i tek su se prošle godine vjenčali. :thumbup:
Imaju zene tu intuiciju ali se cesce nadamo da je pogresna nego da se oslonimo na nju :roll: Tesko je, barem meni, poslije toliko vremena, prihvatiti da je sve bilo uzalud...
Poison_Ivy

#143 Re: Veza-brak

Post by Poison_Ivy »

LightRain wrote:Ja ne znam kako vi žene nemate tu intuiciju da li se neko vidi u braku s vama ili ne...želi li vas uopće. Ima milion sitnih znakova koji ukazuju na to, ili ne ukazuju :D

Ma meni je ovo jedino normalno razmišljanje. Ne vidim uopšte nikakvu sigurnost u papiru nego u samom odnosu između mene i partnera, stoga mi taj papir ne znači ništa, živimo zajedno, volimo se i uživamo u životu.
Iako sam uvijek na ženskoj strani, logično, potpuno razumijem muškarce koji glavom bez obzira bježe od ovakvih žena i uslova. Pa ni ja ne bih voljela da me neko tjera da potpisujem kojekakve ugovore koji će eto kao potvrditi da ja s nekim mislim ozbiljno, nigdje veze. Pa valjda svak zna da li je njegova veza ozbiljna i perspektivna bez ceremonije i svjedoka.
Ray

#144 Re: Veza-brak

Post by Ray »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:I po ko zna koji put dobijam potvrdu da je tacna ona: "Ko hoce nadje nacin, ko nece nadje razlog". Ne kazem ja da nema odstupanja, ali ...
Do nedavno mi je to misljenje bilo apsurdno,ali kako vrijeme ide sve vise i vise ima logike,i sve se svodi na to . . .
FemaleMe

#145 Re: Veza-brak

Post by FemaleMe »

LightRain wrote: I poznajem jedan par koji ima 4 djece, žive zajedno 20 godina i tek su se prošle godine vjenčali. :thumbup:

Lol, ovo mi je preglupo, sto su se i tada vjencali, kad su sav zivotni cilj ostavrili, mislim da tada nema apsolutno potrebe vise, ako vec zive godinama tako i sa djecom, mogu i do kraja zivota... :lol: :lol: :lol:
Ako nisu bili u stanju da se vjencaju prije djece, sto su sada, glupost!
otherside

#146 Re: Veza-brak

Post by otherside »

ni ja ne kontam ovaj potez poslije 20 godina braka i 4-ero djece :?
mozda je neka papirologija u pitanju...nasljedstvo i sl?
ne znam zasto bih se bez ikakvog konkretnog i novonastalog razloga udavala nakon 20 godina produktivnog vanbracnog zivota :D
Jay Gatsby

#147 Re: Veza-brak

Post by Jay Gatsby »

FemaleMe wrote:
LightRain wrote: I poznajem jedan par koji ima 4 djece, žive zajedno 20 godina i tek su se prošle godine vjenčali. :thumbup:

Lol, ovo mi je preglupo, sto su se i tada vjencali, kad su sav zivotni cilj ostavrili, mislim da tada nema apsolutno potrebe vise, ako vec zive godinama tako i sa djecom, mogu i do kraja zivota... :lol: :lol: :lol:
Ako nisu bili u stanju da se vjencaju prije djece, sto su sada, glupost!
Pravna pitanja. Djeca haman punoljetna. Ipak nije lako protiv sistema.
Ljuska_u_BaklaFi

#148 Re: Veza-brak

Poison_Ivy wrote:

Ma meni je ovo jedino normalno razmišljanje. Ne vidim uopšte nikakvu sigurnost u papiru nego u samom odnosu između mene i partnera, stoga mi taj papir ne znači ništa, živimo zajedno, volimo se i uživamo u životu.
Iako sam uvijek na ženskoj strani, logično, potpuno razumijem muškarce koji glavom bez obzira bježe od ovakvih žena i uslova. Pa ni ja ne bih voljela da me neko tjera da potpisujem kojekakve ugovore koji će eto kao potvrditi da ja s nekim mislim ozbiljno, nigdje veze. Pa valjda svak zna da li je njegova veza ozbiljna i perspektivna bez ceremonije i svjedoka.
Ima nas kojima to nije normalno zivljenje, odgojeni smo tako tj. ispran nam je mozak tako...Ako nekoga volim onda zelim i taj papir, jer su me oni koji su me odhranili i sve ucinili za mene tako naucili. Sve sto sam ja danas ili sto nisam, dugujem roditeljima...Zivot u vanbracnoj zajednici bi im bio u najmanju ruku šamar, i ja im to ne mogu uraditi ma koliko moderno bilo, i ako je samo papir u pitanju onda da ga potpisemo i svi sretni, zasto da na ustrb jednog gubim druge, ako ne moram i ako je to to...ako nije i tu smo temu sazvakali..
otherside

#149 Re: Veza-brak

Post by otherside »

brak kao institucija, ugovor, papir,...(izaberite izraz koji vam pashe) bi trebao biti spontana reakcija na pozitivne karakteristike veze-ljubav, uzajamno postovanje, intimnost, zajednicki ciljevi, planovi i sl. (volim definicije :D pogotovo kad ih sama izmislim :D )
ako jedno sumnja, necka se, treba mu/joj vremena da se presabere i nakon vise godina veze, nema tu selameta sefika :D
Not My Idea

#150 Re: Veza-brak

Post by Not My Idea »

otherside wrote:brak kao institucija, ugovor, papir,...(izaberite izraz koji vam pashe) bi trebao biti spontana reakcija na pozitivne karakteristike veze-ljubav, uzajamno postovanje, intimnost, zajednicki ciljevi, planovi i sl. (volim definicije :D pogotovo kad ih sama izmislim :D )
ako jedno sumnja, necka se, treba mu/joj vremena da se presabere i nakon vise godina veze, nema tu selameta sefika :D
:D
Zivio govornik.
Locked