Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Snežana

#51 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Snežana »

Znači tako Shadow_9279, ti si sad u svijetu projekata i NVO-a...o kej...a za ljubav ćemo lako :)
Tako komotna izjava, molim lijepo, uspio si da se izdigneš iznad problema....
Shadow_9279

#52 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

a sta fali posvetiti se necem sto ima veci znacaj od ljubavnog zivota, i kroz to uciniti nesto i za opste dobro? Osim toga, ovo cime se sada bavim zahteva intelektualne aktivnosti, a ne fizicke. Ovo cime sam se odlucio baviti tome sam ipak dorastao. A Veza i ljubav ipak traze nesto cemu ja nisam dorastao. Pa s'toga mislim da je pametnije trositi energiju na ono sto covek ume i moze, na nesto sto ide. nego na ono sto ne ide. Kada sam rekao 'za ljubav cemo lako' mislio sam, to nije nesto zbog cega vise imam potrebu, opsesiju i zelju pokusavati, trositi zivce i gubiti vreme. Shvatio sam nakon tolko vremena da je partnerska ljubav sporedna, da je seks sporedan, veze su sporedne, nesto cime se cesto okupiramo bez potrebe. I patimo zbog toga bez potrebe. Gubimo u nasim zivotima vreme na to, bez potrebe. Sporedno je, naspram toliko toga, sto se moze uraditi za OSI populaciju, kroz neke druge, intelektualne aktivnosti.
Last edited by Shadow_9279 on 19/09/2012 20:07, edited 1 time in total.
red evil

#53 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by red evil »

Prija je bilo neke dominacije, gdje je dominantniji bio muz, gdje sad u ovo vrijeme se polako ta dominacija ukida, nije skroz ali vise nije u toj mjeri, sad nema dominacije ni od strane muza ni od strane zene, sad se pokusaje biti na nekoj sredini... Svaka cast Shadow_9279 sto si uspio da ljubav izbacis iz zivota, ja to ne mislim jos, ne kazem da cu uspijet ali hocu pokusat ako mi se pruzi prilika. Slazem se da je tesko uci u takvu vezu, tu ima i predrasuda ali i naravn i realnosti, gdje pojedini ljudi, ne svi, kad vide osobu u kolicima odmah pomisle da nije dobro u mozgu (ne zelim uvrijedit nikog), ali naravn neki ljudi ne zele ulazit u tu vezu, ne zele sebi stvarat neki ne potrebni teret.
Shadow_9279

#54 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Mala korekcija, nisam izbacio ljubav kao osecanje voljenja ljudi, bliskih dragih ljudi i uopste ljudi, druzenje, prijateljstva, jer sve je to ljubav. Ali, jesam, otklonio sam partnersku ljubav, napustio ideju o tome, zelju o tome. Dakle, otklonio sam se od partnerske, seksualne ljubavi, od veza. Ili od ideje o braku. Probao sam kako je biti u vezi, eto u dve veze, i sa zdravom i sa hendikepiranom zenom, i zakljucio sam iz pokazanog i iskusenog u toj praksi, da ni u jednoj ni u drugoj opciji nisam tome dorastao. I to je moja licna spoznaja pa prema tome i moja licna odluka. A nisam rekao da i ostali trebaju tako.

Slazem se da dominacija kao oblik muskog nasilja ili muskog patrijarhalnog rigidnog potcinjavanja zene treba da odumre. Ipak, ja sam govorio o necem drugom, kada sam upotrebio figurativno izraz 'muska dominacija', o necem sto i same zene cesto govore kao potrebnom da bi se osecale zenstveno u vezi i da bi osecale pozeljnost prema svom partneru. A to je osecaj sigurnosti, koju muskarac treba da pruza zeni kao partner u vezi i u braku. Procitaj ponovo pazljivije taj moj komentar, pa ces videti da sam mislo na to, a ne na klasicnu dominaciju, niti na nasilje nad zenama.
Last edited by Shadow_9279 on 19/09/2012 20:20, edited 1 time in total.
breviar

#55 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by breviar »

shadow, pratim tvoje postove i priznajem da izrazavam postovanje, ali i upravu si bio kad si spomenuo da mozda
iritiras. pa u nekim momentima se javi osjecaj da prilicno iritiras.
uz duzno postovanje prema tvoje iskustvu, vjerujem da ga imas mnogo - ali mislim da ne bi trebalo da budes
toliko radikalan. ne znamo nikada kakvu osobu mozemo upoznati, i njenu duhovnu snagu... pa sada, zbog tih
radikalnih stavova, moze sse dogoditi da zbog toga degradiras intelektualnu i duhovnu snagu druge osobe koja bi, eto,
zeljela nesto da ima sa tobom, a i i ti sa njom.
mislim da ne bi trebali ici u krajnost.
ako cemo iskreno, zbog svojih poslova vec godinama nisam u nekim cestitim vezama, i meni je padalo na pamet
da bez toga mogu, i potpuno funkcionira taj klik u glavi. ako smijem kazati (iako je glupa usporedba mojeg iskustva sa tvojim, ali opet mogu reci da je neka vrsta hendikepa...), kako mi je posao prilicno cudan, aktivan i cesto moram
da mijenjam destinacije, isto razmisljam da ne zelim da nekome stvaram bol (ili da cinim zrtvom) ako je sa mnom,
jer svakoga casa mogu da odem negdje drugdje. i s tom mislju zivim vec godinama. ne mogu odblokirati, ni naopako.
imam supet otpor na to kada se upoznajem s nekima, i... nemam vec godinama one 'leptirice' ili osjecaj da zelim
biti sa nekim... no k vragu, mozda je to bas krut stav.
mozda si, ako smijem kazati, i ti na neki nacin malo krut u svojoj odluci.
sto znaci danas ''zrtva''. ipak me jos drzi onaj romantican osjecaj, da se u odnosu gradi tvoja osobnost. mislim
onaj medijski pritisak da je sex bitna osnova veze je smijesna prica. ne mozemo se non-stop sexati. uostalom,
misljenja sam da je sex zabava za sirotinju. :) ispravite me, ako grijesim.
salim se.
cijenim sto pises, i vjerujem da imas silno iskustvo, ali... mislim da si prilicno krut, pa cak i mozda prilicno
uobrazen.
Shadow_9279

#56 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

uobrazen? pa ne znam, mislim da bih pre bio uobrazen kada bih tvrdio da nesto mogu iako znam da ne mogu i ako bih po svaku cenu neku osobu hteo uvuci u svoj zivot, samo da bih eto doziveo vezu i ljubav, seks. Kao sto sam to pokusavao ranije i na neki nacin dva puta uspeo u tome. Dakle, bio sam opsednut samo time da dozivim vezu, ljubav, uospte ne razmisljajuci kako ce ta veza izgledati i koliko tu tesoca ima. E pa, po mom misljenju to je mnogo veca uobrazenost, cak i neodgovornost. krut u stavovima? Po ovom pitanju, mozda, imam razloga za to. Ne radim to iz hira, vec sa razlogom. Ali ja bih pre rekao cvrdto odlucan sta zelim a sta vise ne zelim. Ne mislim da tu ima nesto lose. Ne ne mislim da su veze i seks samo za sirotinju, daleko od toga. Besmisleniju izjavu odavno nisam procitao, uz duzno postovanje.:) Uopste nisam imao klasnu nameru deliti ljude na bogate i sirotinju, pogresno shvaceno. Napisao sam da je u nasim uslovima, posebno ako je neko hendikepiran lakse razmisljati o nekim zadovoljstvima, ako se ima vise sredstava da se stvori udobniji zivot, i da novac jeste nesto sto olaksava. I lakse je i drugima da sebe onda zamisle u takvoj vezi. Zato sam rekao da biti invalid ovde kod nas na ovim prostorima znaci i ekonomsko pitanje. Samo kazem da su veze i seks, musko zenski odnosi precenjene potrebe, s obzirom na sve druge probleme za kojima se ljudi u zivotu susrecu, a posebno mi koji smo invalidi. A to za iritiranje, pa izvinjavam se ako iritiram. ok, mozda se moje razmisljanje drugima ne dopada, ali to je moje razmisljanje. Ono ne treba da obavezuje druge ljude. Svako neka sam za sebe promisli i neka odluci sta je najbolje. ;) I svacije iskustvo je na svoj nacin
Last edited by Shadow_9279 on 19/09/2012 20:42, edited 1 time in total.
breviar

#57 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by breviar »

pa jeste, moze se smatrati uobrazenoscu. vjerujem da je tvoja percepcija drugacija, da ti smatras kako lisavas
briga i 'problema' neku osobu. pusti nju da ona odluci da li su to njoj brige i problemi. ne znam da li si svjestan
kakve stvarno probleme prave koji nisu hendikepirani, i koliko su nocna morama svojim partnerima/partnericama.
ako je tvoja svijesto ok, ako podsticees drugu stranu u njenom/njegovom stvaranju, i ako se ona osjeca dobro
zbog toga - kog vraga donosis takve odluke?
one se mogu s vremenom i mijenjati.
sto ako bi zaista kroz neke poslove upoznao iznenada neku super osobu, a ona pokaze naklonost prema tebi?
ti bi se nastavio drzati te odluke?
jos jednom, postujem tvoje odluke i iskustvo - ali cak i u silnom iskustvu, iznenadimo se sto nam vrijeme donese.
Shadow_9279

#58 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Ok, svako ima pravo na svoje vidjenje nekog i necijih stavova.

da, drzao bih se svoje odluke. Jer verujem, jer znam da je u mom slucaju, ispravna.
Shadow_9279

#59 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Mislim da bi za ovu temu bilo zanimljivo i korisno kada bi se jos neki-ka OSI ukljucila. Ovako, svelo se na fakticki dva stava, na stav autora teme red evil, i na moj stav. Red evil je mlad momak tek na startu, i kao sto sam napisao pre nekoliko dana, sasvim je normalno da je pun neostvarenih zelja, entuzijazma po pitanju veza. Dakle, on tek treba svoje zelje i ocekivanja i entuzijazam da proveri praksi. S'druge strane, ja sam za sebe proverio i iskreno to je to. Ne smatram da je to neko naocito 'isksutvo', ali meni dovoljno. Dovoljno za moje stavove o vezama. U svakom slucaju, za neki zakljucak na ovoj temi nisu merodavni stavovi samo nas dva. Pa niti drugih ljudi koji su do sada pisali. Jer uglavnom se svede na odgovore sa 'ne' ili sa 'da'. Bilo bi zanimljivo da ima vise konkrtnih iskustva, vise opisa, vise ljudi sa razlicitim ili slicnim iskustvima. Mada obicno ljudi ovakve tene smatraju za 'teske' i nerado se ukljucuju. Eto, sto se mene tice, mislim da sam dovoljno ucestvovao i napisao sam svoja iskustva i svoje stavove po ovom pitanju. Podelio sam eto neko svoje vidjenje(kakvo god bilo) na temu ove problematike. Mislim da je steta a i glupo je samo trositi temu na nekakvu 'elaboraciju' mene i mojih stavova. Naravno, praticu i dalje temu, al mislim da treba dati prostora za druge koji bi eventualno mogli napsiati svoja iskustva i svoje stavove.
senainter

#60 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by senainter »

Joj shadow sto ti mozes filozofirati ne mogu ni da sve citam ovo. Ja se necu praviti da razumijem kroz sta prolazis, jer i sama imam hendikep al koji nije tako jak kao tvoj (jos uvijek) i poznat mi je osjecaj neadekvatnosti, straha i paranoje kad hodas ulicom. Al sve sto hocu da ti kazem da nista nije nemoguce. Evo npr. uzmes primjer mog oca i majke, on bio tezi invalid dakle imao polio tj. djeciju paralizu kao dijete i teze hendikepiran je bio cijeli svoj zivot. Pa uspio sve i puuuno bolje nego neki zdravi ljudi. Zenio se dva puta, obje zene potpuno zdrave i normalne, ima troje djece. Ok, nikad nije pretrcao maraton u zivotu, al se ostvario profesionalno i privatno. Djeca iz takvih brakova, tudji hendikep vide kao nesto sasvim normalno i vjerovao ili ne nije nam odbojan fizicki hendikep kod drugih, to nas ne uznemirava vec to prihvatamo kao nesto najnormalnije.
Necu ulaziti u tvoje iskustvo i tvoja iskusenja jer mnogo je tesko zivjeti takvim zivotom, al ne treba negativno razmisljati. Sad ne ulazim u tezinu tvog hendikepa, koliko sam shvatila ti mozes intimno biti sa zenom s tim da imas jako otezan hod i pokrete tijela. Ima zena takodjer kojima ni taj intimni dio nije toliko bitan, ima svakakvih ljudi vjerovao ili ne, za svakog ima poneko, i tako se ja i sama tjesim tom cinjenicom. Ne treba se razocaravati, a ako si pak odlucio da ti je lakse ne biti u vezi, to je ok al nemoj koristiti hendikep kao izgovor, jer ima neormalnih ljudi (iako je tesko povjerovati znam) koji cete voljeti takvog kakav jesi. Ima ih, eh problem je naravno sresti ih. I eto da ne duljim dalje jer ces me optuziti za virtuelno ohrabrivanje nemogucih stvari, onako sam samo htjela da se umjesam jer se osjecam dotaknuta ovom temom na svaki moguci nacin.
I tako sta jos da ti kazem vec da ti zelim virtuelnu i stvarnu srecu :-)
Shadow_9279

#61 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

Ne ne radi se o izgovoru(bar se ne rukovodim tom namerom), nego o formiranom stavu na osnovu sopstvenih iskustava. I spoznaje sopstvenih nemogucnosti, i limitiranih mogucnosti. I o licnoj odluci da se od neceg odustane(mislim na ljubavni zivot, na veze), da se na taj nacin zastite i drugi od nas samih a i mi od daljih osecaja razocaranosti. S'obzirom na tezinu hendikepa, i komplikovanog nacina zivota. Mislim da bi takvo fer razmisljanje trebalo da bude cak plus a ne minus. Al ok kako god. Nemam nameru nikog da optuzujem, samo mogu reci da li se slazem ili ne sa necijim stavom. Ili da naprosto precutim. Sto ce od sada pa na dalje ipak biti najbolje, da precutim.

Ne znam da li 'filozofiram' ili ne, samo sam pisao onako kako mislim i osecam. Bez namerne zelje da se bavim filozofijom. Pretpostavljam da ce ljudi kojima se ne dopada moj nacin razmisljanja ili moji stavovi recimo ono sto pisem doziveti kao neku 'filozofiju'. Neki drugi pak ce mozda doziveti kao jedan drugaciji ugao gledanja. No, nebitno.
U svakom slucaju zahvaljujem na savetima, i lepim zeljama, iako mislim da bi bilo zanimljivije da si podelila svoje iskustvo vezano za pricu i vezama. Kazes da i sama imas hendikep, pa mislim da je licno iskustvo bolji primer od prepricavanja tudjih iskustava. Al, u svakom slucaju svacije iskustvo je dragoceno. Negde je slicno, negde je razlicito, ali dragoceno je. Bar zbog nekih drugih OSI. Sto se mene tice, moje odluke po ovom pitanju su konacne, i to je to. Tvom ocu svaka cast naravno i sve najbolje. Kao i tebi. Pozz
senainter

#62 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by senainter »

Moje je iskustvo sljedece: propao mi je brak radi bolesti i to mojom zeljom jer nisam se tu vise vidjela sa osobom koja ne razumije kroz sta prolazim. Nakon 3 godine pakla i lijecenja i svega, sad sam bolje i nasla sam momka koji ima slican hendikep, tako smo se zapravo i upoznali, oboje funkcionisemo kako-tako. Lako nije, al sve sto mogu reci je da sa njim imam ono sto nikad prije nisam imala dok sam bila zdrava: caroliju. Ne bas zahvaljujuci meni, vec njemu on je carobna osoba, mentalno jaka, dobronamjeran, inteligentna, talentovana.
Sad ne znam sto ce dalje biti, al stagod da bude, drago mi je da sam spoznala istinsku srecu, sad mogu i umrijeti sto se mene tice.
Eto, to je moje iskustvo. Postujem tvoju odluku, i ne nagovram te ni na sta, ako si tako odlucio. Al nadam se da si bar okruzen nekim prijeteljima, ljudima sa kojima si u kontaktu, da se bar druzis i ono imas kakav-takav socijalni zivot, jer se moj dosta srozao nakon bolesti, sto zbog nemogucnosti da stojim dugo, sto zbog guranja u gomili i straha da me neko pogresno ne gurne. Znas vec kako ide :)
Pod filozofiranjem sam mislila na dugo pisanje, dakle dugo pises, obrazazes nesto sto se moze staviti u 3 recenice :-) No eto, to je tvoj nacin, postujem kako sam vec rekla.

All the best
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#63 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by plain vanilla »

senainter wrote:Moje je iskustvo sljedece: propao mi je brak radi bolesti i to mojom zeljom jer nisam se tu vise vidjela sa osobom koja ne razumije kroz sta prolazim. Nakon 3 godine pakla i lijecenja i svega, sad sam bolje i nasla sam momka koji ima slican hendikep, tako smo se zapravo i upoznali, oboje funkcionisemo kako-tako. Lako nije, al sve sto mogu reci je da sa njim imam ono sto nikad prije nisam imala dok sam bila zdrava: caroliju. Ne bas zahvaljujuci meni, vec njemu on je carobna osoba, mentalno jaka, dobronamjeran, inteligentna, talentovana.
Sad ne znam sto ce dalje biti, al stagod da bude, drago mi je da sam spoznala istinsku srecu, sad mogu i umrijeti sto se mene tice.
Eto, to je moje iskustvo. Postujem tvoju odluku, i ne nagovram te ni na sta, ako si tako odlucio. Al nadam se da si bar okruzen nekim prijeteljima, ljudima sa kojima si u kontaktu, da se bar druzis i ono imas kakav-takav socijalni zivot, jer se moj dosta srozao nakon bolesti, sto zbog nemogucnosti da stojim dugo, sto zbog guranja u gomili i straha da me neko pogresno ne gurne. Znas vec kako ide :)
Pod filozofiranjem sam mislila na dugo pisanje, dakle dugo pises, obrazazes nesto sto se moze staviti u 3 recenice :-) No eto, to je tvoj nacin, postujem kako sam vec rekla.

All the best
:thumbup:
nemoj umirati, uzivajte jos dugo :)
senainter

#64 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by senainter »

Nadamo se :D
suncica24

#65 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by suncica24 »

Jucer sjedim u jednoj od sala gdje se gomilaju birokratski problemi i naravno, uz mene ceka jos 100 ljudi. Mladi, starii, casne sestre, tetovirani buntovnici, ovakvi, onakvi.
I medju njima bracni par sa djetetom.
Africkog porijekla oboje. Zapravo, sve troje.
On se igra sa djecakom. Kojem su neke tri godine. Saginje se, uzima mobitel koji je mali bacio na pod, hvata ga za hlace kada ovaj podje preko ograde, baca u zrak...
Ona... prati ga "pogledom". Djecaka. Kada vidi da ce ovaj poletjeti negdje... ustaje i "potrci za njim". Onda ga zabavlja igrajuci neku "tasun tasun tanana" igru. Uz mnostvo drugih djecijih budalastina.

Kasnije, oboje ustaju i krecu prema salteru.
On uzima stap.
Ona pazljivo prolazi kroz redove stolica. Sa djecakom u rukama.

On slijep.
Ona invalid.
I mali kao med.
MinothaurSa

#66 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by MinothaurSa »

Shadow_9279 wrote:Pozdrav svima. Nov sam ovde, i iskreno prijavio sam se kada sam slucajno naisao na ovu temu. Evo, ovako..i sam sam OSI(osoba sa invaliditetom), odnosno invalid(cerebralac, od rodjenja). U koliciima nisam, ali veoma otezano, deformisano hodam i uz pomoc pomagala. I mogao bih da napisem svoje razmisljanje i iskustva na ovu temu, onako sto se kaze 'iz prve ruke'. :) Primetio sam na slicnim temama po netu da se cesto stavlja kao neka razlika izmedju situacije ako je neko u kolicima, i situacija kada neko nije u kolicima. Nije to tako velika razlika, posebno kada su deformiteti slicni i ogranicenja slicna. Evo ja nisam u kolicima, pa opet vecinu aktivnosti toliko otezano obavljam ili za njih trebam pomoc, da mu ponekad izadje na isto. I Iz mog iskustva mogu da kazem sledece: u stvarnom zivotu vecina ce ljudi pobeci od same pomisli da udje u vezu, brak sa invalidima. I to ne samo zdravi ljudi vec i sami invalidi. Evo iskreno, iako sam invalid, ne bih usao u vezu, u brak sa devojkom koja je invalid. A kamoli kada bih bio zdrav i prav. Iskreno, sada u ovim godinama i sa ovim zivotnim iskustvom, ne bih ni sa zdravom. Ne bih se upustao u pokusaje veze, braka. Sada sa ove vremenske distance i nekih godina, znam da ne bih. Ranije sam razmisljao drugacije kao mladji, ali sada ne bih. Jednostavno zato sto isuvise dobro poznajem prvo svoj invaliditet i ogranicenja, a drugo jer poznajem i opste probleme koje invalidnost generalno sa sobom nosi(i u fizickom i u psiholoskom smislu). Ali isto tako, ne ocekujem ni od zdravih devojaka, ni od drugih devojaka sa invalidnoscu. . I ne postavljam nesuvisla pitanja da li bi neka, i zasto ne bi. Da li sam pokusavao? Jesam ranije nekad, ali sam video i shvatio da naprosto ne ide. I to je jednostavno tako. Ok, znamo da ima tzv 'izuzetaka', ali izuzetci su tu da potvrdjuju neko okvirno 'nepisano pravilo'. Koje glasi: sa invalidom se u vezu, u brak ne ulazi. Zasto? Pa mislim zar to nije toliko ocigledno? Zato sto je invalidnost teret, najcesce. Ko zdravorazumski jos moze sebi pozeleti u zivotu da sav teret veze i braka spusti na sebe? Realno, malo ko, ajd da ne kazem bas niko(posto izuzetaka ima, mada ja evo iako invalid takvu zrtvu ne razumem, sta to nekom treba). Vidim da postoji i tema o seksu sa invalidima..pa i tu je ista situacija, veoma retko ce se to dogoditi(mislim osim ako nije 'narucen', placeni seks). Zasto? Pa zato sto mnogim ljudima naprosto to nije seksualno privlacno. Sam deformitet, hendikep vizuelno ljudima cesto nije privlacan, i ne mogu osetiti ono nesto, onaj fluid, uzbudjenje, vizuelnu privlacnost koja je da se mi ovde ne lazemo jako vazan element da bi se uopste neko zainteresovao za nekog u tom musko-zenskom, seksualnom, ljubavnom pravcu. I zato sto mi invalidi realno ne mozemo biti neke 'atlete' u krevetu, niti pruziti onaj pravi ugodjaj, kakav seks treba da ima. Realno ne mozemo. Nije sve u emocijama, u paznji..itd Neko kaze 'vazna je unutrasnjost coveka'. :roll: Lako je pricati o tome nadahnuto, romanticarski, na netu. Pustimo to, znamo da se od toga ne zivi. Zivot u vezi u braku trazi puno vise.
Ti na svaku temu gdje se spominju kolica "slucajno" naletis...........moj OSI, hahaha! I da me drugi ne kretikuju, i ja sam u kolicima, ali ovog OSI-ja kritikujem zato sto je odustao od svog zivota, pa hocu malo da ga ozivim! Pozzzz :D
terremoto

#67 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by terremoto »

U pocetku kad sam ga upoznala rekao mi je da ima Parkinsonovu bolest,iskreno, malo sam znala o toj bolesti,dolazio je "normalan"na sastanke bez ikakvih naznaka o nekoj bolesti,malo usporenih pokreta i to je sve.Zavoljeli smo se,nije bilo tesko zato sto je jedno predivno stvorenje.Odlucili smo da zapocnemo zajednicki zivot.Tek tada sam upoznala bolest,kad si sa tom osobom 24 sata.Nije da je tesko,nego je to velika zrtva i ko nema jak karakter i ako nema ljubavi neka se i ne upusta u takvo nesto,jednostavno morate biti psihicki i fizicki spremni.Ja nisam ni znala da imam toliku snagu u sebi i toliku ljubav.Znaci bez ljubavi ne vjerujem da bi to uspjelo,u mom slucaju,morate biti i psiholog i doktor i zena i fizicki spremna da ga ponekad i ponesete (pokretan je jos,ali u momentima i ne).Ne pada mi na pamet da napustim tu osobu zato sto je takav,cak sta vise ja mislim da sam mu produzila zivot.To se nemoze opisati rjecima,dok vam se ne desi,moja poruka je da se ne treba plasiti i da ipak ima neko ko nas gleda odozgo.
red evil

#68 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by red evil »

terremoto wrote:U pocetku kad sam ga upoznala rekao mi je da ima Parkinsonovu bolest,iskreno, malo sam znala o toj bolesti,dolazio je "normalan"na sastanke bez ikakvih naznaka o nekoj bolesti,malo usporenih pokreta i to je sve.Zavoljeli smo se,nije bilo tesko zato sto je jedno predivno stvorenje.Odlucili smo da zapocnemo zajednicki zivot.Tek tada sam upoznala bolest,kad si sa tom osobom 24 sata.Nije da je tesko,nego je to velika zrtva i ko nema jak karakter i ako nema ljubavi neka se i ne upusta u takvo nesto,jednostavno morate biti psihicki i fizicki spremni.Ja nisam ni znala da imam toliku snagu u sebi i toliku ljubav.Znaci bez ljubavi ne vjerujem da bi to uspjelo,u mom slucaju,morate biti i psiholog i doktor i zena i fizicki spremna da ga ponekad i ponesete (pokretan je jos,ali u momentima i ne).Ne pada mi na pamet da napustim tu osobu zato sto je takav,cak sta vise ja mislim da sam mu produzila zivot.To se nemoze opisati rjecima,dok vam se ne desi,moja poruka je da se ne treba plasiti i da ipak ima neko ko nas gleda odozgo.
:thumbup:
Shadow_9279

#69 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Shadow_9279 »

MinothaurSa wrote:Ti na svaku temu gdje se spominju kolica "slucajno" naletis...........moj OSI, hahaha! I da me drugi ne kretikuju, i ja sam u kolicima, ali ovog OSI-ja kritikujem zato sto je odustao od svog zivota, pa hocu malo da ga ozivim! Pozzzz :D
Hm, pa nisam ja otvarao teme o tome, nego ti i jos jedan 'kolega'. Ja sam se samo prikljucio. Napisao sam sta mislim, I stojim iza onog sto sam napisao, na obe teme. Iza svake reci, svake recenice, svakog slova, zareza i tacke. I ne, ne mislim samo na invalide u kolicima, vec na sve nas koji smo sa invaliditetima, sa zdravstvenim problemima, sa hendikepima. Posebno na nas koji smo tezi, odnosno teze i tesko funkcionalni. I ponovicu: Da, smatram da je zelja za vezom, za ljubavnim zivotom, za brakom u takvim situacijama, velika neodgovrnoost i sebicnost.Neodgvorno je navaliti se nekom u zivot, ili uvuci nekog u zivot, a ni u toalet nismo sposobni otici bez pomoci. I da, stojim iz stava da je bolje i odreci se ljubavnog zivota, veza, nego da neko zbog nasih invaliditeta ima tesoce, da se muci i da pati. Dok sam ziv to necu dopustiti, necu dopustiti da iko zbog mene pati, da se sa mnom muci, da ikom budem na grbaci. Imam pravo da to kazem, jer sam i sam u toj kozi. Ne vredjam nikog, vec govorim onako kako jeste. Kome se ne svidja moj nacin razmisljanja, rekoh vec ranije, ne mora da cita moje komentare. Ja ionako nisam nesto cesto ovde na forumu, svratim u prolazu. A ne moram cak ni to. Dakle, da pojasnim jos jednom: sve sto sam napisao je moj stav. I to su moje odluke, vezane za moj zivot. Ja se u tudje zivote i tudje zivotne odluke ne petljam. Svim 'kolegama' invalidima ili 'kolegama' sa zdravstvenim problememima(eto moze cak i ovaj termin, ako vam se termin 'OSI' ne svidja) zelim sve najbolje. Radite i postupajte u vasim zivotima onako kako vi mislite da treba. A ja cu u svom zivotu onako kako ja mislim da treba. Ok? Ako je bilo ko pomislio kako moji komentari imaju za cilj da nesto nekom pokvare, greska u proceni. Samo sam pokusao da ukazem na neke realnosti, i da dam svoje vidjenje ove teme i svoj nacin razmisljanja. Ako neko odluci svojom voljom da odustane od ljubavnog i seksualnog zivota valjda on najbolje zna zasto je doneo takvu odluku. Pa tako i ja Znam zasto sam se za neke odluke opredelio. I ne, nisam 'odustao od zivota', samo od ljubavnog. Zivot ima toliko toga, i bez ljubavnog zivota. Prosto je..ono u cemu nismo sposobni uzivati, ono u cemu nismo u mogucnosti funkcionisati(mislim neko ko jedva moze ustati i otici i u toalet, bas mu je do veza, braka i ljubavnog zivota... :roll: ). I iskreno... pitam se... kako mozete(mislim na one koji tako uporno zele da imaju vezu a znaju da imaju teske fizicke hendikepe, i ismejavaju nas koji smo od toga svesno odustali) kako mozete razmisljati o ljubavnom zivotu, vezama, brakovima..a istovremeno...znati da ovisite o drugima... :? Ok, kao sto rekoh...vas zivot i vasa savest. Ja tako ne mogu i Necu.

Odjavljujem se sa ovog foruma.
Pozz
Rafaeloo

#70 Re: Veza/brak s osobom sa invaliditetom

Post by Rafaeloo »

Divim se takvim ljudima koji uspiju ostati IZNAD TOGA , i suočavati se svaki dan s' problemima takve težine i tog karaktera , nije lako u ovom momentu ni dok čitam ovo , a ne da se zamislim u toj situaciji sve što mogu reći je da ipak ne bih odustajala od prave/pravog , jer sreća se ne juri sreća se sreće , i to je ono bitno što treba shvatiti treba biti ustrajan ali ne navalentan , i ishiterno preokupiran .
Post Reply