VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Kemal Malovčić

#51 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

dustaban najiskrenija preporuka istraži savremenu muziku ima mnogo toga dobrog dopašće ti se
FreakyStyley

#52 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

Point.

#53 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Point. »

Layne wrote:
Pa dobro, znam da se o ukusima ne raspravlja
Suština svih rasprava.
Meni je The Division Bell jedan od najdražih albuma uopšte.

A proglasiti The Wall "nepotrebnim skrnavljenjem velikog Pink Floydovog djela" je u najmanju ruku neukusno.
Mislio sam da sam rijedak slucaj homosapiensa kojem je The Division Bell jedan od najdrazih albuma. Mogu ga slusati non stop. :thumbup:
dustaban

#54 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Kemal Malovčić wrote:dustaban najiskrenija preporuka istraži savremenu muziku ima mnogo toga dobrog dopašće ti se
Ja ne znam na sta ja vama licim? Na nekog pustinjaka kojemu je vrijeme stalo?!

Dragi moji, ja sam sasvim apdejtiran sa novom muzikom. To sto vecino ovog novog sranja odbijam i sto radije slusam ono isto sto sam slusao prije tries i vise godina (majko moja, kako to proleti) ne znaci da mi se nista novo ne svidja.
I evo konkretno, opcinjen sam ovom malom Janelle Monae i njenim fantasticnim albumom Archandroid. Osim tog albuma u mobitelu nosim i video klip Tigthrope. Fantasticno nesta.

I sto vam sve ovo pricam?
Neki dan u drustvu nas starijih nasla se i omladina, sve neke napucane cure i odgovarajuci momci i dogovaraju izlazak u disko u Travnik, pjeva neki momak sa ZMBT :roll: . Ja im onako usput pustih Janelle Monae, oni me pogledase blijedo, naravno niko za nju cuo!
:(

I to je to. Nije ovdje rijec o Muzici ovog i onog doba, ovdje je rijec o strasnoj devastaciji ukusa, kulture, obrazovanja... ma svega u pickumaterinu.

A vi ovde zavrli da me ubjedite da je the Wall bolji od Dark sajda. Sta vam je ljudi? Ja znam da isti bend svira oba albuma i da su oba TEHNICKI odlicni. Ali jebiga MENI se jedan svidja a drugi ne svidja. Rekao sam i zasto, ali to je nebitno, rijec je o mom ukusu i mom izboru i prestanite sa daljim ubjedjivanjem.

Moj vam je kriterij ocito SLJUSLJIVOST. Neko ovdje pomenu Depeche mode. Njihov je opus imresivan i oni su takodje prva liga, ali yebiga ja mogu uvrh glave slusati njihove tri pjesme zaredom, na cetvrtoj mi vec dodiju! A ELP-a mogu slusati satima! Mislim da sam onaj njihov tripple album svaki put odslusao u cugi (to sam mensecini vec pomenuo)
A mogu misliti sta cete tek reci kad vam kazem da Rollinstonse nisam nikad svario, niti ih uopce imam u kolekciji! Samo Angie i onu prastaru I can't get no...cisto reda radi.
Mozda jesam shupak, ali yebiga nisam rollingstonsovac pa ga yebi!

Ali tema je o nadmetanju albuma unutar opusa jednog benda. Evo da predjemo na novu zrtvu - Queen. recite vi meni iskreno na sta vam lici "A day et the race" nakon noci u operi?
Obskurni

#55 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Jesi poslušao novi MBV ?
Ljudi čekali evo vec 20 godina :D
Sad ce i novi Deerhunter.
Archandroid je prosjecan ali je treba lijepa.
The Wall je užasno blijed i nekreativan u poređenju sa njihovim prijašnjim radovima.
Dark Side je samo jahanje valova i trendova onog doba. Izuzetno precijenjen album kada se uzme u obzir šta su sve izdali.
Inace, nekada u svijetu je vladao period gdje nije bilo loše muzike i kiča i svi su slušali "kvalitetnu" i "zabavnu muziku" ?
Jel ti valja novi This Town Needs Guns ?
Meni je prezakon
dustaban

#56 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Obskurni wrote:Jesi poslušao novi MBV ?
Ljudi čekali evo vec 20 godina :D
Sad ce i novi Deerhunter.
Archandroid je prosjecan ali je treba lijepa.
The Wall je užasno blijed i nekreativan u poređenju sa njihovim prijašnjim radovima.
Dark Side je samo jahanje valova i trendova onog doba. Izuzetno precijenjen album kada se uzme u obzir šta su sve izdali.
Inace, nekada u svijetu je vladao period gdje nije bilo loše muzike i kiča i svi su slušali "kvalitetnu" i "zabavnu muziku"?
Jel ti valja novi This Town Needs Guns ?
Meni je prezakon
Respect, ali nije me ovo odusevilo. Dapatsche!
Dark Side of teh Moon je kamen temeljac.
Point. wrote:
Layne wrote:
Suština svih rasprava.
A proglasiti The Wall "nepotrebnim skrnavljenjem velikog Pink Floydovog djela" je u najmanju ruku neukusno.
Mislio sam da sam rijedak slucaj homosapiensa kojem je The Division Bell jedan od najdrazih albuma. Mogu ga slusati non stop. :thumbup:
Ja Division Bell NE MOGU SLUSATI NON STOP. Cak mi je napor odslusati ga i kao "obavezno stivo".
I to je to.
Obskurni

#57 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

dustaban wrote: Respect, ali nije me ovo odusevilo. Dapatsche!
Dark Side of teh Moon je kamen temeljac.
Kamen temeljac čega ?
drugtito2011

#58 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by drugtito2011 »

Kamen temeljac dvostrukog "Zida" :-D
Obskurni

#59 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Hocemo li praviti sažetak Flaming Lipsa, evo im novi album nedavno izašao :oops:
Better Man

#60 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Better Man »

dustaban wrote:Dakle slozit cemo se da je vrijeme da rezimiramo muziku, nove dobre muzike nema a stari su otpjevali svoje.
Ovih par metuzalema sto se josuvijek gegaju stejdzom samo potvrdjuju potrebu da se stavi tacka i da se napravi jedan REZIME.

Ja sam upravo to odlucio i sad trenutno pravim foldere sa PROBRANOM muzikom velikih bendova. Pri tome sam shvatio bitnu stvar, ono sto nam se podmece pod "Best off..." je najcesce njesra. Evo upravo to primjetih na primjeru Uriah HEEP-a i sad sam tek skontao da od svega sto su oni odsvirali dovoljno je imati samo album SALISBURY, plus jos par komada, da bi se dobilo Best of Urieah Heep.
Slicno je i sa Pink Floydom, njihova Dark Side of the Moon je definitivno njihov vrhunac, mada bi u njihovom slucaju tome dodao jos jedno 5 drugih numera.
Ali sve preko toga je suvisno i samo narusava veliko djelo Pink Floyda.

Dakle, pozivam vas da zajedno napravimo nas spisak NAJREPREZENTATIVNIJE, Best-Off muzike ovih velikih bendova, nesto sto bi ste si snimili na disk ogranicenog kapaciteta u slucaju da vam je to sva muzika koju imate pravo slusati.
Moguce je da to bude samo jedan ili dva albuma iz njihovog ukupnog opusa.

Za Uriah Heep sam vec rekao - Album SALISBURY, plus Gipsy i July morning. Meni od njih dosta.
Momak, nije za tebe muzika i nadam se da se više nečeš javljati sa svojim nebulozama od komentara!
dustaban

#61 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Better Man wrote:
dustaban wrote:Dakle slozit cemo se da je vrijeme da rezimiramo muziku, nove dobre muzike nema a stari su otpjevali svoje.
Ovih par metuzalema sto se josuvijek gegaju stejdzom samo potvrdjuju potrebu da se stavi tacka i da se napravi jedan REZIME.

Ja sam upravo to odlucio i sad trenutno pravim foldere sa PROBRANOM muzikom velikih bendova. Pri tome sam shvatio bitnu stvar, ono sto nam se podmece pod "Best off..." je najcesce njesra. Evo upravo to primjetih na primjeru Uriah HEEP-a i sad sam tek skontao da od svega sto su oni odsvirali dovoljno je imati samo album SALISBURY, plus jos par komada, da bi se dobilo Best of Urieah Heep.
Slicno je i sa Pink Floydom, njihova Dark Side of the Moon je definitivno njihov vrhunac, mada bi u njihovom slucaju tome dodao jos jedno 5 drugih numera.
Ali sve preko toga je suvisno i samo narusava veliko djelo Pink Floyda.

Dakle, pozivam vas da zajedno napravimo nas spisak NAJREPREZENTATIVNIJE, Best-Off muzike ovih velikih bendova, nesto sto bi ste si snimili na disk ogranicenog kapaciteta u slucaju da vam je to sva muzika koju imate pravo slusati.
Moguce je da to bude samo jedan ili dva albuma iz njihovog ukupnog opusa.

Za Uriah Heep sam vec rekao - Album SALISBURY, plus Gipsy i July morning. Meni od njih dosta.
Momak, nije za tebe muzika i nadam se da se više nečeš javljati sa svojim nebulozama od komentara!
Eto nes vjerovati temu o muzici je otvorio neko "za koga nije muzika" sto znaci da oni "za koje jeste muzika" ne bi trebali u njoj ucestvovati.
Ha ja.
Kemal Malovčić

#62 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

I jesi li napravio sažetak Pink Floyda?
dustaban

#63 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Kemal Malovčić wrote:I jesi li napravio sažetak Pink Floyda?
Dakle mala korekcija, osim Dark sajda, jos Wish you... i jos jedno 5-10 numera sa drugih albuma: Echoes, One of these days, Comfortably numb i ostalo po vasem izboru
:mrgreen:

Eto, sasvim dosta.
Kemal Malovčić

#64 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

Kako možeš iz albuma (a pogotovo albuma Pink Floyda!) "istrgnuti" pjesmu? Kako imaš srca izdvojiti pjesmu iz cjeline? :mrgreen:
dustaban

#65 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Kemal Malovčić wrote:Kako možeš iz albuma (a pogotovo albuma Pink Floyda!) "istrgnuti" pjesmu? Kako imaš srca izdvojiti pjesmu iz cjeline? :mrgreen:
Komentar je na mjestu, ali neces mi vjerovati kad jednom napravis ti neku svoju kompilaciju, sve sto iz nje istrgnes kvari ti efekat.
Obskurni

#66 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Al što bi uopce pravio kompilaciju ?
dustaban

#67 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Obskurni wrote:Al što bi uopce pravio kompilaciju ?
Zato sto je zivot kratak i nema se vremena slusati deset stvari radi jedne "koju cekas"!

Izuzetak su albumi gdje se zaista nema nista odbiti i ova tema je bila zamisljena kao potraga za takvim albumima.

Zato bih vas najljubaznije molio da me prestanete ubjedjivati da se mora slusati sve sto je neki dobar bend odsvirao, pa makar on bio i Pink Floyd !
I prestante vise podmetati Zid sarajlijama i onu krmetinu u The Animals, ima ovdje i muslimana.
Kemal Malovčić

#68 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

muslimani uopće ne bi trebali slušati muziku :D
Layne

#69 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Layne »

Kemal Malovčić wrote:muslimani uopće ne bi trebali slušati muziku :D
Za mene i ne postoji druga muzika osim ilahija i kasida.
Kemal Malovčić

#70 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

ja sam čuo da je najveći haram slušati mise i rekvijeme, veći nego kad slušaš 666 metal
Obskurni

#71 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Samo Moke
kojeime

#72 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by kojeime »

dustaban wrote:
Obskurni wrote:Al što bi uopce pravio kompilaciju ?
Zato sto je zivot kratak i nema se vremena slusati deset stvari radi jedne "koju cekas"!

Izuzetak su albumi gdje se zaista nema nista odbiti i ova tema je bila zamisljena kao potraga za takvim albumima.

Zato bih vas najljubaznije molio da me prestanete ubjedjivati da se mora slusati sve sto je neki dobar bend odsvirao, pa makar on bio i Pink Floyd !
I prestante vise podmetati Zid sarajlijama i onu krmetinu u The Animals, ima ovdje i muslimana.
Naravno da se ne mora slusati sve sto je jedan bend napravio, pa bio on i sveti Pink Floyd :)

Ali, bas kod Floyda (ni drugi nisu imuni na te stvari ali kod Floyda je to pravilo) imas jedan problem. Iako se pjesme sa njihovih albuma mogu slusati pojedinacno, albumi su im pravljeni tako da cine cjelinu. Upravo Zid je takav album. Pjesme nisu kao kod vecine albuma vecine grupa/pjevaca pravljene po principu prva pjesma malo zagrijavanje, druga pjesma obicno pjesma koja treba da bude najveci single hit tog albuma, pa u slucaju rok albuma treca najcesce balada da se odmoris od zestine, i posljednja pjesam ako nije balada koja smiruje slusaoca da zavrsi album, onda bude veliko finale. Ali redoslijed pjesama ne cini radnju, druga pjesma ne slijedi prvu kao nastavak neke radnje nego je cjelina za sebe. Tako i treca i cevrta...

Kod Zida, a i ostalih albuma Pink Floyda stvari su stavljene tako da prva pjesma kazuje ko je glavni junak, druga kazuje koji su mu motivi za postupke, treca opet nastavlja pricu i tako je album cjelina i treba ga otslusati od prve do posljednje pjesme da bi se imala cijela slika. Cak i kada ti se neka pojedinacna pjesma ne svidja, sta ja znam, hoces da preskocis The thin ice da bi docekao Brick in the wall part II, treba otslusati i The thin ice jer je logicna veza ne izmedju pjesama, vec izmedju dogadjaja o kojima pjesme govore. Slusati pojedinacno pjesme Floyda je kao citati samo neke stranice ili samo neka poglavlja knjiige ili gledati samo neke scene filma i onda pokusavati shvatiti zasto se radnja u knjizi ili filmu odvija kako se odvija. Ne ide.

Zato ne mozes slusati album Stonesa, Metallice, Mostar sevdah reuniona, Sake Polumente, Josipe Lisac, Balasevica, MC Hammera... koga god, kao sto slusas album Pink Floyda. Pa i kod Doorsa na primjer, mozes slusati skoro sve albume kako god hoces, ali An American prayer treba otslusati od pocetka do kraja bez preskakanja.
kojeime

#73 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by kojeime »

Kemal Malovčić wrote:ja sam čuo da je najveći haram slušati mise i rekvijeme, veći nego kad slušaš 666 metal
Upravo na HRT2 snimak koncerta Gregoriana :)
janje_

#74 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by janje_ »

poceo sam slusat hard rock sticajem okolnosti u vrlo ranoj dobi.. znaci, brata se uspavljivalo sa dirty deeds done dirt cheap i tako to, a ja sam sve to pusto na gramofonu (pusto je i on, al ispasce da lazem kad kazem da mu se samo kaze pjesma od ac/dc ili iron maiden i one izabere pravu plocu iz pogoleme kamare, i pusti na pravu pjesmu).. i tad sam muzikom smatro samo to.. znaci, ac/dc, iron maiden, pink floyd, uriah heep, the beatles i tako iz te zbirke..

tipovi ko sto je michael jackson, george micheal, i sl su u meni izazivali gadjenje i slicno..

tokom godina se malo evoluiralo.. thriller sam odavno nabavio i mnogo mi se svidja.. isto ko i "ladies & gentlemen" dupli album od ova gore dva pomenuta.. i tako..

onda su na red dosli dzihan&kamien, kruder&dorfmeister, pa se pojavio RATM, RHCP, prije toga Nirvana, udrobio Franz Ferdinand, Die Ärzte, Die Toten Hosen, Rammstein.. kako se vec sta otkrivalo, ukljucujuci i tzv. superbendove tipa Them Crooked Vultures i sl.. pa onda pogledam dokumentarac o Miles Davies-u i kupim sebi "The complete Bitches & Brew Sessions".. Da bi me odusevio Paul Potts i njegova izvedba nessun dorma..

Zelim reci da je u muzici poprilicni promasaj kada je covjek totalno iskljuciv.. Naravno, muzika treba ostati u okviru muzike.. "Pakleni sund" koji se na nasim prostorima izdaje pod labelom muzika svakako ne spada u nesto od cega bi se moglo sta probrati..
se7en84

#75 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by se7en84 »

Point. wrote:
Layne wrote:
Suština svih rasprava.

High Hopes je epic... i ostatak albuma je ok... cak sta vise kompletna muzika od pink floyda je odlicna... kroz sve periode... svaki album ima svoju draz...
Post Reply