VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

dustaban

#101 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Kemal Malovčić wrote:Nothing compares to Juraja Hip. :mrgreen:
Kemale, Kemale...
Znas ti dobro sta sam ja htio reci na primjeru Juraje... ali si se i ti svrstao na stranu ovih muzickih tiranina koji tvrde da je starom rocku istekao rok.
Kemal Malovčić

#102 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

dustaban wrote:
Kemal Malovčić wrote:Nothing compares to Juraja Hip. :mrgreen:
Kemale, Kemale...
Znas ti dobro sta sam ja htio reci na primjeru Juraje... ali si se i ti svrstao na stranu ovih muzickih tiranina koji tvrde da je starom rocku istekao rok.
ja od starih rokera slušam samo rokyja ericksona :mrgreen:
kojeime

#103 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by kojeime »

dale cooper wrote:
dustaban wrote:
dale cooper wrote:...
1. Ko misli da danas nema dobre muzike, jednostavno nije dobro informiran i ne zna gdje treba tražiti.
2. Najbolji Pink Floyd-ov album je sasvim očigledno Piper At The Gates Of Dawn.
1. Zamisli molim te sta si rekao - danas TREBA TRAZITI dobru muziku. Danas kad je sve na kliku misa i kad u djelicu sekunde dobijemo sve ono sto smo nekad mjesecima trazili... danas nam je dobra muzika negdje skrivema. No comment! Ali ponavljam po stoti put - cemu ova glupa rasprava? Nekad je Rock bio bolji od Techna, jer Techna tada nije bilo (nebilo ga dabogda ni danas - dze su yebeni smajliji, fali mi onaj zeleni). Fakat su i ovi danasnji DiDzejevi bolji od nekadasnjih. Nije dakle danas sve gore nego je nekad bilo. I to je to, sve u svoje vrijeme, a ja jadnik ovdje moram dokazivati notorne stvari da su sedamdesete godine pripadale rocku, a ja volim rock vise od techno...zvuka, zamalo da mi se omakne pa da kazem muzike!

2. Ja ne znam sad ko je zadrtiji u smislu starog i novog. Ti tvrdis da je Pink Floydov PRVI album bolji od svega sto je taj isti PF kasnije napravio. Ja to postujem, ali postuj i ti moj kriterij da je Dark side bolji od Animalsa.

I to je to. Meni je tvoj ukus jednako cudan kao tebi moj.
Upravo to, a ti kukaš kako je nekada bilo mnogo bolje nego sada. Naprotiv, samo je nekada
bio mnogo manji izbor onoga što je dolazilo do nas.
Pa tako imamo slučajeve ljudi (kao ti npr) koji se samo
zaklinju u bendove iz standardnog rock canona, zaboravljajući ili ne znajući da je i 70-tih
bilo dosta izvođača koji iz ovoga ili onoga razloga nisu bili zapaženi, a danas se ponovo otkrivaju
i zauzimaju zasluženo mjesto u muzičkoj istoriji. Izvođači čiji opus po kvaliteti ništa nije zaostajao
za "velikim" imenima.
I opet kažem ako uz sve blagodeti interneta, kada muzika (i iz prošlosti, a i iz sadašnjosti) nikada
nije bila dostupnija, ne možeš naći dobrih stvari, onda jedino mogu zaključiti da je do tebe.

Oba albuma pripadaju prošlosti. Ja lično preferiram Piper jer mi je mnogo maštovitiji i inovativniji
od albuma iz Watersove ere. Što ne znači da su isti loši, naprotiv.
Boldirano je razlog sto je nekada bilo bolje nego danas. Bilo je tesko doci do albuma. Pa onda cujes nesto. Pa pomislis da je dobro. A znas kako je tesko doci do te ploce. Pa zato poslusas to kada god mozes. Pa dobro i ozbiljno razmislis da li to vrijedi sveg truda da se do ploce dodje. Pa tek kada zakljucis da zaista vrijedi sav taj trud, onda se potrudis da do te ploce dodjes. Pa te je to ucilo da stvoris sposobnost ozbiljne kritike. Pa je to bio filter koji je stvarao kvalitet. Danas nesto cujes, skines i kazes da je super. Koliko je to kriticki pristup, ne znam. Ne vjerujem da bas mnogo ljudi prolazi kroz proces ozbiljne kritike kada imas 10 terabajta disk pa sve na sta naidjes skines. Instant tehnologija stvara instant razmisljanje.

Stonesi, Floydi, itd. su bili veliki bendovi iz nekoliko razloga. Jedan od razloga su sto su prvi radili neke stvari, niko prije njih to nije radio. Recimo, Bitlsi su jedan od prvih bendova koji su razbijali rok kao pjesmu od 3 akorda. I uvodili su kompleksnost u rok muziku. A kako prije njih to u roku niko nije radio, ili rijetko ko, to je jedan od razloga njihove velicine. Drugo, ti bendovi nisu samo punili stadione, vec sva atmosfera koja je oko tih bendova nastajala ih je cinila velikim. Danas bendova sa takvom harizmom jednostavno nema. Trece, produkcija. Danasnja produkcija je sterilizovana, uniformisana i komercijalizovana. Nekadasnja produkcija je bila interesantnija. Biznis je uradio svoje. I tako dalje. Tako da je tacno da je nekada bilo bolje. Bilo je interesantnije. Stvari su se otkrivale. Danas se ne otkriva, samo se reprodukuje. Uzmite bilo koji danasnji bend i pronacicete barem 5 bendova iz 60ih, 70ih, 80ih, ili prije 60ih, koji su poceli taj pravac, pronasli taj zvuk, otkrili taj efekt, poslali tu poruku koju danasnji "veliki" bend samo reprodukuje. Medjutim, ko misli drugacije ima na to pravo. Ali steta, jer danas je sve dostupno. Pa cujes neki rif danasnjeg benda i odusevis se, a da si malo trazio po internetu vidio bi da je to rif nekog dzezera ili bluzera iz 1930ih ili nekog rok benda iz 1960ih, samo odsviran sa novim instrumentima i provucen kroz kompjuter pa dodani efekti. Ne da bendovi iz 1960ih nisu obradjivali rifove dzezera i bluzera iz 1930ih, jesu, ali kada je 1960 i neke neko prvi put upotrijebio wah pedalu, to je bilo nesto apsolutno novo. Ili kada su Floydi snimali zvukove kasetofona, ili Kraftwerk zvukove ulica pa to koristili u muzici, to niko prije njih nije radio. Danas bendovi te efekte stvaraju na kompjuteru, ali razlika je u tome da ti danasnji bendovi samo koriste efekte, dok su stari bendovi te efekte otkrivali, otkrivali nacin kako da ih ukljuce u muziku i otkrivali da muzika uopste moze funkcionisati sa tim efektima. Zato su stari bendovi bili veliki, a danasnji nisu. I zato je prije bilo bolje.

Pa kako vam volja.
Obskurni

#104 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

De mi nabroj ovako, neke nove bendove i nova izdanja koja pratiš
Layne

#106 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Layne »

kojeime wrote: Zato su stari bendovi bili veliki, a danasnji nisu. I zato je prije bilo bolje.
:)

It’s Funny Because It’s Stupid

:roll:
dale cooper

#107 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dale cooper »

kojeime wrote:
Boldirano je razlog sto je nekada bilo bolje nego danas. Bilo je tesko doci do albuma. Pa onda cujes nesto. Pa pomislis da je dobro. A znas kako je tesko doci do te ploce. Pa zato poslusas to kada god mozes. Pa dobro i ozbiljno razmislis da li to vrijedi sveg truda da se do ploce dodje. Pa tek kada zakljucis da zaista vrijedi sav taj trud, onda se potrudis da do te ploce dodjes. Pa te je to ucilo da stvoris sposobnost ozbiljne kritike. Pa je to bio filter koji je stvarao kvalitet. Danas nesto cujes, skines i kazes da je super. Koliko je to kriticki pristup, ne znam. Ne vjerujem da bas mnogo ljudi prolazi kroz proces ozbiljne kritike kada imas 10 terabajta disk pa sve na sta naidjes skines. Instant tehnologija stvara instant razmisljanje.

Stonesi, Floydi, itd. su bili veliki bendovi iz nekoliko razloga. Jedan od razloga su sto su prvi radili neke stvari, niko prije njih to nije radio. Recimo, Bitlsi su jedan od prvih bendova koji su razbijali rok kao pjesmu od 3 akorda. I uvodili su kompleksnost u rok muziku. A kako prije njih to u roku niko nije radio, ili rijetko ko, to je jedan od razloga njihove velicine. Drugo, ti bendovi nisu samo punili stadione, vec sva atmosfera koja je oko tih bendova nastajala ih je cinila velikim. Danas bendova sa takvom harizmom jednostavno nema. Trece, produkcija. Danasnja produkcija je sterilizovana, uniformisana i komercijalizovana. Nekadasnja produkcija je bila interesantnija. Biznis je uradio svoje. I tako dalje. Tako da je tacno da je nekada bilo bolje. Bilo je interesantnije. Stvari su se otkrivale. Danas se ne otkriva, samo se reprodukuje. Uzmite bilo koji danasnji bend i pronacicete barem 5 bendova iz 60ih, 70ih, 80ih, ili prije 60ih, koji su poceli taj pravac, pronasli taj zvuk, otkrili taj efekt, poslali tu poruku koju danasnji "veliki" bend samo reprodukuje. Medjutim, ko misli drugacije ima na to pravo. Ali steta, jer danas je sve dostupno. Pa cujes neki rif danasnjeg benda i odusevis se, a da si malo trazio po internetu vidio bi da je to rif nekog dzezera ili bluzera iz 1930ih ili nekog rok benda iz 1960ih, samo odsviran sa novim instrumentima i provucen kroz kompjuter pa dodani efekti. Ne da bendovi iz 1960ih nisu obradjivali rifove dzezera i bluzera iz 1930ih, jesu, ali kada je 1960 i neke neko prvi put upotrijebio wah pedalu, to je bilo nesto apsolutno novo. Ili kada su Floydi snimali zvukove kasetofona, ili Kraftwerk zvukove ulica pa to koristili u muzici, to niko prije njih nije radio. Danas bendovi te efekte stvaraju na kompjuteru, ali razlika je u tome da ti danasnji bendovi samo koriste efekte, dok su stari bendovi te efekte otkrivali, otkrivali nacin kako da ih ukljuce u muziku i otkrivali da muzika uopste moze funkcionisati sa tim efektima. Zato su stari bendovi bili veliki, a danasnji nisu. I zato je prije bilo bolje.

Pa kako vam volja.
Slažem se da je sa velikom dostupnošću postoji i rizik od preplaviljivanja i zasićenja. Međutim tu
je potrebno uključiti osobne filtere i samo ograničenje koliku količinu muzike možeš primiti,
a da to ne bude samo površno slušanje, već pravo udubljivanje u određeni rad.

Da, naravno, bendovi kao Beatlesi su po mnogo čemu bili pioniri i inovatori, i u to nema sumnje.
Međutim, ne mogu se složiti da je sve što se danas svira samo blijeda reprodukcija onoga
što su oni i drugi velikani nekada radili. Mnogi bendovi od 70-tih pa naovamo su taj zvuk,
nadograđivali, obogaćujući i unoseći neke nove elemente.
Spomenuo si Kraftwerk, koji su bili jedan od glavnih uticaja na razvoj techna. Pa tako
naprimjer imaš recimo Berlinsku scenu koja je od njihovih početnih inovacija napravila
nešto sasvim novo i svježe. Takvih primjera je mnogo, ali najlakše je reći da to nije
dobro kao nekada, bez da zaista daš šansu nečemu novom. To je čista slušalačka letargija i ljenost.
dustaban

#108 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Falimteboze konacno neko na mojoj strani. @kojeime hvala tu umojeime.
Layne wrote:
kojeime wrote: Zato su stari bendovi bili veliki, a danasnji nisu. I zato je prije bilo bolje.
:)
It’s Funny Because It’s Stupid
:roll:
Nije glupa ova konstatacija, prije bih rekao ad je nepotrebna jer iznosi notornu cinjenicu.
I ponovo se, primjera radi, prebacimo na drugu oblast - GLUMA i glumiste.

Zasto danas nemamo one velike glumcine kakve smo nekad imali? Da se razumijemo, imamo dobrih glumaca, dosta njih su i kvalitetniji od nekih poznatijih od prije ceteres godina, ali je jednostavno doslo do tektonskih promjena u toj umjetnosti (pozoriste, film & tv). Mi danas zapravo imamo dosta dobrih glumaca koji bi, da su okolnosti ondasnje, vjerovatno postali i veliki glumci.
Ali, budimo iskreni, dosta ovih danasnjih popularnih faca bi, da su one okolnosti, bili neprimjeceni.
Pa, krvtiyebem, danas je popularniji Ekrem Jevric nego iko od glumaca.
Pjer Zalica je po meni bolji reziser od Veljka Bulajica, ali jebiga nema Tite da ga lajka!
I tako dalje i tako dalje...

Prema tome mi se ovdje prepiremo oko potpuno bespredmetnih cinjenica. Zlatno doba roka je davno proslo, ovo danas je vise podsjecanje i odrzavanje uspomene nego njegova nadogradnja.
I sta je tu lose?

Lose je to sto neki to ne zele priznati. Umjesto toga ovdje imamo velicanje necega sto se tesko moze nazvati muzikom uz istovremeno drsko omalovazavanje velikih djela iz proslosti.
Ja to razumijem, to je nesto veoma dobro poznato i vezano je za sam pojam odrastanja i osamostaljivanja, preveliki respekt prema ocu moze rezultirati odustajanjem od vlastitog izgradjivanja. Izlaz iz toga je bavljenje necim drugacijim kako bi se izbjegao generacijski konflikt. Kad je muzika u pitanju to se manifestuje tako sto se odustaje od nadmetanja sa starom dobrom rok muzikom vec se izmisljaju neke nove forme, da ne okolisim rijec je o liniji manjeg otpora - proizvodjenju muzike sa sto manje truda i umjeca.

Prema tome, ovim mladim lavovima koji pljuju po Pink Floydu a velicaju kojekakve muzicke teroriste, didzejeve i ostalo njesra, toplo preporucam da ovakve kao ja ostave u neznanju i zabludi i da se prebace na izbor najboljeg u njihovom svijetu: najboljeg hip-hopacupera, didzeja, beach techno partija ili nekog od ovih ludjackih bendova sto se trude da proizvedu muziku sto slicniju fax signalu!

:dance:
Obskurni

#109 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Jest simpaticno gledati nekoga ko pojma nema o cemu prica i samo se vrti u krug :D
Ja odoh da premotavam novi My Bloody Valentine a ti sebi traži pjesme iz Pink Floydovog opusa jer nemaš vremena da slušaš albume a i treba ti neka selekcija vlastita.
dezurni_ucenik

#110 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dezurni_ucenik »

Nema dobrih glumaca? Otkad to?Sta to fali jednom DiCapriu,pa jednom Daniel Day Lewisu koji je trenutno po meni najbolji glumac?Ako mislis na nase ,kad si ih to i imao?Sad ce on reci Rejhan Demidzic i Adem Cejvan :lol:Pjer Zalica ti dobar reziser? :lol: .Po cemu tite ti ?Snimio glupost tipa Amidza Idriz ,snimio dokumentarac o grupici emo pedercica koji se zovu Plavi Orkestar?
Obskurni

#111 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Hocemo li praviti sažetak Swansa i da izdvojimo naše najdraže pjesme ?
Ja baš ne znam koju da pjesmu izdvojim od onog onolikog opusa ali pogotovo sa ovog novog albuma. Ono trosatno remek djelo je baš teško da se analizira i izdvoji nešto što iskace.
Jel mi možete vi pomoci pa da kasnije razmijenimo i salvetice ?
Better Man

#112 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Better Man »

Da li je otvarač teme ikad čuo za Sonic Youth jedan od največih bendova, koji su pomjerili granice muzike i da ne nabrajam dalje!
Obskurni

#113 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Better Man wrote:Da li je otvarač teme ikad čuo za Sonic Youth jedan od največih bendova, koji su pomjerili granice muzike i da ne nabrajam dalje!
Baš nešto ovih dana preslušavam Goo :D
dustaban

#114 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

E djeco moja. Sve bih ja vama oprostio kad bi ste me uvjerili da vi zaista uzivate u tome sta slusate. Ali jebiga danas se sve radi radi kurchenja a ne radi potrebe. Nadmecete se ko ce se sjetiti kojeg benda nebil time pokazali svoju muzicku apdejtiranost i moju zaostalost. Nije ovo sukob generacija, ovdje se radi o sukobu uzivaoca u muzici koju voli sa muzickim lovcima na trofeje.

Kako da se nakon vasih agresivnih nasrtaja covjek ne vrati svojim starim prijateljima.
Welcome back my friends to the show that never ends...
FreakyStyley

#115 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

:-) :-) :-)
Obskurni

#116 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Jesi vidio ovih prokletih hipstera sa slušanjem punih albuma i vađenjem nekakvih bendova iz guzice poput Sonic Youtha ?
Sjecam se ja kad je muzika nekad nešto znacila, kad su ljudi slušali singlove na tvu ili ih ganjali iglom po plocama. Kad su se ljudi oko vatre okupljali i svirali na gitari. E to su zlatna vremena i rok a ne sad ova pogana muzika !!!1111
dustaban

#117 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Ne smetajte!
Image

Vidi, pronadjoh i vas u smajlijima
Image

Bas nas ova dva smajlija lijepo opisase, ovdje vise ne treba nista reci!
Last edited by dustaban on 03/04/2013 21:35, edited 1 time in total.
shin

#118 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by shin »

Muzika i danas valja, samo treba naći :D
Layne

#119 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Layne »

Obskurni

#120 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

dustaban wrote:Ne smetajte!
Image

Vidi, pronadjoh i vas u smajlijima
Image

Bas nas ova dva smajlija lijepo opisase, ovdje vise ne treba nista reci!
Tako je, niko te ne razumije, rođen si u pogrešnoj generaciji :D
Kemal Malovčić

#121 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

Dustaban, qme, stipu ove fejkere, nego jesi ti ikad lsd probo? :mrgreen:
Layne

#122 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Layne »

Kemal Malovčić wrote:Dustaban, qme, stipu ove fejkere, nego jesi ti ikad lsd probo? :mrgreen:
Pa ne možeš slušat' Uriah Heepa a da ne konzumiraš lsd.
dustaban

#123 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Kemal Malovčić wrote:Dustaban, qme, stipu ove fejkere, nego jesi ti ikad lsd probo? :mrgreen:
Probo sam LDS, SDP, SDU... haman cu morati i tu tvoju
:mrgreen:

Vrijeme je da se ja vratim na svoju politiku, ovdje nemam s kim pricati, sve sami muzicki licimuri i anafalabete
Kemal Malovčić

#124 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

dustaban wrote:
Probo sam LDS, SDP, SDU... haman cu morati i tu tvoju
:mrgreen:

Vrijeme je da se ja vratim na svoju politiku, ovdje nemam s kim pricati, sve sami muzicki licimuri i anafalabete
Tamo se zna sažetak, a to je - SDA. :mrgreen:
FreakyStyley

#125 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

Tabane qme, ti si disleksican.
Post Reply