bogumil-8 wrote:Vjerovatno zbog toga što mi je istina draža od laži!
Muzika - nije zabranjena, šah - nije zabranjen, obilježavanje Nove godine i podjela novogodišnjih paketića – nije zabranjeno , obilježavanje Dana žena, Prvog maja, .... - nije zabranjeno, demokratija - nije vjera, učešće u demokratski izabranoj vlasti – nije zabranjeno, ...
Sljedeći stav mogu iznijeti samo ljudi koji iskrivljuju islam.
"O ljudi, klonite se tāgūta i njegovih parlamenata,
napustite ih i uznevjerujte u njih sve dok su oni na tome!
Po količini štete podržavači demokratije su ili kāfiri ili
fāsici, i njihovo je mjesto pod sabljom ili bičem, a ne da se sa
njima neko dogovara ili od njih traži mišljenje."
Preslušaj šta govori Muhamed Porča, pa ako ti i dalje „nije jasno“ onda ću pokušati osmisliti bolji odgovor.
@bogumil
Es-selamu alejkum
PRVO:
Pitanje: zasto i na osnovu cega nekoga nazivas vehabijom?? (npr kada na ulici sretnes covjeka sa dugo bradom ili zenu pod nikabom, ili nekoga ko kaze da je muzika haram itd jesu li oni za tebe vehabije??)
Ako nekoga nazivas vehabijom onda on mora biti pristalica Muhameda ibn Abdulwehaba, tj. mora doticnog smatrati kao jedino relevantnom osobom po pitanju Islama, prihvatati iskljucivo sve njegove stavove i slijediti ga u svemu sa cim je on dosao.Po meni bi tek tada neko zasluzio epitet vehabije, ali tu ima jedan mali problem sam naziv nije ispravan jer njegovo ime nije Abdulvehab, pa da njegove pristalice zovemo vehabijama vec je to ime njegovog oca, shodno tome njegove pristalice bi trebalo zvati po njemu znaci "muhamedije" ili kako vec. Drugi problem sto danas niko od tih ljudi sa dugim bradama i zenama sa nikobaom nece reci da iskljucivo i po svim pitanjima slijede Muhamdea ibn Abdulvehaba nego da uvazavaju sve ucenjake ehli sunneta vel dzemata ali svakako za tebe su to:citiram te " nazovi ucenjaci" (kada je bilo govoro o ucenjacima koji osporacaju sah nazvao si ih "nazovi ucenjacima"a neki od tih ucenjaka su. imam Ebu Hanife, imam Ahmed, imam Malik, mislim da je dovoljno)
DRUGO:
Ove linkove gore sto si nam dao da citamo o vehabijama, necu cak ni da ih spominjem njivoa imena. Pa covjece dragi jesi li ti citao kakve oni lazi iznose na islamske ucenjake priznate od magriba do masrika.Ucenjake koji su bili spremni dati svoj zivot za Islam bili protjerivani i cak ubijani. Ovi sa tih stranica takve nazivaju otpadnicima Islama, nazivaju ih uvrjedljivim imenima. A o kome se tu radi o kojim ucenjacima oni ruzno govore, o sejhu islama ibn Tejmiji, sejhu islama ibn Kajjimu, Sejd Kutbu, Ibn hazmu.
Evo sta izmedju ostalog kazu:
"Ibni Tejmijje je bio najštetniji od svih drugih otpadnika i pokvarenih vjerskih ljudi."
Pa kako mozes iznositi misljenja ljudi koji za ibn Tejmiju kazu da je otpadnik, sta od takvih ocekivati da ce reci za tamo nekog "vehabiju" boj se Allaha dz.s., covjece unosis fitnu medju ljude sa ovakvim stranicama, dovodis do razdora medju muslimanima, dovodis do toga da se muslimani medjusobno mrze. Boj se Allaha dz.s. brate moj postavljanje ovih linkova vodi do gibeta ucenih ljudi, do potvora.
Predpostavljam da ces sada reci: "ne stavljaj mi u usta ono sto nisam rekao", covjece samo postavljanje tih linkova ukazuje na tvoju podrsku istih, i ti to radis cijelo vrijeme i na svkaom mjestu citirajuci neke ljude vadeci iz konteksta onoga sto su rekli pripises to svakom covjeku kojeg ti nazivas "vehabijom". a ne uzimas u obzir ono na sto ti ikrime cijelo vrijeme ukazuje da ne gledas samo jednu stranu medalje. Pa cak i da neko od daija pogrijesi u necemu to nedaje tebi za pravo da osporavas njihovo znanje zbog jedne greske.Gdje ti je pravednost covjece?
TRECE:
Ova tvoja fetva o muzici, sahu, izborima, novim godinama itd itd...
Neznam kome prkosis i koga mislis sa tvojom zabludom uvrijediti ili provocirati, pa covjece dragi niko od ucenjaka mezheba nije rekao da je muzika halal (obuhvatajuci tim izazom svaki vid muzike), sto se tice saha postoji razilazenje nek svak prihvati od onog ucenjaka za kojeg smatra da je ucen i zavrsena prica, nova godina pa to je smjesno covjece taman da niko nije rekao nesto o tome samo kada razmislis da je to noc bluda (svake vrste), alkohola, kradje,varanja, ubistava, nesreca,bespotrebnog trosenja novca(razbacivanja),droge, i neznam cega nije pa dovoljno je da zbog toga jedan musliman ne ucestvuje u takvoj kako je zovu "najludjoj noci" a pored toga sta je to noc kako je u evropi zovu "silvester" evo ti malo o tome:"
Silvester (also spelled sylvester or sylwester) is used in some countries, including Austria, Croatia, the Czech Republic, France, Germany, Hungary, Israel, Italy, Luxembourg, Poland, Slovakia, Switzerland, Slovenia and The Netherlands, as a name for New Year's Eve.
The origin of the name is that 31 December is Saint Sylvester's Day in the Roman Catholic Church,[n 1] named for Pope Sylvester I,[1] who died on that day in 335"
Sto hoce reci da ta "najludja noc" ima veze sa religijom, al hvala Allahu dz.s. ne sa Islamom, i zbog toga je ne treba slavit jer je to krscanski praznik.
A sto se tice demokratije. Jedini zakon po kojem ljudi treba da sude je Allahov zakon Serijat svaki drugi je zabluda., a ucenjaci su pojasnili kada i pod kojim uslovima covjek moze ili treba da izlazi na izbore.
Da je demokratija zabluda, hoces li prmjer evo par Irak, Afganistan, Palestina, Pakistan, Vijetnam, gdje god je dosla ta demokratija poginulo je na stotine hiljada ljudi i jos uvijek ginu(toliko o tvojoj demokratiji) a mozda hoces primjere sa zapada da vidimo kako je tamo demokratija pravedna evo ti Haag i ostali njihovi sudovi. Amerikanac je oslobodjen odgovorsnosti ako pocini genocid nad muslimanskom djecom bilo gdje u svijetu, ko odgovara za ubijene civile u Gazi koje je pocinila demokratija ili u Afganistanu ili u Bosni? Ovi za Bosnu dobivaju jos nagradu za pocinjne zlocine hotel sa pet zvjedica u Haagu, a musliman samo zbog optuzbe ide na gvantanamo pa se tamo muci i maltretira i na kraju mu se kaze eee buraz haj ti kuci nisi ti nista u radio i nikom nista. E ovo je tvoja demokratija i neka ti je sretno snjom, samo gledaj da te ne uhvati u svoje kandze pa ces vidjeti kako izgleda ta pravednost.
Moze se tu jos dosta toga pisati o tome sta je demokratija i po kojim osnovama ona krsi nacela Islama, od samog naziva i znacenja demokratije, poredeci sa islamskim ucenjima da vlast pripada samo Allahu dz.s., a ne ljudima i da zakone uspostavlja samo Allah dz.d. a ne ljudi itd itd.
I na kraju ako neko vec zeli da sazna nesto o Muhamedu ibn Abdulwehabu, o optuzbama koje su iznese na njega i kako je on odgovarao na njih i cijeli historijat tog pokreta preporucujem knjigu "Islam a ne vehabizam" .