Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
Idemedosumom
Posts: 7841
Joined: 15/11/2012 12:42
Location: ..

#1676 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Diwan wrote:VEHABIZAM PRIJE VEHABIZMA

Vehabizam nije počeo i nastao sa Abdul Wehabom, niti je završio sa njim. Vehabizam nije ideologija, već odnos i stav spram sebe I drugoga, kao i splet karakternih osobina koje jednu osobu čine fanatiziranom/vehabiziranom. Tako da je to prisutno odvajkada pri čemu se samo mjenja forma, ali je pozadina uvijek ista – zaluđenost, bahatost, manjak inteligencije i kratka pamet (kratke pantalonice), sindrom mesijanstva I misionarstva, omalovažavanje drugoga I drugačijeg i smatranje sebe boljim od drugih, fanatična ubijeđenost i posvečenost vlastitim stavovima, vjerovanjima i idejama, nesposobnost za dijalog i podložnost kritici, gluhoća, ograničenost, zasljepljenost, destruktivnost i samo-destruktivnost, neinformisanost, nedostatak bilo kakve samo-kritike, želja za isticanjem I da se razlijkuje od drugih, knjiško znanje (magarac natrpan knjigama), zadrtost, nedostatak mudrosti , nesvjesnost, nedostatak iskrenosti I želje za istinom , nekultura ….manje više netko tko bi se mogao prozvati tupsonom….
Mnoge ideje imaju klicu ‘vehabizma’, odnosno stanje krajnosti, krutosti zahvaljujuči pojedincima ili grupama čija psihološka pozadina omogučava razvoj toga, pa tako npr. imamo ateistički vehabizam, sufijski vehabizam, new age vehabizam itd.

Sam ateizam ili sufizam ‘upražnjavan’ na jedan umjeren način bez ugrožavanja i ataka na drugog nije ‘problem’, ali jeste problem kada dođe u dodir sa isključivosti i fanatizmom. Zato uvijek imamo light I hard core verzije nečega. Osoba koja je nosilac virusa ‘vehabizma’ nije samo-svjesna, već u mraku i iz tog mraka ratuje sa drugim oblicima ‘vehabizma’ nesvjesna da radi isto što i onaj iz suprotnog tabora – brani svoje ideje I uvjerenja za koje smatra da su superiornija od drugih, te nastoji na bilo koji način poniziti drugačije I suprostavljenje stavove I ideje iz gore nvedenih osobina I karakteristika.

Osnova klice i virusa vehabizma, njegova suština je egoizam i nemanje želje za istinom. Osobe koje imaju virus vehabizma ne žele istinu, ne žele dijalog, ne žele jedinstvo I pomirenje, nego žele da oni/one budu u pravu i da na pijedastalu oni budu ‘pobjednici’ , a njihova ideja ideja vodilja.
Vidio sam ne samo ovdje na forumu, nego u životu, recimo ‘sufije-derviše’, koji su bili veče vehabije od ‘pravih’ vehabija, poklonike new age filozofije koji su takođe bili veči formalisti od spomenutih ili ateiste pune egoizme, sujete, taštine i svog drugog ljudskog otpada.

Tako da taj virus vehabizma promjenom ideje i forme, ne nestaje ,a niti započinje sa Vehabizmom, jer je postojao i prije, a i nastavlja da postoji ko je zaražen bez obzira na formu ideje I vjerovanja.
:thumbup:
dadinjo33
Posts: 1748
Joined: 10/08/2016 18:41

#1677 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dadinjo33 »

dadinjo33 wrote:
dadinjo33 wrote:
Svi ih isto tumace, jasnim jezikom su napisani. Samo sto ih isilovci provode, a beskicmene hodze grcevito brane kao istinu i sunnet poslanika, ali ne bi ih jos provodili dok se ne stekne islamska premoc, tj. uslovi. Dobro se sjecam kako si i sam ovdje pravdao istinistost hadisa o Muhamedovom vadjenju ociju i odsijecanju svih udova i ostavljanju ubica pastira da umru od zedji, iako je on tad prekoracio cak i najtezu mushafsku kaznu. A ti dokazivao kako nije, nego im je taman izvadio oci i odsjekao obje ruke i noge po pravilu. Beskicmene hodze tumacenjima poput tvog ostavljaju sjeme zla koje truje omladinu. A i to podmetanje kukavicijeg jajeta nekom drugom je na tragu istog beskicmenjackog stava. Sve neko drugi kriv.
arzuhal wrote:Da, dobro se sjećam kako si i tada, kao i obično, navodio samo dijelove istine (dakle poluistine), pa si i onda od njih konstruisao ove ublehaške konstrukcije kojima iskrivljuješ stvari. Pa si tako i tada naveo kako su tim ljudima - osim kazne koju Kur'an propisuje za razbojnike: odsjecanje ruku i nogu unakrst - dodatno (što kazna za razbojništvo ne propisuje) još izvađene i oči i kako su ostavljeni da umru u pustinji, pitajući se o Poslaniku kakav je to čovjek kada može tako uraditi. Evo i sada ističeš da je on "prekoračio mushafsku kaznu" s tim vađenjem očiju i sl. a nisi naveo (iako sam ti to i tada rekao) kako su ti razbojnici sve to isto uradili pastiru (izvadili mu oči i izmasakrirali ga pa ostavili da umre u pustinji) kojeg im je Poslanik dodijelio kao pomoćnika/hizmećara koji je vodio brigu o stadu kamila, ovaca, kakve već stoke. Dakle Poslanik im sve učinio da im ugodi i pružio da bi im bilo lijepo, poslao ih na mjesto izvan grada gdje će se oporaviti od medinske klime koja im nije odgovarala, poslao s njima momka koji će se brinuti o stoci za njihove potrebe, a oni uzvratili na sve to izdajom, razbojništvom, otimačinom vakufskog imetka i masakriranjem pastira koji im je bio povjeren?
Plemeniti i časni Poslanik je, najbolji salavati i najpotpuniji selami neka su na njega, nad njima primjenio kaznu zbog njihovog razbojništva s jedne strane, a primjenio je i kaznu "oko za oko, zub za zub" zbog njihovog zločina nad nesretnim pastirom, s druge strane, ali ti to namjerno previđaš, zaobilaziš i petljaš...

...glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, biće mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onom što je Allah objavio pravi su nasilnici. (el-Maide, 45)

Poslanik je u svoje ime praštao ljudima, ali nije mogao oprostiti u ime ubijenog i izmasakriranog pastira.

Zadnja tvoja veličanstvena laž koju si napisao je drastično izmijenjeni smisao prevoda sasvim jasne izjave i kur'anske maksime la ilahe illellah što se sasvim jednostavno prevodi (riječ po riječ) kao - nema boga osim Boga (Allaha). Ti si, za potrebe svojih konstrukcija kojima zamagljuješ istinu (u svrhe koje se ne libiš lagati i falsficirati ni ibn Arebija), to namjerno pogrešno preveo kao: nema božanstva a da nije Allah. Nisi prevodio nego si tumačio, radio si ono što inače prigovaraš Korkutu i sličnim prevodiocima i pokazao svoju "dosljednost"... :wink:

I tako stalno, uporno, i dosljedno polustinima i konstrukcijama, pričaš li, pričaš...

I to je zanimljivo: i ISIL, Boko Haram i slični tekfirovci i likovi tih ideologija jednako lažu i iskrivljuju ibn Arebija, ali opet s potpuno drugog kraja od tebe, jesil vidio što ti je reć kad je nešto zabremedet... :mrgreen:

I držimo se teme, vehabizam je ovdje tema makar se doticali i vehabizma s onu stranu Alisinog ogledala...
dadinjo33 wrote:Vehabizam i jeste vjerovanje u istinitost takvih hadisa koji koji govore o postupcima Muhameda kao uzora, uz, logicno, provodjenje u praksu tamo gdje prilike dozvoljavaju (isil). Citao sam kad ste ranije pisali o tome. Objasni, ako je jedna od kazni za "vojevanje protiv Allaha i poslanika" da se ruke i noge odsijeku unakrst, moze li se ona kumulirati sa kaznom "oko za oko, zub za zub" ili kaunom za kradju? Sve i da moze, a ne bi trebala, ako je pastir ubijen i izvadjene mu oci (tek se u kasnijim hadisima dodaje da su"i pastiru izvadjene oci"), onda je kazna oko za oko to da ubicama budu izvadjene oci i budu ubijeni. Ako dodamo da su krali, da im se odsijece desna ruka. Ako su cinili nered i "vojevali protiv Allaha i poslanika", odsijeca im se ruka i noga unakrst. Dakle, Muhamed je, ako sve kazne kumuliramo, svakom od osmorice odsjekao po nogu vise nego sto je imao pravo po bilo kom propisu.Nigdje nije zabiljezeno da su pastiru odsjekli ruke i noge, nego ga ubili i, po kasnijim hadisima, izvadili mu oci. Da ne ulazimo u Muhamedovo oglusivanje na zadnju njihovu zelju za vodom, niti sto sva osmorica nisu mogli biti ubice, to je ipak domen "umjetnickog dojma", smatram da podrzacavanje takvih hadisa kao istinitih od strane "uleme" direktno proizvodi ili pogoduje vehabiskom mentalnom sklopu i truje muslimansku omladinu.

Sto se tice ibn Arebija, u pravu si, offtopic je na ovoj temi (u koji si debelo usao), odgovoricu ti na drugoj.

Pogubna je ta "ulemanska" logika beskicmenjastva i zabadanja glave u pijesak "jes, svi ti strasni hadisi su istina i obaveza je slijediti Muhameda kao uzor, ali oni se ipak puno ne primjenjuju, sve je super". Kad neki musliman to cuje od njih, vidi da jedno govore, a drugo rade, prekrizi ih kao licemjere i ode u prvi vehabijski "paradzemat"

Arzuhal, mozes li mi objasniti ovaj boldirani dio, po kom pravnom islamskom osnovu je Muhamed odsjekao osam nogu "viska"?

Ako si negdje drugo odgovorio dok sam bio pod banom mjesec dana, a ja nisam vidio, molim te da mi das link.
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#1678 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

Ne znam jesam li, nemam sad vremena...Imaš to u knjigama hadisa i fikha. Imaš u trećem tomu Hanefijskog fikha od Tuhmaza :thumbup:
dadinjo33
Posts: 1748
Joined: 10/08/2016 18:41

#1679 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:Ne znam jesam li, nemam sad vremena...Imaš to u knjigama hadisa i fikha. Imaš u trećem tomu Hanefijskog fikha od Tuhmaza :thumbup:
Allaha ti ne znas jesi li? :D

Haj dobro, sta cu, mada sam sa tobom diskutovao, a ne sa bibliotekom.
sekerbay
Posts: 3748
Joined: 04/01/2017 22:45

#1680 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by sekerbay »

dadinjo33 wrote:Arzuhal, mozes li mi objasniti ovaj boldirani dio, po kom pravnom islamskom osnovu je Muhamed odsjekao osam nogu "viska"?
Nisam arzuhal, al ako je tako kao što govoriš, onda postoji samo jedno logično objašnjenje - zabrojo se :oops:
dadinjo33
Posts: 1748
Joined: 10/08/2016 18:41

#1681 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dadinjo33 »

sekerbay wrote:
dadinjo33 wrote:Arzuhal, mozes li mi objasniti ovaj boldirani dio, po kom pravnom islamskom osnovu je Muhamed odsjekao osam nogu "viska"?
Nisam arzuhal, al ako je tako kao što govoriš, onda postoji samo jedno logično objašnjenje - zabrojo se :oops:
Sto kazu nadrealisti, "razbaskarili se".
User avatar
Idemedosumom
Posts: 7841
Joined: 15/11/2012 12:42
Location: ..

#1682 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Idemedosumom »

Da malo oživim temu :D


Image
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2888
Joined: 24/08/2003 00:00

#1683 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Novi_Nick »

Vehabizam su ubacile britanske skuzbe da naprave konfuziju i razne frakcije unutar Islama i posvadjaju muslimane medjusobno.
iClass
Posts: 371
Joined: 18/06/2023 06:33

#1684 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

Novi_Nick wrote: 23/02/2024 02:46 Vehabizam su ubacile britanske skuzbe da naprave konfuziju i razne frakcije unutar Islama i posvadjaju muslimane medjusobno.
Ne znam, možda. Ali iako pričamo o tome, to opet nije ono što se "vahbizmom" smatra u Bosni.
hamos
Posts: 812
Joined: 21/06/2010 12:58

#1685 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by hamos »

iClass wrote: 23/02/2024 03:44
Novi_Nick wrote: 23/02/2024 02:46 Vehabizam su ubacile britanske skuzbe da naprave konfuziju i razne frakcije unutar Islama i posvadjaju muslimane medjusobno.
Ne znam, možda. Ali iako pričamo o tome, to opet nije ono što se "vahbizmom" smatra u Bosni.
Vehabizam je bosnjacima sve sto je vise od onoga na sto su navikli u svom light islamu.cak sam cuo za izraz ”vehabija bez brade”, to su mladici koji su redovni u dzamiji klanjaju itd ali nemaju bradu
iClass
Posts: 371
Joined: 18/06/2023 06:33

#1686 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

hamos wrote: 23/02/2024 03:46
iClass wrote: 23/02/2024 03:44
Novi_Nick wrote: 23/02/2024 02:46 Vehabizam su ubacile britanske skuzbe da naprave konfuziju i razne frakcije unutar Islama i posvadjaju muslimane medjusobno.
Ne znam, možda. Ali iako pričamo o tome, to opet nije ono što se "vahbizmom" smatra u Bosni.
Vehabizam je bosnjacima sve sto je vise od onoga na sto su navikli u svom light islamu.cak sam cuo za izraz ”vehabija bez brade”, to su mladici koji su redovni u dzamiji klanjaju itd ali nemaju bradu
To ti i kažem, riječ "vehabija" je izgubila bilo kakvo značenje u Bosni radi prekomjerne upotrebe te riječi uglavnom od strane ateista, pripadnika drugih vjera, komunjara, šija, sufija itd. U zadnjih 20 godina tu riječi su koristili gdje treba i gdje ne treba, sve živo su nazivali vehabizmom, čak i ako se radi o najosnovnijem islamskom pravilo, to je bilo "vehabizam". Imam par baš smiješnih situacija gdje je to korišteno.

Na svu žalost, takav je vakat da ako te neko ne proglasi vehabijom, zapitaj se za svoj iman i vjerovanje.
hamos
Posts: 812
Joined: 21/06/2010 12:58

#1687 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by hamos »

iClass wrote: 23/02/2024 03:57
hamos wrote: 23/02/2024 03:46
iClass wrote: 23/02/2024 03:44

Ne znam, možda. Ali iako pričamo o tome, to opet nije ono što se "vahbizmom" smatra u Bosni.
Vehabizam je bosnjacima sve sto je vise od onoga na sto su navikli u svom light islamu.cak sam cuo za izraz ”vehabija bez brade”, to su mladici koji su redovni u dzamiji klanjaju itd ali nemaju bradu
To ti i kažem, riječ "vehabija" je izgubila bilo kakvo značenje u Bosni radi prekomjerne upotrebe te riječi uglavnom od strane ateista, pripadnika drugih vjera, komunjara, šija, sufija itd. U zadnjih 20 godina tu riječi su koristili gdje treba i gdje ne treba, sve živo su nazivali vehabizmom, čak i ako se radi o najosnovnijem islamskom pravilo, to je bilo "vehabizam". Imam par baš smiješnih situacija gdje je to korišteno.

Na svu žalost, takav je vakat da ako te neko ne proglasi vehabijom, zapitaj se za svoj iman i vjerovanje.
Slazem se i ako sam u biti agnostik, vjerujem u Boga ali ne u vjeru

Islam kao islam je tezak ali bar u Bosni imas izbor uzmi ili ostavi, realno
iClass
Posts: 371
Joined: 18/06/2023 06:33

#1688 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

hamos wrote: 23/02/2024 04:05
Slazem se i ako sam u biti agnostik, vjerujem u Boga ali ne u vjeru

Islam kao islam je tezak ali bar u Bosni imas izbor uzmi ili ostavi, realno
Meni je samo smiješno kako se sve živo u BiH naziva "vehabizmom", tačno vidiš kolika je zloupotreba ove riječi. Dvije situaije koje se mogu sjetiti na ovom forumu:

Nedavno neka je žena pitala da li je problem da idu na dženazu kao žena, nakon par komentara, forumaši su došli do zaključaka kako ljudi koji govore da žena ne smije po islamu prisustvovati ukopu čovjeka su ustvari pratioci vehabizma. Dakle vehabije smislile taj princip da žena ne smije biti na ukopu, to nikada nije bilo u islamu, kod ostale uleme žene mogu lagano da budu na ukopu.

Druga još smiješnija situacija je bila na temi Zenica, gdje valjda (nisam iz Zenice) ima neki vidikovac u Zenici gdje ima restoran, međutim taj restoran drži musliman i tom restoranu nema alkohola, ovo je naravno proglašeno vehabizmom. Dakle, kod normalne uleme slobodno musliman može držati restoran sa alkoholom a kod ove vehabijske uleme to ne smiješ.

Ovakvih još milion situacija imaš, nekada slične gluposti pišu i profesori sa fakulteta. Po meni razlog za ovakve gluposti jeste to što ljudi nikako da shvate da ono u Jugi što je bilo, gdje većinu "muslimana" nije interesovalo šta kaže Kur'an i Muhammed a.s., te im to uopšte nije značilo za svakodnevnicu, da to nema veze sa islamom i da im to ne može biti rang da ocjenjuju da li je neko ekstreman ili nije.
Zanimljivo je što ovakvi tekstovi često i rade reklamu selefizmu radi ovakvih gluposti.
hamos
Posts: 812
Joined: 21/06/2010 12:58

#1689 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by hamos »

iClass wrote: 23/02/2024 05:02
hamos wrote: 23/02/2024 04:05
Slazem se i ako sam u biti agnostik, vjerujem u Boga ali ne u vjeru

Islam kao islam je tezak ali bar u Bosni imas izbor uzmi ili ostavi, realno
Meni je samo smiješno kako se sve živo u BiH naziva "vehabizmom", tačno vidiš kolika je zloupotreba ove riječi. Dvije situaije koje se mogu sjetiti na ovom forumu:

Nedavno neka je žena pitala da li je problem da idu na dženazu kao žena, nakon par komentara, forumaši su došli do zaključaka kako ljudi koji govore da žena ne smije po islamu prisustvovati ukopu čovjeka su ustvari pratioci vehabizma. Dakle vehabije smislile taj princip da žena ne smije biti na ukopu, to nikada nije bilo u islamu, kod ostale uleme žene mogu lagano da budu na ukopu.

Druga još smiješnija situacija je bila na temi Zenica, gdje valjda (nisam iz Zenice) ima neki vidikovac u Zenici gdje ima restoran, međutim taj restoran drži musliman i tom restoranu nema alkohola, ovo je naravno proglašeno vehabizmom. Dakle, kod normalne uleme slobodno musliman može držati restoran sa alkoholom a kod ove vehabijske uleme to ne smiješ.

Ovakvih još milion situacija imaš, nekada slične gluposti pišu i profesori sa fakulteta. Po meni razlog za ovakve gluposti jeste to što ljudi nikako da shvate da ono u Jugi što je bilo, gdje većinu "muslimana" nije interesovalo šta kaže Kur'an i Muhammed a.s., te im to uopšte nije značilo za svakodnevnicu, da to nema veze sa islamom i da im to ne može biti rang da ocjenjuju da li je neko ekstreman ili nije.
Zanimljivo je što ovakvi tekstovi često i rade reklamu selefizmu radi ovakvih gluposti.
Ali npr u dijelovima Bosne muslimanke idu na dzenaze, gledaju.Ja nor kad bio u Bihacu zene su prisustvovale a isto tako mejit je u sanduku ne tabutu, a dakle muslimani i dzenaze

I hodze to odobravaju sutnjom.Kako onda tumacit kad dpdje neko i kaze ne smijes to?
iClass
Posts: 371
Joined: 18/06/2023 06:33

#1690 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

hamos wrote: 23/02/2024 06:57
Ali npr u dijelovima Bosne muslimanke idu na dzenaze, gledaju.Ja nor kad bio u Bihacu zene su prisustvovale a isto tako mejit je u sanduku ne tabutu, a dakle muslimani i dzenaze

I hodze to odobravaju sutnjom.Kako onda tumacit kad dpdje neko i kaze ne smijes to?
Smatram ipak da pravilo da samo muškarci mogu biti na ukopu dženaze je ipak dosta popularno među Bošnjacima a i pravilo koje je ovdje stotinama godina, poenta je da i ovo ovako popularno pravilo je proglašeno "vehabizmom", odnosno da riječ "vehabizam" ipak ne znači ništa niti podliježe nekim pravilima da bi neko bio "vehabija". Kao što sam rekao na drugoj temi definicija vehabizma u ovom dobu je "svi oni dijelovi islama koji se nekoj osobi ne sviđaju".

Zato je čitava ova tema bezveze, jer 90% ljudi za koje se smatra da su vehabije, uopšte nemaju veze sa vehabizmom niti nekim ekstremnim islamom, ljudi prate islamske propise oko kojih se slaže 90% učenjaka kroz historiju, to što ovim ljudima smeta islam ali ne žele tako reći pa kažu da je to "vehabizam" to je druga priča.
hamos
Posts: 812
Joined: 21/06/2010 12:58

#1691 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by hamos »

iClass wrote: 23/02/2024 09:58
hamos wrote: 23/02/2024 06:57
Ali npr u dijelovima Bosne muslimanke idu na dzenaze, gledaju.Ja nor kad bio u Bihacu zene su prisustvovale a isto tako mejit je u sanduku ne tabutu, a dakle muslimani i dzenaze

I hodze to odobravaju sutnjom.Kako onda tumacit kad dpdje neko i kaze ne smijes to?
Smatram ipak da pravilo da samo muškarci mogu biti na ukopu dženaze je ipak dosta popularno među Bošnjacima a i pravilo koje je ovdje stotinama godina, poenta je da i ovo ovako popularno pravilo je proglašeno "vehabizmom", odnosno da riječ "vehabizam" ipak ne znači ništa niti podliježe nekim pravilima da bi neko bio "vehabija". Kao što sam rekao na drugoj temi definicija vehabizma u ovom dobu je "svi oni dijelovi islama koji se nekoj osobi ne sviđaju".

Zato je čitava ova tema bezveze, jer 90% ljudi za koje se smatra da su vehabije, uopšte nemaju veze sa vehabizmom niti nekim ekstremnim islamom, ljudi prate islamske propise oko kojih se slaže 90% učenjaka kroz historiju, to što ovim ljudima smeta islam ali ne žele tako reći pa kažu da je to "vehabizam" to je druga priča.
Pravila se mjenjaju i nacin praktikovanja vjere , sve vise zena bar u urbanim mjestima prisustvuje.Problem islama je sto je protiv promjena i to vodi do toga da ljudi nadju drugo rijesenje-ono sto se otudjilo od ljudi predstave vehabizmom ili cime vec.

Ali slazem se s tobom i zato kazem,islam je tezak prihvati ili ostavi
El_comadante
Posts: 7945
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo

#1692 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by El_comadante »

hamos wrote: 23/02/2024 11:33
iClass wrote: 23/02/2024 09:58
hamos wrote: 23/02/2024 06:57
Ali npr u dijelovima Bosne muslimanke idu na dzenaze, gledaju.Ja nor kad bio u Bihacu zene su prisustvovale a isto tako mejit je u sanduku ne tabutu, a dakle muslimani i dzenaze

I hodze to odobravaju sutnjom.Kako onda tumacit kad dpdje neko i kaze ne smijes to?
Smatram ipak da pravilo da samo muškarci mogu biti na ukopu dženaze je ipak dosta popularno među Bošnjacima a i pravilo koje je ovdje stotinama godina, poenta je da i ovo ovako popularno pravilo je proglašeno "vehabizmom", odnosno da riječ "vehabizam" ipak ne znači ništa niti podliježe nekim pravilima da bi neko bio "vehabija". Kao što sam rekao na drugoj temi definicija vehabizma u ovom dobu je "svi oni dijelovi islama koji se nekoj osobi ne sviđaju".

Zato je čitava ova tema bezveze, jer 90% ljudi za koje se smatra da su vehabije, uopšte nemaju veze sa vehabizmom niti nekim ekstremnim islamom, ljudi prate islamske propise oko kojih se slaže 90% učenjaka kroz historiju, to što ovim ljudima smeta islam ali ne žele tako reći pa kažu da je to "vehabizam" to je druga priča.
Pravila se mjenjaju i nacin praktikovanja vjere , sve vise zena bar u urbanim mjestima prisustvuje.Problem islama je sto je protiv promjena i to vodi do toga da ljudi nadju drugo rijesenje-ono sto se otudjilo od ljudi predstave vehabizmom ili cime vec.

Ali slazem se s tobom i zato kazem,islam je tezak prihvati ili ostavi
E sad da li su žene išle na dženaze za vrijeme Poslanika s.a.v.s. neznam. Opet da li je zabranjeno ili nije treba naći uporište u vjeri a ne na osnovu vlastitog mišljenja.
hamos
Posts: 812
Joined: 21/06/2010 12:58

#1693 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by hamos »

El_comadante wrote: 23/02/2024 11:39
hamos wrote: 23/02/2024 11:33
iClass wrote: 23/02/2024 09:58

Smatram ipak da pravilo da samo muškarci mogu biti na ukopu dženaze je ipak dosta popularno među Bošnjacima a i pravilo koje je ovdje stotinama godina, poenta je da i ovo ovako popularno pravilo je proglašeno "vehabizmom", odnosno da riječ "vehabizam" ipak ne znači ništa niti podliježe nekim pravilima da bi neko bio "vehabija". Kao što sam rekao na drugoj temi definicija vehabizma u ovom dobu je "svi oni dijelovi islama koji se nekoj osobi ne sviđaju".

Zato je čitava ova tema bezveze, jer 90% ljudi za koje se smatra da su vehabije, uopšte nemaju veze sa vehabizmom niti nekim ekstremnim islamom, ljudi prate islamske propise oko kojih se slaže 90% učenjaka kroz historiju, to što ovim ljudima smeta islam ali ne žele tako reći pa kažu da je to "vehabizam" to je druga priča.
Pravila se mjenjaju i nacin praktikovanja vjere , sve vise zena bar u urbanim mjestima prisustvuje.Problem islama je sto je protiv promjena i to vodi do toga da ljudi nadju drugo rijesenje-ono sto se otudjilo od ljudi predstave vehabizmom ili cime vec.

Ali slazem se s tobom i zato kazem,islam je tezak prihvati ili ostavi
E sad da li su žene išle na dženaze za vrijeme Poslanika s.a.v.s. neznam. Opet da li je zabranjeno ili nije treba naći uporište u vjeri a ne na osnovu vlastitog mišljenja.
S vjerske strane ne znam kako je,pricam kako to ide u drustvu
lorens od arabije
Posts: 56
Joined: 18/07/2013 17:22

#1694 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by lorens od arabije »

bio sam prisutan na jednoj dženazi, gdje je hodža više puta, zadnji put i dosta grubo upozorio 2 žene da se moraju odmaknuti od kabura jer kao dženaza neće biti ispravna.
User avatar
dr_Evil
Posts: 12423
Joined: 01/07/2019 15:35
Location: Ispod Koscele

#1695 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dr_Evil »

lorens od arabije wrote: 23/02/2024 12:29 bio sam prisutan na jednoj dženazi, gdje je hodža više puta, zadnji put i dosta grubo upozorio 2 žene da se moraju odmaknuti od kabura jer kao dženaza neće biti ispravna.
Ispravno ili ne, ja volim tradicije, a tradicija kaze da na dzenazi nema zena. Sta se ima ko praviti pametan, odmakni se malo, i ispostovala si i familiju i rahmetliju.

Kod nas zene ne klanjaju ni Bajram, dok sam kod arapica to gledao i ibretio se.

Sta je ispravno po islamu ili ne, suluda prica, svaka religija je prilagodjena podneblju u kojem se nalazi jer je to bio jedini nacin da se primi medju ljudima. Da sad ne kazem sta god ruznije o vjeri.
lorens od arabije
Posts: 56
Joined: 18/07/2013 17:22

#1696 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by lorens od arabije »

u džamiji, tokom namaza muškarci i žene su odvojeni. na hadžu, kod Kabe su izmješani i možeš vidjeti da žena klanja ispred ili pored muškarca tj klanjaš gdje se zatekneš.
Last edited by lorens od arabije on 23/02/2024 13:28, edited 1 time in total.
iClass
Posts: 371
Joined: 18/06/2023 06:33

#1698 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

hamos wrote: 23/02/2024 11:33 Pravila se mjenjaju i nacin praktikovanja vjere , sve vise zena bar u urbanim mjestima prisustvuje.
Mislim da nema potrebe mijenjati pravilo koje je osnovno u islamu radi nekih "građanki modernih". Već ako je umrla osoba muslimanka i ako je porodica odlučila da je sahrani po islamskom načinu, znači kupanje, klanjane dzenaze itd. neka se i to desi a ne da se ignorišu propisi islama. Jedno je radi specifičnosti situacije nešto drugačije uraditi a drugo je glumiti budalu.
iClass
Posts: 371
Joined: 18/06/2023 06:33

#1699 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

El_comadante wrote: 23/02/2024 11:39 Opet da li je zabranjeno ili nije treba naći uporište u vjeri a ne na osnovu vlastitog mišljenja.
Ovo ako radiš postaneš "vehabija" ubrzo.
El_comadante
Posts: 7945
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo

#1700 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by El_comadante »

dr_Evil wrote: 23/02/2024 12:35
lorens od arabije wrote: 23/02/2024 12:29 bio sam prisutan na jednoj dženazi, gdje je hodža više puta, zadnji put i dosta grubo upozorio 2 žene da se moraju odmaknuti od kabura jer kao dženaza neće biti ispravna.
Ispravno ili ne, ja volim tradicije, a tradicija kaze da na dzenazi nema zena. Sta se ima ko praviti pametan, odmakni se malo, i ispostovala si i familiju i rahmetliju.

Kod nas zene ne klanjaju ni Bajram, dok sam kod arapica to gledao i ibretio se.

Sta je ispravno po islamu ili ne, suluda prica, svaka religija je prilagodjena podneblju u kojem se nalazi jer je to bio jedini nacin da se primi medju ljudima. Da sad ne kazem sta god ruznije o vjeri.
Pa dobro ako se tradicije nekosi sa pravilima Islama onda ok. Ako je nešto zabranjeno, haram kloni se toga bez obzira na tradiciju.
Post Reply