Vehabism u Bosnia

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Pietje_Bel

#276 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Pietje_Bel »

Shaeledin nije Bosanac. On je i sam rekao da je Siptar i zaista mi nije jasno zasto ga uzimate toliko za ozbiljno. Njegov narod u Albaniji je potukao Turke do nogu i ponosan je na to sto je "Istjerao Osmanlije" te smatra katolike Albance bracom a nama ovaj Shaeledin dosao soliti pamet oko Vehabisma i oko toga da je to dobro.

Idi u svoju zemlju pa im trubi o Vehabismu. :S
shalaedin

#277 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Pietje_Bel wrote:Shaeledin nije Bosanac. On je i sam rekao da je Siptar i zaista mi nije jasno zasto ga uzimate toliko za ozbiljno. Njegov narod u Albaniji je potukao Turke do nogu i ponosan je na to sto je "Istjerao Osmanlije" te smatra katolike Albance bracom a nama ovaj Shaeledin dosao soliti pamet oko Vehabisma i oko toga da je to dobro.

Vidi moj Bel :D Rodjen sam u Sarajevu. U Sarajevu sam bio i za vrijeme rata. Cak ne znam ni albanski jezik. Ali eto nestidim se za sebe da kazem da sam albanac i musliman i nedjelim muslimane na ove i one, dozivljavam ih sve isto. Posto si ti historicar deder nam reci i ti nesto o tome. Čak ovu zemlju i ovaj grad volim više od bilo koje druge.
Last edited by shalaedin on 20/02/2009 17:39, edited 1 time in total.
Pietje_Bel

#278 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Pietje_Bel »

shalaedin wrote:
Pietje_Bel wrote:Shaeledin nije Bosanac. On je i sam rekao da je Siptar i zaista mi nije jasno zasto ga uzimate toliko za ozbiljno. Njegov narod u Albaniji je potukao Turke do nogu i ponosan je na to sto je "Istjerao Osmanlije" te smatra katolike Albance bracom a nama ovaj Shaeledin dosao soliti pamet oko Vehabisma i oko toga da je to dobro.

Vidi moj Bel :D Rodjen sam u Sarajevu. U Sarajevu sam bio i za vrijeme rata. Cak ne znam ni albanski jezik. Ali eto nestidim se za sebe da kazem da sam albanac i musliman i nedjelim muslimane na ove i one, dozivljavam ih sve isto. Posto si ti historicar deder nam reci i ti nesto o tome.
Pa ti jesi musliman po naciji jer sigurno te kao Bosanca nikada nece priznati u tom tvom rodnom Sarajevu. Ja jednostavno mrzim Vehabije i vehabizam. Imam mnogo prijatelja Afganistanaca i vrlo su mi jasno pricali o tome sta su i ko su vehabije. Divni mnomci koji studiraju sa mnom i koji su pametni i ne tako zatuceni kao sto si ti. :thumbup:

Za mene si Albanac pa taman da si se rodio kraj Begove dzamije. :D
shalaedin

#279 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Pietje_Bel wrote:
shalaedin wrote:

Vidi moj Bel :D Rodjen sam u Sarajevu. U Sarajevu sam bio i za vrijeme rata. Cak ne znam ni albanski jezik. Ali eto nestidim se za sebe da kazem da sam albanac i musliman i nedjelim muslimane na ove i one, dozivljavam ih sve isto. Posto si ti historicar deder nam reci i ti nesto o tome.
Pa ti jesi musliman po naciji jer sigurno te kao Bosanca nikada nece priznati u tom tvom rodnom Sarajevu. Ja jednostavno mrzim Vehabije i vehabizam. Imam mnogo prijatelja Afganistanaca i vrlo su mi jasno pricali o tome sta su i ko su vehabije. Divni mnomci koji studiraju sa mnom i koji su pametni i ne tako zatuceni kao sto si ti. :thumbup:

Pa super ali eto moji drugovi se redovno prepiru sa mnom kazu mi bosanac si i u bosni si se rodio. Ma ti mrzi koga hoces to je tvoj izbor.
A ti si mi eto pametan i nezatucan :D
shalaedin

#280 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Pietje_Bel wrote:
shalaedin wrote:

Ne znam ko se po naciji izrazava kao musliman :)
mislim da je to izrazavanje po vjeroispovijesti
Hrast

#281 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

Shalaedine, vidim da nema odgovora na ono o alkoholu, bicevanju, itd..ali nije vazno.

Evo, nisam ni znao da si etnicki Albanac, tako da mi je tek sad jasna tvoja motivacija. Ja znam kako se na "Siptare" u BiH gledalo prije rata, onako u globalu, i ne podrzavam to jer mislim da nijednog covjeka ne treba diskriminirati ili omalozavati na osnovu nacionalne, vjerske, ili bilo koje druge pripadnosti. Ipak, ne mislim da se u medjuvremenu u tom pogledu mnogo toga promijenilo tako da su "Siptari", mislim, jos uvjek "samo Siptari", Cigani jos uvjek "samo" Cigani itd. u Sarajevu, pa i sire. Stavise, mislim da su predrasude jos dublje nego prije rata.

Tebi naravno ovakav univerzalni, nadetnicki islam, kao sto ga Vehabije nude, pruza priliku da uklonis ove granice izmedju "starosjedilaca" i samog tebe koji ustvari i jesi starosjedioc (ja ti ne osporavam pravo da se osjecas Bosancem i posmatracu te kao takvog ako se ti tako osjecas - ti zapravo imas pravo na to, rodjen si tamo, govoris bosanski, itd..) jer takav islam nepoznaje nacionalne i etnicke podjele, pa ni bilo kakvu diferencijaciju koja je u biti i potrebna da bi mogla da se razvije tolerancija u medjuljudskim odnosima. Ti odjednom postajes "brat" i to ti je kul..logicno i razumljivo.
Ali ipak mislim da, ako s jedne strane zelis toleranciju naprema sebi, trebao bi da dopustis da drugi ljudi, ljudi kao sto sam ja, ljudi koji ne zele da dozvole da im vjera, tj. robovanje islamu, odredjuje sve zivotne nijanse (a mislim da su takvi vecina u BiH), svoj zivot onako zive kao sto oni to sami zele. Kada kazes da si za bicevanje ljudi koji u javnosti piju alkohol, onda i sam gubis pravo na toleranciju. Isto tako bi neko, danas sutra, mogao da dodje na ideju da sve ljude koji ne briju bradice i nose kratke pantolone, treba javno kamenovati..pozatvarati u zatvore..itd..
shalaedin

#282 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

[quote="Hrast"]Shalaedine, vidim da nema odgovora na ono o alkoholu, bicevanju, itd..ali nije vazno.

Evo, nisam ni znao da si etnicki Albanac, tako da mi je tek sad jasna tvoja motivacija. Ja znam kako se na "Siptare" u BiH gledalo prije rata, onako u globalu, i ne podrzavam to jer mislim da nijednog covjeka ne treba diskriminirati ili omalozavati na osnovu nacionalne, vjerske, ili bilo koje druge pripadnosti. Ipak, ne mislim da se u medjuvremenu u tom pogledu mnogo toga promijenilo tako da su "Siptari", mislim, jos uvjek "samo Siptari", Cigani jos uvjek "samo" Cigani itd. u Sarajevu, pa i sire. Stavise, mislim da su predrasude jos dublje nego prije rata.

Tebi naravno ovakav univerzalni, nadetnicki islam, kao sto ga Vehabije nude, pruza priliku da uklonis ove granice izmedju "starosjedilaca" i samog tebe koji ustvari i jesi starosjedioc (ja ti ne osporavam pravo da se osjecas Bosancem i posmatracu te kao takvog ako se ti tako osjecas - ti zapravo imas pravo na to, rodjen si tamo, govoris bosanski, itd..) jer takav islam nepoznaje nacionalne i etnicke podjele, pa ni bilo kakvu diferencijaciju koja je u biti i potrebna da bi mogla da se razvije tolerancija u medjuljudskim odnosima. Ti odjednom postajes "brat" i to ti je kul..logicno i razumljivo.
Ali ipak mislim da, ako s jedne strane zelis toleranciju naprema sebi, trebao bi da dopustis da drugi ljudi, ljudi kao sto sam ja, ljudi koji ne zele da dozvole da im vjera, tj. robovanje islamu, odredjuje sve zivotne nijanse (a mislim da su takvi vecina u BiH), svoj zivot onako zive kao sto oni to sami zele. Kada kazes da si za bicevanje ljudi koji u javnosti piju alkohol, onda i sam gubis pravo na toleranciju. Isto tako bi neko, danas sutra, mogao da dodje na ideju da sve ljude koji ne briju bradice i nose kratke pantolone, treba javno kamenovati..pozatvarati u zatvore..itd..[/quote]

Meni islam ne sluzi za uklanjanje ikakvih granica i brat sam postao samo po vjeri ni po cemu vise. Rodjen sam medju dvoje roditelja koji su Albanci. Moj otac se dvaput zenio prvi put bosankom, a nakon smrti prve zene ozenio se mojom majkom. Mojoj majci su pradjedovi porijeklom krscani jedan od dvojice brace primio je islam drugi nije. Ali bez obzira na sve to kod nas nikada nije djelilo nasu lozu na one koji su muslimani i nemuslimani. Uvijek smo jedni prema drugima bili tolerantni. Moja braca tacnije njih trojica imaju zene i svaka ima razlicitu vjeru, jedan je pravoslavna, jedna katolkinja i jedna muslimanka, cak jedan mi je rodjak ozenio i hindustkinju. Naucio sam na toleranciju drugacijih stavova i drugacijih zivotnih vizija izmedju ostalog prvo u porodici potom i u zemlji u kojoj zivim. Ali mogu reci da je mojoj blizoj porodici bilo tesko kada sam se ja okrenuo vjeri, cesto su me i napadali radi toga. Nekada kada nisam mogao da otrpim posvadjao bih se sa njima. Nikada nikome nista nisam nametao. Tako je bilo i prije tako je bilo i danas. U ratu smo nakon aprila 1992 godine ja i moja mati bili jedini muslimani u haustoru izmedju par katolickih i pravoslavnih porodica. Naucio sam ljude cijenim prema njihovim djelima i nikada nisam generalizovao ljude prema pojedincima, a kamoli prema njihovom fizickom izgledu. Prijateljevao sam i sa bjelcima i sa crncima i sa ljudima koji su drugacije vjere od mene i drugacijeg zivotnog shvatanja i danas prijateljujem sa ljudima cija je osobnost slicna mojoj bez obzira ko su i sta su.

Kada sam govorio o alkoholu nijednom ti nisam rekao " ti pijes, ti si nevjernik, ti ces u dzehenem " ili " ti si veliki grijesnik ili sta vec" niti sam postavljao pitanje tebi pijes li uopste u svome zivotu niti sam ocjenjivao tvoju licnost, niti tebe ponizavao. Samo sam naveo misljenje islama prema tom problemu i shodnu serijatsku kaznu prema onome ko javno pije. Niti sam te icim ruzio radi onoga sto ti mislis. Jesam ti rekao da se lizes sa Srbima zato sto si ti rekao da ti je dosta nakaradnog islamizma. Izvini radi toga. Al stas zasmetalo mi je to kad si napravio paralelu izmedju Srspkog rezima i Islama i serijatskog zakona uopste. Mislim isto kao sto ti gledas na serijat kao na nesto nakaradno, a na muslimane kao na neke bradonje isto tako neki musliman na istoku koji je navikao na serijat nemoze da zamisli nekog nemuslimana na zapadu i njegov zakon. Mislim da ljudima treba razgovor pa makar bio ko i ovaj nas, umjesto svih jazova, diskriminacije, segregacije i ratova... nametnute stereotipove treba razbiti znanjem i cvrstim argumentima jer ljudima je tesko suditi iz pretpostavki i nepoznanice. Ni sudija ne moze da presudi slucaj kada za nesto nema cvrst dokaz, pa makar i sumnja nekada opravdana bila.
Photoman

#283 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Photoman »

zonbirile wrote:
shalaedin wrote:napomena hrastu:

"rakija ako je prisutna u bosni 500 godina to neznaci da je ona u islamu dozvoljena niti kao takva da treba biti. Zabranjeno je piti, a ko pogrijesi i popije ucinio je veliki grijeh. Ako to javno cini bez stida onda zavredjuje adekvatnu serijatsku kaznu a to je bicevanje.
sejtan je prisutan na zemlji ihahaj pa to ne znaci da trebamo sljediti njegov put. "

tačno toliko,koliko i islam,ali to samo kazuje da islam od Malezije do Bosne ne može biti isti,i da može biti tumačen i prakticiran shodno podneblju,mentalitetu i običajima.Čovjek je središte svemira i njemu se sve podređuje,upravo te gluposti koje valjaš,govore o želji podčinjavanja i uvođenja "jednoobraznog" islama na planeti.Nije to samo rakija,znamo svi,a mnogi osjećaju da to što ti braniš i propagiraš nije u skladu sa životom i tradicijom bosanskog muslimana.
Pogledajmo,onako narodski,jednostavno,bosanski pragmatično.Piti jeste grijeh,ali naši muslimani su bili odani,jaki u vjeri,vjerni sultanu i carevini,mnogo više i duže od onih "pravih" koji ne piju,jer jednostavno nije im to tradicija.Pa ko je činio veći grijeh.

Ni ono sto je Poslanik SAWS propagirao nije bilo u skladu sa tadasnjom tradicijom Arapa. Sta cini Bosansku tradiciju vaznijom od Allahovih SWT i Poslanikovih SAWS rijeci? Ovdje mora biti cisto da su vasa misljenja rezultat nerazumijevanja Islama; i to ne samo klasicnog, nego i "Bosanskog." Kakva je to samo ljudska oholost da se odobri ono sto je Allah SWT zabranio. Ljudi, preispitajte se, ako ste zaista vjernici.
s-iou-x

#284 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Cim neko u nasem okruzenju kad se spomene ime Allah ne kaze dz.s. nego swt on je vehabija. Takode koriste englesko slovo W koje kod nas nema, valjda je to neki kod ili sta vec :D . To znaci da su islam ucili iz engleskih knjiga Ili vole sto je W ko wehabija a malo i na rogove lici, mozda bas na one sto su iz Nedzda izasli. Zanimljivo da vehabije klanjaju kao nase zene 8-)

Musliman moze piti alkohol sto zavisi na kojem je stepenu vjere ali bi to trbao izbjegavati bar uz Ramazan. Alkohol je stepenovano zabranjivan u svetom Kur'anu ali uzivanje alkohola ne izvodi iz dina Islama. Licno sreo sam mnogo dobrih i uzoritih muslimana koji piju, bas ti muslimani sto piju dali su najveci doprinos odbrani svega naseg i vjerujem da sada svi oni koji su poginuli uzivaju u dzenetu gdje piju dzenetsko vino. Bog ne gleda ni u djela ni u izglede, nego u srca ljudi jer vjera je u srcu a ne u bradi.

islamizam i islam su dvije razlicite kategorije. Islamizmom se robuje islamu i tako rade islamisti a islamom se robuje Bogu i ovako rade bosanski muslimani.Ovo je naizgled prosto receno medutim tu je doista srza "nerazumjevanja" izmedu nas i njih. Sve cemu robujes a nije Bog je idolatrija.
s-iou-x

#285 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

shalaedin wrote:
s-iou-x wrote: Evo za tebe pitanje Shalaedine cisto vjerske prirode; kako se na arapskom jeziku, pod islamski, zahvaljuje Bogu i covjeku a kako samo Bogu?
Kada se zahvaljujes Bogu kazes Elhamdulillah nastalo spajanjem rijeci Hamd i rijeci Allah. Hamd znaci "hvaljen ili hvale vrijedan" i rijec je koja se striktno koristi tj. namjenski za hvaljenje velicine Bozije. Dok se nekome covjeku zahvaljujes sa rijecima "šukurake", sto znaci "hvala ti" i ova se rijec upotrebljava kada se zahvaljujes muskarcu a zeni sa "šukuraki". Otud je i kod nas uzrečica šučur.
Odlicno si ovo obrazlozio Shalaedine. Hajde mi sada odgovori kako je ime posljednjem poslaniku islama i sta mu znaci ime?
Photoman

#286 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Photoman »

s-iou-x wrote:Cim neko u nasem okruzenju kad se spomene ime Allah ne kaze dz.s. nego swt on je vehabija. Takode koriste englesko slovo W koje kod nas nema, valjda je to neki kod ili sta vec :D . To znaci da su islam ucili iz engleskih knjiga Ili vole sto je W ko wehabija a malo i na rogove lici, mozda bas na one sto su iz Nedzda izasli. Zanimljivo da vehabije klanjaju kao nase zene 8-)

Musliman moze piti alkohol sto zavisi na kojem je stepenu vjere ali bi to trbao izbjegavati bar uz Ramazan. Alkohol je stepenovano zabranjivan u svetom Kur'anu ali uzivanje alkohola ne izvodi iz dina Islama. Licno sreo sam mnogo dobrih i uzoritih muslimana koji piju, bas ti muslimani sto piju dali su najveci doprinos odbrani svega naseg i vjerujem da sada svi oni koji su poginuli uzivaju u dzenetu gdje piju dzenetsko vino. Bog ne gleda ni u djela ni u izglede, nego u srca ljudi jer vjera je u srcu a ne u bradi.

islamizam i islam su dvije razlicite kategorije. Islamizmom se robuje islamu i tako rade islamisti a islamom se robuje Bogu i ovako rade bosanski muslimani.Ovo je naizgled prosto receno medutim tu je doista srza "nerazumjevanja" izmedu nas i njih. Sve cemu robujes a nije Bog je idolatrija.
1. Ja zivim na "Engleskom" podneblju od trinaeste, pa mi je izraz sa tim slovom "second nature."

2. 'Subhannehu We Teala' je termin kojeg he upotrebljavao sam Poslanik (Salllalahu aleihi we sellem). Englesko slovo W najbolje parira Arapskom harfu و‎. Pravilan izgovor je od absolutne vrijednosti, a "Bosanski" izgovor harfa و‎ kao vav je absolutna lijenost, i kao takva, netacnost, nazalost.

Educiraj se prije nego sto pocnes kritikovati "vehabiten" iz neznjanja.
sarajevoxxxx

#287 Re: Vehabism u Bosnia

Post by sarajevoxxxx »

Dakle skorijevic si. To sam i ocekivao jer samo skorijevici podrzavaju Vehabizam
Gornja tvrdnja je samo djelomično istinita. Činjenica je da među onima koji prihvataju nešto drugačije tumačene islama i njegovih propisa, da među njima ima mnogo skorojevića. Ne znam, vjerovatno ljudi imaju tu neku potrebu da u potpunosti prihvate sve te neke propise, a selefije su tu nekako najkompletnije, bar kada govorimo o formi.

Sa druge strane tvrdnja je u potpunosti netačna. Ljudi koji su najviše eksponirani u medijima i prikazivani ili predstavljani kao lideri bosanskih vehabija su svi odreda bivši prijeratni učenici Gazijine medrese u Sarajevu i potiću iz starih muslimanskih porodica. Evo samo nekih od imena. Nasuf (Abdusamed) Bušatlić kao i njegov brat su prijeratni učenici GHB medrese, a njihov bratić Semir Imamović urednik Saffa, kao i brat mu stari su i prijeratni muslimani koji su koliko se sjećam mujezinili prije rata u S. Ahmedovoj džamiji u Bugojnu. Jusuf Barčić, prije rata stekao zvanje hafiza Kur'ana u GHB i čovjek je kojem je ukazana čast da uradi korekturu po mnogima najboljeg i najštampanijeg prevoda Kur'ana. Hafiz Muhamed Porča potomak stare sarajevske muslimanske pororodice sa Bjelava završio GHB. Otac hafiz Fadil Porča je bio koliko znam blagajnik u Rijasetu Jugoslavije. Sabahudin Selmani tzv Šiptar završio GHB prije rata. Prof Samir Avdić prije rata završio GHB. Malik (Abdul Melik) Bašić završio GHB medresu prije rata.Muris (Abdul Varis) Ribo završio 3 razreda GHB prije rata, četvrti razred završio u Medini. Profesor Safet Durguti (ovih dana mu se ime provlačilo u medijima) završio GHB prije rata. Prof Nusret Imamović (najpoznatiji stanovnik Maoče) završio GHB prije rata. Prof. Jasmin Mehić možda ne toliko poznat, ali jedno vrijeme jedna od najuticajnijih ličnosti među tzv vehabijama završio GHB prije rata. Profesor Hamza Subašić iako nije poznat među tzv vehabijama, jedan je od prvih koji je prije rata pisao o selefijskoj akidi te vodio polemiku sa tadašnjim profesorima na FIN-u također završio GHB prije rata. Enes Julardžija isto tako...hafiz Dževad Gološ završio Karadžozbegovu medresu u Mostaru kao najbolji učenik u svojoj generaciji. Doktori koji su spomenuti u knjizi vehebizam-selefizam svi odreda potiću iz starih ulemanskih porodica. Dakle, Muharem Štulanović, Šukrija Ramić, Zuhdija Adilović... itd.
sarajevoxxxx

#288 Re: Vehabism u Bosnia

Post by sarajevoxxxx »

s-iou-x wrote:Da su bili dobri borci to stoji ali se nisu toliko borili koliko se prica. Njihov nacin borbe je gerilski,. Oni bi dugo pauzirali i dok smo mi gladovali oni su imali u izobilju. To sto neko tvrdi da ih je bilo 1.000 i vise je cista laz. Mozda je njih u toku rata kroz cijelu BIH prodefilovalo toliko ja neznam ali aktivnih boraca sa strane u el-mudzahidu nije bilo vise od 50, ma teskiu maksimum 100 . Zar ti samo ime ne govori o cemu se radi "odred", formacijski manja jedinica. Njihova uloga u ratu se preuvelicava iz politickih razloga neprijatelja BIH a i njima pase jer se reklamiraju na taj nacin.
Što se tiće logistike odreda El Mudžahid istina je da je bio prosječna jedinica Armije RBiH. Dakle, u poređenju sa nekim jedinicama Trečeg korpusa moglo bi se reči da je imao bolju logistiku. Dok su jedinice Drugog korpusa bar na prvi pogled izgledale daleko bolje opremljene. Ko je bio na Prokopu mjestu gdje su se spojile jedince Drugog i Trećeg korpusa Armije RBiH mogao je vidjeti ogromnu razliku između El Mudžahida i boraca Drugog korpusa Armije RBiH koji su imali ful opremu. Od šljemova do novih i dobrih uniformi i naoružanja.

Aktivnih boraca je bilo u početku kada je osnovan u augustu '93 od 50 do 100. Kada je rasformiran mislim da je broj vojnika u odredu bio oko 700,800 nije prelazio hiljadu definitivno. Tokom operacija na Pješčari, tzv Teksasu, Zabrđu i ostalim mjestima kod Viteza broj nije prelazio 100-150 ljudi. Tokom '94 u operacijama na Vlašiću ,dakle, Karanovcu, Vučijoj Glavi, Pišanoj Jelici, području oko Teslića u odredu je poginulo oko pedesetak boraca. Kasnije u operacijama na Krčevinama, Podsjelovu, Trigonometru jedan dva i tri, te Paljeniku, Prokopu i ostalim mjestima Vozučkog džepa i Ozrenskog područja poginulo je oko 150 vojnika odreda El Mudžahid.

Nekoliko stotina je bilo boraca koji su dolazili i odlazili iz odreda konstantno tokom njegovog postojanja. Govorilo se da je odredu prije potpisivanja Dejtona, prihvaćen zahtjev da bude brigada ili kako se to već kaže, vjerovatno ima u tome istine.
shalaedin

#289 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

[quote="s-iou-x"][quote="shalaedin"][quote="s-iou-x"]
[u][b]Evo za tebe pitanje Shalaedine cisto vjerske prirode; kako se na arapskom jeziku, pod islamski, zahvaljuje Bogu i covjeku a kako samo Bogu? [/b][/u][/quote]

Kada se zahvaljujes Bogu kazes Elhamdulillah nastalo spajanjem rijeci Hamd i rijeci Allah. Hamd znaci "hvaljen ili hvale vrijedan" i rijec je koja se striktno koristi tj. namjenski za hvaljenje velicine Bozije. Dok se nekome covjeku zahvaljujes sa rijecima "šukurake", sto znaci "hvala ti" i ova se rijec upotrebljava kada se zahvaljujes muskarcu a zeni sa "šukuraki". Otud je i kod nas uzrečica šučur.
[/quote]

Odlicno si ovo obrazlozio Shalaedine. Hajde mi sada odgovori kako je ime posljednjem poslaniku islama i sta mu znaci ime?[/quote]

Muhammed s.a.v.s. pečat svih poslanika, zadnji boziji poslanik cije ime nosi znacenje "hvaljeni", nastalo iz izvedenice Hammed koja ima korijen u rijeci "hamd". Njegovo se ime spominje cak i u bibliji kao "peraklit". Sto na grckom znaci takodje rijec Muhammed ili hvaljeni.
shalaedin

#290 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

[quote="s-iou-x"]Cim neko u nasem okruzenju kad se spomene ime Allah ne kaze dz.s. nego swt on je vehabija. Takode koriste englesko slovo W koje kod nas nema, valjda je to neki kod ili sta vec :D . To znaci da su islam ucili iz engleskih knjiga Ili vole sto je W ko wehabija a malo i na rogove lici, mozda bas na one sto su iz Nedzda izasli. Zanimljivo da vehabije klanjaju kao nase zene 8-)

islamizam i islam su dvije razlicite kategorije. Islamizmom se robuje islamu i tako rade islamisti a islamom se robuje Bogu i ovako rade bosanski muslimani.Ovo je naizgled prosto receno medutim tu je doista srza "nerazumjevanja" izmedu nas i njih. Sve cemu robujes a nije Bog je idolatrija.[/quote]

znaci li to ako i arap takvo sto kaze :D

nadji mi u Kur`anu dokaz tim tvojim rijecima o Alkoholu .... pa nam obrazlozi.
slazemo se da trosenje alkohola covjeka ne izvodi iz Islama, ako pije i ako kaze da je to sto nije haram. A ako kaze suprotno... nek sam vidi ko je kada negira bozije propise.

Znaci hoces da kazes da je praksa bosanskog muslimana koji bogara, pije, guzi , drogira se i dodje na bajram namaz dvaput godisnje dobra vjerska praksa. Postavlja se pitanje da li ti onda ista znas o Islamu ili pricas o njemu onako kako se tebi cejfne?

Ja grijesim i znam u cemu grijesim i netrazim opravdanja tome i ako me uhvati neko u grijehu nekazem nisam znao, niti trazim opravdanje vec kazem znam pogrijesio sam. Drugo je to sto covjek nemoze da se nosi sa tim da prizna kada je pogrijesio, pa onda i vjeru pokusava da prilagodi sebi da bi sebi olaksao grijesenje. Vjera se ne uzima po strasti vec iskreno i potpuno, sljedi se unutar svojih mogucnosti, ako se i pogrijesi. Tu je covjeku i pokajanje da se neosjeca ocajno i da ne gubi nadu. Ali eto lakse je kad ne znas nametnuti nesto svoje. :D
shalaedin

#291 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

[quote="zonbirile"]@shaledin

moj čoek nisi maknuo dalje od Pazarića i sve sudiš po sebi u svakom postu.Lažu te da živiš u svijetu,najboljem od svih svijetova.U Istanbulu najveći derneci za Bajram,N.Godinu-sex,droga,alkohol,nije moje,a pogotovo tvoje da sudim,ali eto oni vole,a usput su svi muslimani.I kod nas je dernek u to doba,e jebi što jest,jest ne možeš ninđu odvesti u kafanu,ni ne vodi je,ali pusti nas da živimo ono što volimo.Kada će više instalirati one štange i kod nas u Sarajevu,ne mora u Dobrinju.[/quote]

:D

Care u pazariću sluzio vojsku i tu sam bio dzomba. :D a u mostaru guja :D

Znam da su najveci derneci za praznike. Ipak zivim neizolovano od drugog svijeta. Neodbravam to sto rade, ali mi nesmeta kad vidim nekoga da pije, voda djevojku ili sta gore da radi. Jedino je nasilje ono sto mi fakat smeta. Ako me pita sto nepijem a zateknem se u drustvu koje pije kazem vjera mi to brani (a brani mi i da sjedim u tom drustvu, ali opet ponekad sjednem). Nezvocam nikome radi onoga sto radi i jednostavno nevolim da se zvoca ni meni radi toga sto ja radim. Moj najbolji drug niti pije niti klanja, nekada smo pili skupa i vodali djevojke, tacnije ima tome 6 godina kako sam se okrenuo vjeri i od tada nisam pio ni djevojke imao . Nismo prekinuli druzenje i dalje se druzimo i hodamo kud nam je cejf. Ali on postuje to sto sam ja i ja postujem sta je on. A pored toga mogu se pohvaliti da imam mnostvo prijatelja i drugova razlicitih profila ljudi. Tako da stereotipove o ljudima iskljucivo razbijam upoznavanjem.
shalaedin

#292 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

[quote="sarajevoxxxx"][quote]Dakle skorijevic si. To sam i ocekivao jer samo skorijevici podrzavaju Vehabizam [/quote]

Gornja tvrdnja je samo djelomično istinita. Činjenica je da među onima koji prihvataju nešto drugačije tumačene islama i njegovih propisa, da među njima ima mnogo skorojevića. Ne znam, vjerovatno ljudi imaju tu neku potrebu da u potpunosti prihvate sve te neke propise, a selefije su tu nekako najkompletnije, bar kada govorimo o formi.

Sa druge strane tvrdnja je u potpunosti netačna. Ljudi koji su najviše eksponirani u medijima i prikazivani ili predstavljani kao lideri bosanskih vehabija su svi odreda bivši prijeratni učenici Gazijine medrese u Sarajevu i potiću iz starih muslimanskih porodica. Evo samo nekih od imena. Nasuf (Abdusamed) Bušatlić kao i njegov brat su prijeratni učenici GHB medrese, a njihov bratić Semir Imamović urednik Saffa, kao i brat mu stari su i prijeratni muslimani koji su koliko se sjećam mujezinili prije rata u S. Ahmedovoj džamiji u Bugojnu. Jusuf Barčić, prije rata stekao zvanje hafiza Kur'ana u GHB i čovjek je kojem je ukazana čast da uradi korekturu po mnogima najboljeg i najštampanijeg prevoda Kur'ana. Hafiz Muhamed Porča potomak stare sarajevske muslimanske pororodice sa Bjelava završio GHB. Otac hafiz Fadil Porča je bio koliko znam blagajnik u Rijasetu Jugoslavije. Sabahudin Selmani tzv Šiptar završio GHB prije rata. Prof Samir Avdić prije rata završio GHB. Malik (Abdul Melik) Bašić završio GHB medresu prije rata.Muris (Abdul Varis) Ribo završio 3 razreda GHB prije rata, četvrti razred završio u Medini. Profesor Safet Durguti (ovih dana mu se ime provlačilo u medijima) završio GHB prije rata. Prof Nusret Imamović (najpoznatiji stanovnik Maoče) završio GHB prije rata. Prof. Jasmin Mehić možda ne toliko poznat, ali jedno vrijeme jedna od najuticajnijih ličnosti među tzv vehabijama završio GHB prije rata. Profesor Hamza Subašić iako nije poznat među tzv vehabijama, jedan je od prvih koji je prije rata pisao o selefijskoj akidi te vodio polemiku sa tadašnjim profesorima na FIN-u također završio GHB prije rata. Enes Julardžija isto tako...hafiz Dževad Gološ završio Karadžozbegovu medresu u Mostaru kao najbolji učenik u svojoj generaciji. Doktori koji su spomenuti u knjizi vehebizam-selefizam svi odreda potiću iz starih ulemanskih porodica. Dakle, Muharem Štulanović, Šukrija Ramić, Zuhdija Adilović... itd.[/quote]

e sada mi reci sta bi bio razlog da neko promjeni tako cehru, ako nije znanje samo u pitanju... sta je falilo tom tradicionalnom bosanskom islamu u odnosu na onaj koji sada oni uzimaju sada za svoju praksu? Kazem ljudima sustina ista, forma malo drugacija... nasa forma bliza malo hanefijskom meshebu, a njihova hanbelijskom. A obje skole priznate i poznate u islamu... sloboda izbora... neko vjeru uzme malo tvrdje neko malo mekse ali to je to :D
s-iou-x

#293 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Dobro da nastavimo, nemam se vremena osvrtati na neko dodatna podpitanja. Mislim ko poznaje tematiku shvatice o cemu se radi. Evo ovako je tekao nas razgovor:

s-iou-x : Evo za tebe pitanje Shalaedine cisto vjerske prirode; kako se na arapskom jeziku, pod islamski, zahvaljuje Bogu i covjeku a kako samo Bogu?

shalaedin; Kada se zahvaljujes Bogu kazes Elhamdulillah nastalo spajanjem rijeci Hamd i rijeci Allah. Hamd znaci "hvaljen ili hvale vrijedan" i rijec je koja se striktno koristi tj. namjenski za hvaljenje velicine Bozije. Dok se nekome covjeku zahvaljujes sa rijecima "šukurake", sto znaci "hvala ti" i ova se rijec upotrebljava kada se zahvaljujes muskarcu a zeni sa "šukuraki". Otud je i kod nas uzrečica šučur.

s-iou-x : Odlicno si ovo obrazlozio Shalaedine. Hajde mi sada odgovori kako je ime posljednjem poslaniku islama i sta mu znaci ime?
shalaedin; Muhammed s.a.v.s. pečat svih poslanika, zadnji boziji poslanik cije ime nosi znacenje "hvaljeni", nastalo iz izvedenice Hammed koja ima korijen u rijeci "hamd". Njegovo se ime spominje cak i u bibliji kao "peraklit". Sto na grckom znaci takodje rijec Muhammed ili hvaljeni.

Kako sad ovo? Vidis da Mhammed znaci onaj koji je mnogo hvaljen od korijena HMD tj hamd a rekao si da se tako samo Bogu zahvaljuje. Hajde pitaj te tvoje vehabije pa mi javi i da nastavimo.
Last edited by s-iou-x on 22/02/2009 09:33, edited 1 time in total.
s-iou-x

#294 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

Photoman obzirom da uveliko i bez stida koristis slovo W a ujedno izbjegavas dz.s. imam i za tebe nekoliko pitanja. Sta je Kur'an? Sta znaci kuranski harf, ajet i sura?
s-iou-x

#295 Re: Vehabism u Bosnia

Post by s-iou-x »

sarajevoxxxx hajde mi reci posteno da li ti zavrces pantalone? Da li te silne vehabije, hafizi i profesori zavrcu pantalone i zasto?
Da ti kazem sarajevoxxxx bice kurvi i alkoholicara koje ce Bog uvesti u dzenet, znas to!? Bice hafiza, mudzahedina i profesora a koje ce Bog uvesti u dzehenem, znas i to jel de!?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#296 Re: Vehabism u Bosnia

Post by dr.gog »

s-iou-x wrote:sarajevoxxxx hajde mi reci posteno da li ti zavrces pantalone? Da li te silne vehabije, hafizi i profesori zavrcu pantalone i zasto?
Da ti kazem sarajevoxxxx bice kurvi i alkoholicara koje ce Bog uvesti u dzenet, znas to!? Bice hafiza, mudzahedina i profesora a koje ce Bog uvesti u dzehenem, znas i to jel de!?
Dobro jutro :) .Ovakav način obraćanja u diskusiji je u najmanju ruku neukusan.
http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html

@sioux ,@pietje _bel opomena pred ban (7)dana.
Razlog: provociranje,začatavanje
:kravata:
zonbirile

#297 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

@shaleadin

koji odron ti u propagiranju vehabija ,pozivaš na širenje vidika i znanje.Pa kotradiktoran si sav,a ovo je blam.O koje m znanju ,sem o vjeri govoriš.Pa poslao sam ti HDI ,na kvarno si odgovorio.Pa od 1,5 milijardu muslimana,preko 1 milijarde živi ispod dostojanstva čovjeka.Generalno svima potrebna reforma i modernizacija,kao najbolji poticaj da prevaziđu svoje inhibicije,i frustracije svijetom oko sebe i svojim mjestom u njemu.Više od 90% toga nije ni svjesno,jer ih manipulatori i lažovi ubjeđuju da žive u svijetu ,najboljem od svih svijetova,a što nije bolje krivi im Izrael,Amerika,kriščani,šiiti,drugi i drugačiji.Žalosno je da si pao i ti u taku ublehu,laž,a postaješ saučesnik u zločinačkom poduhvatu.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#298 Re: Vehabism u Bosnia

Post by dr.gog »

zonbirile wrote:@shaleadin

koji odron ti u propagiranju vehabija ,pozivaš na širenje vidika i znanje.Pa kotradiktoran si sav,a ovo je blam.O koje m znanju ,sem o vjeri govoriš.Pa poslao sam ti HDI ,na kvarno si odgovorio.Pa od 1,5 milijardu muslimana,preko 1 milijarde živi ispod dostojanstva čovjeka.Generalno svima potrebna reforma i modernizacija,kao najbolji poticaj da prevaziđu svoje inhibicije,i frustracije svijetom oko sebe i svojim mjestom u njemu.Više od 90% toga nije ni svjesno,jer ih manipulatori i lažovi ubjeđuju da žive u svijetu ,najboljem od svih svijetova,a što nije bolje krivi im Izrael,Amerika,kriščani,šiiti,drugi i drugačiji.Žalosno je da si pao i ti u taku ublehu,laž,a postaješ saučesnik u zločinačkom poduhvatu.
Bojim se da od drveta šumu ne vidite :) Ljudi šta vam je :oops: :?

Otvorite kakvu novu temu, ima li ikakvih diskusija osim ovih deathmatcheva bez ikakvog respekta?
shalaedin

#299 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

[quote="zonbirile"]@shaleadin

koji odron ti u propagiranju vehabija ,pozivaš na širenje vidika i znanje.Pa kotradiktoran si sav,a ovo je blam.O koje m znanju ,sem o vjeri govoriš.Pa poslao sam ti HDI ,na kvarno si odgovorio.Pa od 1,5 milijardu muslimana,preko 1 milijarde živi ispod dostojanstva čovjeka.Generalno svima potrebna reforma i modernizacija,kao najbolji poticaj da prevaziđu svoje inhibicije,i frustracije svijetom oko sebe i svojim mjestom u njemu.Više od 90% toga nije ni svjesno,jer ih manipulatori i lažovi ubjeđuju da žive u svijetu ,najboljem od svih svijetova,a što nije bolje krivi im Izrael,Amerika,kriščani,šiiti,drugi i drugačiji.Žalosno je da si pao i ti u taku ublehu,laž,a postaješ saučesnik u zločinačkom poduhvatu.[/quote]

stanje muslimana je iskljucivo stanje kojem su oni sami doprinjeli. Sad cu ti objasniti i zasto.
U Kur`anu se kaze:
«Allah neće izmjeniti stanje jednog naroda, sve dok se taj narod sam ne izmjeni»
Muslimani su bili stub civilizacije u svijetu kada su se najvise drzali vjere i znanja. Kada su muslimani imali astronome, hirurge, zoologe, matematicare i jos mnogo sto sta. Evropa je grcala u inkviziciji i pod kapom crkve. O tadasnjoj evropi necu da govorim. Ali ljudi kao mi zaboravljamo recimo Spaniju koja je bila 800 godina pod maurskom kontrolom ili Siciliju koja je bila 500 godina. Takodje zaboravljamo sta je Bosna bila u naucnom smislu za mnoge oko nje. U Kur`anu su prve riječi upute bile rijeći iz sure Al-Alaq :
1. Ući ili Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,*
2. stvara čovjeka od ugruška!
3. Ući ili Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
4. koji poučava peru,
5. koji čovjeka poučava onome što ne zna.
Znaći Kur`an je nalozio muslimanima da uće i uće da sticu znanja. Nisu ta znanja morala biti samo serijatska vec i ona koja bi koristila ljudima. sami poslanik s.a.v.s. je spominjao vaznost znanja za muslimane kako je rob ucenjak bolji od roba koji je poboznjak. Zamislite generaciju muslimana u kojoj je svaki drugi musliman bio hafiz Kur`ana. Koliko danas medju muslimanima ima hafiza u bosni ih mozda ima par stotina na 2 milijuna ljudi. A tek da negovorimo u svijetu. To je golema razlika. Kako poslje ovoga dalje. Mnogi od nas nemaju ni osnovna znanja o vjeri a usude se pricati o tome. Hocu da ti kazem tada su ljudi ucili znanje, praktikovali ga i tada su muslimani poducavali sebe tudjem znanju i prenosili ga. Nezaboravimo samo broj dijela koji su upravo muslimani preveli sa grckog i perzijskog i spasili ih od njihovog nestanka. Ali danas je to vec puno drugacije. Kaze se u jednom hadisu poslanika s.a.v.s. Allah ce uzdignuti znanje smrcu ucenjaka, tako da ce se do znanja dolaziti pitajuci neznalice o tome, a to ce ih znanje odvoditi u zabludu". Znanje je uslov za ispravnost dijela. Ti nemozes voziti dobro auto ako o tome nemas znanje. Da te neko ubaci u njega i stavi na kakvu raskrsnicu glavu bi zijanio ako nebi znao voziti. Muslimana ce biti i vise nego sto je i sada. To je najvitalnija vjera svijeta, ciji broj sljedbenika vrtoglavo raste. Ali pored toga sto je i najvitalnija upravo najveci broj njenih sljedbenika zivi nepismeno i pod teskim zivotnim uslovima, pod tiranijama svojih carica koji stiti Zapad iz potrebe da se okoristi bogatstvima tih zemalja. Znanje je uslov da bi i vjera zdrava bila. Nemoze musliman koji ne zna nista o namazu ispravno namaz obaviti. A kako ce ispravno vjerovati ako o imanskim sartovima nista ne zna, ako ne zna akidu (osnov islamskog vjerovanja). Kako ce jedan musliman obaviti ijedan islamski sart (kelime i sehadet, namaz, zekat, post, hadz). A tek biti bogobojazan prema bogu. Ako o tome nista ne zna. Nikako.
Stanje muslimana se izmjenilo zbog njih samih, oni koji su upravo jedni na druge gledali muslimane kao na nemuslimane (zbog razlicitih tumacenja u vjeri) i tekfirili ih i koji su sljedili vjeru po svojim strastima doveli su vremenom da se ovaj ummet muslimana raspadne, da nestane znanje i da muslimanima danas bude gore nego prije. Danas imas pod kapom islama i one koji jesu muslimani i koji nisu. Danas imas podjele na sunnije, sije, sufije, vehabije, behanije, ahmedije, tekfirije, haridzije, mutezelije i tako dalje. U Islamu ce biti samo oni koji neprelaze norme Islama koji je utemeljio Kur`an i Sunnet praksa poslanika s.a.v.s.

Znanje olaksava zivot i gura zivot naprijed, svakako da treba biti na cijeni. Jer covjek sto vise zna on je sposobniji i da zivi. Islam zahtijeva od muslimana konstantno ucenje i islam je taj koji je prve ljude ujedinjavao. Islam nepoznaje rasizam i fasizam. Islam nema napadacku retoriku i Islam nije takav kakvim ga mnogi nastoje prikazati. Muslimanu je prvom zabranjeno da zapocinje kavgu, da cini nepravdu i da ljude diskriminira. Islam poznaje dvije podijele ljudi na dobre i lose i na vjernike i nevjernike medju njima. U Kur`anu je receno da ce svak koji je vjerovao u Allaha onako kako mu dolikuje ma bio on Jevrej, Krscanin ili Sabejac uci u dzenet. Ali kako dolikuje da se vjeruje u Allaha mislim da o tome Kur`an najbolje govori.
Last edited by shalaedin on 22/02/2009 13:03, edited 1 time in total.
shalaedin

#300 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

[quote="s-iou-x"]Dobro da nastavimo, nemam se vremena osvrtati na neko dodatna podpitanja. Mislim ko poznaje tematiku shvatice o cemu se radi. Evo ovako je tekao nas razgovor:

s-iou-x : Evo za tebe pitanje Shalaedine cisto vjerske prirode; [u][b]kako se [/b][/u]na arapskom jeziku, [u][b]pod islamski, zahvaljuje Bogu[/b][/u] i covjeku a kako samo Bogu?

shalaedin; Kada se zahvaljujes Bogu [u][b]kazes Elhamdulilla[/b][/u]h nastalo spajanjem rijeci Hamd i rijeci Allah. [u][b]Hamd znaci "hvaljen ili hvale vrijedan" i rijec je koja se striktno koristi tj. namjenski za hvaljenje velicine Bozije. Dok se nekome covjeku zahvaljujes sa rijecima "šukurake"[/b][/u], sto znaci "hvala ti" i ova se rijec upotrebljava kada se zahvaljujes muskarcu a zeni sa "šukuraki". Otud je i kod nas uzrečica šučur.

s-iou-x : Odlicno si ovo obrazlozio Shalaedine. Hajde mi sada odgovori [u][b]kako je ime posljednjem poslaniku islama i sta mu znaci ime?[/b][/u]
shalaedin; [u][b]Muhammed s.a.v.s. [/b][/u]pečat svih poslanika, zadnji boziji poslanik cije [u][b]ime nosi znacenje "hvaljeni", [/b][/u]nastalo iz izvedenice Hammed [u][b]koja ima korijen u rijeci [/b][/u]"[u][b]hamd"[/b][/u]. Njegovo se ime spominje cak i u bibliji kao "peraklit". Sto na grckom znaci takodje rijec Muhammed ili hvaljeni.

Kako sad ovo? Vidis da Mhammed znaci onaj koji je mnogo hvaljen od korijena HMD tj hamd a rekao si da se tako samo Bogu zahvaljuje. Hajde pitaj te tvoje vehabije pa mi javi i da nastavimo.[/quote]

Izvedenica rijeci nije isto sto i sama rijec. Kao sto nisu hamd i elhamdulillah dvije iste rijeci. Tako nisu ni hamd i Muhammed.
Imena Muhammed i Ahmed izvedena od glagola ''hamida'' ili imenice ''hamd'' (hvala). Dakle, oba imena bi značila ''onaj koji je hvaljen, slavljen''. Ti nemozes razumjeti i pojmiti tu razliku. I ja je varim tesko. Ali neki biti lingvisticar arapskog jezika to bolje mogao objasniti od mene. Ali sam ti rekao sta znaci. A ti meni obrazlozi bolje.
Locked