Vehabism u Bosnia

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
shalaedin

#251 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Hrast wrote:
shalaedin wrote:napomena hrastu:

"rakija ako je prisutna u bosni 500 godina to neznaci da je ona u islamu dozvoljena niti kao takva da treba biti. Zabranjeno je piti, a ko pogrijesi i popije ucinio je veliki grijeh.
sejtan je prisutan na zemlji ihahaj pa to ne znaci da trebamo sljediti njegov put. "
Onda su ti i dedo i pradedo i cukundedo itd. najvjerovatnije u dzehemenu. Bas lijepo. (Naravno, samo ukoliko se radi rakije zaradjuje "vjecna vatra")
Ako to javno cini bez stida onda zavredjuje adekvatnu serijatsku kaznu a to je bicevanje.
Primjetis li sad, naknadno citajuci ovo sto si napisao, svu nakaradnost vlastite, bolesne ideologije?

Ako su se tvoji islamski fanatici iz El-mudzahida za ovo borili onda slobodno nisu morali da dolaze jer je svaki srpski rezim deset puta bolji od ovog nakaradnog islamizma.
Joj kadije da ti mozda nisi Bog, Mesija ili sta vec da znas ko ide u raj ili pakao. Rekao sam da je to veliki grijeh, a ne grijeh koji covjeka izvodi iz vjere. Razlika je u tome golema.
A sto se tice bolesne ideologije ja samo prenosim islamski stav prema tome grijehu.

Islamski fanatici su se borili kako bi pomogli B.muslimane i njihovu borbu, a ne da uvedu serijat. Ako ti je i srpski rezim bolji od nakaradnog islamizma onda idi lizi se srbima, nasuproto cinjenici da je upravo zbog njih u BIH-a bio rat i poginulo 250 000 ljudi.
zonbirile

#252 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

@shaeladin

majstore,ti opet o sebi,a ne odgovori kako i od čega žive mama ninđa,babo brada i djece 2,3-je u stanu u gradu.Ninđa po defaultu ne radi.Mahalanja ima,ali eto ako nije 5 glava,od čega žive.
shalaedin

#253 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

s-iou-x wrote:Sliku o Poslaniku islama Muhamedu a.s. ljudi su dobili, na osnovu onoga sto vi govorite a vase znanje o Muhamedu a.s. gledano s religijske strane je nistavno i primitivno. Muslimani su kroz svoju povijest poznati po toleranciji prema drugacijem, sve kulture i religije mogle su prezivjeti sa islamom i muslimanima, medutim danas kako se pojavise vehabije ne da nemogu druge religije nego ni muslimani koji nisu vehabiten nisu na miru. Poznato je da je Muhamed a.s. dozvolio da krscanski misionari obave molitvu u dzamiji po svome obicaju. Moze li iko zamisliti da su to vehabije spremne dopustiti? Ne da nisu spremne krscanima to dopustiti nego i ako ste musliman pa ako npr. samo klanjate drugacije u sredinama gdje su oni jaki postoji mogucnost da budete napadnuti.

Evo za tebe pitanje Shalaedine cisto vjerske prirode; kako se na arapskom jeziku, pod islamski, zahvaljuje Bogu i covjeku a kako samo Bogu?
Kada se zahvaljujes Bogu kazes Elhamdulillah nastalo spajanjem rijeci Hamd i rijeci Allah. Hamd znaci "hvaljen ili hvale vrijedan" i rijec je koja se striktno koristi tj. namjenski za hvaljenje velicine Bozije. Dok se nekome covjeku zahvaljujes sa rijecima "šukurake", sto znaci "hvala ti" i ova se rijec upotrebljava kada se zahvaljujes muskarcu a zeni sa "šukuraki". Otud je i kod nas uzrečica šučur.

Sto se tice boldiranog teksta mislim da opet generalizujes stvari tj. prema pojedincima pravis sliku o kolektivitetu. Niko nekaze da nema pojedinaca koji pretjeruju, ali nemozes sve trpati u isti kos prema tome. navedi mi primjer gdje su muslimani pustili nemuslimana da ucini sirk u dzamiji tj. da obavi svoju molitvu na sebi adekvatan nacin. Takve primjere islamske tolerancije prema nemuslimanima mi nije poznat. Pa mi eto navedi neki primjer. Upoznaj me. Nasa tolerancija prema nemuslimanima se ocitovala hiljadu puta na hiljadu drugih nacina, pa i u zadnjem ratu pa i poslje rata. Mnogo je tu pozitivnih primjera iz naseg zajednickog zivota sto u arapskim zemljama sto ovdje u bosni. O toleranciji muslimana prema nemuslimanima govori i broj nemuslimana u mnogim arapskim zemljama ciji broj prelazi milione.
zonbirile

#254 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

@ shaleadin
tolerancija prema nemuslimanima se ocitovala hiljadu puta na hiljadu drugih nacina, pa i u zadnjem ratu pa i poslje rata. Mnogo je tu pozitivnih primjera iz naseg zajednickog zivota sto u arapskim zemljama sto ovdje u bosni. O toleranciji muslimana prema nemuslimanima govori i broj nemuslimana u mnogim arapskim zemljama ciji broj prelazi milione.
shalaedin

Pošalji privatnu porukuWeb stranicaMSNM/WLMYIM

reci mi da se šališ,ili ti nije dobro.
shalaedin

#255 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

zonbirile wrote:@ shaleadin
tolerancija prema nemuslimanima se ocitovala hiljadu puta na hiljadu drugih nacina, pa i u zadnjem ratu pa i poslje rata. Mnogo je tu pozitivnih primjera iz naseg zajednickog zivota sto u arapskim zemljama sto ovdje u bosni. O toleranciji muslimana prema nemuslimanima govori i broj nemuslimana u mnogim arapskim zemljama ciji broj prelazi milione.
shalaedin

Pošalji privatnu porukuWeb stranicaMSNM/WLMYIM

reci mi da se šališ,ili ti nije dobro.
a što sam poludio?

https://www.cia.gov/library/publication ... index.html
shalaedin

#256 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

zonbirile wrote:@shaeladin

majstore,ti opet o sebi,a ne odgovori kako i od čega žive mama ninđa,babo brada i djece 2,3-je u stanu u gradu.Ninđa po defaultu ne radi.Mahalanja ima,ali eto ako nije 5 glava,od čega žive.
Pa od necega zive, otkud ja znam od cega zive nije sigurno od brade, kratkih pantalona i marama. snalaze se...

inace da je tako nas povodljivi narod bi poletio za parama u dzamije. kad su mogli zbog somuna u ratu u dzamiju da idu mogi radi toga.
Hrast

#257 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

s-iou-x wrote:Neka spominje 60 minuta i ko god hoce, znam da ih nije bilo aktivnih boraca vise od 50 ili maksimum 100, mozda su se mijenjali pa jedni dolazili a drugi odlazili to neznam. Da nisi mozda u tu cifru uracunao sve te silne humanitarce koji su pokupili lovu i nase dobre ribe pa lagano u aksamluke :lol: . Najbrojnije i najbolje brigade ARBiH imale su 2.000 boraca ili malo vise a da odred ima 3-4 hiljade!? Nasmijavas me, jer u tom slucaju zvali bi se brigada ili divizija a ne odred. Ovo me malo podsjeca na preuvelicavanje Handzar divizije, brojala oko 6.000 vojnika da bi na kraju pojedini baratali cifrom od 20.000 vojnika, van pameti. Jos malo pa ce i el-mudahedin imati 5.000 i na kraju zavrsiti sa 20. 000 boraca :razz: .
Jarane, nije tema, ali Handzar-Divizija je bila brojcano najveca "Waffen SS divizija" Treceg Rajha, brojala je izmedju 21 i 22 000 boraca. Tako bar stoji u ovim njemackim izvorima.
Hrast

#258 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

shalaedin wrote:
zonbirile wrote:

"rakija ako je prisutna u bosni 500 godina to neznaci da je ona u islamu dozvoljena niti kao takva da treba biti. Zabranjeno je piti, a ko pogrijesi i popije ucinio je veliki grijeh. Ako to javno cini bez stida onda zavredjuje adekvatnu serijatsku kaznu a to je bicevanje.
sejtan je prisutan na zemlji ihahaj pa to ne znaci da trebamo sljediti njegov put. "

tačno toliko,koliko i islam,ali to samo kazuje da islam od Malezije do Bosne ne može biti isti,i da može biti tumačen i prakticiran shodno podneblju,mentalitetu i običajima.Čovjek je središte svemira i njemu se sve podređuje,upravo te gluposti koje valjaš,govore o želji podčinjavanja i uvođenja "jednoobraznog" islama na planeti.Nije to samo rakija,znamo svi,a mnogi osjećaju da to što ti braniš i propagiraš nije u skladu sa životom i tradicijom bosanskog muslimana.
Pogledajmo,onako narodski,jednostavno,bosanski pragmatično.Piti jeste grijeh,ali naši muslimani su bili odani,jaki u vjeri,vjerni sultanu i carevini,mnogo više i duže od onih "pravih" koji ne piju,jer jednostavno nije im to tradicija.Pa ko je činio veći grijeh.
Pa ok pili su i neki nisu pili, ali budi siguran da su za vrijeme osmanlija redovno mlaceni bili. Nije se pilo a da se zato nije snosila adekvatna kazna ako se to javno cinilo.
Vidi ispricacu ti jednu poucnu pricu:

Bio je jedan ashab cije je ime bilo Abdullah. On bi dosao poslaniku s.a.v.s. i rekao bi mu ja sam dosao nesto da ti poklonim jer ja tebe volim. Pa bi mu donjeo stvar koja nije placena, pa bi mu rekao plati ti. Poslanik s.a.v.s. bi se na to nasmijao. Taj ashab je pio, nekada i toliko da nije znao glavom dje udara. Jednom tako su ga doveli pred poslanika s.a.v.s. i po ko zna koji put su ga kaznili radi njegovog grijeha. On bi dobio ono sto je zakon i zasluzio za javno pijancenje. Jedan je ashab rekao za Abdullaha u poslanikovom prisustvu: " Allah ga prokleo kada non stop ponavlja isti grijeh a pouku ne uzima". na to mu je poslanik s.a.v.s. rekao : " ne pomazi sejtanu protiv svoga brata, ne znas ti koliko on voli Allaha i svoga poslanika". Znaci covjek nesmije biti iskljuciv kada vidi tudju manu i proklinjati i distancirati se od njega, jaki u vjeri moraju pomagati slabijeg i prigrliti ga. To mi danas neradimo vec se svi izolujemo. Normalno da je veci grijeh onome ko se suprostavlja sultanu i carevini. O tome koliko smo jaki u vjeri nebih smio da govorim jer imamo mnogo mana i mi smo imali u bosni svijetlih i tamnih strana nase odanosti sultanu i carevini (Bosanski ustanak ,beg Gradasevic i kompanija) Mada mogu reci da smo bili jaki upravo iz toga razloga sto smo bili najistureniji branik osmanskog carstva u Evropi i sto nam je kapa visila braneci sami sebe, a i osmansko carstvo.

Pa ok pili su i neki nisu pili, ali budi siguran da su za vrijeme osmanlija redovno mlaceni bili.
Haj da te jos malo razotkrijemo Vehabijo koji kazes da nisi Vehabija. Kazes "bili su mlaceni" radi rakije, onako kako bi i ti volio da se uvede u BiH, na Evropski kontinent, jelde?!

Haj da vidimo sta je svojevremeno pisao jedan od najuticajnijih muslimansko-bosnjackih historicara, Muhamed Hadzijahic:
Bilo bi vrlo instruktivno prouciti kako su se ove odredbe (misli se na obaveze, zabrane i propise u islamu) reflektirale na proces islamizacije, odnosno u kojoj mjeri su prihvacene od novih muslimana i njihovim potomaka.
Sigurno je da su cinjeni mnogi kompromisi, osim, cini se, kod svinjetine...Najveci kompromis pravljen je s uzivanjem alkohola. Uprskos zabrani, rakija je bila u neku ruku nacionalno pice Muslimana. Vino se neuporedivo vise izbjegavalo, ali je i tu cinjen kompromis s raznim "sirama" i tzv. hardalijom, o cemu daje vazne informacije jos za XVII stoljece emgleski diplomata Ricaut (1670. godine).
Muhamed Hadzijahic, Porijeklo bosanskih Muslimana, Sarajevo 1990, str. 81.

Pozdravicu ti dedu kad ga vidim u dzehenemu. :D

Totalno je nerealisticno misliti da je neko bosanske muslimane tukao zbog alkohola. Toga nije bilo dok nije dosla ova umno poremecena bagra. Znamo veoma dobro da je Bosna jos od uspostavljanja odzakluk-timara (a do toga je doslo neposredno nakon poraza pod Siskom 1597. godine; vidi: Imamovic, Historija Bosnjaka, Sarajevo 1996.) uzivala manje vise neku vrstu samouprave na lokalnom nivou. Spahije su bile gotovo izricito bosanskog porijekla. Dakle nije bilo pomahnitalih, pustinjskih jahaca apokalipse koji bi mogli tu da sprovode svoje kao sto sada mogu i da nekoga napadaju zbog toga sto pije alkohol, kupa se u bazenu a da nije zamotan u peskire do vrata, da vodi djevojku za ruku, i tako te ostale, za normalan svijet najnormalnije stvari na dunjaluku.

Ali sto je najsmjesnije, i sami Turci su pili! :D U sred fuckin kalifata se tocila "RAKI" :D Tako da su tek pojedini sultani, kao na primjer propali nesposobnjakovic Murat III., uvodili restriktivne mjere, zatvarali kafice, kaznjavali zene koje nisu izgledale ko nindze, itd..

Eto..toliko i o toj nebulozi koju prosipas ti i tvoji ubaceni "burazeri" ..
Last edited by Hrast on 20/02/2009 15:00, edited 2 times in total.
zonbirile

#259 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

@shaledin

moj čoek nisi maknuo dalje od Pazarića i sve sudiš po sebi u svakom postu.Lažu te da živiš u svijetu,najboljem od svih svijetova.U Istanbulu najveći derneci za Bajram,N.Godinu-sex,droga,alkohol,nije moje,a pogotovo tvoje da sudim,ali eto oni vole,a usput su svi muslimani.I kod nas je dernek u to doba,e jebi što jest,jest ne možeš ninđu odvesti u kafanu,ni ne vodi je,ali pusti nas da živimo ono što volimo.Kada će više instalirati one štange i kod nas u Sarajevu,ne mora u Dobrinju.
Hrast

#260 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

shalaedin wrote:
Hrast wrote:

"rakija ako je prisutna u bosni 500 godina to neznaci da je ona u islamu dozvoljena niti kao takva da treba biti. Zabranjeno je piti, a ko pogrijesi i popije ucinio je veliki grijeh.
Onda su ti i dedo i pradedo i cukundedo itd. najvjerovatnije u dzehemenu. Bas lijepo. (Naravno, samo ukoliko se radi rakije zaradjuje "vjecna vatra")
Ako to javno cini bez stida onda zavredjuje adekvatnu serijatsku kaznu a to je bicevanje.
Primjetis li sad, naknadno citajuci ovo sto si napisao, svu nakaradnost vlastite, bolesne ideologije?

Ako su se tvoji islamski fanatici iz El-mudzahida za ovo borili onda slobodno nisu morali da dolaze jer je svaki srpski rezim deset puta bolji od ovog nakaradnog islamizma.
Joj kadije da ti mozda nisi Bog, Mesija ili sta vec da znas ko ide u raj ili pakao. Rekao sam da je to veliki grijeh, a ne grijeh koji covjeka izvodi iz vjere. Razlika je u tome golema.
A sto se tice bolesne ideologije ja samo prenosim islamski stav prema tome grijehu.

Islamski fanatici su se borili kako bi pomogli B.muslimane i njihovu borbu, a ne da uvedu serijat. Ako ti je i srpski rezim bolji od nakaradnog islamizma onda idi lizi se srbima, nasuproto cinjenici da je upravo zbog njih u BIH-a bio rat i poginulo 250 000 ljudi.

Vehabijo, ne lazi! Poginulo je ukupno oko 100 000 ljudi..od toga 67 000 Bosnjaka ( http://www.idc.org.ba/aboutus.html ). Eto opet sam te uhvatio u lazi, zar nije i laz haram u islamu?

A srpski rezi je sto puta bolji od nakaradnog islamizma u kojem se ljudi bicuju jer su popili kap rakije, u kojem ti ruku odsjeku kad ukrades..npr..jabuku, u kojem se ritualno, na fudbalskim stadionima, ljudima rezu vratovi (vidi Saudijska Arabija), itd..Pa deset puta je bolji zivot pod srpskom vlascu u sandzaku.
Hrast

#261 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

zonbirile wrote:@shaledin

moj čoek nisi maknuo dalje od Pazarića i sve sudiš po sebi u svakom postu.Lažu te da živiš u svijetu,najboljem od svih svijetova.U Istanbulu najveći derneci za Bajram,N.Godinu-sex,droga,alkohol,nije moje,a pogotovo tvoje da sudim,ali eto oni vole,a usput su svi muslimani.I kod nas je dernek u to doba,e jebi što jest,jest ne možeš ninđu odvesti u kafanu,ni ne vodi je,ali pusti nas da živimo ono što volimo.Kada će više instalirati one štange i kod nas u Sarajevu,ne mora u Dobrinju.
Da te on pusti! Ih, pa on misli da te treba izbicevati, najvjerovatnije javno, kada te uhvate s pivom u ruci. :D
zonbirile

#262 Re: Vehabism u Bosnia

Post by zonbirile »

@hrast

vidi koji odron,Sarajevo imalo striptiz u Hamam baru,Karmen Bristol,sada niko ne smije ni da pita za nešto slično,a to bilo prije olimpijade.Lafo kakaju o turizmu,moj je poklik -štangu u kafane.
Hrast

#263 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

Jes da je fasisticki BN ali svjedok je Arap, pa kako god.

http://www.youtube.com/watch?v=N6XN0M8m ... re=related

Eto, na koji nacin se rekrutiraju islamski ratnici koji su onda ratovali u Afganistanu, Ceceniji, Bosni, itd..

Najsmjesnije je to sto je srpska propaganda jos prije rata trubila o "zelenoj transverzali", "dzihad-ratnicima", itd., dakle u vrijeme kada ih jos nije bilo, opravdavajuci time velikosrpsku osvajacju politiku. Onda dodjose ovi i na kraju ispade da su cetnici ustvari branili Evropu od islamizma...iako 90% boraca ARBiH nije ímalo veze s mudzahedinima i islamskim fundamentalizmom.
shalaedin

#265 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Hrast wrote:
shalaedin wrote:

Vehabijo, ne lazi! Poginulo je ukupno oko 100 000 ljudi..od toga 67 000 Bosnjaka ( http://www.idc.org.ba/aboutus.html ). Eto opet sam te uhvatio u lazi, zar nije i laz haram u islamu?

A srpski rezi je sto puta bolji od nakaradnog islamizma u kojem se ljudi bicuju jer su popili kap rakije, u kojem ti ruku odsjeku kad ukrades..npr..jabuku, u kojem se ritualno, na fudbalskim stadionima, ljudima rezu vratovi (vidi Saudijska Arabija), itd..Pa deset puta je bolji zivot pod srpskom vlascu u sandzaku.
Nisam slagao mislim da je to najcesce spominjana brojka zrtava u BiH-i. Zato sam je i spomenuo. A ta lista koju si ti postavio je popljuvana od strane medija i pojedinih univerzitetskih profesora kao sto su Smail Cekic, profesor na FPN i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava radi toga sto nisu uzeli u obzir mnoge kriterije. U ratnom Sarajevu je bilo 10 000 civilnih zrtava od toga djece, u Srebrenici broj zrtava sa 14 000 je pao na 8 000 zrtava, nije se uzeo u obzir broj bratzncana, Vlasenicana i drugih stanovnika istocne bosne koji su nasli spas u tome gradu,a ne zna se kako su skoncali. Ako saberemo to je vec 18 000 ljudi. Dok na listi IDC broj civilnih zrtava je nesto veci od 40 000. Podatci se nisu obradjivali od opstine do opstine, nisu se u obzir uzeli ljudi koji se vode na popisu nestalih i tako dalje, cak se nije racunao ni priliv izbjeglica u pojedine dijelove Bosne kao sto su Srebrenica, Zepa i Gorazde i u neke druge gradove i njihova pogibija, cak ni oni koji su umrli radi gladi, od posljedica nanosenja tjelesnih povreda maltretiranjem i td . I sami Tokaca je rekao za listu da ona nije konacna i da ce se ici u provjeru podataka. Sa tom listom se pozurilo i sigurno je da ce ona dozivjeti svoju reviziju.

64.036 poginulih su Muslimani. Ubijena su 30.633 pripadnika Armije BiH . to je podatak sa njegove liste. Mislis li da je relevantan... nebih rekao.

a ti idi hrastinjo pa se sa srbima lizi, mos i s ovim nasim a mozes i sa ovim u sandzaku. ni ovih 100 hiljada zrtava tebi nije dovoljan razlog da takav rezim dovodes u poredbu sa nekim serijatskim.
Hrast

#266 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

shalaedin wrote:
Hrast wrote:
shalaedin wrote:

Nisam slagao mislim da je to najcesce spominjana brojka zrtava u BiH-i. Zato sam je i spomenuo. A ta lista koju si ti postavio je popljuvana od strane medija i pojedinih univerzitetskih profesora kao sto su Smail Cekic, profesor na FPN i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava radi toga sto nisu uzeli u obzir mnoge kriterije. U ratnom Sarajevu je bilo 10 000 civilnih zrtava od toga djece, u Srebrenici broj zrtava sa 14 000 je pao na 8 000 zrtava, nije se uzeo u obzir broj bratzncana, Vlasenicana i drugih stanovnika istocne bosne koji su nasli spas u tome gradu,a ne zna se kako su skoncali. Ako saberemo to je vec 18 000 ljudi. Dok na listi IDC broj civilnih zrtava je nesto veci od 40 000. Podatci se nisu obradjivali od opstine do opstine, nisu se u obzir uzeli ljudi koji se vode na popisu nestalih i tako dalje, cak se nije racunao ni priliv izbjeglica u pojedine dijelove Bosne kao sto su Srebrenica, Zepa i Gorazde i u neke druge gradove i njihova pogibija, cak ni oni koji su umrli radi gladi, od posljedica nanosenja tjelesnih povreda maltretiranjem i td . I sami Tokaca je rekao za listu da ona nije konacna i da ce se ici u provjeru podataka. Sa tom listom se pozurilo i sigurno je da ce ona dozivjeti svoju reviziju.

64.036 poginulih su Muslimani. Ubijena su 30.633 pripadnika Armije BiH . to je podatak sa njegove liste. Mislis li da je relevantan... nebih rekao.

a ti idi hrastinjo pa se sa srbima lizi, mos i s ovim nasim a mozes i sa ovim u sandzaku. ni ovih 100 zrtava tebi nije dovoljan razlog da takav rezim dovodis u poredbu sa nekim serijatskim.

Cifra od 250 000 je dio ratne bosnjacke propagande. Ova druga je sastavljena poslije rata od jedne nezavisne agencije, tako da mi je ipak logicnije povjerovati ovu drugu.

Sve koji se bore za serijatski sistem treba poslati na godisnji odmor u Kubu...braca kazu da im je lijepo tamo bilo.
shalaedin

#267 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Pa ti ne znas kako je ta lista nastala, a uopste raspravljas o njoj. Ljudi obisli mezarja, pogledali koji rodni list i smrtovnicu, posjetili par institucija vjerskih te malo bolnica i utvrdili listu.
Hrast

#268 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

shalaedin wrote:Pa ti ne znas kako je ta lista nastala, a uopste raspravljas o njoj. Ljudi obisli mezarja, pogledali koji rodni list i smrtovnicu, posjetili par institucija vjerskih te malo bolnica i utvrdili listu.
A kako je nastala ova druga od 250 000 ljudi?

Ustvari se ne zelim s tobom raspravljati o ovome jer je sporedno i ti samo pokusavas da skrenes sa teme. Sta ono bi s alkoholom i bicevanjem? Haj ponovi Tita ti..
shalaedin

#269 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Hrast wrote:Jes da je fasisticki BN ali svjedok je Arap, pa kako god.

Eto, na koji nacin se rekrutiraju islamski ratnici koji su onda ratovali u Afganistanu, Ceceniji, Bosni, itd..

Najsmjesnije je to sto je srpska propaganda jos prije rata trubila o "zelenoj transverzali", "dzihad-ratnicima", itd., dakle u vrijeme kada ih jos nije bilo, opravdavajuci time velikosrpsku osvajacju politiku. Onda dodjose ovi i na kraju ispade da su cetnici ustvari branili Evropu od islamizma...iako 90% boraca ARBiH nije ímalo veze s mudzahedinima i islamskim fundamentalizmom.
Pa ti nisi normalan ja ti stavim snimke prema kojim nam optuzuju generale u Hagu za krsenje metoda ratovanja i prema kojim nam zapadni analiticari govore da je Al Kaida bila prisutna ovdje. Ti meni stavis snimak BN televizije...

Za njihov dolazak krivi Aliju i iste te Srbe koji su svo sranje u BiH-a zakuhali kao sto su i u Sloveniji i Hrvatskoj. Da nije bilo rata nebi bilo ni njih niti bi ja i ti vodili pricu o tome.
Hrast

#270 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

shalaedin wrote:

Pa ti nisi normalan ja ti stavim snimke prema kojim nam optuzuju generale u Hagu za krsenje metoda ratovanja i prema kojim nam zapadni analiticari govore da je Al Kaida bila prisutna ovdje. Ti meni stavis snimak BN televizije...

Za njihov dolazak krivi Aliju i iste te Srbe koji su svo sranje u BiH-a zakuhali kao sto su i u Sloveniji i Hrvatskoj. Da nije bilo rata nebi bilo ni njih niti bi ja i ti vodili pricu o tome.
Alija je kriv sto je dopustio da dodju, ali mozda njihov dolazak i nije mogao sprijeciti, tako da necu da ga optuzujem jer se ne zna, ali on ih u svakom slucaju nije rekrutirao niti je imao ikakvog uticaja na nacin rekrutacije, a ni na njihove zlocine.

A sto se Srba tice, pa za njihovu propagandu veceg poklona od mudzahedinskih zlocina nije moglo biti. Nek vam se zahvale..nadam se kojom granatom na ono El-Fahdovo leglo terorista.

Nego, kad ce se bolan ici na rusenje Husrev Begovog turbeta? Jesu li braca vec nesto konkretno isplanirala?
shalaedin

#271 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Hrast wrote:
shalaedin wrote:Pa ti ne znas kako je ta lista nastala, a uopste raspravljas o njoj. Ljudi obisli mezarja, pogledali koji rodni list i smrtovnicu, posjetili par institucija vjerskih te malo bolnica i utvrdili listu.
A kako je nastala ova druga od 250 000 ljudi?

Ustvari se ne zelim s tobom raspravljati o ovome jer je sporedno i ti samo pokusavas da skrenes sa teme. Sta ono bi s alkoholom i bicevanjem? Haj ponovi Tita ti..
Nastala je iz relevantnih ratnih podataka i po tadasnjim procjenama. nastala je u Bosnjackim krugovima kao i dobila je malo vecu sirinu nego ova navedena koja je nastala za veoma kratko vremensko razdoblje i sa manama koje sam ti spomenuo. Tako da se taj broj zrtava nije racionalno smanjio vec prepolovio.

evo sta je rekao forum o tome:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
shalaedin

#272 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Hrast wrote:
shalaedin wrote:

Alija je kriv sto je dopustio da dodju, ali mozda njihov dolazak i nije mogao sprijeciti, tako da necu da ga optuzujem jer se ne zna, ali on ih u svakom slucaju nije rekrutirao niti je imao ikakvog uticaja na nacin rekrutacije, a ni na njihove zlocine.

A sto se Srba tice, pa za njihovu propagandu veceg poklona od mudzahedinskih zlocina nije moglo biti. Nek vam se zahvale..nadam se kojom granatom na ono El-Fahdovo leglo terorista.

Nego, kad ce se bolan ici na rusenje Husrev Begovog turbeta? Jesu li braca vec nesto konkretno isplanirala?
Ma jok nije Muhammed Cengic je izmisljeni lik koji nije regrutovao nikoga... :)
Prije mudzahedina bili Kazani u Sarajevu. :D Dovoljno da se neko i za to pita.
Ma vala ja neprijatelju svome nebi takvu zahvalnicu pozelio... a kamoli bratu muslimanu.

Vidi se da si dijasporac!
Last edited by shalaedin on 20/02/2009 16:55, edited 1 time in total.
Hrast

#273 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

@shalaedin

Ne zelim se vise s tobom raspravljati o (za ovu temu) sporednim glupostima.

Evo, ovo ( http://www.youtube.com/watch?v=dvAdnW6W ... re=related ) je sustina moga misljenja.

Ako imas nesto konkretno reci o ovome bicevanju i toboznjem mlacenju Bosanaca radi alkohola i drugih "sejtanskih" zajebancija, onda ti stojim na raspolaganju, ako ne, onda je za mane diskusija gotova. Postavio si tezu po kojoj su Bosnjaci "redovno bivali mlaceni" ako bi ih se ne daj boze uhvatilo s alkoholom (osmansko doba). Ja sam je poborio, ti na to nisi nista odgovorio. Haj budi bar tolko iskren i priznaj greske..?
shalaedin

#274 Re: Vehabism u Bosnia

Post by shalaedin »

Hrast wrote:@shalaedin

Ne zelim se vise s tobom raspravljati o (za ovu temu) sporednim glupostima.

Evo, ovo ( http://www.youtube.com/watch?v=dvAdnW6W ... re=related ) je sustina moga misljenja.

Ako imas nesto konkretno reci o ovome bicevanju i toboznjem mlacenju Bosanaca radi alkohola i drugih "sejtanskih" zajebancija, onda ti stojim na raspolaganju, ako ne, onda je za mane diskusija gotova. Postavio si tezu po kojoj su Bosnjaci "redovno bivali mlaceni" ako bi ih se ne daj boze uhvatilo s alkoholom (osmansko doba). Ja sam je poborio, ti na to nisi nista odgovorio. Haj budi bar tolko iskren i priznaj greske..?
Gdje si je oborio? Cime?

Vidi prenjeo sam samo stav islama o nekim grijehovima i kako se serijat odnosi prema njima. Pa budi siguran da oni koji su takvo sto uradili za vrijeme islamske vlasti i dobili tu kaznu.

Koje greske da priznam?
Hrast

#275 Re: Vehabism u Bosnia

Post by Hrast »

Gdje si je oborio? Cime?

Haj da te jos malo razotkrijemo Vehabijo koji kazes da nisi Vehabija. Kazes "bili su mlaceni" radi rakije, onako kako bi i ti volio da se uvede u BiH, na Evropski kontinent, jelde?!

Haj da vidimo sta je svojevremeno pisao jedan od najuticajnijih muslimansko-bosnjackih historicara, Muhamed Hadzijahic:
Bilo bi vrlo instruktivno prouciti kako su se ove odredbe (misli se na obaveze, zabrane i propise u islamu) reflektirale na proces islamizacije, odnosno u kojoj mjeri su prihvacene od novih muslimana i njihovim potomaka.
Sigurno je da su cinjeni mnogi kompromisi, osim, cini se, kod svinjetine...Najveci kompromis pravljen je s uzivanjem alkohola. Uprskos zabrani, rakija je bila u neku ruku nacionalno pice Muslimana. Vino se neuporedivo vise izbjegavalo, ali je i tu cinjen kompromis s raznim "sirama" i tzv. hardalijom, o cemu daje vazne informacije jos za XVII stoljece emgleski diplomata Ricaut (1670. godine).
Muhamed Hadzijahic, Porijeklo bosanskih Muslimana, Sarajevo 1990, str. 81.

Totalno je dakle nerealno misliti da je neko bosanske muslimane tukao zbog alkohola. Toga nije bilo dok nije dosla ova umno poremecena bagra. Znamo veoma dobro da je Bosna jos od uspostavljanja odzakluk-timara (a do toga je doslo neposredno nakon poraza pod Siskom 1597. godine; vidi: Imamovic, Historija Bosnjaka, Sarajevo 1996.) uzivala manje vise neku vrstu samouprave na lokalnom nivou. Spahije su bile gotovo izricito bosanskog porijekla. Dakle nije bilo pomahnitalih, pustinjskih jahaca apokalipse koji bi mogli tu da sprovode svoje kao sto sada mogu i da nekoga napadaju zbog toga sto pije alkohol, kupa se u bazenu a da nije zamotan u peskire do vrata, da vodi djevojku za ruku, i tako te ostale, za normalan svijet najnormalnije stvari na dunjaluku.

Ali sto je najsmjesnije, i sami Turci su pili! U sred fuckin kalifata se tocila "RAKI" Tako da su tek pojedini sultani, kao na primjer propali nesposobnjakovic Murat III., uvodili restriktivne mjere, zatvarali kafice, kaznjavali zene koje nisu izgledale ko nindze, itd..

Eto..toliko i o toj nebulozi koju prosipas ti i tvoji ubaceni "burazeri" ..
Locked