smijes se pogresci u pisanju umjesto da suprostavis argumente!!artzy wrote:Biohernije?jOFLA wrote:Hajd malo u školu na koji čas biohermije, valjalo bi ti.artzy wrote:takodjer, meso u ljudskom zelucu se ne vari nego trune ...
sad u zelucu se luci HCl -hlorovodonicna kiselina,koja je tako jaka da nagriza zeljezo,a ne komad mesa,jedino sto nas spasava da i zeludac ne bude rastvoren je specijalna sluz,koju luce odrecene zljezde zeluca,i kojom je oblozena cijela zelucana stijenka i koja nas stiti od jako korozivnog djelovanja HCl-a,dalje imas enzim pepsin koji cjepa veze medju molekulama bjelancevina,razlazuci ih na jednostavnije djelove aminokiseline.hrana se iz zeluca postepeno izbacuje u duodenum.gusteraca ili pankreas,preko svojih izvodnih kanala,izlucuje enzime u duodenum,ti enzimi su tako jaki da npr.kada pri nesrecama kod kojih dolazi do jakog udara u stomak,dolazi do cjepanja/ prekidanja gusterace(jer je gusteraca postavljena tacno ispred kicmenog stupa,pa kic. stub djeluje u takvim slucajevima kao neka vrsta nakovnja preko kojeg se pankreas lomi) i izlijevanja tih enzima u trbusnu supljinu;enzimi su tako jaki da od trbusnih organa prave kasu za kratko vrijeme!!!
toliko o neprobavljivosti i trulenju mesa!