Ovako pogledao sam emisiju. I ukratko ću je prepričati, a ispravite me ako griješim. Radnja se dešava u Gornjem Vakufu. Postoje dvije škole, jedna koja se zove OŠ Gornji Vakuf, a druga OŠ Uskoplje. U prvu školu idu Bošnjaci, a u drugu Hrvati. Prije rata postojala je jedna zajednička škola, ali nakon rata na insistiranje Hrvata Gornji Vakuf je dobio novo ime Gornji Vakuf-Uskoplje (i podijeljen je nakon što su Hrvati proglasili svoju općinu Uskolje tokom rata), a tako je nastala i zasebna škola Uskoplje u kojoj idu mali Hrvati.
Novinarka pokazuje razgovor s malim Hrvatima (u OŠ Uskolje) koji svi odreda govore kako: "muslimani nisu njihovo društvo i da bi ih pretukli ako bi došli u njihovu školu", u pozadini se čuje kako "muslimane treba ubiti" (djeca su 2/3 ili 4 razred). Novinarka pita kako, zašto i sl. Hrvati odgovaraju da oni nisu njihovo društvo jer nisu iste vjere.
Nakon toga novinarka odlazi u OŠ Gornji Vakuf, i isto razgovara sa malim bošnjacima i sa jednim djetetom crncem (ne kontam otkud crnac). Uglavno, sva djeca odreda uključujući i malog crna govore da bi voljeli zajedno ići u školu sa Hrvatima.
Nakon toga novinarka razgovara sa direktorom OŠ Gornji Vakuf, Omerom (ako neko zna prezime neka napiše), koji smatra da treba postojati zajednička škola u kojoj će ići sva djeca zajedno.
Nakon toga prikazuje se situacija u Busovači i škola u kojoj direktor Hrvat ne da bošnjacima da idu, jer smatra da nema mjesta. Bošnjačka djeca idu u privatnu kuću.
Nakon toga neki hrvatski političa, zamjenik ministra sere po običaju o pravu da se živi jedno pored drugih, o školi na svom jeziku i sl. nisam mu mogao pohvatat svu šuplju priču...
Eh sad, ono što mi nije jasno od 60 minuta. Ako već žele da govore istinu, onda trebaju reći istinu, a to je da Crkva, roditelji ili škola po hrvatskom planu uči male hrvata, da treba pobiti "balije", a ne da kažu kako je HDZ kriv. Nisu valjda svi roditelji od one djece HDZ-ovci, pa da svi, uključujući i djevojčice onako razgovaraju.
Također trebaju reći da Islamska zajednica, roditelji ili škola po bosanskom planu uči djecu toleranciji, a ne da daju neku generalnu ocjenu kako su političari krivi. Svako ko je vidio razgovor s djecom, zna o čemu se radi, ali 60 minuta s dosta diplomatije da se ne bi zamjerila kaže na kraju generalnu ocjenu, umjesto da imenuje krivca, i da kaže ko nije krivac.