Hajmo realno ........moneta ?Sto ne pogledate realno, a ne da poredite babe i zabe.
tablice ?pasoši ?PDV ?DGS ? Granični prijelazi ?
Hajmo realno ........moneta ?Sto ne pogledate realno, a ne da poredite babe i zabe.
Pa zar to ista funkcionise? Na celu svih tih agencija, Esdaun imenuje ljude, jer se nasi ne mogu dogovoriti. Sipa, OSA, DGS...ne funkcionisu.manijak1 wrote:Hajmo realno ........moneta ?Sto ne pogledate realno, a ne da poredite babe i zabe.
![]()
ako sam šta sitno izostavio , izvini
![]()
ma kakviPa zar to ista funkcionise?
E vidiš .........pljeskaćeKad igra BiH, Srbi i Hrvati im zvizde.
BiH ne lici na ex-Yu nastalu nakon I svj. rata, Cehoslovacku, nastalu nakon raspada Austro-ugarske, a pogotovo SSSR, vec lici na Svicarsku, drzavu sa vjekovnom tradicijom.Firstovic wrote:Sto ne pogledate realno, a ne da poredite babe i zabe.Prenj wrote:USA i EU, samo sto se nisu raspale.Firstovic wrote:Nemoguce je imati bilo sta zajednicko, jer sva tri naroda imaju razlicite poglede i interese, i sto se tice skolstva, obrazovanja, vojske, policije, uprave za indirektno oporezivanje, javnog rtv servisa, drzavnih institucija.... apsolutno, ni u cemu nemamo isti interes.
Sve sto imamo zajednicko je nametnuto, a to ce kad tad da se raspadne, a to zajednicko, nikako ne funkcionise, bas zbog tih razlicitih interesa.
BiH lici na ex YU, na SSSR, na Cehoslovacku, na Austro-Ugarsku.....a ne na EU ili USA.
U cemu je glavni problem u BiH?
Pa u tome, sto narodi imaju razlicite interese, ama bas u svakom aspektu zivota u BiH.
Od sporta pa do politike. Nemamo nista zajednicko.
To su cinjenice.
Hocemo li od BiH napraviti Svicarsku, i napraviti konfederaciju nacionalnih kantona? Srbi vec imaju jedan kanton. Vi napravite jos dva nacionalna kantona u Federaciji.Prenj wrote:
BiH ne lici na ex-Yu nastalu nakon I svj. rata, Cehoslovacku, nastalu nakon raspada Austro-ugarske, a pogotovo SSSR, vec lici na Svicarsku, drzavu sa vjekovnom tradicijom.
To sto susjedne dvije drzave pomazu separatisticke pokrete unutar BiH, to je potpuno druga vrsta problema.
Nego sta bi sa Britannicom? Nisu ti se svidjeli citati ili ...?
Britannica?Firstovic wrote:Hocemo li od BiH napraviti Svicarsku, i napraviti konfederaciju nacionalnih kantona? Srbi vec imaju jedan kanton. Vi napraviti jos dva nacionalna u Federaciji.Prenj wrote:
BiH ne lici na ex-Yu nastalu nakon I svj. rata, Cehoslovacku, nastalu nakon raspada Austro-ugarske, a pogotovo SSSR, vec lici na Svicarsku, drzavu sa vjekovnom tradicijom.
To sto susjedne dvije drzave pomazu separatisticke pokrete unutar BiH, to je potpuno druga vrsta problema.
Hajmo mi od BiH napraviti konfederaciju tri nacionalna kantona i da licimo na Svicarsku. Ili da od BiH napravimo Belgiju, gdje postoje nacionalne pokrajine, koje imaju skoro svu vlast, a na drzavnom nivou jedino imaju vojsku i reprezentaciju.Prenj wrote:Britannica?Firstovic wrote:Hocemo li od BiH napraviti Svicarsku, i napraviti konfederaciju nacionalnih kantona? Srbi vec imaju jedan kanton. Vi napraviti jos dva nacionalna u Federaciji.Prenj wrote:
Britannica?Firstovic wrote:Hajmo mi od BiH napraviti konfederaciju tri nacionalna kantona i da licimo na Svicarsku. Ili da od BiH napravimo Belgiju, gdje postoje nacionalne pokrajine, koje imaju skoro svu vlasta, a na drzavnom nivou jedino imaju vojsku i reprezentaciju.Prenj wrote:Britannica?Firstovic wrote: Hocemo li od BiH napraviti Svicarsku, i napraviti konfederaciju nacionalnih kantona? Srbi vec imaju jedan kanton. Vi napraviti jos dva nacionalna u Federaciji.
Hajmo mi od BiH napraviti konfederaciju tri nacionalna kantona i da licimo na Svicarsku. Ili da od BiH napravimo Belgiju, gdje postoje nacionalne pokrajine, koje imaju skoro svu vlasta, a na drzavnom nivou jedino imaju vojsku i reprezentaciju.
Da ali u svakoj matematici 1+1=2, Geografija je geografija, Fizika, Hemija, Biologija, Likovno, Fizicko, Muzicko, Engleski, Njemacki, Francuski su isti a to je ipak vecina. I sve se to da lijepo organizovati pod jednim krovom. Jedna ekipa ce igrati nogomet prodiv druge koja ce igrati fudbal. Svi ce raditi tablicu mnozenja jer ona nije x3. Sjeverni pol je za sve na istom mjestu i za sviju tamo zive polarni medvjedi a kod nas su se poceli pojavljivati sve vise po ulicama i to oni Bosanski. Pijes vodu kao vo ne znas sta je H2O je koliko znam voda kod sviju. Jezgro atoma se ne uci drukcije od drzave do drzave i od jezika do jezika. Sunce se ne moze drugacije nacrtati pa da asocira na x3. Pjesmica "Iso medo u ducan" nema veze sa x3. A strane jezike nisu izmislili i napisali sigurno ovi x3.Firstovic wrote:Ne mogu u BiH biti zajednicki plan i program, kad u BiH postoje tri jezika i dva pisma.
Imamo drugaciji pogled na drugi svjetski rat, na tursku vladavinu u BiH, jer je za jedno to bio najtezio period u istoriji, porobljavanje...a za druge je to bio period prosperiteta...imamo drugaciji pogled na Gavrila Principa....zanimaju nas drugi pjesnici, knjizevnici...I ukratko receno, sve nam je razlicito.
Zajednicki planovi i programi su nemoguci.
Hoces li ti prihvatiti da su tvoji sunarodnjaci u Srebrenici pobili nekoliko hiljada ljudi!!!!!!!!!! I nekom drugom pjevaj da je vecina muslimana bila u ustasama!!!! Nije ni vecina Hrvata bila u ustasama a ne muslimana.Firstovic wrote:U Britaniki pise, da je u Jasenovcu pobijeno 400-500 000 Srba u Jasenovcu. Hoces li ti to prihvatiti, da djeca uce, jer se zna, da je vecina Muslimana bila u ustasama?Prenj wrote:Zajednicka istorija?Firstovic wrote:Ne mogu u BiH biti zajednicki plan i program, kad u BiH postoje tri jezika i dva pisma.
Imamo drugaciji pogled na drugi svjetski rat, na tursku vladavinu u BiH, jer je za jedno to bio najtezio period u istoriji, porobljavanje...a za druge je to bio period prosperiteta...imamo drugaciji pogled na Gavrila Principa....zanimaju nas drugi pjesnici, knjizevnici...I ukratko receno, sve nam je razlicito.
Nista lakse, uzme se npr. gradivo iz neke svjetske reference, npr. Britannice i to je to. Umjesto laznih nacionalnih istoriografija.
Preostala razlika, tj. maternji jezik vjerovatno nije problem organizovati u tri razlicite grupe.
Sve moze, samo kad djeca ne bi bila sitan kusur u politickim igrama.
Ne barataj sa stvarima o kojima nemas pojma. Taj iz DGS-a je ubio zato sto bi ubio i rodjenog cacu da je bio u tom trenutku a to se zove nervno rastrojstvo. Otvori malo oci covjece. Oni se ne mogu dogovoriti ali narod se vec dogovara odavno. Borci koji su do juce pucali jedne na duge sad sjede zajedno po kafanama i cugaju. A to su oni koji bi se trebali najvise da mrze. Sta pokusavas, da nas ubjedis da ne mozemo skupa. Sa tobom ja ne bih mogao a sa Gavrilom uvijek. Kod svakog covjeka uvijek postoje dileme, kod mene je nema makar u jednom a to je da sam Bosanac jer sam tu rodjen i nikakva Hrvatska niti Srbija niti Amerika ne moze promjeniti to misljenje. I ako bude umrla Bosna umrijet cu i ja ali necu biti nista drugo jer bi u tom slucaju ubio svoje dostojanstvo, svoj ponos i svoje porijeklo.Firstovic wrote:Pa zar to ista funkcionise? Na celu svih tih agencija, Esdaun imenuje ljude, jer se nasi ne mogu dogovoriti. Sipa, OSA, DGS...ne funkcionisu.manijak1 wrote:Hajmo realno ........moneta ?Sto ne pogledate realno, a ne da poredite babe i zabe.
![]()
ako sam šta sitno izostavio , izvini
![]()
Nedavno je musliman iz DGS-a ubio Srbina, samo zato sto je Srbin. Kad ode medjunarodna zajednica, pobice se.
Cesto dolazim u upravo za indirektno oporezivanje, i ono je tamo nevidjeno, koji je javasluk. Niko nista ne radi, niko nista ne zna u toj upravi za indirektno oporezivanje. To je nevidjena glupost.
A sto se tice sporta, pa navijaci jedni drugima obecavaju ponavljanje Srebrenice, Dretelja i ostalog.
Kad igra BiH, Srbi i Hrvati im zvizde.
De mi reci zasto je tebi u interesu da budes zadnja rupa na sviralu u SiCG?Firstovic wrote:Nemoguce je imati bilo sta zajednicko, jer sva tri naroda imaju razlicite poglede i interese, i sto se tice skolstva, obrazovanja, vojske, policije, uprave za indirektno oporezivanje, javnog rtv servisa, drzavnih institucija.... apsolutno, ni u cemu nemamo isti interes.
Sve sto imamo zajednicko je nametnuto, a to ce kad tad da se raspadne, a to zajednicko, nikako ne funkcionise, bas zbog tih razlicitih interesa.
tacno. djecu treba prvo samo opismeniti (slova) a onda ih uciti samo metafizici, matematici i nicemu drugom. ostalo je sve tesko zaglupljivanje. posto se nase bajne tri strane ne mogu usaglasiti oko drustvenih nauka, predlazem da se iste, a narocito istorija/povijest/historija ni ne predaje -- pa evo amerikanaca, ne znaju nista ni o svojoj ni o tudjoj istoriji, pa su zivi i zdravi i nista im ne fali. tako isto uvesti i kod nas -- ili bez drustvenih nauka, a ako vec mora, onda neka gledaju george carlina, bill mahera, i jon stewarta na casovima (oni ce im sve objasniti sta treba da znaju).hrasno38 wrote:Da ali u svakoj matematici 1+1=2, Geografija je geografija, Fizika, Hemija, Biologija, Likovno, Fizicko, Muzicko, Engleski, Njemacki, Francuski su isti a to je ipak vecina. I sve se to da lijepo organizovati pod jednim krovom. Jedna ekipa ce igrati nogomet prodiv druge koja ce igrati fudbal. Svi ce raditi tablicu mnozenja jer ona nije x3. Sjeverni pol je za sve na istom mjestu i za sviju tamo zive polarni medvjedi a kod nas su se poceli pojavljivati sve vise po ulicama i to oni Bosanski. Pijes vodu kao vo ne znas sta je H2O je koliko znam voda kod sviju. Jezgro atoma se ne uci drukcije od drzave do drzave i od jezika do jezika. Sunce se ne moze drugacije nacrtati pa da asocira na x3. Pjesmica "Iso medo u ducan" nema veze sa x3. A strane jezike nisu izmislili i napisali sigurno ovi x3.Firstovic wrote:Ne mogu u BiH biti zajednicki plan i program, kad u BiH postoje tri jezika i dva pisma.
Pa sto se ne umijesadebela wrote:nisam gledala emisiju, a i ne treba mi. nedavno sam prisustvovala dogadjaju koji mi nikako ne izlazi iz glave. u susret mi je isla grupa male djece, plafon prvi ili drugi razred osnovne skole. jedan od njih je zaostajao jer se osvrtao i djelovao kao da ceka nekoga. onda je panicno pojurio prema ostatku grupe vristeci 'eno cetnika, eno cetnika, hajmo ga pretuci, hajmo ga ubiti'. taj 'cetnik' je njegov vrsnjak, vjerovatno drug iz razreda koji je takodjer isao u istom pravcu samo na pristojnoj udaljenosti. sacekali su ga i poceli nasrtati na njega i dalje ga nazivajuci cetnikom plus metar pogrdnih imena.
u momentu mi se smjenilo nekoliko ideja, misli, osjecaja ali sam ipak odlucila da produzim svojim putem i ne mijesam se jer bi to izazvalo jako burne reakcije.
samo jedan primjer koji me navodi na misao da su ljudi koji ovdje radjaju djecu ili totalno ludi ili totalni ignoranti.
Nesto se ni ja ne sjecam.seka wrote:Qwert wrote:Ma jasta su. Panicni prvorazredni ubica.![]()
![]()
Gori ste vi.![]()
Nego sta fali, prepucavalo se je i prije rata.izrazima - cetnik, balija i ustasa
![]()
ma daj...
pa sada je doslo na to da i nemamo drugog identiteta; ako nisi cetnik, onda si ustasa, a ako nisi ni to, onda si balija. eto.seka wrote:Qwert wrote:Ma jasta su. Panicni prvorazredni ubica.![]()
![]()
Gori ste vi.![]()
Nego sta fali, prepucavalo se je i prije rata.izrazima - cetnik, balija i ustasa
![]()
ma daj...