Moderator: Benq
Velika je razlika, u pravu si. A ni monitor nije puno veći nego što sam mislio, baš mi je fino stao gdje je stari nekad bio. Uradio kalibraciju, stavio refresh rate na 165Hz, upalio sam i HDR na Windowsu pa i njega kalibris'o.ferratilis wrote: ↑18/09/2023 13:55Sta kazes na prelazak sa 1080p na 1440p?Tito_i_Partija wrote: ↑18/09/2023 13:36 Počeo sam juče sa Control na novoj mašini i 1440p. Sve na high postavkama, raytracing enabled. Ide k'o bombona, sve izgleda fantastično a grafička pravo tiha. Izuzetno sam zadovoljan.![]()
![]()
Mislim da si tu pogrijesio. HDR na PC monitorima je obicno samo gimmick, kvalitet nije ni blizu onog na TV-ima. I moj to ima, ali ga nikad necu koristit. Ali ako tebi dobro izgleda, dobro je.
Nisam toliko iskusan što se tiče display postavki, uglavnom samo postavim maximum rezoluciju i refresh rate. Vidio sam ima i u Radeon softwareu kamara nekih postavki, Radeon Anti-Lag, pa onda Radeon Chill i još nekoliko. Od tih svih sam upalio samo Adaptive Sync, a nisam siguran za ove ostale.ferratilis wrote: ↑18/09/2023 14:16Mislim da si tu pogrijesio. HDR na PC monitorima je obicno samo gimmick, kvalitet nije ni blizu onog na TV-ima. I moj to ima, ali ga nikad necu koristit. Ali ako tebi dobro izgleda, dobro je.![]()
Te stvari se koriste u pojedinacnim igrama, po potrebi. Ne moras imas adaptive sync ukljucen globalno. Najbitnije je da imas freesync ukljucen prvo u postavkama monitora, pa onda u Radeon softveru.Tito_i_Partija wrote: ↑18/09/2023 15:13Nisam toliko iskusan što se tiče display postavki, uglavnom samo postavim maximum rezoluciju i refresh rate. Vidio sam ima i u Radeon softwareu kamara nekih postavki, Radeon Anti-Lag, pa onda Radeon Chill i još nekoliko. Od tih svih sam upalio samo Adaptive Sync, a nisam siguran za ove ostale.ferratilis wrote: ↑18/09/2023 14:16
Mislim da si tu pogrijesio. HDR na PC monitorima je obicno samo gimmick, kvalitet nije ni blizu onog na TV-ima. I moj to ima, ali ga nikad necu koristit. Ali ako tebi dobro izgleda, dobro je.![]()
ferratilis wrote: ↑18/09/2023 16:36Te stvari se koriste u pojedinacnim igrama, po potrebi. Ne moras imas adaptive sync ukljucen globalno. Najbitnije je da imas freesync ukljucen prvo u postavkama monitora, pa onda u Radeon softveru.Tito_i_Partija wrote: ↑18/09/2023 15:13
Nisam toliko iskusan što se tiče display postavki, uglavnom samo postavim maximum rezoluciju i refresh rate. Vidio sam ima i u Radeon softwareu kamara nekih postavki, Radeon Anti-Lag, pa onda Radeon Chill i još nekoliko. Od tih svih sam upalio samo Adaptive Sync, a nisam siguran za ove ostale.
Radeon Chill je koristan u nekim starijim igrama koje ne rade dobro na preko 60fps, samo ih zakljucas na 60 i igras.
Jedna odlicna stvar kod AMD-a, a koje trenutno nema na nvidia karticama, je Radeon Image Sharpening. U nekim starijim naslovima kao Witcher 1 bukvalno transformira igru. Stavis na 80% i sve teksture izgledaju dosta bolje. Nvidia ima bolje kartice i features, ali Radeon ima bolji softver, to se mora priznat.
Konzola?Tito_i_Partija wrote: ↑18/09/2023 16:59
Valja mi onda malo eksperimentisat'. Lijepo je imat' opcije, nema govora, al' ja bi najradije volio da mogu da uključim nešto jednom i da ne moram više mislit' na to. Kad bi bila neka vrsta auto-optimizacije, to bi meni super bilo.![]()
Jedina konzola koju sam ikad im'o je Gameboy, i to kad mi je bilo 12 godina.vaučer wrote: ↑18/09/2023 17:22Konzola?Tito_i_Partija wrote: ↑18/09/2023 16:59
Valja mi onda malo eksperimentisat'. Lijepo je imat' opcije, nema govora, al' ja bi najradije volio da mogu da uključim nešto jednom i da ne moram više mislit' na to. Kad bi bila neka vrsta auto-optimizacije, to bi meni super bilo.![]()
![]()
![]()
minimalna razlika.ferratilis wrote: ↑18/09/2023 13:55Sta kazes na prelazak sa 1080p na 1440p?Tito_i_Partija wrote: ↑18/09/2023 13:36 Počeo sam juče sa Control na novoj mašini i 1440p. Sve na high postavkama, raytracing enabled. Ide k'o bombona, sve izgleda fantastično a grafička pravo tiha. Izuzetno sam zadovoljan.![]()
![]()
24 incha curved? Koja je poenta?
Evo otkako sam poceo napisao sam dva posta, a pisao je i ferratilis svoje utiske.. sve u svemu - klasicni Bethesda RPG.
Tesko bgm, oni se drze svog engine-a k'o pijan plotaDonieBrasco wrote: ↑19/09/2023 16:24 @Averus
Game engine da srede prije bilo cega u sta cisto sumnjam.
Od svega ovog najviše me interesuje Dishonored 3, al' na šta će to ličit' bez Colantonia, i to sad kad je Arkane u rasulu posle blamaže koja je bila Redfall?Averus wrote: ↑19/09/2023 16:03 Neko iskopao Bethesda "leak" iz 2020. godine koji je dosta toga pogodio (s tim da je vecina odgađana tokom developmenta, pa su datumi/godine izlaska pogrešne).
Igre koje nisu oficijelno najavljene:
Oblivion Remaster
Fallout 3 Remaster
Ghostwire Tokyo 2
DOOM Zero Year
Dishonored 3
Liscenced IP Game
Project Platnium
Project Kestrel
Source:
https://www.theverge.com/2023/9/19/2388 ... -doom-xbox
https://www.resetera.com/threads/bethes ... tc.765923/