Kad sam bio mali više sam volio dedu partizana, a sad bih više volio da su ovi od drugog dede pobijedili.
Vaša porodica u WW2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ramzess Veliki
#176 Re: Vaša porodica u WW2
Jedan dedo bio u partizanima a drugi u švabama, ali na ruskom frontu.
Kad sam bio mali više sam volio dedu partizana, a sad bih više volio da su ovi od drugog dede pobijedili.
- ExNihilo
#177 Re: Vaša porodica u WW2
Deda se prijavio u Švabe, da prehrani porodicu. Sa njima prošao veći dio Evrope (Madžarska, Čehoslovačka, Rusija, Njemačka, itd). Vijest o smrti Hiće ga dočekala na otvorenom moru. Često priča kako su Nijemci na brodu plakali kada su saznali. Na tim putešesvijama fasovao nekoliko gelera. Između ostalog, jedan u glavu (kojeg i sad ima), a drugi nekoliko cm od srca. 
-
Eborg
#178 Re: Vaša porodica u WW2
A kako će se neko prijaviti "u Švabe"?
Jedino ako nije bio Volksdeutscher a i to ne ide baš tako jednostavno. Ili smatraš za "Švabe" svaku jedinicu koja je ratovala za interese Trećeg Reicha (uključujući "domaće" Waffen-SS jedinice ali i NDH legionare).
- ExNihilo
#179 Re: Vaša porodica u WW2
Sigurno se radilo o SS jedinici. Očito se radilo o domaćem "ogranku", jbt, nije otišao u Berlin da se prijavi. Ako te zanima šta konkretno, mogu ga pitati.Eborg wrote:A kako će se neko prijaviti "u Švabe"?Jedino ako nije bio Volksdeutscher a i to ne ide baš tako jednostavno. Ili smatraš za "Švabe" svaku jedinicu koja je ratovala za interese Trećeg Reicha (uključujući "domaće" Waffen-SS jedinice ali i NDH legionare).
-
Eborg
#180 Re: Vaša porodica u WW2
Nemoj me pogrešno shvatiti, niti impliciram da je tvoj djed jedan od njih, no naslušao sam se priča i priča raznih deda koji su tvrdili da su "sa Švabom" ratovali po cijeloj Evropi. A u suštini u Domobranima čuvali pšenicu cijeli rat ali sa njemačkom puškom.
- Ramzess Veliki
#181 Re: Vaša porodica u WW2
K'o pola naših branioca.Eborg wrote:Nemoj me pogrešno shvatiti, niti impliciram da je tvoj djed jedan od njih, no naslušao sam se priča i priča raznih deda koji su tvrdili da su "sa Švabom" ratovali po cijeloj Evropi. A u suštini u Domobranima čuvali pšenicu cijeli rat ali sa njemačkom puškom.
Čuo sam da su neki kupili vojne knjižice iz Švice.
-
racionalista
#182 Re: Vaša porodica u WW2
moj deda je isto bio u 6 IB brigadi, ako je to ona što je formirana negdje kod ŠekovićaOtto_13 wrote:Djed sa babine strane bio partizan . U 6 istocnobosanskoj brigadi bio svuda . Prvoborac . Posle rata otiso iz partije kad je vidio da cetnici isto imaju spomenici . Posle fino radio , zaradio penziju i umro pred rat .
Djed sa majcine strane bio u legiji Avdage Hasica . Bio krupan momak . Posle rata malo lezao , nije nikakve zlocine cinio pa nije dugo ni bio u zatvoru . A kazu da je spasio neke partizane od ustasa i da su ga oni posle spasili robije . Posle rata malo radio u Jugi i onda otisao u Njemacku .