Vapaj mladog Hrvata.

Divlji u Srcu

Post by Divlji u Srcu »

trinaesti wrote:velikih bosnjaka?
izvini goste, sta je to?

jel se to jede?
pa to ti je ono sto zvuci nekako slatko u ustima a gorko u stomaku...

jednako je i kod bosnja i kod srba i hrvata...
leonard

Post by leonard »

torik wrote:
sonik wrote:Vozdra mladi Hrvat!
pozvao si sve Hrvate u Bosni da se ogluse na tvoju temu, pa evo, ja sam
Bih - Hrvat, isto studiram u Becu kao i ti.
Care, ti si rodjen u Bosni i Hercegovini, i mozes se ti osjecati kao Hrvat, ali ces za svakog uvijek biti Bosancheros, ili Hercegovac. Ja sam rodjen u Bosni, osjecam se kao Bosanac, i drago mi je da je tako. To ne znaci da ne volim Hrvatsku, draga mi je pravo, volim tamo biti, osjecam je takodjer kao svoju, ali brate znam da sam Bosanac i jos uvijek to kazem na glas i nije me stid.
A da se stvori 3. Entitet, sta bi onda mi Bh-Hrvati iz srednje Bosne? Bili me ti natjero da se preselim u taj tvoj 3. entitet, ili bi me mozda Muslimani natjerali da se sam odselim, posto bi to onda sigurno bio "muslimanski entitet" kako si ti to lijepo podjelio. I ovako imamo dovoljno problema sa 2 entiteta, sta bi tek bilo da imamo 3, a da ne govorim o tome da je Bih sicusna zemlja, gdje ces kutiju shibica dijeliti jos na tri????????? Shvati da ti je domovina Bih, i da se tu trebas boriti svim legalnim politickim sredstvima, da demokratija pobjedi za sve koji zivimo u njoj. A kad bi ovom zemljom prestala vladati mafija, koja hushka narod svako malo, i kad bi vlast preuzeli ljudi kojima nije bitno jesi li hrvat, srbin ili musliman, i kad bi u futbalski savez Bih napokon dosli sposobni ljudi :), svi bi bili sretni da zivimo u Bih! ZATO LJUDI, PRESTANITE GLASATI ZA JEBENE NACIONALNE STRANKE, glasajte za GRADJANSKE STRANKE, koje nemaju nacionalne predznake!
Za ovo stanje koje je sad, svi smo sami krivi, 10 godina nakon rata jos uvijek su na vlasti stranke koje su vodile rat! ZAMISLITE SE MALO I NE SERITE PO FORUMIMA, nego upotrijebite mozak za konkretne radnje sto se tice izbora!
pozdrav!
Skidam kapu! Eh kad bi ovako svi razmisljali... Kao sto rece uvazeni Sonik da je imalo bolja situacija ovde svi bi s ponosom govorili da su Bosanci porijeklom iz hrvatske, srbije, austrije, njemacke itd.

Treba ga birati u predsjednistvo! :P
Divlji u Srcu

#103 Re: Vapaj mladog Hrvata.

Post by Divlji u Srcu »

osa wrote:Trgnite se hrvatski političari, hrvati odlaze iz bih, pogotovo mladi, učinite nešto protiv toga dok ne bude kasno.

BEČ - Zovem se Marko R.Ja sam obicni momak koji ima 19 godina i koji studira strojarstvo u Beču, jer su me uvijek fascinirali motori koji da bi funkcionirali moraju bit potpuno ispravni, svaki dio mora pratiti drugi, jer inače dolazi do prestanka rada onda vas vaše vozilo ostavi na putu i ne znate kako i kada doći do odredišta. Mislim da bi tako trebala i jedna država da funkcionira gdje će jedni u korak pratiti druge gdje ćemo se međusobno nadopunjavat.

Ali da nastavim o sebi. Ja sam, dakle, mladi Hrvat iz Bosne i Hercegovine koji je otišao u Beč studirati. Nisam neki ni govornik ni možda politički potkovan znanjem kao neke moje kolege, ali imam hrvatsku dušu, dišem hrvatski i živim hrvatski. I uvijek sam se pitao zašto naši političari uvijek šute dok svi galame? Zašto uvijek kasnimo za ostalim u tom političkom pogledu? Zašto i mi ne dignemo svoj glas i ne kažemo sto hoćemo zar nismo naučili iz ranijih grešaka, čega se to bojimo. Mi više nemamo što izgubiti; pravo na život i slobodu nam nitko ne može oduzet osim Boga, entitet nemamo da bi ga oduzeli, vojsku nemamo da bi je izgubili, policiju isto nemamo. Jednostavno nemamo ništa.

Pa onda recimo jednom da hoćemo taj nas treći entitet u kojem bi se Hrvati osjećali sigurno i svoj na svome, kojeg bi voljeli, branili i gradili da nam potomci imaju u BiH što bolju budućnost, zašto svi šute o tome kad dobijemo priliku da dignemo glas da izrazimo našu želju o kojoj svi sanjaju a opet svi šute, jel zato što se neki naši političari boje da će izgubiti pozicije u vladi BiH, zar im je važnija njihova pozicija od njihovog naroda?

Da mene pitate ja bi stao iza ideje o Herceg Bosni i kad bi mi neka viša sila ponudila taj entitet i dobrobit moga naroda u njemu ja bih za to dao svoj život i pod uvjetom da se moje ime nikad više neće spomenut ni na usnama mojih najmilijih ni u udžbenicima povijesti.

Nadam se da će ovo netko malo važniji pročitat i zamislit se jer to je zelja cijelog hrvatskog naroda u BiH. Ja se u ovakvu BiH poslije studija ne mislim vratiti, ali u BiH s tri entiteta i tri jednakopravna naroda ja bi se vratio i pomogao u izgradnji bolje budućnosti. Ovo je poziv svim Hrvatima u BiH, Hrvatskoj i razasutim po cijelom svijetu da stanu u obranu interesa Hrvata BiH.

Cuj malog dao bi zivot... :-)

Ja nebi dao zivot ni za jednu domovinu na svijetu.

E moj sinko jos si ti zelen :-)
DUREX

Post by DUREX »

Divlji u Srcu wrote:
izvini goste, sta je to?

jel se to jede?

Ubi se ti haveru da pokazes i dokazes kako je sve to isto, a? :) Plus sto ti je Mesic unistio drzavu... sram ga bilo.
Divlji u Srcu

Post by Divlji u Srcu »

DUREX wrote:
Divlji u Srcu wrote:
izvini goste, sta je to?

jel se to jede?

Ubi se ti haveru da pokazes i dokazes kako je sve to isto, a? :) Plus st ti je Mesic unistio drzavu... sram ga bilo.
ma jebo domovinu ako mene nema!

Ko god da misli drugacije- LAZE!
DUREX

Post by DUREX »

Ne govorim ja o tome, al' ajde.... Znas ti dobro o cemu ja govorim.
osa

Post by osa »

koliko mržnje i nerazumijevanja na jedno razmišljanje. kako oni koji mrze i ne razumiju sve ono što nije onako kako bi oni htjeli ili željeli, mogu uopće govoriti o ljubavi, prema narodu , domovini i bilo čemu što nešto vrijedi. kako neko može drugom sugerirati što je , tko je i što bi trebao biti a u isto vrijeme isticati neke svoje vrijednosti i pokušati ih sugerirati i nametati drugima. sve mi se čini da je bih s ovakvim forumašima, ako su oni presjek bih građanstva osuđena na dugogodišnju agoniju i patnju.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

uvjek dobar gost wrote:Prestanite bar jednom sa banaliziranjem, ako se on osjeća tako... ko mu ima pravo to osporiti, a to što on sebi neće da prizna da ga Hrvatska cijela zove Bosancem il Hercegovcem i da ga baš i nesimpatiše... to je opt subjektivno... ista je stvar i sa stanovnicima PC-a...

Ljudi ja recimo se sve manje osjećam pripadnikom svega ovoga... i pitam se uz ove na vlasti i oko nje... hoću li i ja za deset godina tražiti svoj entitet?

to kažem a mislim da smo svi šutke pristali da budemo vijest, vijest koja traje par dana a onda svi zaborave na nas (nju)...

Srebrenica, Vukovar, Foča, djeca Sarajeva, Rudo, Višegrad, Posavina, Mostar,..... naši životi... sve to su tragedije... a ne VIJESTI...

Dođimo pameti.....

Da opet ne ponavljam svoj pređašnji post.... ali da naglasim...
Ja zbog velikih Srba, velikih Bošnjaka i velikih Hrvata, ma koliko oni dvolični i u stvari mali bili.... ja zbog njih danas ne mogu biti nit Hercegovac nit Bosanac u rođenoj zemlji............
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

osa wrote:koliko mržnje i nerazumijevanja na jedno razmišljanje. kako oni koji mrze i ne razumiju sve ono što nije onako kako bi oni htjeli ili željeli, mogu uopće govoriti o ljubavi, prema narodu , domovini i bilo čemu što nešto vrijedi. kako neko može drugom sugerirati što je , tko je i što bi trebao biti a u isto vrijeme isticati neke svoje vrijednosti i pokušati ih sugerirati i nametati drugima. sve mi se čini da je bih s ovakvim forumašima, ako su oni presjek bih građanstva osuđena na dugogodišnju agoniju i patnju.
ako mi nemamo pravo reci ono sto mislimo i osjecamo, sto mislis da ti onda imas to pravo?

BiH sa Narodima koji bi svako svoju avliju da ima nece onda vise ni postojati...
Kome smeta BiH i ko bi samo svoju avliju, bujrum iselite se gdje vam volja, ako treba pomoci cemo vam u pakiranju...
Marklar

#110 Re: Vapaj mladog Hrvata.

Post by Marklar »

osa wrote:Trgnite se hrvatski političari, hrvati odlaze iz bih, pogotovo mladi, učinite nešto protiv toga dok ne bude kasno.

BEČ - Zovem se Marko R.Ja sam obicni momak koji ima 19 godina i koji studira strojarstvo u Beču...
Ovo je izjavio veliki prijatelj bih kojeg i sam izuzetno cijenim, dok sam radio bio sam gospodinu nekoliko puta u osiguranju i imao sam ga prilike čuti i u neformalnim razgovorima. Volio bih da su to mogli čuti i mnogi bih forumaši koji se zaklinju u njega. naime i sam je nekoliko puta izjavio da bi najbolje rješenje za bih hrvate bio vlastiti entitet ali da do njega treba doći isključivo u dogovoru s dva ostala konstitutivna naroda. Volio bih da ga neki bih novinar direktno pita nešto na ovu temu pa bi ste vidjeli diplomatsko izbjegavanje jasnog odgovora.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u utorak da je izvor nestabilnosti u BiH i na Kosovu u Beogradu, te da sve ono što se protivi europskom modelu udruživanja ne koristi nikome pa ni Srbiji...
osa je davno studirao na fakultetu kineziologije i sporta, a što se mali brine za kako ti kažeš za malo hercegovačkog krša, a valjda ga voli više od banja luke, sarajeva i ne znam čega još, a možda se brine za ono za što se još može brinuti za što se isplati potrošiti energiju, jer politika je umijeće mogućeg a ne neka utopijska grana , ako me razumiješ.
Da li je ovo samo meni nelogicno? Kako neko moze imati 19 godina i studirati strojarstvo u Becu, a vec imati radno iskustvo kao tjelohranitelj hrvatskog predsjednika te na sve to imati i studentsko iskustvo sa DAVNOG studija kineziologije i sporta? :-) :-) :-) :? :? :?

Ako postoji vremenska masina, mislim da se ona mogla i bolje iskoristiti :roll:

Nego ljudi, ko misli da je ovo neki Hercegovacki/Hrvatski politicar, vec dobrano u zrelim godinama, neka digne ruku.. 3, 4, sad!
osa

Post by osa »

osa je citirao ovaj napis , intelektualče.
Arogantni

Post by Arogantni »

Da to nije ovaj mali krvatic iz filma?
http://youtube.com/watch?v=XTexjl4wt94
osa

Post by osa »

mIRCerka wrote:
osa wrote:koliko mržnje i nerazumijevanja na jedno razmišljanje. kako oni koji mrze i ne razumiju sve ono što nije onako kako bi oni htjeli ili željeli, mogu uopće govoriti o ljubavi, prema narodu , domovini i bilo čemu što nešto vrijedi. kako neko može drugom sugerirati što je , tko je i što bi trebao biti a u isto vrijeme isticati neke svoje vrijednosti i pokušati ih sugerirati i nametati drugima. sve mi se čini da je bih s ovakvim forumašima, ako su oni presjek bih građanstva osuđena na dugogodišnju agoniju i patnju.
ako mi nemamo pravo reci ono sto mislimo i osjecamo, sto mislis da ti onda imas to pravo?

BiH sa Narodima koji bi svako svoju avliju da ima nece onda vise ni postojati...
Kome smeta BiH i ko bi samo svoju avliju, bujrum iselite se gdje vam volja, ako treba pomoci cemo vam u pakiranju...
što ne bi bilo "vi koji želite unitarnu bih gdje ćete moći druge preglasati i bošnjačke interese provoditi, bujrum selite, gdje vam drago", a pakirajte sami.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

osa wrote:
mIRCerka wrote:

što ne bi bilo "vi koji želite unitarnu bih gdje ćete moći druge preglasati i bošnjačke interese provoditi, bujrum selite, gdje vam drago", a pakirajte sami.
Nauci citati u tom Becu.....

Ovdje se obratih svim Bosnjacima, Hrvatima i Srbima koji zele SAMO SVOJU avliju.
Mlad si i nezreo, stavise i polupismen...ostavi se pisanja, idi sarafaj masine...
Last edited by mIRCerka on 21/11/2007 14:47, edited 1 time in total.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
mIRCerka wrote:

Ko zeli unitarnu BiH?
osa

Post by osa »

mIRCerka wrote:
osa wrote:
mIRCerka wrote: ako mi nemamo pravo reci ono sto mislimo i osjecamo, sto mislis da ti onda imas to pravo?

Nauci citati u tom Becu.....

Ovdje se obratih svim Bosnjacima, Hrvatima i Srbina koji zele SAMO SVOJU avliju.
Mlad si i nezreo, stavise i polupismen...ostavi se pisanja, idi sarafaj masine...
hvala na komplimentu, sa 40 godina biti mlad, ajde reci bar relativno mlad.
Tomislav MO

#117 Re: Vapaj mladog Hrvata.

Post by Tomislav MO »

osa wrote: BEČ - Zovem se Marko R.Ja sam obicni momak koji ima 19 godina i koji studira strojarstvo u Beču, jer su me uvijek fascinirali motori koji da bi funkcionirali moraju bit potpuno ispravni, svaki dio mora pratiti drugi, jer inače dolazi do prestanka rada onda vas vaše vozilo ostavi na putu i ne znate kako i kada doći do odredišta. Mislim da bi tako trebala i jedna država da funkcionira gdje će jedni u korak pratiti druge gdje ćemo se međusobno nadopunjavat.

Ali da nastavim o sebi. Ja sam, dakle, mladi Hrvat iz Bosne i Hercegovine koji je otišao u Beč studirati. Nisam neki ni govornik ni možda politički potkovan znanjem kao neke moje kolege, ali imam hrvatsku dušu, dišem hrvatski i živim hrvatski. I uvijek sam se pitao zašto naši političari uvijek šute dok svi galame? Zašto uvijek kasnimo za ostalim u tom političkom pogledu? Zašto i mi ne dignemo svoj glas i ne kažemo sto hoćemo zar nismo naučili iz ranijih grešaka, čega se to bojimo. Mi više nemamo što izgubiti; pravo na život i slobodu nam nitko ne može oduzet osim Boga, entitet nemamo da bi ga oduzeli, vojsku nemamo da bi je izgubili, policiju isto nemamo. Jednostavno nemamo ništa.

Pa onda recimo jednom da hoćemo taj nas treći entitet u kojem bi se Hrvati osjećali sigurno i svoj na svome, kojeg bi voljeli, branili i gradili da nam potomci imaju u BiH što bolju budućnost, zašto svi šute o tome kad dobijemo priliku da dignemo glas da izrazimo našu želju o kojoj svi sanjaju a opet svi šute, jel zato što se neki naši političari boje da će izgubiti pozicije u vladi BiH, zar im je važnija njihova pozicija od njihovog naroda?

Da mene pitate ja bi stao iza ideje o Herceg Bosni i kad bi mi neka viša sila ponudila taj entitet i dobrobit moga naroda u njemu ja bih za to dao svoj život i pod uvjetom da se moje ime nikad više neće spomenut ni na usnama mojih najmilijih ni u udžbenicima povijesti.

Nadam se da će ovo netko malo važniji pročitat i zamislit se jer to je zelja cijelog hrvatskog naroda u BiH. Ja se u ovakvu BiH poslije studija ne mislim vratiti, ali u BiH s tri entiteta i tri jednakopravna naroda ja bi se vratio i pomogao u izgradnji bolje budućnosti. Ovo je poziv svim Hrvatima u BiH, Hrvatskoj i razasutim po cijelom svijetu da stanu u obranu interesa Hrvata BiH.
Ili u prijevodu, Bože čuvaj Hrvatsku odo ja u Njemačku. :roll:

Disclaimer: Znam da Beč nije u Njemačkoj, ali mi se slaže sa poznatom pjesmicom pa mi nemojte kvariti foru. :oops:
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

leonard wrote:
zlajaBHF wrote:Nasao je crkvu, gdje ce se molit !

Zanima me samo kako hrvati imaju obraza, nama Bosnjacima govoriti o ugrozenosti ???!!!!

Imaju!

Nama pricaju o ugrozenosti, koji nemamo rezervnu drzavu, nama koji smo izmedju dvije vatra(bolje reci, dva dzehenema), nama kojima prijeti nestanak u svakom smislu, svaki put kada zapuca.

Ja mislim da ti nisi izmedju dva, nego u jednom!

Nama su dosli pricati o ugrozenosti, nakon sto smo prije par godina prezivjeli genocid (ne samo napodrucju srebrenice), narodu od kojih je svaka deseta osoba ubijena u proteklom ratu....nama koji zivimo na 20% drzave a ima nas 50% od uskupnog stanovnistva....nama koji nemozemo nigdje bez vize, a nju u dosta slucajeva nedaju, dok ostali putuju putoko svijeta sa putovnicom...it itd...

Opet ti kazem. nasao si crkvu gdje ces se molit...

Izraz/fraza nema konkretnog, a niti metaforicnog znacenja!

Ako je iko ugrozen u ovoj drzavi, onda su to Bosnjaci, koji su daleko najugrozeniji ne samo u nasoj drzavi, nego u evropi, svijet necu da spomenem, jer palestince niko ne moze zaobici....
Nisam pitao da li imaju obraza, nego kako imaju obraza :-)

Ako se ne slazes samnom, onda to reci i iznesi argumente.
osa

Post by osa »

Prozor wrote:
osa wrote:
mIRCerka wrote: ako mi nemamo pravo reci ono sto mislimo i osjecamo, sto mislis da ti onda imas to pravo?

Ko zeli unitarnu BiH?
pa ti, zar ne želiš.
_BosanaC

#120 Re: Vapaj mladog Hrvata.

Post by _BosanaC »

Tomislav MO wrote:
osa wrote: BEČ - Zovem se Marko R.Ja sam obicni momak koji ima 19 godina i koji studira strojarstvo u Beču, jer su me uvijek fascinirali motori koji da bi funkcionirali moraju bit potpuno ispravni, svaki dio mora pratiti drugi, jer inače dolazi do prestanka rada onda vas vaše vozilo ostavi na putu i ne znate kako i kada doći do odredišta. Mislim da bi tako trebala i jedna država da funkcionira gdje će jedni u korak pratiti druge gdje ćemo se međusobno nadopunjavat.

Ili u prijevodu, Bože čuvaj Hrvatsku odo ja u Njemačku. :roll:

Disclaimer: Znam da Beč nije u Njemačkoj, ali mi se slaže sa poznatom pjesmicom pa mi nemojte kvariti foru. :oops:
Ili "Odoh ti ja majko, Bosnu braniTI" :-)
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

horns&drums wrote:
zlajaBHF wrote:
Zanima me samo kako hrvati imaju obraza, nama Bosnjacima govoriti o ugrozenosti ???!!!!
Hehehehe, vidi Zlaje sto uspostavlja dance ka nama :lol: :lol: :lol:

Ali Zlaja, ko smo mi? Bosnjaci ili bosanci? I kome ono uspostavljas ona "drustva"? Na koga ono "navodis" za bosnjake ili bosance?

Znam ja odgovor, nego bi l´ i ostalima otkrio? :)

p.s. srbi, bosnjaci, hrvati, rusini, rusini u bijeloj verziji, huni, ... U cemu je greska?
Pricam o Bosnjacima...
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

Da je Goethe živ (rahmet mu duši) sad bi pisao "Jadi mladog Hrvata"
:D
:lol:
ticoroman

Post by ticoroman »

Ne razumijem ljude koji misle da će biti sretniji u tom nekom svojem nacionalnom/etničkom entitetu. To je primitivno razmišljanje. Društvo se gradi zajedno i to je jedini način, pogotovo u našoj zemlji koja je "išarana" i ne postoje neke jasne etničke granice. Nisu barem postojale prije ovog rata kada je mržnja zavladala i neprijatelji zemlje, demokratije i prosperiteta izvšili etničko čišćenje.

Krenimo od toga da u Bosni i Hercegovini žive tri većinska naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi. To je ipak realnost. Nego, šta je potrebno normalnom čovjeku, šta će nekoga učiniti sigurnim? Često se govori o "nacionalnim interesima". Kakvi pusti nacionalni interesi? Zašto je potreban eksluzivan entitet za to? Dovoljno je da su svi narodi priznati, da imaju pravo na svoj identitet, svoj jezik i recimo javni TV-servis. Jedino to su "nacionalni interesi". Sve ostalo nam je isto. Šta je dobro i potrebno naprimjer Hrvatu za dobar život je ista stvar kao i nekom Srbinu. To je građanska država. Tu bi svakome bilo dobro, osim onim zadrtim idiotima i primitivcima kojima je samo bitan neki jebeni entitet. Takva država jedino ne odgovora neprijateljima ove zemlje, onim što ustvari žele da je rasture. Sve ostalo su loši i lažni argumenti.

Problem kod nas je što vlada primitivizam, što ljudi izmišljaju probleme, što su nacionalno "ugroženi" u svim mogućim prilikama (postalo je davno smiješno, a sada i tužno) i što fokusiraju na sasvim pogrešne stvari. To je veoma tužno posmatrati, i sumnjam da je neko poboljšanje na vidiku. Valja nama ovako još koje desetljeće, a tada nas nadam se čeka bolja budućnost a nije nažalost ni isključeno buđenje duhova iz prošlosti.
bosan

Post by bosan »

Zelim mladom Hrvatu da izmisli kakav motor bez klipova ,ulja i td.
Jer previse je dijelova u motoru.
Treba motor skresat.
Zbog boljitka .
Ma ja.
dugacki

Post by dugacki »

osa wrote:
mIRCerka wrote:

Osa, zujis bez veze! Sta za tebe znaci unitarna Bosna....vladavina Bosnjaka? Jel se ti to osjecas ugrozenim? Zar unitarna Bosna nije zemlja bez entiteta, zemlja (vidi cuda) koja moze biti i decentralizovana ali ne ovako kao danas.Uostalom 50 i kusur posto stanovnista ne moze jednu zemlju napraviti unitarnom onako kako ti vidis pojam ''unitarna''. Kako te nije sramota Hrvata izginulih na Derventi, Jajcu i Bosanskom Brodu braneci BiH.
Locked